• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Setari presiune Expobar Brewtus IV

#1
Salut,
Am inceput sa fiu satisfacut cu gustul espresso-ului pe care il prepar, inclusiv prin comparatie cu locatii consacrate din Bucuresti. Mi-ar place sa particip la intalniri de profil (voi fi atent la subiect). Am luat la incercat cafele proaspat prajite din diverse tari (ghidare cu amabilitatea Sarkis). Totusi continui sa am cam 1-2 nereusite/reusite partiale la cam 10-15 extractii.
Se pare ca presiunea optima pentru extractie (brew pressure) este pe la 9 bari. La mine, pana sa fac extractia, acul oscileaza continuu iar in momentul extractiei sta pe la 4 bari. Este normal sa se comporte acul asa (inainte/in timpul extractiei) ? As putea chema service-ul s-o creasca ?
In plus, presiunea de la aburi (steam pressure) este de cam 0,8-0,9. Am citit ca presiunea optima este de cam 1,1-1,2. Sa contribuie si asta la faptul ca inca nu reusesc milk texturing ? As putea chema service-ul s-o creasca ?
Multumesc anticipat pentru sprijin si sugestii
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#2
Mergi cu aparatul la garantie daca ai, presiunea in portafiltru trebuie sa fie 8,5-9 bar, cu 4 bari niciunul din shoturile tale nu sunt reusite precum spui...
Daca nu mai ai garantie, poti regla singur presiunea, exista posibilitatea asta si nu-i deloc greu...o joaca!
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#3
Eu sunt aproape convins ca nu ai nicio problema cu espressorul .
Presiunea 0.8-0,9 este ok si poti textura pefect laptele . Aici ai doar o problema de tehnica , pe care o vei rezolva , ca noi toti , cu ceva practica .

Legat de presiunea de etxractie fa un simplu test .
Monteaza in portafiltru sita oarba , da drumul la extractie si vezi unde se opreste acul manometrului .
Ai grja si nu tine extractia in derulare mai mult de 5-6 sec din momentul in care acul se stabilizeaza la valoatea maxima .
Daca acesasta valoare este 10 bari , inseamna ca aparatul este reglat pentru o presiune de extractie de 9 bari ( optim ) .
In aceasta situatie prolema este undeva pe lantul de pregatire a shotului ( granulatiee , dozare , distributie sau tampare ) .
Abia dupa acest testnpoti trage o concluzie .
Eu cred ca doar aici este problema !
Ca regula presiunea de extractie va fi cu un bar mai mica decat cea aratata cu sita oarba .

Poti face acest test cu sita oricand !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
Am urcat si eu presiune undeva la 10.3 bar si parca nu mai e asa matasoasa crema la shot, nu mai "scrie" asa bine laptele pe ea. Precizez ca era setata la 7 bar (asa am gasit-o eu). Am vazut si acest clip ( https://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U) si am intrat si mai mult in ceata.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
Am facut testul (disc de cauciuc) si iata cum s-au desfasurat lucrurile in succesiune:
- intai am lasat sa se stabilizeze presiunea: initial, acul a pendulat de la 13 pana la cam 2 bari, a 2-a oara de la 12,5 la 8 apoi (dupa vreo 10 minute) s-a stabilizat pe la 11,5 bari. Presupun ca oricum, inante de a face un shot, trebuie sa lasi sa se stabilizeze presiunea.
- cand s-a stabilizat la 11,5 bari am facut testul: primele 6-7 secunde presiunea a fost intre 3 si 4 bari apoi a crescut la 13 cand am interrupt testul
- dupa test, acul a coborat din nou pana la cam 8 bari apoi s-a stabilizat din nou pe la 11,5 bari
Ce semnificatie sa dau acestor variatii ? Ce am de facut ?
Mersi mult pentru ajutor

... in ceea ce priveste textura laptelui, nu ma indoiesc ca tehnica este cea mai importanta si, desi am incercat sa obtin cat mai multe informatii atat de pe net cat si uitandu-ma cum face un barista experimentat (caruia ii iese), nu am reusit.
Am inceput sa mai interesez si de celelalte detalii tehnice, in speranta ca poate modificarea setarilor ma va ajuta. Inteleg ca in acest domeniu conteaza marimea boilerului (pentru aburi cred ca Expobar Brewtus IV are 1,7 L) si presiunea aburului.
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#6
(04-05-2014, 18:03)baloozzy Wrote: Am vazut si acest clip ( https://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U) si am intrat si mai mult in ceata.

Eu nu reusesc sa accesez clipul !
O fi de la mine ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Video 




interesata explicatia..............da posterele din atelier ce apar la miscarea camerei de filmat sunt......Wink Wink Wink
Bezzera Unica |  La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#8
Discutia este interesanta !
DPMDV se refera , strict , la ce presiune trebuie reglata pompa si nu ce presiune trebuie sa indice manometrul in timpul extractiei .

De aceea , cu sita oarba reglam presiunea la pompa . Aceasta trebuie , clar, sa fie mai mare de 9 bari cat ar fi bine sa avem la extractie .
Din cate am citit , pana acum , despre espressorul meu ( Expobar ) diferenta dintre presiunea la pompa si cea din timpul extractiei este de 1 bar .

In concluzie , regland pompa la 10 bari am la extractie 9 .

Aici alt pdv , referitor la aparatele mai mici cu pompa vibratoare ( cazul multora dintre noi ) : http://m.youtube.com/watch?v=torXYzDE2y0
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
(04-05-2014, 18:54)cmihai Wrote: Am facut testul (disc de cauciuc) si iata cum s-au desfasurat lucrurile in succesiune:
- intai am lasat sa se stabilizeze presiunea: initial, acul a pendulat de la 13 pana la cam 2 bari, a 2-a oara de la 12,5 la 8 apoi (dupa vreo 10 minute) s-a stabilizat pe la 11,5 bari. Presupun ca oricum, inante de a face un shot, trebuie sa lasi sa se stabilizeze presiunea.
Ce semnificatie sa dau acestor variatii ? Ce am de facut ?
Mersi mult pentru ajutor

... in ceea ce priveste textura laptelui, nu ma indoiesc ca tehnica este cea mai importanta si, desi am incercat sa obtin cat mai multe informatii atat de pe net cat si uitandu-ma cum face un barista experimentat (caruia ii iese), nu am reusit.
Am inceput sa mai interesez si de celelalte detalii tehnice, in speranta ca poate modificarea setarilor ma va ajuta. Inteleg ca in acest domeniu conteaza marimea boilerului (pentru aburi cred ca Expobar Brewtus IV are 1,7 L) si presiunea aburului.

- inainte de a face testul , aparatul trebuie lasat sa se incalzeasca la fel ca pentru extractie , adica minim 20 min ( astfel incat in boilere sa ai presiunile de lucru )
Apropo , cat indica manomertul de extractie dupa incalzirea aparatului ?
Aceasta ar trebui sa fie cu 1 max 2 bari peste cea de extractie 9-10 bari ) .

Am avut si eu cafele la care presiunea de extractie era 4 bari ( cand am schimbat originile ) insa , dupa reglarea macinaturii si dupa dozarea corecta ( cu sita plina inainre de tampare ) , am ajuns la valoarea corecta .
Important , cu ce sita lucrezi ?
Ce cantitate cantaresti ? Din experienta mea la sita de 15 trebuie sa pui cam 16-17 g macinatura , astfel incat sa poti nivela , cu un card , la suprafata sitei .
Pentru inceput renunta la sita de 7 g . Este mult mai dificil de obtinut un shot bun cu aceasta ( alta cantitate , alta macinatura si forta de tampare )
Eu inca mai cred ca espressorul nu are nimic !

Spumarea :
- pentru duza cu o gaura , cu care vine espressorul presiunea este Ok .
Boilerul este suficient de mare , rezistenta suficient de puternica . Daca lasi aburul deschis si o ora ai presiune aproape constanta . Daca maresti presiunea , in aceasta etapa , de invatare , iti va fi si mai greu sa reusest o crema corecta .
Eu mi-am reglat presiunea la 1,2 bar , deoarece am dobandit tehnica necesara ( ce de probleme am avut si eu , cati litri de lapte am mai aruncat , de credeam , la fel ca tine , ca nu este bun espressorul ! ) si mai folosesc si o duza cu 2 gauri ( de azi ) .
Sincer crema mai buna inca scot cu cea cu o gaura , insa m-am ambitionat sa reusesc si cu cea cu 2 ( este mult mai dificil , dar a inceput sa iasa bine ) .

Nu cred ca ai mai multe probleme si nelamuriri decat am avut si noi la inceputuri !
Rabdare si perseverenta !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Am inceput sa pun cap la cap informatiile trimise de tine, inclusiv acel video clip. Cred ca am inteles diferenta dintre pump pressure si brew pressure.
Inteleg ca pump pressure trebuie sa fie cam 9 bari pentru aparatele mari si 11 bari pentru aparatele mai mici, cum sunt cele pentru uz casnic. Asa cum observasem inca de ieri, asa cum spui si tu (dupa aprox. 15 min), este pump pressure cea care astfel, la aparatul meu, se stabilizeaza pe la 11-11,5 bari deci ar fi ok.
In schimb, brew pressure este cea obtinuta in timpul extractiei. Am observat ca se stabilizeaza dupa ce trece timpul de preinfuzie (putin dupa ce incepe sa curga cafeaua). Cel mai probabil, aceasta presiune depinde si de pump pressure dar si de rezistenta pe care o opune pucul de cafea (deci si de calitatea obtinerii acestuia - de ex. rasnire, tampare). In aceste conditii, la aparatul meu, brew pressure se stabilizeaza pe la 9 bari deci ar fi ok.
Inca o data ”asa cum spuneai”, pare ca aparatul este ok. Cred insa ca este important de inteles cum functioneaza aparatul, care sunt parametri normali si de ce. Asta ar trebui sa ajute la obtinerea unei extractii cat mai aproape de ceea ce ne dorim cu totii.
In ceea ce priveste spumarea laptelui, poate mai revin cu intrebari dupa urmatoarea suta de litri Dodgy
Multumesc mult
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#11
(05-05-2014, 08:21)cmihai Wrote: Asa cum observasem inca de ieri, asa cum spui si tu (dupa aprox. 15 min), este pump pressure cea care astfel, la aparatul meu, se stabilizeaza pe la 11-11,5 bari deci ar fi ok.
In schimb, brew pressure este cea obtinuta in timpul extractiei. Am observat ca se stabilizeaza dupa ce trece timpul de preinfuzie (putin dupa ce incepe sa curga cafeaua). Cel mai probabil, aceasta presiune depinde si de pump pressure dar si de rezistenta pe care o opune pucul de cafea (deci si de calitatea obtinerii acestuia - de ex. rasnire, tampare). In aceste conditii, la aparatul meu, brew pressure se stabilizeaza pe la 9 bari deci ar fi ok.

M-am exprimat gresit !
Ceea ce vezi pe manometru , dupa incalzirea aparatului ( acei 11-11,5 bari ) reprezinta presiunea din boilerul pentru cafea . Am gresit spunand ca este presiunea pompei . Faptul ca ai presiunea aratata , este inca un indiciu ca aparatul este ok .
Cu sita oarba , simuland o extractie , poti vedea si presiunea la care a fost reglata pompa .
Presiunea astfel indicata este cea la care lucreaza pompa . Eu am reglat aceasta presiune la 10 bari.
In acelasi mod poti regla aceasta presiune cum doresti ( din surubul ascuns in spatele vasului colector ). O fixezi la 9 bari ai 8 la extractie , la 10 bari ai 9 la extractie , la 11 bari ai 10 la extractie samd ( functioneaza si cu jumatati de bar ) .

Legat de stabilizarea presiunii in timpul extractiei , este normal ca aceasta sa se realizeze dupa ce aparatul parcurge etapa de preinfuzie a cafelei ( la mine perioada este de cam 10 sec ) .

Clar , espressorul nu are nimic !

Succes si extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#12
Multumesc mult pentru lamuriri
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#13
Sa stii ca asta a fost si pentru mine o curiozitate, pentru ca am trecut de la un Bezzera BZ10 mai simplu in indicarea presiunii dar mai slab in rezultate, la un Expobar Brewtus cu grup E61 si PID. Inca il mai studiez in profunzime si coroborat cu deplasarile la evenimentele mele ce tin de job si bebelina, nu am avut timp sa scriu un review coerent, desi multi useri de pe forum m-au rugat, personal sau pe mail.

Si eu am observat ca in repaus, acul manometrului de extractie fluctueaza, crescand si scazand singur, probabil odata cu cresterea si descresterea temperaturii in boilerul de extractie. Dar tind sa cred ca o face din inertie, fara sa insemne nimic. In niciun caz nu trebuie sa astepti sa se stabilizeze undeva, asa cum ai crezut. Si nici nu indica presiunea din boiler, caci abia cel de aburi atinge 0.9 bar cu apa la 100 si de grade, deci cel de espresso cu apa la 94 de grade sa zicem, nu ar putea atinge decat 0.5 bar sa zicem.

Nu este un defect, Doamne fereste, ci un efect al pozitionarii manometrului pe acel circuit. Poate ne spune un user mai tehnic din ce cauza apare acest fenomen.

La BZ10, fiind HX, la pornirea espressorului crestea automat acul manometrului de presiune de aburi pana la 1.25 bar, acul presiunii de extractie ramanand mereu pe 0, pana la extractia propriu-zisa. Dar aici vorbim de un DB, cu o constructie mult diferita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Trebuie sa spun ca de-abia acum am inceput sa mai uit la indicatoarele manometrelor. Am avut "destula alta" treaba pana acum, incercand sa fiu atent la toate celelalte detalii. Este totusi o tema interesanta si, cred, pertinenta. Nu stiu daca cineva cu pregatire tehnica ar putea aduce date suplimentare, sa poata pune altfel "punctul pe i" cu privire la ce semnifica/reflecta toate aceste indicatii de pe manometru (intre extractii, in timpul extractiei, in timpul testului cu sita oarba) si explicatiile aferente. Ar fi f interesant.
L-am intrebat si pe cel de la service daca valorile citite sunt in regula si a confirmat dar nu am avut cum sa "smulg" info detaliate. Am fost curios si am facut un mic experiment. Am pregatit aproximativ la fel (cantitate, tampare) 2 shot-uri. Unul l-am extras cand acul manometrului parea ca "sta" in jurul a 4 bari intre extractii. Al 2-lea shot l-am extras dupa mai mult timp cand se stabilizase pe la 11 bari. Surpriza, si poate cineva poate concluziona ! Desi in timpul extractiei manometrul a aratat aceeasi presiune in timpul ambelor extractii, calitatea a diferit semnificativ: cel obtinut cand manometrul se stabilizase la 11 bari a avut calitatea dorita de mine, celalalt nu putea fi baut. Tind sa cred ca am mai descoperit, desi nu am explicatia exacta, inca un motiv pentru cel putin unele dintre shot-urile ratate aparent "fara motiv". Ce credeti ?
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#15
Mmmm, n-as zice. Era relevant un test in orb. Asa, daca tu oricum erai convins de o teorie, cand ai facut shot-ul potrivit celor gandite, efectul Placebo s-a instaurat Smile Adica nu pot sa cred ca ai extras ambele shot-uri la 9 bar, si unul era maxim de bun iar celalalt "nu putea fi baut". E prea mare diferenta de abordare.

Oricum, inainte de shot este bine sa lasi putina apa sa curga, doua secunde, in scopul indepartarii oricarei posibile urme de mizerie de pe dus. Si in acel moment, acul care plutea de nebun se retrage la 0.

Si o asigurare de bine de la Dan Kehn, Home Barista - http://www.home-barista.com/espresso-mac...22383.html

The pressure reading when the machine is idle isn't important.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Mersi frumos
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#17
Detin de aprox. 2 luni un Expobar IV-R.Ceea ce vreu să spun este că nu reușesc să-l aduc la o presiune de extractie corespunzătoare.
Încă de la început am facut un test cu sita oarbă iar acul manometrului îmi arăta 8 bari și bineânțeles în timpul extractiei 7 bari.
În urmă cu câteva zile m-am decis să reglez OPV-ul,ceea ce am și făcut,rotind în sens orar,dar neobservând nici o modificare,am mers până la maximum să văd ce se întâmplă,după care am rotit până la minimum în sens antiorar,totodată constatând că începe să curgă apă prin acea mică scurgere de sub dus .Am revenit cu OPV-ul la pozitia de mijloc,dar acum aveam cu sita oarbă doar 4 bari.Conform discutiei cu Stefan Farago de la Service,se pare c-am dereglato.... Apoi am încercat să reglez direct presiunea din surub.Cu o rotatie in sens orar de aproximativ 360 grade, am reusit sa aduc presiunea la 6 bari .Problema este că surubul pare să fie strans la maximum și nu vreu să risc mai mult. Stefan mi-a spus că trebuie să pun accentul pe măcinătură,care trebuie să fie cât mai fină.....Totusi stiu că o conditie de bază pentru un asemenea dispozitiv este să fie reglat la 10 bari ptr sita oarbă. A mai întâmpinat cineva asemenea probleme?
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#18
Poate te ajuta acest topic - http://www.home-barista.com/espresso-mac...29174.html
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
poate n-am inteles bine problema, dar pentru a aduce o masina cu pompa rotativa la presiunea de extractie normala, de 9 bar, trebuie sa reglezi supapa de bypass a pompei! e un buton/surub pe pompa; reglajul se face cu sita oarba;

sau vorbesti de fapt despre aceasta supapa de bypass, pe care ai dereglat-o si o numesti impropriu OPV, sau chiar ai umblat la OPV si atunci e o problema cu cei de la service, care trebuiau sa-ti spuna ca nu de OPV e vorba cand reglezi presiunea de extractie la o masina cu pompa rotativa! iar chestia cu macinatul mai fin, pentru a compensa cumva o pompa rotativa dereglata, e ca si in reclama cu frectia cu sprite Smile

in ce priveste OPV-ul, la masini cu pompa rotativa, rolul lui e doar de siguranta: (1) in caz ca pompa o ia razna cu presiunea, sau (2) la incalzirea boilerului de extractie, cand prin dilatarea apei, presiunea creste si trebuie eliberata ca sa nu crape vreo conducta...
presiunea sa de deschidere este reglata de obicei la 12 bar si nu trebuie modificata (!);
deci normal, OPV-ul nu se deschide in timpul unei extractii, fie ea si un ristretto de 100% rata de extractie;

reglajul OPV-ului, cand ai pompa rotativa, e chiar o problema: ar trebui sa setezi, cu sita oarba, bypass-ul la pompa la 12 bar, cu OPV-ul inchis la maxim, apoi sa reduci din inchiderea OPV-ului (invartind antiorar) pana incepe sa picure; pe urma, sa readuci bypass-ul pompei la 9 bar!

oricum, nu cred ca e vorba de vreo defectiune, doar o problema de QC;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
Multumesc pentru raspunsul detaliat.
Într-adevăr ,fac diferenta intre OVP și bypass(nu stiam că se numeste asa).
Voi încerca ceea ce mi-ai spus,însă am o oarecare temere,cum spuneam și mai sus ,în legătură cu strângerea mai tare a baypass-ului,pentru că întâmpin rezistență foarte mare și mi-e să nu stric ceva.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#21
deci cele doua 'supape' sunt montate in paralel, pe acelasi circuit, cel de iesire al pompei;
asa cum spuneam, eu as incepe prin a "strange" OPV-ul cat mai sus posibil, deci sa aiba presiunea de deschidere mult peste 9 bar, dupa care as face reglajul, tot cu sita oarba, numai din bypass-ul pompei, pana ajung la 9 bar;
in aceasta situatie, ai (cel putin o presiune OK pentru extractie si ai) verificat ca bypass-ul pompei e OK!

dupa care, ar trebui sa faci setarea OPV-ului la 12 bar:
(1) cresti presiunea de deschidere bypass pompa pana la 12 bar si (2) reduci apoi setarea presiunii de limitare a OPV-ului pana cand acesta se deschide - picura in tava - deci la 12 bar;
dupa care reduci bypass-ul pompei la 9 bar - OPV-ul ramane inchis - si cu asta, hopefully, ar fi OK;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#22
Cu prețiosul tău sfat, am reușit să ridic presiunea la 9 bari. Am urmat pașii de mai sus, însă mai am o mică nelămurire. În ultima propoziție ai spus că OPV-ul rămâne închis, ceea ce îmi este un pic neclar. Nu ar trebui sa fie pe undeva pe la mijloc deschis? Oricum, mii de mulțumiri și tot respectul pe ajutorul necondiționat. M-ai salvat de a duce aparatul la service. Am citit posturile de pe HB, dar nu am găsit o rezolvare atât de clară și detaliată.
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#23
ok, trebuie sa fie vorba de un context mai...eliptic:
oricum, ideea e ca OPV-ul o fi, ca reglaj de 12 bar, setat undeva pe la jumatatea cursei sale intre minim si maxim la compresia arcului supapei, dar functional, OPV-ul ramane inchis, pe toata durata extractiei, care se face sub presiuna controlata de pompa, la 9 bar;

sigur, OPV-ul ramane ca protectie si detensionare presiune: in functionare normala, asta se intampla cu pompa oprita, cand apa din boilerul de extractie se incalzeste si se dilata... cu vreo 50-60ml (!);
in boilerul de abur n-ar fi nici o problema, aburul e compresibil, dar in boilerul de extractie, plin complet cu apa - mediu necompresibil - sau crapa ceva, sau se deschide o supapa...forta materiei, ce mai Smile
astfel, la o masina cu pompa rotativa, OPV-ul are rol normal de valva de expansiune, in timp ce la o masina cu pompa vibratoare, OPV-ul are rol normal, de stabilizare a presiunii de extractie;

si tot la capitolul presiune: ar trebui sa verifici in catalogul fabricantului, daca tipul de pompa ce-l ai pe Brewtus are un bypass echilibrat, adica pompa livreaza o presiune de iesire constanta pentru un interval de variatie a presiunii de intrare; daca nu are asa ceva, atunci ar trebui sa asiguri o presiune constanta la intrarea pompei;

sigur, deosebirile functionale sunt mari intre extractia cu pompa vibratoare si cea cu pompa rotativa, datorita in primul rand debitului 'primar' mult mai mare al celei din urma;
offtopic, o mentiune despre presiuni:
debitul mediu intr-o extractie normala ar fi pe la 2-3 ml/sec;
la 9 bar, o pompa vibratoare poate asigura cca. 4 ml/sec, dar la cresterea mica a debitului - o subextractie - presiunea scade, iar la scaderea debitului - un ristretto, o supraextractie - presiunea creste; pompa este departe de a putea asigura o presiune constanta la debit variabil in extractie;
la 9 bar, o pompa rotativa asigura peste 14 ml/sec, si desi marea majoritate a acestui debit se reintoarce in pompa prin bypass, pompa dispune de o uriasa rezerva de 'forta' pentru a asigura un debit variabil functie de puc, dar la presiune constanta!
controlul profilului presiunii in extractie - pressure profiling - face parte din rafinamentele high-end, dar se pleaca de la profilul de referinta plat asigurat de pompa rotativa;

kudos pentru pompa rotativa, as mai adauga ca grupul E61 a fost conceput pentru a asigura preinfuzia tocmai in cazul functionarii cu pompa rotativa - jicleur-ul de la intrarea in camera supapei de extractie are rol functional - de restrictor de debit - in special in cazul pompei rotative; adica, primele secunde, cand pompa debiteaza direct la presiunea nominala si cu un debit mult mai mare, jicleur-ul intervine ca un restrictor de debit, prelungind durata umplerii camerei de expansiune si deci, a preinfuziei;
(la pompa vibratoare exista la pornire o rampa de crestere treptata a presiunii, de cateva sec, in care jicleurul nu are nici un rol restrictor; apoi, apa debitata umple camera de expansiune din grup la un debit mai mare decat cel nominal de extractie, ceea ce are ca urmare scaderea presiunii pompei si din nou, jicleurul nu are rol restrictor; sigur E61 poate face chiar mai multa preinfuzie cu pompa vibratoare, si fabricantii stiu mai bine asta)
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#24
După aproape 10 zile, se pare că presiunea la extracție iar a luat-o razna, scăzând până la 8bari(măsurată cu sita oarbă). Am reglat din nou la 10.5 și am tras un shot. Numai ca, spre surprinderea mea, la începutul extracției aveam 9 bari, pe la 16—18s. 11bari, pentru ca în final să revină la 9bari. Am folosit sita de 18 cu aprox 18.3 g de cafea. Poate ca sunt off topic, dar ceva pare sa nu fie în regula cu presiunea de extracție. Și o întrebare : care este rolul acelui “mic picurator“(attach)? Când ar trebui să picure și când nu ?La mine picură de când pornesc aparatul până la atingerea temperaturii setate și chiar și după extractie dacă rămâne portafiltru în grup.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#25
Experientele cu rotative sunt ceva mai limitate pe forum.

Ai schimbat cafeaua in aceasta perioada?

Din descrierea ta, pe o vibratoare as fi zis ca spre final s-a produs o crapatura in pucul de cafea. Nu stiu cum se comporta rotativa intr-o situatie de acest gen.... Ai conectat-o la retea sau la un bidon?

Acea trompa de elefant o am si eu pe vibratoare dar nu iese niciodata nimic din ea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
La cele cu pompa vibri, acel picurator nu are nici un rol si nu este conectat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)