Hello There, Guest! Login Register


Sfat Espressor Dual Boiler si rasnita performanta

#1
Salutari,

Acum vreo 6 ani mi-am cumparat un Saeco Giro avand in cap impresia naiva ca asa o sa-mi satisfac pofta de un espresso bun. 6 ani au trecut si de fiecare data cand imi fac un "espresso" (a se observa ghilimelele) regret ziua acestei achizitii. E decent, dar rasnita si cafeaua folosita lasa de dorit.

Sa trecem peste acest aspect. Am ajuns la momentul in care vreau sa-mi cumpar un espressor si o rasnita pentru inca o tentativa la a-mi satisface acest apetit.

Sunt un bautor destul de inrait de cafea si apreciez toate genurile de la espresso shot simplu pana la o cafea americana, dar tot espressoul ramane pe primul loc.

Fata de ultima data cand m-am uitat pe site-urile romanesti ce comercializeaza espressoare am observat ca Lelit este cam singurul care vine cu un PID instalat din fabrica. Din aceasta cauza m-am axat pe acest producator, dar nu vreau sa ma limitez la Lelit sau la un model anume si astfel apelez la voi.
Plecand de la ideea ca in cel mai costisitor caz mi-as lua pl60PLUST (nu sunt sigur ca merita si ca nu sunt alte variante mai bune, nu neaparat mai ieftine) si inca nu stiu ce rasnita, voi ce mi-ati recomanda (espressor + rasnita)?

Daca aveti mai multa rabdare poate imi recomandati si un furnizor de cafea proaspat prajita astfel mi-as putea face un "workflow" mai serios.

Multumesc anticipat,
Vlad
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#2
Bun venit pe forum,

Mai intai o intrebare standard - ai luat in calcul si rasnita in bugetul tau? PL60PlusT poate fi o idee interesanta, Breville facand si ei un espressor Dual Boiler de talie mica, insa mult mai tehnologizat. Dar cum pretul e mare, mai bine te orientezi catre HX sau "real" DB (Brewtus).

Stii de diferentierea dintre espressoare, SBDU, HX, DB?

Asta ca sa stim de unde incepem.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Ca buget ma gandeam undeva la 1500EUR care sa includa rasnita. Acum, daca la 1600EUR este o varianta mai buna nu o sa zic nu.

Diferenta dintre espressoare, intr-adevar, nu o stiu. Stiam doar de faptul ca temperatura de extractie este importanta astfel instalandu-se un PID, iar o recomandare ar fi separarea apei pentru abur si espresso.

LE: A nu se intelege ca ma uit dupa o solutie cu rasnita integrata. Sunt constient ca acest lucru este cam un "nono" in lumea espressomanilor.
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#4
La bugetul asta posibil sa te apropii de produsele din semnatura "sefului" forumului... Smile
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#5
O sa incerc sa fiu cat mai simplist in explicatii, ca sa nu te pierzi in detalii. Am scris mai mult ca sa fie un topic folositor si altor useri. Unele pasaje sunt luate dintr-un email recent catre un user care m-a rugat sa-i explic cumva acelasi lucru.

Asadar, in mare, espressoarele pe care le poti cumpara se impart in 3 mari categorii:

- SBDU - inseamna un singur boiler, de obicei de maxim 500 ml, care este folosit atat pentru espresso cat si pentru aburi daca vrei sa spumezi laptele pentru capuccino. Avantajul consta in pret (vezi Gaggia Classic, Lelit PL41TEM) incalzirea rapida si spatiul mai mic ocupat precum si lucrul mai facil cu ele daca esti concentrat mai mult pe espresso. Dezavantajul ar fi faptul ca atunci cand vrei aburi, acelasi boiler care a intretinut o apa de 94 de grade celsius sa zicem, va trebui sa o infierbante la peste 100 pentru a o transforma partial in aburi. Acest lucru necesita anumiti timpi de asteptare intre operatiuni (de obicei un minut), iar daca vrei sa faci din nou un espresso trebuie sa astepti revenirea temperaturii apei la 94 de grade. Un alt dezavantaj ar fi faptul ca pe parcursul extractiei se pierd multe grade de temperatura a apei, stiut fiind ca in espresso urmarim stabilitatea termica. SBDU cu E61 pierde mai putine grade, dar costul sau te impinge spre posibilitatea achizitionarii unui espressor din categoria superioara, HX.

- HX - aici lucrurile sunt pe cat de simple pe atat de complicate. Pe forum am discutat tehnic aici si aici. Practic, apa venita din rezervor sau de la conducta de apa daca esti legat la retea, este pompata intr-un cilindru aflat in mijlocul boilerului, de unde pleaca mai departe spre grup. Cilindrul cu pricina, stand in apa fierbinte a boilerului va prelua si el temperatura sa, apa proaspata amestecandu-se cu apa fierbinte. Practic ai simultan si aburi instant pentru spumarea laptelui (din boilerul incins) si ai si apa pentru espresso (datorita trecerii prin acel cilindru). Cu un grup E61 in fata, obtii stabilitatea termica mult dorita, fara PID, instrument care reprezinta un subiect controversat din cate se pare, aplicat pe HX. Sau cel putin trebuie inteles rolul sau foarte bine, pentru ca sonda de temperatura nu sta direct pe apa de extractie ci in boiler. Gasesti in link mai multe explicatii. Provocarea la HX este sa lasi apa sa curga (flush) timp relativ indelungat, pana cand temperatura din grup se stabilizeaza, iar peste cafea nu mai vine apa clocotita, incalzita fiind indirect de apa din boiler. Radudani precum si alti useri, au explicat mereu detaliat aceste teme, daca ai rabdare sa citesti prin link-urile sugerate. In general cam 15 secunde de flush reprezinta o medie a timpului necesar pentru a ajunge la o temperatura adecvata. Doar ca nu stii care este aceasta temperatura, de aceea mr. Eric din US este "zeul" pasionatilor de HX-uri, pentru ca a implementat pe grupul E61 un termometru simplu de montat care citeste temperatura la iesirea din grup, asadar o masuratoare mai exacta decat PID-ul. Costa cam 4-500 lei in afara si usureaza enorm munca unui HX. Un articol popular, explicit si nu foarte greu de parcurs gasesti pe Home Barista.

Ca si preturi, HX-urile cu E61 pleaca de la 920E (Expobar Office Leva), se inmultesc variantele pe la 1100E si se tehnologizeaza cu PID pe la 1500-1700E.

- DB - aici treaba e mai simpla - ai doua boilere, unul pentru espresso, altul pentru aburi, ambele controlate electronic si direct, prin PID (termostat electronic). Pentru economie de energie se poate dezactiva boilerul de aburi cand vrei. Simplitatea aceasta aduce avantaje certe, pentru ca ai PID direct pe boiler si poti controla mai usor totul, cafeaua avand un gust la 90 de grade si altul la 96 de grade (ca un exemplu). Boilerele sunt de obicei suficient de mari pentru o stabilitate buna a temperaturii si indeajuns de mici incat sa nu tina incalzirea o ora, doar e semiprofesional casnic! Insa nu numai boilerul se incalzeste ci tot ansamblul, inclusiv grupul. Grupul E61, caci despre el vorbim, ajuta mult si la preinfuzie, prin constructia sa. Sunt clipuri pe youtube mai edificatoare - http://www.youtube.com/watch?v=K3IUqHdEkR0 Totodata, grupul E61 va prelua apa ce vine din boilerul de extractie si va fi punctul central al stabilitatii termice. Cel mai accesibil DB cred ca ar fi acel Lelit PL60T/PlusT insa nu are grup E61 si boilere sunt cam mici. Asa ca meritele internationale pentru cel mai bun raport pret/dotari sunt ale lui Expobar Office Leva DB (cunoscut in USA si pe forumuri ca Expobar Brewtus IV - https://www.youtube.com/watch?v=K3IUqHdEkR0 ). In Romania ajunge pe la 1300 de Euro la importator, cu reducerile forumului. Mai departe, urmatoarele DB-uri se duc spre 2000 - 2200E, ceea ce depaseste bugetul tau.

In orice varianta, grupul (partea unde se infileteaza portafiltrul) aduce un mare plus daca este de tip E61, caci cele 5kg de cupru si complexitatea constructiei, duc la o stabilitate termica de invidiat. Totusi, pe SBDU cu E61 ajungem la un pret cam mare, asa cum spuneam, fiind deja in zona HX, un espressor mult mai complex.

De exemplu, in cazul Lelit despre care vorbeai, ca si diferenta in ceasca, un HX de tipul PL62 cu grup E61 http://espresso.lelit.com/modello/pl62/ va aduce o diferenta mult mai mare fata de un Dual Boiler fara grup E61 cum este PL60PlusT http://espresso.lelit.com/modello/pl60plust/ , chiar daca nu are PID. PID-ul ajuta la setarea unei temperaturi de plecare exacte si la recuperarea mai rapida intre shot-uri, insa mentinerea pana la finalul celor 25 de secunde de extractie a aceleiasi temperaturi tine de masivitatea componentelor, constructia aparatului si mai ales grupul de erogare. Pe Lelit PL60 avem de a face cu un grup clasic, ceva mai solid decat la espressoarele mici, insa pe Lelit PL62 avem grup E61... Dar daca vrei HX, cand ai Expobar Office Leva la 920E, e greu de justificat diferenta pana la un HX de 1100E si deja te apropii mult de DB, espressor care pentru cineva la inceput de drum pare mult mai tentant decat HX-ul, desi realitatea este mai complexa, asa cum s-a tot dezbatut Smile

La capitolul rasnita, raman consecvent pe Vario, avand in vedere bugetul tau, pentru ca este cea mai adaptata si usor de folosit rasnita casnica, in paralel cu retentia mica (0.7g), calitatea buna a macinaturii, reglajele mai mult decat suficiente, curgerea verticala nu prin canale oblice. 1700 de lei cat costa cu tot cu reduceri, nu este un pret mic, dar este foarte greu sa gasesti alternative clar mai bune la preturi mai mici. Pe Google o poti studia in voie, in tone de review-uri si pareri, cu bune si rele. Peste Vario, apar variante interesante pe la 6-700E, care in mod sigur o depasesc.

Tamperul ti-l recomand Concept Art Knock, inelul de cauciuc salvand multe pucuri de la crapare, cel putin in cazul meu. Manerul dinamometric e mereu binevenit (desi cam scumpulet), dar si cel normal e ok.

Analizeaza bine, asta e cel mai important, sa stii ce cumperi si revino cu intrebari pana iti lamuresti toate necunoscutele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, dar in tot acest timp am incercat sa ma documentez mai mult despre solutia propusa adica Brewtus IV si Vario. Apreciez foarte mult suportul acordat pentru achizitia unei solutii care sa mi se potriveasca.

Normal, dupa atatea zile de citit review-uri, forum-uri si alte surse de informare am adunat cateva intrebari despre cele doua ustensile pe care am sa le impart in 3 categorii: Fiabilitate, Service, pret/performanta:

Fiabilitate:
1. cum s-au comportat Brewtus si Vario in perioada de folosire? Probleme deosebite, costuri reparatie, piese inlocuite.
2. Espressorul este conectat la o priza cu o siguranta automata ce include si protectie diferentiala? Daca da, ai avut probleme sa declanseze protectia? Am citit cate ceva pe un google group, dar se pare ca tipii aveau probleme cu rezistenta de incalzire si din aceasta cauza tot declansa.

Service:
3. Cine acorda service pentru cele doua aparate?
4. Sunt cat de cat prompti in cazul unor posibile asistente tehnice?
5. Au piese pe stoc in cazul in care vrei sa te descurci singur?
6. Daca ai avut probleme cu vreunul din aparate ce a implicat schimbarea unei piese, te-ai ocupat singur sau ai apelat la un service? Cu piese din tara sau din afara?
7. Ce folosesti pentru back flushing si ce folosesti pentru curatarea si degresarea rasnitei? Se gasesc prin tara?

Pret/performanta:
7. Ce parere ai despre Mazzer Mini E in loc de Vario, ar merita investita sau nu?


Multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi. Stiu ca unele intrebari probabil isi au locul in alta sectiune, dar trebuia sa profit de ocazie sa ma documentez cat mai bine la o asemenea investitie.

Salutari
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#7
(01-05-2014, 11:58)vvv850 Wrote: Fiabilitate:
1. cum s-au comportat Brewtus si Vario in perioada de folosire? Probleme deosebite, costuri reparatie, piese inlocuite.
2. Espressorul este conectat la o priza cu o siguranta automata ce include si protectie diferentiala? Daca da, ai avut probleme sa declanseze protectia? Am citit cate ceva pe un google group, dar se pare ca tipii aveau probleme cu rezistenta de incalzire si din aceasta cauza tot declansa.

Service:
3. Cine acorda service pentru cele doua aparate?
4. Sunt cat de cat prompti in cazul unor posibile asistente tehnice?
5. Au piese pe stoc in cazul in care vrei sa te descurci singur?
6. Daca ai avut probleme cu vreunul din aparate ce a implicat schimbarea unei piese, te-ai ocupat singur sau ai apelat la un service? Cu piese din tara sau din afara?
7. Ce folosesti pentru back flushing si ce folosesti pentru curatarea si degresarea rasnitei? Se gasesc prin tara?

Pret/performanta:
7. Ce parere ai despre Mazzer Mini E in loc de Vario, ar merita investita sau nu?

1- La mine Brewtus se comporta , din 2012 , ireprosabil .
Vario , pentru mine a fost o rasnita excelenta insa am simtit nevoia unui upgrade ( o pastrez pentru deplasari + Lelit 41TEM ) .
2 - Nu am avut nicio problema cu prizele sau cu circuitul electric ( este separat ) .
3 - Aceeasi firma Coffee Partener Service .
Cand am avut probleme cu Vario ( din cauza mea ) mi-au dat un K30 la schimb ( era ziua mea si au inteles situatia ) . De atunci am vazut diferenta si am facut upgrade-ul .
Cu espressorul nu am avut nicio problema .
4- Cu totii sunt foarte amabili , si Marian Alexe si Stefan !
Cred , insa , ca operativitatea depinde mult si de genul de problema care apare .
5 - In general au piese pe stoc , dar depinde de ce ar trebui inlocuit
6 - reglaje de presiuni de extractie , abur , PID mi le fac singur , deoarece sunt foarte simple .
La Vario reglajul distantei dintre cutite si demontarea pentru curatirea interioara singur .
La Vario am schimbat motorul ( la fabrica ) . A durat 3 saptamani dar am avut rasnita la schimb . Cutite , curele , maruntisuri au pe stoc ( piese originale ) .
La Brewtus - nimic .
7 - Backflush la espressor cu Cafitza , orez pentru cutitele rasnitei , o perie si un mini aspirator dyson pentru interior .

8 - Nu am nicio experienta cu Mazzer insa , la data cand am facut achizitiile , m-am documentat si eu f mult .
Mazzer-ul se pare ca are o constructie mai robusta insa Vario macina mai uniform ( fff important ) , este mai compacta si mai silentioasa .
Se vorbeste de upgrade de la Mazzer Mini la Vario si nu invers . Cutitele ceramice de la Vario incalzesc mai putin macinatura in favoarea gustului extractiei .
Ambele au plusuri si minusuri , tu trebuie sa te hotarasti ce vrei ( forumurile de afara ofera multa informatie ( Vario / Baratza vs Mzzer Mini )
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
Despre Vario vs Mazzer Mini E type A, intereaba-l pe zuluafonu, din cate stiu el a trecut de la Vario la Mazzer Mini E Type A si cred ca nu a gresit.
 
Reply
#9
Am uitat o intrebare destul de importanta:

Care varianta de Brewtus IV folositi? Cu pompa rotativa sa prin vibratie?

Am inteles ca pompa rotativa ar produce mai putin zgomot si poate ar fi mai fiabila, totusi ar cam complica un pic lucrurile privind bransamentul. Ar mai fi solutia cu un bidon mare de apa, dar nu stiu daca este de luat in seama sau prezinta un pericol pentru pompa in cazul in care ramane fara apa?

Si ca tot veni vorba de bransament si detalii tehnice, stie cineva de unde as putea lua un manual de instalare si utilizare pentru acest model ca nu prea gasesc.

Multumesc anticipat!
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#10
(01-05-2014, 20:50)vvv850 Wrote: Am uitat o intrebare destul de importanta:

Care varianta de Brewtus IV folositi? Cu pompa rotativa sa prin vibratie?
Am inteles ca pompa rotativa ar produce mai putin zgomot si poate ar fi mai fiabila, totusi ar cam complica un pic lucrurile privind bransamentul.
!

Folosesc modelul cu pompa vibratoare .

Asa este , pompa rotativa produce mai putin zgomot , cam la jumatate apreciez eu .
Argumente pro si contra , pentru una sau alta din cele doua variante exista si sunt pline formurile .
Ce m-a interesat pe mine a fost sa aflu daca exista diferente de gust in ceasca .
Am citit o multime de relatari , rezultate ale testelor comparative si nimeni nu a putut aprecia in favoarea sau in defavoarea vreuneia din cele doua tipuri de pompe .
Pentru uz casnic pompa vibratoare este foarte buna si prin prisma faptului ca debitul de apa in camera de infuzare creste lent , realizand un contact " bland " cu pucul de cafea , fata de pompa rotativa care trimite la acesta un jet de apa cu debit mult mai mare si cu o serie de consecinte mult dezbatute si ele , pe forumuri .
Pentru aparatele folosite in baruri , restaurante , cafenele ... , unde ritmul de servire conteaza , problema alegerii se pune si din acest pdv .

Eu nu m-am indurat sa-mi gauresc blaturile de la mobila de bucatarie , pentru a lega aparatul la reteaua de apa si la canalizare ( mai si schimb locul aparatului , cateodata ) .

Legat de zgomotul vibratiilor si de deranjul pe care , eventual , l-ar produce , sa ne gandim ca la spumare zgomotul este macar la fel , daca nu cumva mai puternic .
Nici acum nu cred ca as schimba alegerea variantei de pompa , desi sunt aparate care au si rezervor de apa de 2-3 l .

Racordarea este destul de simpla si nu cred ca ridica probleme tehnice deosebite , deoarece aparatul se livreaza cu chitul de instalare .
Ori gauresti blatul si pastrezi un aspect ingrijit al bucatariei , ori apelezi la tot felul de improvizatii care nu vor fi tocmai placute ochiului .
Varianta cu bidonul la vedere mie mi se pare de neacceptat . Prefer sa alimentez rezervorul si sa arunc apa din tava colectoare de 2 sau 3 ori pe saptamana .
De 2 ani nu am ajuns sa constat vreodata ca apa nu ar fi buna de folosit si nici nu am observat vreo influenta negaiva in gusul cafelei , deoarece nu am folosi apa proaspata . La fel , niciodata pana la realimentare apa nu s-a alterat .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
La capitolul rasnita, Vario la 1700 de lei mi se pare cea mai adaptata pentru nevoile casnice dintr-un motiv lipsa la categoria semipro - curgere verticala din camera cutitelor, fara cafea ramasa pe traseul oblic al altor rasnite, dublata de o retentie f mica (0.7g am calculat eu). Pe langa reglajele multiple micrometrice pe o coloana si de tip macro pe alta coloana, cutitele ceramice (probabil incalzesc macinatura mai putin, dar ar trebui sa verificam cu un termomatru candva diferenta de grade), memoriile de timpi de rasnire daca intereseaza in vreun fel. Review-uri si versus-uri sunt pe tot internetul, la un simplu search pe google, cu taget pe Home Brista sau Coffe Geek.

Mazzer Mini, la 690E, consider ca nu merita banii fiind supraevaluata, pentru ca are un motor mai mare cu doar 50W decat Vario (200W), ceea ce o face sa macine 15g in 13 secunde. Sunt rasnite care la 600E macina aceeasi cantitate in 4-5 secunde, reducand mult contactul cutitelor cu boabele, cu motor de 650W si cutite de 64, componente ale fabricii Mahlkonig. Si ma refer aici desigur la DIP. Mazzer-ul devine interesant de la Super Jolly in sus, inclusiv Major sau Kony, insa fara dozator caci in regimul nostru casnic dozatorul nu are ce sa caute. Ma rog, la bugete mari sunt foarte multe marci de rasnite la nivel european, dar nu sunt aduse in Romania.

La Brewtus si eu am mizat pe vibratoare, caci nu am gasit argumente care sa imi demonstreze ca ar putea fi diferente in ceasca de la rotativa la vibratoare. Culmea, chiar si unul dintre cele mai mari magazine din USA, recunoaste deschis ca nu exista diferente in ceasca, desi interesul lor ar fi sa vanda produse de valoare cat mai mare, cu rotativa - http://www.1st-line.com/cofffact/vibrati...rotary.htm Si eu cred ca o alegere a rotativei are sens daca intr-adevar o folosesti in scopul in care a fost ea proiectata, anume sa fie conectata la retea, cu dedurizator interpus.

Manual de utilizare aici - http://www.creminternational.com/downloa...m1=Expobar&m2=12_Office&retur=ja
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
Discutia despre rasnite, lafel ca si cea despre espressoare, este foarte vasta si trebuie tratata cu mult mai multa atentie decat a spune ca o rasnita este supraevaluata avand in vedere ca are doar 50 watt mai mult decat Vario, care duce la o macinare greoaie.

Mazzer Mini E, ca orice alta rasnita are plusuri si minusuri, insa puterea motorului nu se traduce in mod direct in viteza de macinare. Este ca si cum ai spune ca dimensiunea boilerului de cafea intr-un DB influenteaza calitatea cafelei si nu constructia masinii in ansamblu.

Avand in vedere ca are acelasi tip de constructie si cutite cu aceleasi dimensiuni ca Super Jolly (64m), iar motorul are aceeasi turatie dar este de putere ceva mai mica, singurul element care poate motiva viteza mai mica de macinare este forma cutitelor. Striatiile de pe acestea sunt concepute, adaptate unui motor de putere mai mica, care sa traga mai putina cafea intre cutite, astfel incat rasnita sa nu se poata bloca. Asta nu inseamna ca macinatura isi va pierde mai mult timp intre cutite, ci doar ca volumul de rasnire este mai mic, iar calitatea nu este deloc afectata.

Puterea de 250 Watt pe care o are Mazzer Mini E este una foarte buna pentru o rasnita de casa. Rasnita are constructie solida, robusta, extrem fiabila si cu calitate excelenta a macinaturii. As spune ca Mazer Mini este cu un pas in zona rasnitelor profesionale. De aici in sus mergi spre profesionale in toata regula. Dar, daca mergi spre profesionale, primesti intr-adevar viteza mare de macinare (lucru esential in regim comercial), poate ca o sa ai si calitate mai buna a macinaturii, dar mai mult ca sigur o sa ai probleme mai mari cu retentia, element care la volum mare de rasnire nu este important, dar la o folosire casnica si mai ales daca esti ceva mai zgarcit cu cafeaua si nu iti da mana sa rasnesti initial 10-15 grame in gol, poate fi o problema.

Eu sunt de parere ca, in momentul de fata, nu isi are rostul nici un fel de comparatie cu rasnitele DIP. Le-am vazut si au destule elemente estetice sau de functionalitate de rezolvat/imbunatatit pana sa aiba pretentia sa se compare cu Mazzer. In plus, le trebuie utilizatori care sa le certifice calitatea si sa-si dovedeasca fiabilitatea in timp. Ii felicit pentru initiativa, sper sa faca rasnite din ce in ce mai bune, dar compatatia este fortata deocamdata. Daca nu as da pe Mazzer 700 Euro, in nici un caz nu as da 500-600 pe DIP, rasnita inca anonima. Nu cred ca vreau sa fiu eu cel care o testeaza.

Ca sa vin in sprijinul afirmatiei ca puterea motorului influenteaza cel mult indirect viteza de macinare prinlimitarile de putere, mai vin si cu urmatoarea catalogare a rasnitelor de cafea in functie tipul de motor din dotare:
1. motor de putere cu turatii putine
2. motor de putere mica cu turatii multe
3. motor de putere mica, turatii multe si reductor de turatii
4. motor cu actionare directa (cele mai bune), categorie din care face parte si acest Mazzer. Aceste rasnite au cutitele actionate direct de catre motor, se invart impreuna cu acesta, la aceiasi turatie, astfel ca nu se pierde din putere prin actionarea altor subansamble.

Asadar puteri diferite, turatii diferite, tehnologii diferite. Ansamblul conteaza, el conduce catre un nivel de fiabilitate al utilajului si de calitate a macinaturii.

Daca privim si din alte puncte de vedere, rasnitele mai sunt:
1. cu dozator: indicate pentru volum mai mare
2. rasnire la cerere: pentru colum redus

Sau le mai poti imparti in:
1. Rasnite cu pasi de macinare (stepped). De aici face parte Vario care are cam 230 de pasi de macinare, lucru suficient pentru unii ca sa o catalogheze drept stepless
2. Rasnite cu reglare micrometrica (stepless). Aici este inclusa Mazzer Mini E. Aici as putea spune ca un punct mai slab al ei este faptul ca reglarea este putin mai greoaie avand in vedere modalitatea de reglare oferita.

Sau se mai pot organiza in:
1. Rasnite cu discuri plate
2. Rasnite cu discuri conice
3. Rasnite cu lamele

Foarte multe de vorbit despre rasnite...



In ceea ce priveste problema a doua, cea cu tipul de pompa de apa, nu este absolut nici o diferenta in ceasca. Am lucrat cu ambele tipuri de aparate, chiar si pe acelasi model de aparat, dar avand in dotare pompe diferite.

Eu as merge oricand pe rotativa chiar si doar datorita confortului sonor, neluand in considerate eventuala fiabilitate marita sau faptul ca presiunea este controlata de pompa si nu de OPV. In plus, daca aparatul are si rezervor, este si mai versatil.

As putea sa contrazic chiar si teoria pe care a enuntat-o RaduCarutasu legat de faptul ca la aparatele cu pompa rotativa, pucul de cafea este lovit cu debit prea mare. Dupa parerea mea debitul de apa nu conteaza, presiunea exercitata pe pucul de cafea este importanta. Fiind in discutie un aparat cu grup E61, dat fiind ca aceste grupuri au preinfuzie mecanica cu piston care actioneaza progresiv, chiar daca ridici levierul rapid, tot exista un moment de preinfuzie care face ca pucul sa fie atins de apa la presiune initiala mica. In plus, daca nu ai incredere deplina in existenta preinfuziei si vrei sa te asiguri ca pucul nu este lovit prea rapid cu putere, poti sa controlezi preinfuzia manual si sa o maresti cu cateva fractiuni de secunda.

Nu cunosc ce se intampla la Espobar, probabil ca este lafel, dar la Rocket de exemplu, care are dubla preinfuzie (preinfuzia mecanica cu piston actionat progresiv si camera statica de preinfuzie), acul manometrului nu se ridica aproape instant la 9 bari asa cum se intampla la alte aparate, ci duapa cateva momente, iar presiunea creste progresiv, nu brusc.
 
Reply
#13
(02-05-2014, 04:42)chetiv. ' Wrote: As putea sa contrazic chiar si teoria pe care a enuntat-o RaduCarutasu legat de faptul ca la aparatele cu pompa rotativa, pucul de cafea este lovit cu debit prea mare. Dupa parerea mea debitul de apa nu conteaza, presiunea exercitata pe pucul de cafea este importanta. Fiind in discutie un aparat cu grup E61, dat fiind ca aceste grupuri au preinfuzie mecanica cu piston care actioneaza progresiv, chiar daca ridici levierul rapid, tot exista un moment de preinfuzie care face ca pucul sa fie atins de apa la presiune initiala mica. In plus, daca nu ai incredere deplina in existenta preinfuziei si vrei sa te asiguri ca pucul nu este lovit prea rapid cu putere, poti sa controlezi preinfuzia manual si sa o maresti cu cateva fractiuni de secunda.

Nu cunosc ce se intampla la Espobar, probabil ca este lafel, dar la Rocket de exemplu, care are dubla preinfuzie (preinfuzia mecanica cu piston actionat progresiv si camera statica de preinfuzie), acul manometrului nu se ridica aproape instant la 9 bari asa cum se intampla la alte aparate, ci duapa cateva momente, iar presiunea creste progresiv, nu brusc.

Atata timp cat rezultatul in ceasca este acelasi , nu are rost sa discutam prea mult pe tema modului cum ajunge apa la puc si cum ia contact cu acesta , in cazul celor 2 tipuri de pompe , la aparate cu grup E61.

Avand in vedere tocmai acest lucru , la mine au contat doar aspecte practice , legate de posibilitatea de a mai muta aparatul si de a nu strica aspectul bucatariei cu improvizatii .
Faptul ca exista si alte aparate care au rezervor incorporat ma fac sa ma gandesc daca as lua o pompa rotativa sau vibratoare ( cele 2 aspecte contra disparand ) .
Ramane doar aspectul legat de preinfuzie despre care sunt , la fel f multe dezbateri !
Da , preinfuzia poate fi controlata manual insa eu m-am obisnuit doar sa ridic levierul si espressorul sa-si faca singur treaba ( atata timp cat stie sa o faca foarte bine ! ) .
Eu ma pot ucupa de lapte in acest timp .
Legat de zgomot , am fost surprins sa constat ca si in cazul rotativelor acesta este destul de prezent . Pompele vibratoare , din prezent , nu mai sunt asa zgomotoase .
Un posesor de Expobar a fost la mine si a fost surprins sa constate ce nivel redus de zgomot produce pompa aparatului meu, mai nou cu vreo 2 ani decat al lui . Am realizat despre ce este vorba cand l-am vizitat si eu pe el .
Legat de fiabilitate cred , la fel , dupa cele citite , ca in regim de utilizare casnica pompa vibratoare este la fel de fiabila ca si cea rotativa .

Repet , pentru mine , in utilizare de tip regim casnic , singurul element de departajare intre cel 2 tipuri de pompa ar fi reprezentat doar de nivelul mai ridicat de zgomot al vibratoarei . Acesasta diferenta exista insa, nu este asa de mare pe cat ar lasa sa se inteleaga dintr-o dezbatere pe un forum . La un Duetto chiar am rugat sa mi se precizeze daca pompa era rotativa sau vibratoare . Zgomotul mi se parea nepermis de mare pentru ce imi imagidam eu ca ar trebui sa fie !
Atata timp cat zgomotul nu este un tacanit metalic ci unul infundat ( amortizat ) si constant nu enerveaza .
La Expobar insa , deoarece nu exsta rezervor suplimentar incorporat nu as alege varianta rotativa , decat daca , repet , as fi de acord sa gauresc mobila si sa nu mai misc aparatul de pe pozitie .

Si acest aspect este bine sa fie verificat de client care va alege functie de propriile preferinte .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
Citind toate parerile raman pe varianta cu pompa vibratoare. Intrebarea initiala a fost pusa deoarece in vreo 3-4 ani este posibil sa ma mut si as fi avut posibilitatea sa-mi construiesc bucataria astfel incat sa prevada si un split in apa pentru espressor fara a modifica partea estetica. Iar daca ar fi existat si un avantaj in gustul din ceasca atunci as fi sacrificat aspectul estetic prin improvizatii acesti 3-4 ani. Din aceasta cauza intrebam si de siguranta automata prevazuta cu protectie diferentiala, mai ales ca aparatul este construit din materiale conductive electric si astfel ai fi avut o siguranta in plus in cazul unui defect electric in interior.

Inca o intrebare: Ce apa folositi cu expobar si cat de des parcurgeti decalcefierea boiler-ului si a grupului (sau nu este ca la espressoarele automate gen Saeco?). In momentul de fata am doua optiuni disponibile: a) apa curenta care vine din put si trece printr-o statie de filtrare/purificare/dedurizare de la Culligan sau apa imbuteliata, minerala, ne-acidulata.
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#15
Am avut aceeasi dilema legat de zgomotul produs de Duetto si probabil ca vorbim de acelasi Duetto. Am inteles de unde venea acel zgomot ceva mai puternic dar departe de o vibratoare, abia dupa participarea la expozitie. Suprafata unde amplasezi aparatul, stabilitatea si echilibrarea acesteia conteaza, astfel incat tavita de scurgere, tava de cesti sau chiar intreaga masina sa nu intre in rezonanta datorita vibratiilor produse de motor si amplificate de suprafata. Masa unde era plasat Duetto in showroom nu era tocmai fixa, iar la pornirea pompei producea mici vibratii pe care masa le amplifica.

Acelasi Duetto este cel pe care l-ai vazut si la expozitie. Nu era deloc zgomotos, dupa parerea mea. Chit ca acolo era mult zgomot de fond care putea acoperi zgomotul pompei, erau momente in care aproape ca nu se auzea nimic.
Iti dai seama de diferenta fie atunci cand pui la lucru cele doua pompe, asa cum cei de la EspressoTV arata in acest clip unde au facut un experiment cu masini Rocket. Iti mai dai seama de diferente dupa o zi de utilizare continua de rotativa, cum a fost cazul meu in perioada expozitiei, dupa care te intorci la vibratoarea de acasa Big Grin.

Asa cum am spus, chiar si doar datorita confortului fonic sporit, optiunea mea pe viitor va fi in mod clar pompa rotativa.
 
Reply
#16
(02-05-2014, 10:33)vvv850 Wrote: Inca o intrebare: Ce apa folositi cu expobar si cat de des parcurgeti decalcefierea boiler-ului si a grupului (sau nu este ca la espressoarele automate gen Saeco?). In momentul de fata am doua optiuni disponibile: a) apa curenta care vine din put si trece printr-o statie de filtrare/purificare/dedurizare de la Culligan sau apa imbuteliata, minerala, ne-acidulata.

Si eu am spatiu suficient in bucatarie !
Tomai de aceea am schimbat locul espressorului , deoarece locul ales initial s-a dovedit mai putin inspirat decat cel din prezent .
Cand am construit casa nu eram bautor de cafea si nu se punea problema amplasarii in bucatarie a unui astfel de echipament . Acum as gandi altfel situatia insa este tarziu si niste modificari ar implica un deranj mult prea mare !
Daca esti in etapa in care poti gandi o viitoare amplasare si poti executa niste trasee dedicate scopului , ia in calcul si pompa rotaiva cu bransamente la alimentare si la evacuare ( daca nici bugetul nu este o constrangere ) .
Am spus ca si pe mine ma tenteaza , cand schimb aparatul , sa merg pe o rotativa dar cu rezervor suplimentar .

La Expobar am folosit , exclusiv , apa din putul propriu .
Pentru filtrare si dedurizare , pentru intreg consumul casnic , am echipamente EcoWater luate de la Griguti ( pe care l-am cunoscut acum vreo 9-10 ani in urma )
Nu am decalcifiat espressorul niciodata in 2ani . Duritatea apei este apropiata de 0 grade germane si nu am avut simptome care sa indice necesitatea unei decalcifieri .
Apa este insa mai mineralizarta si in rezervor apar niste depuneri care , insa , nu au legatura cu calcarul .
Acum imi pun problema unei curatiri a boilerelor , deoarece am 2 ani de utilizare .

Da , chetiv , ar putea fi acelasi espressor pe care l-am testat in conditii de showroom si nu la targ . Am avut insa ocazia sa testez si alt aparate . La toate pompa rotativa facea zgomot dar , caregoric , mai slab ca al vibratoarei .
Revin , zgomotul produs de abur este mai puternic si din cauza frecventei , poate , mai deranjant pentru unii .
Espressoarele casnice sunt destul de compacte si realizarea unei izolari foarte bune a pompei pare destul de dificil de realizat , in conditiile limitarilor impuse de spatiul interior . Nici eu nu suport zgomotele colaterale produse de atingerea cestilor intre ele , sau din interiorul espressorului , datorate atingeri diferitelor componente etc . si din acest motiv m-am asigurat si am si intervenit , pe ici pe colo , pentru a nu avea zgomote suplimentare .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#17
(02-05-2014, 12:10)RaduCarutasu Wrote: Am spus ca si pe mine ma tenteaza , cand schimb aparatul , sa merg pe o rotativa dar cu rezervor suplimentar .

Cand spui Rotativa cu rezervor suplimentar ai deja un aparat in minte?

(02-05-2014, 12:10)RaduCarutasu Wrote: Nu am decalcifiat espressorul niciodata in 2ani . Duritatea apei este apropiata de 0 grade germane si nu am avut simptome care sa indice necesitatea unei decalcifieri .
Apa este insa mai mineralizarta si in rezervor apar niste depuneri care , insa , nu au legatura cu calcarul .
Acum imi pun problema unei curatiri a boilerelor , deoarece am 2 ani de utilizare .

Mai multe informatii, mai multe intrebari.

Expobar, varianta cu rezervor, vine cu filtrul de decalcefiere (asa am vazut in manual, dar nu sunt sigur), cel care necesita o regenerare la un timp de folosire? Pentru ca atunci as putea sa masor duritatea apei din circuitul casei si in functie de asta sa fac regenerarea filtrului.

Curatirea boilerelor se face prin demontarea lor sau se poate folosi vreo solutie in rezervor si apoi trecuta apa prin boilere si grup?
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#18
(02-05-2014, 12:23)vvv850 Wrote:
(02-05-2014, 12:10)RaduCarutasu Wrote: Am spus ca si pe mine ma tenteaza , cand schimb aparatul , sa merg pe o rotativa dar cu rezervor suplimentar .

Cand spui Rotativa cu rezervor suplimentar ai deja un aparat in minte?

(02-05-2014, 12:10)RaduCarutasu Wrote: Nu am decalcifiat espressorul niciodata in 2ani . Duritatea apei este apropiata de 0 grade germane si nu am avut simptome care sa indice necesitatea unei decalcifieri .
Apa este insa mai mineralizarta si in rezervor apar niste depuneri care , insa , nu au legatura cu calcarul .
Acum imi pun problema unei curatiri a boilerelor , deoarece am 2 ani de utilizare .

Mai multe informatii, mai multe intrebari.

Expobar, varianta cu rezervor, vine cu filtrul de decalcefiere (asa am vazut in manual, dar nu sunt sigur), cel care necesita o regenerare la un timp de folosire? Pentru ca atunci as putea sa masor duritatea apei din circuitul casei si in functie de asta sa fac regenerarea filtrului.

Curatirea boilerelor se face prin demontarea lor sau se poate folosi vreo solutie in rezervor si apoi trecuta apa prin boilere si grup?

Da am cateva variante spre care ma orientez .
Izzo Alex Duetto III iese din calcule pentru spatiul mic de sub portfiltru .
La mine se consuma in egala masura espresso dar si latte ( pentru care extractia o fac direct in pahar inalt )
Varianta Rocket R58 ma tenteaza f tare insa solutia aleasa pentru montarea PID -ului mi se pare o cudatenie , un compromis struto-camila .

Tentanta mi se pare dual boilerul de la Vibiemme Domobar Super PID ( http://www.diecrema.de/espressomaschinen...pumpe.html ) .
La targ am vrut sa vad modelul dar nu il aveau . Nu stiu cine face service-ul si ce servicii post vanzare au in tara .
Au fost foarte zgarciti in informatii ! ( parca nu doreau sa vanda ! ) .
Vreau sa vad daca mai importa , in Romania , vreo firma acest aparat .

Expobar vine cu acel filtru . Se gasesc si de cumparat foarte usor .
Decalcifierea se poate face in ambele moduri , insa serioasa , cu un maxim de eficienta este varianta cu demontare . Se poate face fie la service ( Coffee Partener Service - Stefan Farago , Marian Alexe foarte amabili ) , fie sunt colegi care stiu sa faca acest lucru .

Repet , nu consider ca merg spre un upgrade , deoarece constientizez ca nu voi avea rezultate superioare in ceasca . As vrea doar sa experimentez si cu un alt espressor .
De aceea nici nu sunt foarte hotarat spre acest pas , cu atat mai mult cu cat stiu ca va trebui sa cheltui in plus doar pentru a lua un alt echipament .
Relatia post vanzare va fi foarte importanta , pentru mine , si daca nu voi fi convins ca pot avea una macar la nivelul celei pe care o am acum , cu cei de la care am luat Expobarul , nu cred ca voi face pasul .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#19
Bun, m-am cam stabilit pe Brewtus IV. Ramane rasnita...

Daca tot investesc in rasnita vreau s-o folosesc si pentru French Press si pentru Drip si pentru cafea rasnita la pachet*. Este acest task prea mult pentru Vario Home? In sensul ca pun presiune prea mare pe motor sau cutite?

*Nota: de 2-3 ori pe saptamana fac naveta pana la Alexandria unde am firma si as vrea sa folosesc cafeaua rasnita de mine si prajita proaspat de unul dintre prajitorii din Buc nu cea ambalata din comert - finally dupa 3 ani de cand imi doresc sa renunt la cafeaua ambalata cu 6 luni in urma, in cel mai bun caz.

Acum incerc sa primesc raspunsul "ia-ti K30". Imi place optiunea si pare bine construita, normal la cu totul alt pret, dar este totusi prea mult? M-ar ajuta mult opinia unui posesor de K30 (Radu, ma poti ajuta? Smile)

In afara de espressor si rasnita ce ar mai trebui luat si de unde? Poate reusesc saptamana asta sa prepar ceva. Pana acum am identificat (ca fiind musai pentru inceput) urmatoarele:

- knock box
- tamper dyn (flat sau convex?)
- sita VST
- Tamping station
- poate un pahar cu masura sa am cu ce sa masor
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#20
(02-05-2014, 04:42)chetiv Wrote: Mazzer Mini E, ca orice alta rasnita are plusuri si minusuri, insa puterea motorului nu se traduce in mod direct in viteza de macinare.

As spune ca Mazer Mini este cu un pas in zona rasnitelor profesionale.

Ansamblul conteaza, el conduce catre un nivel de fiabilitate al utilajului si de calitate a macinaturii.

Este o greseala sa crezi ca avand in portofoliu un anumit model de rasnita, aceea este si cea mai ok in acei bani. 700E sunt foarte multi bani, suma in care gasesti rasnite cu specificatii si review-uri peste Mazzer Mini si la preturi mai mici, care tin cafeaua in contact cu suprafata cutitelor mult mai putin timp. Viteza de macinare nu este doar un atribut al rasnitelor profesionale, este si o nevoie reala de a scurta procesul de macinare, pentru a nu incalzi cafeaua. Iar aici, din orice consideratii tehnice ar fi, Mazzer MINI pierde teren, macinand in 12 secunde 14g, ceea ce pentru nivelul de 700E cheltuiti, care repet, sunt o gramada de bani, consider ca este un mare minus. Daca in aceiasi bani sau chiar mai putin cu 100-200E ai rasnite cu motor mai puternic care iti reduc timpul de contact al cutitelor mari (64-65mm) cu boabele, care nu sunt "un pas in fata spre profesionale" ci iti ofera cu adevarat rasnire profesionala, atunci ar fi pacat sa cumperi ceva intermediar, la peste 3100 de lei. Nu discutam de rasnite bune sau proaste, la acest nivel, discutam despre a incerca sa cumparam aparate cat mai performante in aceeasi bani sau chiar mai putin.

Doua exemple la indemana - Eureka Zenith 65E -500W + cutite de 65mm, brand care apartine de Nuova Simonelli, costa 580E-620E, la targ era chiar mai ieftina.

Quamar M80 - 500E, motor de 300W + cutite de 63mm, macina 14g in 4 secunde (a fost rasnita folosita la campionatul de barista de la Romexpo).

Si exemple mai sunt...

Iar ca retentie, canalul acela lateral de comunicare al rasnitei cu "palnia" (drept, nici macar oblic), va aduna mereu destula cafea pentru un user casnic, 3g fiind raportarile pentru Mazzer Mini E. Poze si filmulete pe topicul de pe home barista. Este riscul majoritatii rasnitelor cu veleitati profi, in toate cazurile fiind recomandata sacrificarea a macar 2g de cafea inaintea un shot in urmatoarea zi sau la intervale mari de folosire in aceeasi zi.

(02-05-2014, 04:42)chetiv Wrote: Eu sunt de parere ca, in momentul de fata, nu isi are rostul nici un fel de comparatie cu rasnitele DIP.
Concluzia este fortata, mai ales ca oamenii acestia au construit DIP-ul gandindu-se la concurenta cu Mahlkonig K30. Evident, fiecare producator exagereaza, ce sa-i faci, dar un exemplu de om cunoscator care si-a dotat cafeneaua cu DIP-uri, este la Constanta in Arabica Coffee Shop, care o compara cu unele modele de conice mari, la calitatea rasnirii. Au promis ca o vor oferi in teste si la intalnirea cu Radu Carutasu (care va fi in curand, sper Smile ) o sa o vedem la treaba prin vizorul forumistilor. Si oricum, din orice unghi ai privi, o rasnita care macina 7g in maxim doua secunde, de puterea lui DKS 65, e total dezechilibrat sa o compari cu Mazzer Mini.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
(05-05-2014, 09:14)vvv850 Wrote: Bun, m-am cam stabilit pe Brewtus IV. Ramane rasnita...

Daca tot investesc in rasnita vreau s-o folosesc si pentru French Press si pentru Drip si pentru cafea rasnita la pachet*. Este acest task prea mult pentru Vario Home? In sensul ca pun presiune prea mare pe motor sau cutite?


Acum incerc sa primesc raspunsul "ia-ti K30". Imi place optiunea si pare bine construita, normal la cu totul alt pret, dar este totusi prea mult? M-ar ajuta mult opinia unui posesor de K30 (Radu, ma poti ajuta? Smile)

K30 este o rasnita excelenta , nu numai dupa parerea mea , dar si rewiew-urile de afara o prezinta astfel . Calitatea macinaturii ( uniformitate ) , viteza de macinare , silentiozitatea , retentia si dimensiunile reduse ( pentru clasa sa ) , pozitioneaza acest model foarte bine in raport cu oricare alta rasnita din clasa sa .
O am de mai bine de un an si nu am ce sa-i reprosez . Daca as fi din nou in situatia de a alege , pentru acasa , as avea aceeasi optiune fara rezerve .
Poti sa o folosesti la orice metoda de preparare , deoarece reglajul este foarte simplu si stepless .

Cred insa ca pentru a macina cantitati mai mari , pentru a deservi clientii care vor sa ia cafea macinata pentru acasa , nu este varianta cea mai buna .

Solutiile constructive o recomanda pentru baruri , cafenele si nu pentru magazinele care vand cafea.
Are niste limitari peste care , cred ca , nu ar trebui sa treci .
In cartea tehnica producatorul spune ca nu trebuie sa rasnesti continuu mai mult de 20 de minute , dupa care trebuie sa lasi rasnita sa se raceasca .
In regim de bar sau cafenea se recomanda ca intervale de rasnire efectiva 4 secunde cu 16 sec pauza sau rasnire 6 sec cu 60 sec pauza ( cu repetabilitate nelimitata ) .
Aceasta nu ar trebui sa te incurce deoarece , oricum , pregatirea shotului si extractia dureaza mai mult .

Deci , daca ai un client care vrea mai multa cafea pentru acasa si un altul care sa vrea un shot de espresso s-ar putea sa ai o problema .

Pentru regimul de magazin care vinde cafea se recomanda alte tipuri de rasnite , construite special pentru acest scop .
Ceva de genul : http://www.mahlkoenig.com/us_category/Re...inder.html
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#22
@vvv850

- Eu am varianta cu pompa vibratoare si fata de fostul meu espressor HX Bezzera BZ10, este clar o diferenta de zgomot, pompa Expobarului facand un zgomot mai mic. Iar daca Radu Carutasu spune ca s-au sesizat diferente de sunet de la un model mai vechi de Brewtus la altul mai nou, atunci e clar ca au imbunatatit ceva, caci mie nu mi se pare zgomotoasa, mai ales comparand cu ce aveam.
- Si eu am avut dilema rotativa - vibratoare, dar nu m-am indurat de diferenta de 150E, distribuind-o catre echipamentul video pentru viitoarele interviuri Espressoman sau catre un upgrade de rasnita. Ma rog, nici nu vroiam sa mai dau gauri in blat si nici instalatorul meu preferat nu era in oras. O dovada suplimentara a faptului ca nu exista diferente in ceasca intre rotativa si vibratoare este afirmatia fara rezerve a unuia dintre cele mai mari si mai bune magazine americane de espressoare http://www.1st-line.com/cofffact/vibrati...rotary.htm Si daca nici americanii nu sunt taticii marketing-ului, care ti-ar vinde si pielea ursului din padure, atunci cine?!
- rotativa se simte in largul ei atunci cand este conectata la retea, lucru pentru care a si fost proiectata. Bidonul (de 10l macar) mi se pare si sursa de microbi si greu de umplut daca il maschezi prin spate plus ca ocupa si spatiu pe care nu toti il au.
- conectarea se face simplu , infiletand furtunul din dotare la gura de intrare dedicata, si conectand mai departe filtrul dedurizator (daca te legi la retea) sau aruncand furtunul in bidon. Stefan Farago de la service e un baiat de treaba, asa ca poti sa-i ceri sa iti arate la cumparare care sunt pasii, caci ar fi mai relevant decat cititul manualului, disponibil la download aici.
- daca stai la casa si ai apa dedurizata din put, atunci ar trebui sa faci niste teste sa vezi ce duritate totala ai si ce pH. O duritate peste 4 grade germane iti va calcifia rapid espressorul. Un pH sub 7 iti va coroda boilerele si conductele. Deci sa fii cu analiza in mana inainte de a da drumul la apa in espressor. Singura apa imbuteliata pretabila este Bucovina (nu stiu de ce e singura) caci are duritatea cea mai scazuta, lucru care se vede din comparatia parametrilor Calciu si Reziduu sec la 180 de grade, cu alte marci de apa plata. Singura problema ar fi costul, 1 leu/litru si caratul bidoanelor cu apa. Nu trebuie sa pui mare baza pe filtrele din pachetul espressorului caci in dedurizare nu se poate generaliza. Adica nu exista filtre bune la orice. Trebuie vazut ce duritate ai inainte de filtru si apoi trebuie facuta o proba a duritatii si dupa filtru, ca sa fii convins ca folosesti o apa in parametrii ok. Altfel, decalcifierea se face doar in service, atat la HX cat si la DB, caci metodele prezentate pe net cu supraumplerea boilerului, rasturnarea aparatului sau alte minunatii, nu iti asigura 100% scoaterea solutiei de decalcifiere, asadar, o perioada lunga de timp vei bea cocktail cu acid citric. Boilerele mici ale espressoarelor casnice de talie mica au gura de iesire pe fund, deci poti evacua toata solutia de decalcifiere. La HX si DB constructia este mai complexa si se recomanda desfacerea boilerelor si scufundarea in solutie.
- Orice rasnita ai avea, nu trebuie sa o folosesti decat intr-un singur scop, si nu din motive de fiabilitate (Vario se simte mai bine pe brew-uri de exemplu) ci pentru ca iti vei deregla setarile de espresso si revenirea in acelasi punct s-ar putea sa fie greoaie in functie de modelul rasnitei, stricand multa cafea. Pentru french press-drip etc. poti merge si pe o rasnita mai ieftina, gen Lelit de 700 de lei, varianta in trepte nu stepless. In espresso lucrurile sunt mai complicate. Bine, si pe partea de brew apar alte discutii complexe, apropo de preparare si aparatura/ustensile, dar acesta e un alt capitol.
- Pe langa espressor si rasnita, mai ai nevoie de tamper, lattiera si cantar ca si accesorii obligatorii. Mai departe poti plusa pana unde vrei - portafiltru fara fund, maner dinamometric, site VST, cronometru, cesti cu peretii grosi, pahare de masura, statie de tampare. Ca si sursa, pentru o parte din accesorii, cel mai bun pret ar fi tot la importatorul care ne ofera reduceri pentru Expobar si Mahlkonig, acelasi formular de discount scazand 10% din valoarea accesoriilor Concept Art pe care le gasesti pe caffea.ro Practic le trimiti link-urile sau denumirile exacte din formularul creat pentru noi. Am pus mana si pe dinamometricul Ascaso si pe cel Concept art si sunt moduri diferite de functionare, insa mult mai bine facut mi se pare cel Concept Art, iar cine il are poate confirma. Practic, pe Ascaso setezi locul unde se se opreasca acel piston, iar pe Concept Art setezi forta de apasare unde manerul sa cada in gol, odata atinsa. Este un topic mai detaliat despre tampere, aici. La Concept Art, manerul (dinamometric sau clasic) se infileteaza pe baza de inox pe care o alegi. Se discuta pe forumuri despre baze plate sau convexe, fara o concluzie certa. As merge pe plata, insa neaparat de tip Knock, adica sa aiba acel inel de cauciuc in jur caci vei salva multe pucuri de la fisuri sau microfisuri. Nu e ceva magic, dar poti lovi usor marginea portafiltrului DOAR cu inelul de cauciuc, lucru ce va face sa cada cafeaua de pe pereti, apoi mai revii cu o finisare pe puc. Site VST se iau mai repede si putin mai ieftin de aici sau de la producatorul american direct, ajungand cam la 130 de lei/buc. Iti recomand 7g si 18g. Portafiltru fara fund gasesti tot la importator, costand pana in 200 de lei. Lattiere sunt pe toate drumurile. Cantar, e bun si cel de bijuterii de 30 de lei de pe Google, cestile au un topic dedicat pe aria de accesorii sau poti merge tot pe Concept Art caci sunt grosute, knock box tot Concept art sau gasesti pe Google, statia de tampare Concept art "obligatoriu" (o am pe cea din mijloc si e super).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
Imi cer scuze Radu daca te-am indus in eroare cu partea cu naveta. La Alexandria am serviciul si vreau sa iau cu mine o cantitate de cafea macinata pentru a o prepara acolo, fie cu french press fie cu drip. Consumul cafelei rasnite va fi consum propriu in familie nu comercial, dar unii beau filtru, altii beau press si altii espresso/cappuccino. Ma gandeam sa investesc intr-o rasnita capabila sa duca din punct de vedere cantitativ (consum intern Smile).

Quote:In cartea tehnica producatorul spune ca nu trebuie sa rasnesti continuu mai mult de 20 de minute , dupa care trebuie sa lasi rasnita sa se raceasca .
In regim de bar sau cafenea se recomanda ca intervale de rasnire efectiva 4 secunde cu 16 sec pauza sau rasnire 6 sec cu 60 sec pauza ( cu repetabilitate nelimitata ) .
Aceasta nu ar trebui sa te incurce deoarece , oricum , pregatirea shotului si extractia dureaza mai mult .

Citisem manualul si nu sunt sigur de aceasta mentiune si cum ma afecteaza daca vreau sa rasnesc pentru filtru o cantitate de 50-100g. Cel mai probabil, chiar daca este rasnita mai mare tot nu va reusi sa termine cantitatea sub 6 secunde. Nu stiu nici ce inseamna exact rasnirea timp de 20 de minute.

@Lyvyoo: asa e, pe langa avantajul pretului pentru pompa vibratoare ai avantajul sursei de apa flexibila. Chiar daca avem filtru destul de bun de la Culligan - High Efficiency water softener pentru dedurizare, apa din put vine cu 20 de grade germane duritate totala. Urmeaza sa primesc maine niste reactivi de la JBL pentru pH si duritate totala sa vad care mai este rezultatul de la ultima revizie. Pana acum aveam 5.1 duritate, iar pH-ul intre 7.5 si 7.81. Am fiert ieri un ibric cu vreo 50ml de apa si a lasat ceva depuneri dupa ce s-a evaporat apa.

Fiind bautor de Bucovina plata avem in casa cateva bidoane de 5 litri in permanenta si dupa cum am citit in topicul despre surse de apa pentru espressoare, cred ca asta-mi va fi sursa pana voi fi convins de apa din put. Nu stiu daca pH-ul este adecvat pentru espressor.

Ramane sa ma hotarasc cu rasnita si sa imi pregatesc lista cu accesori.

Vlad
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#24
Pai eu spun ca la o astfel de investitie mare pe care o faci, decat sa cari cafea macinata care va fi fada pana la Alexandria, mai bine iei o rasnita ieftina pentru a macina acolo proaspat. E cu totul si cu totul altceva. E buna si una manuala de 200 de lei sau chiar si una chinezeasca mai ieftina. O rasnita gen Lelit in trepte (Ascaso e stepless, deci nu e ok la drip) ar putea aduce cu sine si fiabilitate fata de chinezesti dar si posibilitatea de a le folosi in viitor daca vei lua acolo un espressor vreodata.

La asemenea consumuri, nu se pune problema sa nu faca fata K30. Face si spate Smile Macinarea la granulatie mare este cea mai putin solicitanta pentru o rasnita. La granulatia de espresso, cutitele se apropie mai mult si motorul lucreaza mai greu, deci se impun niste limite mai stricte de functionare, insa pentru consumul casnic aceste limite sunt irelevante. O rasnita cum e K30, daca "miroase" ceva necurat, se opreste si afiseaza vreo eroare, nu e un kamikaze Smile

pH-ul Bucovinei e ok, iar al tau la fel de bun. Sa fierbi putina apa de la statia ta, nu multa, si sa compari depunerile de pe fundul oalei/ibricului cu o fierbere de Bucovina. Ar fi bine daca faceai experimentul asta pe un vas din teflon, ca sa vezi alb pe negru diferenta. La mine nu ramana nimic pe ibricul de teflon, cu apa din filtru. In schimb cu apa de la robinet nefiltrata, se face imediat o pelicula alba, mai proeminenta dupa cateva zeci de minute.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
Apa fiarta cu depuneri era cea deja filtrata. Depunerile erau vizibile, dar vreau sa si testez cu reactivii de la JBL sa am o valoare mai precisa. Iese prost, deschid discutiile cu dealer-ul sa vedem care este cauza. La bucovina, in schimb, n-am vazut depuneri.

Ma tot gandeam cum am putut sa uit de o rasnita manuala si in special de Kyocera CM50, dar apoi mi-am adus aminte de faptul ca, cel putin in cazul Kyocera, cele doua cutite ceramice se aliniaza din ce in ce mai prost cu cat cresti granulatia rasnirii (cel putin asa am vazut intr-un clip, iar explicatia parea logica). Exista totusi o improvizatie de aici care stabilizeaza axul si astfel o poti folosi la rasniri pentru drip.
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#26
La squaremilecoffee n-am gasit varianta de 7g ci doar pe cea de 18g. Ai vreun sfat de unde as putea lua sita de single? Si daca este nevoie de alta baza pentru tamper? Si o intrebare si mai interesanta, in sita de 18g se poate ajusta cantitatea de cafea pana la 15g sau nu este recomandat?

Vlad
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#27
(05-05-2014, 21:09)vvv850 Wrote: La squaremilecoffee n-am gasit varianta de 7g ci doar pe cea de 18g.
Poi incerca AICI
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#28
Sau poti incerca sitele IMS...au o plaja mai larga disponibila si am vazut review-uri bune...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#29
(05-05-2014, 19:40)vvv850 Wrote: Ma tot gandeam cum am putut sa uit de o rasnita manuala si in special de Kyocera CM50, dar apoi mi-am adus aminte de faptul ca, cel putin in cazul Kyocera, cele doua cutite ceramice se aliniaza din ce in ce mai prost cu cat cresti granulatia rasnirii (cel putin asa am vazut intr-un clip, iar explicatia parea logica). Exista totusi o improvizatie de aici care stabilizeaza axul si astfel o poti folosi la rasniri pentru drip.

Porlex are axul fix, fara modificari.

vvv850 Wrote:La squaremilecoffee n-am gasit varianta de 7g ci doar pe cea de 18g. Ai vreun sfat de unde as putea lua sita de single?
Ori coffeehit, cum spune baloozzy, ori direct la producator. Cumva merge si cu tamperul de 58mm, dar e mai dificil caci nu poti prinde bine pucul decat la suprafata. Recomandat este un tamper de 40.7-40.9mm, deci cel de 41mm va fi ok.

@nickso - interesante si IMS-urile, probabil fost proiectanti la VST, caci vad o legatura cu La Marzocco. Mai interesante par sitele de dus, dar inca nu am sapat pe Google dupa o compatibilitate extinsa. O sa deschidem un topic nou.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
sau mai ieftin aici, datorita transportului. Timp de livrare, aprox doua saptamani
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)