• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Se cauta un barista bun, in Bucuresti

#1
Poate e vreun espressoman interesat! Am primit la redactie urmatoarea veste:


Barista wanted @Moony Coffee Room (Bdul Iancu de Hunedoara nr.54B)

Ne mărim echipa!

Dacă ești barista pasionat, vrei să lucrezi într-un mediu cool, iar cafeaua de specialitate de la Five Elephant Berlin este în top pe lista ta de încercat, atunci nu mai aștepta! 
Programul tău va fi de luni până vineri, de la 08.00 la 16.00, iar salariul cel mai bun pe care l-ai avut pana acum! Smile
Jobul necesită să:
Ai cunoștințe avansate privind utilizarea și întreținerea echipamentelor necesare preparării cafelei (espressor, râșnită, metode alternative); 
Ai experiență de lucru de minim 6 luni într-o cafenea; 
Ai abilităţi de comunicare cu clienții; 
Ai abilităţi de organizare a muncii; 
Ai cunoștințe elementare de limba engleză pentru relaționarea cu clienții străini; 
Fă-ne o vizită la #MoonyCoffeeRoom sau dă-ne CV-ul tău la adresa de email: maria@moony.ro. Mai multe detalii la numărul de telefon: 0755.135.551.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Five Elephant, nais
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
#3
„Ai experiență de lucru de minim 6 luni într-o cafenea; ”
Unii de pe forum, chiar daca mult mai experimentati decat orice „barista” sa zicem asa, cu ani in spate in extractiile unui espresso, nu se incadreaza in cerinte, ceea ce imi spune ca de fapt se cauta un bucatar care face zama lunga de post, ceea ce inseamna ca aceasta cafenea e la fel ca toate celelalte...mai mult o sa prostesti acolo in loc sa inveti mai multe.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#4
Eu zic ca e putin mai complicat...
E vorba de lucrul cu clienti, cu bani, etc. Nu se rezuma doar la a face cafele. Iar 6 luni suna decent ca sa deprinzi maruntisurile astea.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Esti prea prapastios GozminSmile Nu trebuie comparata neaparat experienta de forumist cu cea de barista. E clar ca la capitolul teorie si aplicabilitate pe cateva cafele, 90% dintre noi performam mai bine decat o mare parte dintre cei care s-au luat de meseria asta. Insa lucrul in Horeca, mai ales in orase mari si cafenele cu trafic, inseamna mai mult decat atat, cum zicea si Mihai L. Reglatul rasnitei dimineata e doar un aspect, alaturi de definirea unui mod de preparare corect. Apoi lucrurile se diferentiaza mult de home barista. Concentrarea trece de pe arta prepararii unei bauturi singulare (pe care se presupune ca o faci robotic la fel) pe "speed service" (adica si corect si rapid), pe ospitalitate, comunicare continua inclusiv cu un client dificil, dat restul corect, plata card, luat comenzi ospatar, un brew simultan cu doua capuccino, curatenie permanenta bar, golire frecventa knock box, pus cesti la masina de vase, mai vinzi o prajitura, mai desfaci doua beri etc. totul sub probabila supraveghere video a managerului Smile  

Cafeneaua cu pricina se afla intre doua mari cladiri de birouri (cred ca lucreaza colegul AlinT pe acolo), intre headoffice-ul ING si Metropolis Center. Inchipuie-ti cum e cand intra corporatistii in pauza  Smile    

Exista si locuri unde barista are un trafic relativ scazut, intr-o locatie de cativa metri patrati, unde timpul are rabdare cu oamenii si cu barista. Aici vorbim de o alta abordare si de alte cerinte la angajare, poate de un espressor ce te lasa sa experimentezi (gen Strada sau Opera)... Dar de cele mai multe ori, in astfel de locatii munceste chiar owner-ul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Stii cumva daca dau si la pachet cafea de la Five Elephant?
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
#7
Din cate stiu nu, dar daca nimeresti vreo domnisoara frumoasa in bar si le ai cu poeziile de Goethe, cine stie  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Am băut de curând la 5togo Unirii o mizerie de cafea. Automatul de la metrou o concura cu succes. Un amic a luat capucino. Nu credeam că poți scoate așa o spuma nasoală cu un aparat profi. Acasă as fi aruncat ambele cafele la chiuvetă. Noroc că au ciocolată de casă, tot la 5 lei. Este bună rău. În zonele aglomerate nu sunt apreciați ,,ciudații" care caută perfecțiunea. Se caută eficiența, un zâmbet și eventual o ținută mai sexy. Dacă stai 2 minute la o cafea îți pleacă corporatiștii la automat sau la o cafenea mai rapida. Sunt câteva oferte bune la maxim 3 minute distanța, una chiar în parcarea de pe Căderea Bastiliei iar vis a vis un coffee shop cu pretenții. Sunt sigur că una din ultimile calități urmărite este calitatea produsului final. Dacă de poate și și sigur că vor alege acea persoană, dacă nu, vor angaja pe cel mai rapid si priceput cu încasările și gestiunea, cu rezultate decente la cafea.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#9
Eu nu cred ca e asa cum zici tu, aveam biroul chiar langa si am fost de mai multe ori acolo. Poate nu au ca scop perfectiunea, insa cafeaua este buna, serviciile la fel, iar localul arata bine.

Cei care vin aici nu sunt clientii de automat sau cafea la 2-3 lei, vor ceva mai bun. Sigur ca se lucreaza si nimeni nu e dispus sa stea 15-20 de min dupa o cafea, insa 2-3-5 min nu e problema.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#10
Adica e un business, pe primul loc vor fi mereu încasările...iar unde primează încasările nu e loc de calitate. Calitatea înseamnă selectia clientilor cu asteptari si cu drag de a invata gusturi de cei care o înghit ca energizant sau care stau juma de ora la 30 ml de espresso si fumează un pachet de tigari.
Ce vreau sa spun e ca la fel cum automatele de cafea nu fac obiectul acestui forum la fel sa nu o faca si acele anunturi care fac referire la barista dar nu in adevăratul sens de barista, ci aceia buni la încasări. Ca daca am accepta ar însemna sca suntem de acord ca un barista trebuie mai întâi sa stie da rest si apoi sa faca o cafea buna.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#11
Eu zic sa nu confundam o afacere cu pasiunea. Pana la urma te angajezi pe bani ca barista, nu sa inveti cu drag clientii pe gratis...  [Image: tongue.gif]
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Gozmin, trebuie sa vizitezi locuri mai aglomerate, care fac cafea buna. Astfel vei avea o imagine mai clara. De obicei, acel barista la care te gandesti e de fapt antreprenorul unei afaceri foarte mici tip cafenea, unde din cand in cand vine cate un pasionat si sta la palavre in jurul unei cesti de cafea. Daca acel antreprenor va face treaba buna, cafeneaua va creste si va avea nevoie de un barista. Daca isi va da seama ca nu poate hrani familia din 30kg de cafea vandute pe luna, va mai pune niste mese afara vara, va baga si bere artizanala si o prajitura si o salata poate si un whisky bun, totul cu eforturi permanente de a tine sus calitatea cafelei boabe si a espresso-ului. Peste un an / doi, va avea norocul ca alaturi sa se construiasca o cladire de birouri, iar dimineata si la pranz va fi luat pe sus de corporatisti si va trece la espressor cu 3 grupuri + doua rasnite. Deci mai e loc de un barista in bar.   

Nu noi propovaduim pe forum cafeaua buna, dinamitand locurile unde se bea cafea proasta si patronii care le conduc? Si atunci de ce sa ne suparam cand o anumita locatie a crescut in numarul de clienti foarte mult, pe "scheletul" unei cafele excelente?! A, daca aceasta crestere inseamna scaderea calitatii, atunci sa fie scosi la tabla. Dar altfel ar trebui sa ne bucure aceste cresteri. Uite si la Origo, au pornit timid, cu o cafenea relativ mica si  linistita, cu managerul mereu prin bar sau pe langa si acum nu mai ai loc nici inauntru nici afara, cei din bar (destul de multi) trebaluiesc si in stanga si in dreapta ca niste furnicute, seara intra si cocktail-urile, se mai desface si o bere craft, iar managerul amabil ca de obicei, nu mai are acelasi timp la dispozitie sa se intinda la povesti pentru ca ba suna telefonul, ba mai intra un client cunoscut si trebuie intampinat, ba e nevoie in bar de el sa ajute la ceva etc.  

Atat timp cat progresul unei cafenele se face fara a altera ceea ce ne intereseaza pe noi in forum, cafeaua proaspata, ba chiar cu investitii in diversificarea internationala a prajitoriilor abordate, nu vad de ce ne-ar afecta emotional negativ pe noi forumistii. Oricum, vazand multe si vorbind cu multi, barista la modul practic, in Bucuresti, Cluj sau alte orase unde cafeaua buna si-a facut loc masiv, e departe de a fi o meserie linistita pentru relaxarea mintii, fiind de obicei (poate in afara unor antreprenoriate cu implicare proprie) rodul unei munci intense fizice, a unei perfectionari a rutinei, a insusirii notiunilor de speed service si industrie a ospitalitatii, destinata de obicei categoriei de varsta 20-30 de ani.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)