Hello There, Guest! Login Register


Setup high pentru acasa (espressor si rasnita)

#1
Ce ati alege intre Rancilio Epoca E, Nuova Simonelli Musica Lux, Faema Charisma A1, La Cimbali M21 Junior S, Dalla Corte Evolution Mini, La Spaziale Dream si Quickmill Vetrano 2B 0995P? De asemenea, ce ati alege intre Mahlkoning K30 Vario WBC Air, Mazzer Kold E Aluminium si Elektra on demand Nino MK?

Multumesc anticipat.
 
Reply
#2
știi să faci o extracție corectă?
Expobar Leva Hx, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
 
Reply
#3
Extractia e ca sofatul, unii zic ca nu stiu dar stiu, iar altii zic ca stiu si nu stiu.

Astept parerea celor avizati vis-a-vis de crearea unui setup high. Again, merci anticipat.
 
Reply
#4
întrebarea ta sună ceva de genu:  " Ce  bicicletă pot să-mi cumpăr de 7000euro? " dar mis începător Smile 
on topic   atunci i-a în considerare și un la marzocco linea mini și te-ai scos
Expobar Leva Hx, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
 
Reply
#5
(05-08-2015, 20:37)ecl Wrote: Ce ati alege intre Rancilio Epoca E, Nuova Simonelli Musica Lux, Faema Charisma A1, La Cimbali M21 Junior S, Dalla Corte Evolution Mini, La Spaziale Dream si Quickmill Vetrano 2B 0995P? De asemenea, ce ati alege intre Mahlkoning K30 Vario WBC Air, Mazzer Kold E Aluminium si Elektra on demand Nino MK?

Multumesc anticipat.

Poti sa ne explici de ce pui aceasta intrebare ?
Unii dintre cei de pe acest forum au facut asemenea alegeri, chiar daca nu au comparat modelele enumerate de tine, dar au avut in vedere anumite criterii de evaluare .
La ce ti-ar folosi parerea noastra?

Pe forumurile de specialitate de afara gasesti o multime de asemenea comparatii.
Ai gasit ceva interesant pe acolo ?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
@kheptan Da, imi iau ce bicicleta vreau, chiar incepator fiind, oricine a fost incepator. Nu inseamna ca daca ai fi incepator nu merita sa iti iei ceva ca lumea. Deja am 2 setupuri mai mult decat decente zic, pe care ma exersez asiduu. Chestia e tipic romaneasca (aka Mioritza) cu unii care se cred guru (fara a putea demostra insa), dar din pacate raman incepatori forever, mistocarind altii. Apropo tu stii sa faci o extractie 100% corecta? 

@RaduCarutasu Nu stiam ca pe forumul acesta (aidoma aproape tuturor forumurilor din RO) nu e bine sa intrebi, ca strici feng-shui-ul acestuia. Credeam ca intreb oameni pasionati care m-ar putea ajuta in luarea unei decizii. Normal ca am citit destula informatie de pe forumuri si site-uri straine, dar consideram ca o parere pertinenta a catorva confrati din RO mi-ar fi de ajutor. Daca am gresit sau agasat forumul ma pot retrage, imi pot fi sterse toate postarile si asta e.
 
Reply
#7
(05-08-2015, 20:37)ecl Wrote: Ce ati alege intre ...
De asemenea, ce ati alege intre ...

suna a joaca cu bani multi!

dar daca tot am intrat (intre timp vad  ca au mai aparut postari):

masinile insiruite nu impresioneaza pe nimeni - oricare ai alege-o e o alegere buna; si mai sunt cel putin cateva zeci la fel...nu despre nume de brand si renume model e vorba, ci despre specificatii tehnice dorite!
printre cunoscatori, n-ai sa gasesti multi avand o aceeasi opinie despre o masina anume;
fiecare masina e pentru altcineva Smile
si orice raspuns e ca un loz in plic...

am spus de-atatea ori: orice decizie de cumparare trebuie luata in cunostinta de cauza!
daca stii ce vrei, nu inteleg intrebarile;
daca nu stii ce vrei, incearca sa ajungi la masini, sa vezi pe viu cum arata si cum se lucreaza!
e vorba de masini prosumer mai scumpe, si ar trebui sa contezi pe entuziasti din forum care au, sau au avut mai multe din modelele ce le ai in vedere; fara o comparatie, chiar si implicita, nici o afirmatie despre propria masina nu are valoare de informare;

mult mai productiv pentru tine, ca rezultate si diferentiere, erau cateva informatii - cand ceri, ar trebui sa dai prima data, nu? - despre ce vrei sa faci cu masina, ce-ti place sa faci, ce-ti place si cum iti place sa bei espresso, cam ce facilitati ai dori sa aiba masina etc.
daca nu poti raspunde clar si deschis la asemenea intrebari, atunci cel mai bine ar fi sa mai citesti cate ceva din enorma cantitate de informatie de specialitate existenta prin forumuri si Internet in general;

prin alte forumuri am vazut incepatori atentionati sa nu puna intrebari la care pot gasi singuri raspunsul cautand pe google... ok, deseori vei gasi pe cineva care-ti da mai mult decat poti da tu...

---
oricum, lista de nume de brand are omisiuni mari, in primul rand La Marzocco;
nu m-apuc s-o completez eu, dar ma gandesc si la Synesso Hydra 1 gr, la Slayer 1-group, la Kees van der Westen Speedster
(cat de greu era sa dai pentru fiecare model din lista ce-ai postat-o, cate un link...)

si 2 idei acolo (home-barista), cum as face eu, daca banii n-ar fi o problema:
- m-as gandi la o masina redutabila, cu 2 grupuri;
- m-as gandi sa-mi cumpar toate cele 2 sau 3 masini cu un grup, intre care ma invart nehotarat;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#8
Salut ecl,

Ideea e ca aparatele din lista ta se adreseaza mai multor tipuri diferite de espressomani. Ai in lista un aparat de clasa profesionala, cateva masini HX si cel putin un double boiler.
HX-urile le-as recomanda cuiva care vrea flexibilitate, incearca diferite cafele tot timpul si nu are probleme ca trebuie sa faca putin mai mult efort in a invata aparatul.

DB-ul e ceva mai scump, e mai simplu de invatat dar ceva mai putin flexibil in sensul ca daca vrei sa faci 2 cafele de 2 origini diferite una dupa alta si cele 2 cafele necesita temperaturi de extractie diferite, va trebui sa astepti putin intre shoturi.

Masinile de clasa profesionala sunt gandite pentru utilizare in foc continuu. Se incalzesc mai greu, au abur mai puternic (creaza probleme daca spumezi cantitati mici de lapte) si consuma mai mult curent.

Nu stiu daca sunt utilizatori pe acest forum care sa aiba vreuna din masinile din lista, de aceea multi ti-au sugerat forumurile de afara.
Daca ai posibilitatea, cel mai bine e sa faci cum te-a sfatuit radudani, respectiv sa mergi la un magazin de prezentare care are masinile respective si sa le incerci.

Legat de rasnite, nu stiu ce poate Elektra on demand Nino MK dar pare sa aiba multe atuuri. Daca are retentie de cafea mai mica decat Mazzer Kold in regim de dozare per shot, as merge pe ea, daca review-urile sun bune.
Preferinta mea teoretica e pentru rasnite cu cutite conice intrucat (din spusele altora cel putin) scot in evidenta mai mult aspectele particulare ale unei cafele. Altii prefera rasnite cu cutite plate (K30) care au tendinta sa ajute la producerea unei cafele mai dulci/confort shot.

Am sa mai adaug ca mai masini care nu sunt pe lista ta care merita a fi luate in considerare dar unele pot necesita un buget (mult) mai mare. Doar cateva: Marzocco Linea Mini, Ambient Vesuvius, Profitec Pro 700, Slayer 1gr, Marzocco GS3.
La rasnite eu as considera si Compak k10 fresh.
 
Reply
#9
@radudani, coffeesnob Merci. M-am dus pe modelele pe care le gasesc la cei de unde am cumparat celelalte 2 setup-uri. 

Bugetul este maxim 3000Eur la espressor si 2000Eur la rasnita, sau 5000 pe total.

De Elektra sunt f multumit (fiind acasa), la fel si de Unica, dar cu amendamentul ca voi renunta la acest setup avand cui sa il dau. Problema e la birou unde am nevoie, cand vine cineva, de un aparat automatic, cu cateva presetari existente. La Unica trecerea Coffee to Steam si Steam to Coffee plus procedura de reducere a temp in boiler la revenirea de pe Steam, necesita timp. Nu am timp de barista in birou, asa ca din cele enumerate, dupa ce am mai citit si vizionat clipuri, as opta intre Rancilio, La Cimbali si Nouva Simonelli. Nu e intentia mea  sa le tot schimb, si mea culpa daca nu am explicat din prima considerentele si cetintele.

Cat priveste rasnita, as vrea una cat mai buna ptr o utilizare long life.
 
Reply
#10
așa mai ne înțelegem cumva, so
părerea mea că nu are rost de început să arunci cu banii aiurea pe niște scule ce puțini îți pot da informații de pe aici că nu le-au testat deși cu siguranță își fac treaba foarte bine

recomandarea mea ar fi să te uiți la reducerile de pe forum de ex. la expobar brewtus IV care nu depășește 1500 euro si cu siguranță nu ai să simți diferența față de cele enumerate de tine în ceașcă mai ales în primul an de testări dacă zici că ești la început după care poți vinde și face upgrade-ul care ți-ar conveni 
poate peste un an vrei să treci la mașină cu levier că îți place mai mult ideea cine știe Smile

k30-ciul de la vario este mai mult decît suficient și poți afla păreri de la care le dețin de pe acest forum de altfel mai sunt si cele de la macap tot cu reducerea de pe forum

ai ieși cu o investiție sub 3000euro per total 

dar tot nu ne-ai dat detalii cîte cafele preconizezi că faci pe zi acasă, ai mulți musafiri sau ocazionali la birou la fel vei fi doar temporar sau toată ziua etc.

mai tre să ai în vedere garanția și servisul care la acestea de pe forum le ai asigurate în țară
Expobar Leva Hx, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
 
Reply
#11
La birou ocazional, nu preconizez mai mult de 6-10 pe zi, deoarece nu e ptr toata lumea decat ptr mine si vizitatori la mine. Restul se servesc de o la chinezarie de Saeco Minuto, care ptr toata lumea face cafea delicioasa (Illy  43 ).

Problema e ca in lipsa mea sa nu fie un aparat ata de complicat, ca Unica, unde SB ridica niste cunostinte ptr o alta persoana care l-ar utiliza. Unul automat ar fi mult mai simplu de utilizat, atat ptr cazul mentionat, cat si ptr mine cat sunt in-office (timp mai mic ptr incalzire, presetari stabilite automat si DB). Cred ca optiunea Bezzera Z13 era mult mai pretabila la ce vreau de la aparat, dar daca tot schimb Unica as vrea Rancilio sau Nouva Simonelli.

Da, garantia si service-ul national e mult mai atractiv si facil, din pacate nu reusesc sa gasesc un importator de Rancilio si Nuova Simonelli. In cazul in care nu gasesc, voi merge probabil pe distribuitorul local de Bezzera (BZ13) la care vad ca avem si ceva discount. Smile

Pe cat de uspr m-am acomodat cu setupul de Elektra acasa, pe atat de "chinuiala" am cu Unica cu procedurile lui de trecere de pe coffee pe steam si invers...

Cum esential e cafeaua proaspat prajita, vorba mottoului forumului, ma aflu "In cautarea espressou-lui perfect... la office. ".  Big Grin
 
Reply
#12
La ce nivel se asigura asa zisul service national, exista tehnicieni care sa demonteze complet masinile si sa sa faca totul dupa manuale procedurale cum exista "dincolo"... Huh
Sau se trimite masina in Germania si se sta 3 luni dupa ea ?

Citind puzderia de articole din presa de azi despre "debarcarea ANAF" pe capul nefiscalizatilor autohtoni, cred ca daca s-ar rataci careva prin acest topic, le-ar putea da idei de incadrare a unora in categorii mai variate decat banala vila si 4x4 Smile
 
Reply
#13
La multinationale, US sau germane mai ales, nu se aplica...  Big Grin 36

Idee buna de business ptr cineva de pe forum, service la aparatele userilor si nu numai. Smile Sunt tot felul de firme locale, care serviseaza aparatele comerciale si in general sunt priceputi, pe anumite branduri pe care le au distribuite prin cafenele. Din pacate in RO fiecare se pricepe la orice, nu prea dam bani de service de calitate, fapt care a omorat o gramada de meserii.
 
Reply
#14
Nu mai bine pui si o semnatura? Nu de alta, dar trebuie deschisa o ancheta ampla pentru aflarea ei.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#15
(06-08-2015, 16:31)ecl Wrote: La birou ocazional, nu preconizez mai mult de 6-10 pe zi, deoarece nu e ptr toata lumea decat ptr mine si vizitatori la mine. Restul se servesc de o la chinezarie de Saeco Minuto, care ptr toata lumea face cafea delicioasa (Illy  43 ).
........ Unul automat ar fi mult mai simplu de utilizat, atat ptr cazul mentionat, cat si ptr mine cat sunt in-office (timp mai mic ptr incalzire, presetari stabilite automat si DB). Cred ca optiunea Bezzera Z13 era mult mai pretabila la ce vreau de la aparat, dar daca tot schimb Unica as vrea Rancilio sau Nouva Simonelli.

Din experienta de pana acum pot sa apreciez ca biroul si casa sunt doua locuri diferite unde prepararea unei cafele implica aspecte diferite.
Acasa este clar cine este barista de serviciu.
La birou insa este diferit sau, poate la tine nu !

Cine va performa la portfiltrul unui asemenea aparat ? 
Cine va jongla la dispozitivul de reglare a macinaturii ? 
Pana la urma s-ar putea sa dai o multime de bani si sa nu ai rezultatul dorit din lipsa unui coleg priceput si pasionat, ca tine ( si o spun seriossi u toata admiratia ).

Vei face tu cele 6-10 cesti cu espresso, cappuccino, latte sau ce or mai dori vizitatorii ? 
Cum vei gestiona relatia cu acestia si timpul petrecut in fata aparatului, in cazul in care acestia nu sunt interesati de modul de preparare pe care , eventual, va trebui sa il prezinti ?
Il vei lasa singur in acest timp ? 

Eu am mai spus pe forum ca la birou nu prea beau cafea . O fac doar daca am eu timp sa o prepar, in rest, de vreo trei ani niciun coleg nu a ajuns sa prepare, dupa gustul meu, un shot de espresso si cu atat mai mult o crema pentru un cappuccino.

Mare parte dintre cei care vin la birou si accepta o cafea si chiar " risca " un espresso, nu sunt tocmai placut surprinsi de amareala din cescuta si baga zahar la greu .
Am observat ca sunt mai multumiti cu un americano, acel espresso lungit cu apa calda.
Pentru multi gustul capsulelor sau al cafelei la filtru este mai bun, in virtutea obisnuintei, decat ceea ca exercitiul si timpul ne-a aratat noua ca inseamna, de fapt, gustul adevarat al cafelei proaspete.

Daca situatia este asemanatoare, atunci nu are sens sa cheltui foarte mult pe echipamente.
Daca dimpotriva, vizitatorii tai au aceasta cultura a cafelei, atunci va trebui ca pe langa aparate sa ai si un barista priceput.

Parerea mea este ca, in alegerea pe care o vei face, ar fi bine de inclus si aceste considerente, cu atat mai mult cu cat nu cred ca aparatele vor fi expuse alaturi de diplome, medalii sau imagini cu activitatile firmei ci vor sta la locul lor, departe de vederea vizitatorilor.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#16
de ce nu o secretară barista  Smile
Expobar Leva Hx, Eureka Atom, Kinu Phoenix, Wacaco Picopresso
 
Reply
#17
(06-08-2015, 20:52)kheptan Wrote: de ce nu o secretară barista  Smile

o idee geniala pe care o sustin! Big Grin
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#18
Intr-adevar in mod normal nu multi vizitatori sunt incantati de un espresso, dar sincer deja unul e corupt. Numa' asa maresc comunitatea de espressomani, ca majoritatea ca si mine nu au avut habar pana nu au gustat. Insa abia astept sa imi vina unul din board-ul corporatiei sa il "amarasc" cu un shot, e razbunare subtila.   Big Grin Big Grin

Utilizarea e anevoioasa la job, tocmai acest considerent ma impinge catre un expresso automat cu presetari.

Cat priveste ideea cu secretara barista, este cool, dar credeti ca o secretara poate fi experta in cat mai multe domenii...? Big Grin
 
Reply
#19
Cred ca un La Spaziale Dream T ar fi un echilibru intre ce inseamna gama profi si limita pana la care acestea devin suportabile in mediul office / casnic. Controlul electronic al temperaturii il mai "umanizeaza" pentru ce ai tu nevoie si il apropie de cerintele ridicate ale unui prosumer cu buget si pretentii. Altfel, un LM GS3 MP, cu aprox. 3000E + TVA si o modificare gen La Strada, poate fi o alta varianta de luat in considerare. Exista review-uri pentru fiecare...

Asa cum sustinea si coffeesnob, as evita total HX-ul clasic semiprofesional, la birou. Ia in considerare ce a spus RaduCarutasu si mai adauga 15 secunde de flush in fata partenerului de business care te viziteaza ori pune secretara sau colegul sa numere scaderea de 1 grad la doua secunde de flush dupa momentul in care apa nu mai curge la temperatura de fierbere... Am avut BZ10, iar BZ13 e un BZ10 redesenat, si timpii de flush cam acolo erau, la 14 - 16 secunde, pentru o temperatura mai spre 92 de grade. Fara flush sau cu 4-5 secunde de flush, cafeaua iese prea amara/arsa, din cauza temperaturii foarte mari a apei. Daca te-ai grabit cu Unica, nestiind ca espressoarele cu un boiler au acei timpi de asteptare, analizeaza acum foarte bine totul, caci sunt foarte multi bani in joc iar netul e plin de informatie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
@ ecl , am avut ocazia sa ma joc cu toata aparatura descrisa de tine mai sus , fara dar si poate daca bugetul permite iti recomand Nuova Simonelli Musica + Mahlkoning K30 . Acest setup l-am avut si eu o perioada acasa . Pentru a extrage un super espresso ai nevoie si de o apa in parametrii asa ca dupa ce faci achizitia trimite-mi un pm pentru reteta apei .
@ Liviu , la strada este inghetata , masina se numeste strada Smile
 
Reply
#21
(09-08-2015, 00:02)Lyvyoo Wrote: ...un LM GS3 MP, cu aprox. 3000E + TVA si o modificare gen La Strada, poate fi o alta varianta de luat in considerare. Exista review-uri pentru fiecare...  

Cu tot respectul, dupa parerea mea un GS/3 MP nu este o optiune pentru cineva care la birou nu are "barista- time" si care isi doreste mai degraba un espressor ceva mai automatizat, cu presetari.
Daca GS/3 intra in discutie, recomand numai varianta AV, Aceasta are patru taste ce se pot preseta, fiecare din ele pe o combinatoe de parametri, plus o tasta de mod manual. Cu astea faci la viteza cafele de toate felurile, care pe deasupra sint si fiabil reproductibile.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#22
In ideea in care se lua in discutie inclusiv un HX simplu, avea si MP-ul loc (ca si tehnologie nu comparabil ca pret) Smile Altfel, ai perfecta dreptate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
(05-08-2015, 20:37)ecl Wrote: Ce ati alege intre Rancilio Epoca E, Nuova Simonelli Musica Lux, Faema Charisma A1, La Cimbali M21 Junior S, Dalla Corte Evolution Mini, La Spaziale Dream si Quickmill Vetrano 2B 0995P? De asemenea, ce ati alege intre Mahlkoning K30 Vario WBC Air, Mazzer Kold E Aluminium si Elektra on demand Nino MK?

Multumesc anticipat.


ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim //VAᴙio Homɘ //ꙄɘTTɘ WI //ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)