• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sample gratuit 250g de cafea verde Honduras pentru test

#1
Am primit o propunere din partea unui viitor importator de cafea verde in Romania. Are un contact la o ferma din Honduras si ar dori sa aduca direct de acolo niste cantitati mai mari.

A primit de la hondurieni cateva kg drept sample, iar in prezent mai are 6 mostre de verde, puse in pungi de 250g fiecare (la sfatul meu), pe care ar dori sa le ofere forumistilor care prajesc acasa, pentru a cere o parere sincera din partea voastra.

Din cele 6 pungi, una i-am promis-o lui Dragos, deci mai sunt 5. Cei din Bucuresti le pot lua personal, iar cei din tara le vor primi pe curier, fara costuri de expeditie.

Cine se baga?

Detaliile despre cafea sunt in fisierele PDF:

1. FBA Biolatina USDA Organic Certification
2. Finca Buenes Aires
3. CS lab reports
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
(07-07-2013, 23:52)Lyvyoo Wrote: A primit de la hondurieni cateva kg drept sample, iar in prezent mai are 5 mostre de verde, puse in pungi de 250g fiecare (la sfatul meu), pe care ar dori sa le ofere forumistilor care prajesc acasa, pentru a cere o parere sincera din partea voastra.
Cine se baga?

Ma bag cu placere in asa ceva !
Maine o pot lua , daca mai este valabila propunerea .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
Ok, sa vedem inscrierile si maine va dau coordonatele. Probabil tot maine se vor rezerva toate sample-urile... Deci mai sunt 4!

Asteptam mai des asemenea initiative din partea celor din domeniu. Eventual cu mai mult de 250g, ca sa poata fi testata mai bine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Count me in
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#5
Ma ofer sa accept si promit sa fiu obiectiv. Shy
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#6
Evident vreau si eu. Smile
Multumesc!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#7
(08-07-2013, 00:25)RaduCarutasu Wrote:
(07-07-2013, 23:52)Lyvyoo Wrote: A primit de la hondurieni cateva kg drept sample, iar in prezent mai are 5 mostre de verde, puse in pungi de 250g fiecare (la sfatul meu), pe care ar dori sa le ofere forumistilor care prajesc acasa, pentru a cere o parere sincera din partea voastra.
Cine se baga?

Ma bag cu placere in asa ceva !
Maine o pot lua , daca mai este valabila propunerea .

Completez :

Iti multumesc pentru intentiile bune !

Sigur ca ma incalzeste si am si citit , deja , cate ceva despre cafelele din Honduras si
am vazut cam ce profile se potrivesc . Am vazut ca boabele dezvolta , in principal , gusturi dulcege de nuci alune si mai putin arome si ca i s-ar potrivi prajiri de la city la city + si chiar full city.
Am citit si despre un posibil buchet floral dar vom vedea , functie de regiunea de unde vin boabele si gradul de prajire , city sau city+ .
Pare o cafea interesanta si merita explorata !

Fiind vorba de o singura sarja , pachet , de 250g va fi greu de facut observatii mai detaliate .
Poate ar fi bine sa stabilim ce profil de prajire va aborda fiecare pentru a avea mai multe abordari si in acest fel si raspunsuri !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Si ultimul pachet.... ia sa vedem cine se trezeste devreme... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Prajitul la ceaun se pune? Daca da, i-l vreau eu.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#10
Minim un GeneCafe (era pretentia omului, am uitat sa precizez asta). Fara suparare...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Deci mai ramane una in continuare...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Imprastie-le pe masa si fa-le o poza.
Daca poti pune si un centimetru langa ele, ar fi ideal.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#13
O sa cer si asta. Nu sunt la mine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Portia mea propun sa o prajeasca tot Radu, sigur poate face o analiza mai buna si complexa decat mine, mai ales ca la a doua prajire poate remedia unele greseli facute in prima. Daca regulamentul nu permite, accept sa prajesc eu, na, ce sa mai zic. Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#15
Un gest frumos in slujba stiintei, zuluafonu Smile Am comunicat si ii surade ideea lui RaduCarutasu, caci ar fi vrut sa incerce doua grade diferite de prajire, cum spunea si mai sus.

Deci sample-urile sunt date. O sa va comunic pe privat contactul si va rog sa tineti cont si de rugamintea lui Papajacques, caci aveti aparatura foto buna unii dintre voi, anume sa pozati boabele langa un centimetru si sa ne spuneti daca sunt cariate, au defecte etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Eu cu siguranta o sa le fac fotografii.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#17
Am prajit azi prima transa de Honduras , primita ca mostra .
Am citit ca se obtin rezultate bune in ceasca cu grade de prajire de la city , la city + si chiar full city .

Poza nu este cea mai frumoasa insa arata in mod clar cat de neuniforme , ca marime , sunt boabele .
De aici , cred , ca au aparut si problemele la prajire . Nu a rezultat o prajire uniforma , curata ci una cu grade diferite in masa de boabe .
Am si culori mai inchise , cu linia din mijloc destul de colorata , dincolo de city+ , dar si mai deschise cu linia din mijloc mai vizibila , in zona lui city .

Am programat un profil city , de 11:45 min dupa care imi iese foarte buna Ethiopia .
Surpriza a venit cand ma aflam deja la sfarsitul programului , aveam doar 201 gc si FC era in plina desfasurare .
Am adaugat timp inca 4 transe de cate 30 sec si am dat eject la 209 gc , cand am auzit sunete de inceput de 2 crack .
Deja vedeam boabe care mi se pareau prea inchise la culoare dar si pe cele mai deschise si nu am vrut sa ma duc prea departe cu culoarea , avand in vedere ca urmaream un profil city .
Am dat afara deoarece cele inchise ar fi devenit prea colorate .
Dupa 3 ore mirosul este neasteptat de placut ! Nu ma asteptam ca boabele sa degaje un parfum asa de curat , fara a fi dominat de bioxid , ca la Ethiopia .

Am mestecat cateva boabe si gustul este , deasemenea , placut insa nu pot sa disting nuantele . Este prea devreme .

Sunt tare curios sa vad evolutia .
Mai am inca 250 g pentru inca o incercare .
Mai light nu voi praji deoarece voi avea multe boabe prea deschise . Voi merge spre city+ cu paliere putin mai lungi si voi urca temperatura mai in forta dupa primele 5-6 min pentru a mentine mai mult perioada de FC si pt a prelungi palierul spre 2 crack .
Datorita diferentelor destul de mari ale dimensiunilor boabelor , pare o cafea destul de dificila la prajit . A cam rezultat un blend din acelasi soi dar prajit diferit !
Ceilalti colegi ce au observat ?
Revin!

Nu asta era poza pe care am dorit sa o pun ci aceasta ( cea de sus este tot Honduras, din acest lot mostra )
Aici se vad diferentele de dimensiune , intre boabe , destul de mari .

aici se vad si mai bine diferentele !

Minune , se incarca pozele !


Attached Files Thumbnail(s)
               
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
Merci Radu pentru descriere. Eu nu am ridicat încă cafeaua. Ma întorc luni in București. O voi ridica si praji atunci.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#19
HONDURAS

Prajire city spre city + ( pana la 2nd crack , s-au auzit primele sunete ) .

Mirosul din punga este apetisant , promitator si te indeamna sa vezi ce pot boabele de la care provine .

Azi am facut prmele 2 extractii .
18g , 30 sec, 60 ml, 8,5 presiune .
Curgere foarte frumoasa , cu multa crema in ceasca .
Dupa terminarea extractiei peste 80% din continut era crema care s-si mentinut .
Corp bun , culoare brun-roscata .
Un shot cu aspect corect .

Gust bun , deosebit ( ca impact ).
Aroma clara de zahar ars ( cum punea mama peste grisul cu lapte din farfurie sau care duce cu gandul la crema de zahar ars ) .
Se simte gustul placut de ciocolata de calitate .
Aciditate scazuta nu mi se pare citrica ci mai degraba ca de prune uscate si este completata de un gust putin picant ca de mirodenii .
Nu reusesc sa le asimilez cu ceva anume dar nu imi displace .

Plecand de la cele de mai sus cred ca as folosi acest soi in combinatie cu unul mai aromat si as face un blend , care cu siguranta ar fi foarte ok .
Kenia , Kosta Rica sau Ethiopia ( cam pe astea le cunosc mai bine ) cred ca ar fi potrivite si ar conduce spre un buchet complex , cu de toate .

Mai am o transa de prajit insa cred ca as strica-o ( dupa gustul meu ) daca m-as duce cu prajitul la citi+ spre full city ( adica sa intru adanc in 2nd crack , pana spre sfarsit )

Gasesc in profilul actual un echilibru placut al gustului si al mirosului .
Voi incerca acelasi profil dar pe o diagrama mai adaptata prajelilor cafelelor sudamericane, gen Brazilia ( despre care am citit pe Hottop Owners )

Retrogust de durata , placut .
Dpmdv este o cafea din care as cumpara si as folosi-o ca baza intr-un amestec in loc de Brazilia , Columbia ...

Asta este parerea mea , bazata pe preferinte personale si poate fi luata in calcul doar ca parere a unui consumator ( atent la ce pune in ceasca ) si nu ca a unui specialist .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#20
Salut Radu
ti-a aparut vreo pata sau pete de ulei pe boabe?
daca calculez bine pare ca au trecut 2 zile sau 3 de la prajire.
 
Reply
#21
(11-07-2013, 14:20)hadriano Wrote: Salut Radu
ti-a aparut vreo pata sau pete de ulei pe boabe?
daca calculez bine pare ca au trecut 2 zile sau 3 de la prajire.

Salut ,

am vrut sa fiu sigur si m-am uitat special la acest aspect .
In aceasta seara se implinesc 2 zile de la prajire si am observat ca pe unele boabe au aparut mici pete mai lucioase .
Clar , este ulei !
Am scris ca am avut probleme in timpul prajirii generate , zic eu , in principal de diferentele mari de dimensiune intre boabe .
Aceste diferente , am inteles de la importator , ca au aparut din deoarece in lot au fost amestecate cantitati provenite de la mai multe ferme .
Banuiesc ca nici prelucrarea , ulterioara culesului , nu a fost identica si de aici caracteistici diferite ale boabelor .
Am in aceeasi sarja prajita boabe city , city + spre Venetia .
Petele au aparut la acestea din urma care au prins inceputul 2nd crack .

Normal nu este nimic in neregula cu aparitia petelor in cazul prajirii mai inchise , in zona lui 2nd crack , insa aici am urmarit o prajire doar city , pe care nu am reusit-o datorita , probabil , repet , dimensiunilor diferite ale boabelor .

Maine incerc altceva , dar ma voi confrunta cu aceeasi problema .
Vreo sugestie ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#22
(11-07-2013, 21:35)RaduCarutasu Wrote: Maine incerc altceva , dar ma voi confrunta cu aceeasi problema .
Vreo sugestie ?

In afara de o sortare a boabelor in functie de marime folosind un fel de sita?
Lelit PL043MM
 
Reply
#23
O sa mai apara pete, cam dupa 4 zile incep la mine.Si cam tot dupa 3,4 zile, le bag la rece.NU congelator, undeva intr-un colt al frigiderului.Si se mentin bine.Mai ales ca acum aici e ff cald, imediat s-ar rancezi.Eu mai am inca putin din lotul precedent, am deja 3 sapt de la prajire.Am observat ca am un gust f placut, mai adanc , de cafea cafea.apropo ca scriai de amestecuri, si eu am primit indicatii ca sa amestec mai multe soiuri, sa ia de la fiecare putin.Dar simt ca si aici e o mica arta, cand le amestec la oha din trei borcane, cateodata iese mai buna, cateodata iese banala.Sincer, nu sunt un fan al Braziliei, de care se zice ca 50% minim in amestecuri.Ori nu am eu una de calitate, nu stiu.
 
Reply
#24
Salut Hadriano ,

Petele de ulei , ce e drept , sunt foarte fine , deocamdata . au aparut pe tot felul de boabe, mai mari , mai mici , pe cele prajite mai tare dar si pe cele prajite doar city .
Are acest soi drept caracteristica acest aspect ?
Ma gandesc ca atunci cand voi praji mai tare se vor uleia mai mult .

Ca grafic de prajire nu le-am tinut prea mult , 13:45 min . Am dat afara la 209 gc , deci nu am ridicat prea mult , iar faza a fost doar de inceput FC !

Cafeaua de azi a iesit buna . A aparut aciditatea !
Moderata placuta si deosebita in combinatie cu acea nuanta spice , condimentata . Gustul de cocolata este , insa , unul foarte bun si dominant .
Sotiei nu i-am mai adaugat sfertul de lingurita rasa de zahar insa a zis ca este ok si ca nu vrea ( deci gust , arome echilibrate , nimic dur )
Mirosul din punga este si el foarte placut !
Categoric as prefera-o in locul Braziliei ca baza si as folosi-o in procent de 50% , pentru gustul de ciocolata de buna calitate si pentru acea nuanta condimentata .
Nu as baga nimic floral ci doar fructat in rest .
S-a blondit parca prea repede , in ciuda faptului ca am pus cam 19 g de cafea . Cred ca este efectul uleiului care incepe sa apara pe boabe !
Tu cum ai prajit ?
Ai intrat mai adanc in SC ( 2nd crack , sa nu mai scriu atata ) .
Cat stau boabele in cuptorul tau ?
La ce temp , in cuptor , dai afara ?
Ce aspect au boabele ? Dar culoare ?
Dupa raspunsul tau mai bag o sarja si voi modifica graficul dupa o Brazilia ( timp mai lung , 14 min si o temperatura mai ridicata de pe la jumatatea timpului spre final .
Voi da afara , insa tot la 209 gc .( asa intentionez acum , dupa ce am mai citit un pic)
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#25
salut
pai asa la ochi, am mai zis, pare ca avem cam aceleasi temp in cuptor.Ce o fi in boabe, nu stiu.Hai sa zicem ca tot cam la fel avem amindoi.Imp e si cam in cat timp ajungi la temp imp, FC, Sc, etc.Un noua min pina la FC si inca 4 dupa e zic unii binisor.
Uleiul nu e ceva rau.Depinde si cat este.Daca a aparut la doua zile, o sa mai apara.Daca le pui in frigider, inchise, undeva jos, se stopeaza migratia uleiului spre exterior.Eu le bag la rece cam dupa 4 zile, dupa ce s-au maturat putin.
Asa, acum depinde si ce vrei sa obti, eu zic ca un inceput de SC e indicat, depinde de cafea.Nu am prajit honduras.Daca vrei sa ai un gust viu si vesel, dai tare la inceput si incetineste cu 30 sec inainte de FC si continua asa pina la 210, chiar mai mult.Chestia e sa iti dai seama cam cand apare FC, daca bagi temp mai mare la inceput, apare mai repede decat normal, adica daca in mod normal aparea la 190, daca ai crescut mai rapid, poate aparea la 185.Tu cand vezi 180, incetineste mult.Si daca ai 4 min dupa start Fc, adica cand auzi pacanituri la modul aproape continuu, e ok.Chestia imp e sa nu incetinesti f mult, daca poti manual mai dai un impuls doua daca vezi ca nu creste.Alta chestie, mai ales ca nu ai ajuns la SC in general, grija la evacuare, in sensul ca dintr-o data temp incepe sa creasca fara motiv.tre sa fi atent sa scoti la secunda.Astepti sa fumege putin, sa vezi fum si sa auzi doar cateva secunde orez pe tava si dai eject Smile
Eu cred ca prajesc dum, inca mai am, am facut 1300 grame ultima tura.Imi mai dau o parere, nu pune asa multa cafea 19 grame, incearca sa scoti un max la 15 grame.Si daca se blondeste, nu e rau, pe home barista si altii scrie si se teoretizeaza pe tema asta mult, dar iti zic ce am vazut practic, nu la mine, nu e asa cum zic americanii.Nu neaparat, adica poti avea blondire , anumite arome se obtin la sfarsit.Eu miros cat mai mult imediat ce obtin cafeaua.Inainte cautam gustul, acum caut intai aromele apoi apreciez gustul.Ca tot impartasim idei, pareri, de ex daca simt miros si gust de paine, cereale, etc, stiu ca temp e oleaca prea mica, sau macinatura mare,Si daca e amarui, e prea mare temp.
Am mai citit odata ce ai scris, si mai adaug cate ceva.Dupa datele ce le-ai scris, pare ok totul, ce stiu din ce am citit, uleiul inseamna ca ritmul de crestere e prea rapid, nu neapareat temp finala, se "crapa" celule interne.Oricum, desi unii zic ca cele mai bune rezultate se obtin cu ritmuri rapide, am avut senzatia ca facand incet si cu rabdare , mers si la 15 minute si mai bine, a iesit bine.trebuie experienta SmileApropo de cafea, daca vrei sa vezi ce iese,asa cu ulei pe ea,las-o in frigider si 3 sapt, sa vezi ce buna iese dupa Smile.Are gustul ala clasic de cafea, mai danc, nu arome pestrite Smile
 
Reply
#26
(11-07-2013, 14:20)hadriano Wrote: Salut Radu
ti-a aparut vreo pata sau pete de ulei pe boabe?
daca calculez bine pare ca au trecut 2 zile sau 3 de la prajire.

Salut !

Am lamurit-o cu prajirea City spre City + ( pana la primele sunete deSC ) , la boabele Honduras .

Am mai prajit o transa .
Am incercat un Full City ( in SC ) . Am prajit pana la mijlocul lui SC , si am dat afara la 219 gc .

Prajirea a fost uniforma , de o culoare maro cinstit , cu dunga din mijloc colorata dar vizibila , distinctă .
Aspect lucios , fara pete vizibile de ulei ( inca ) .
Azi a fost a doua zi de la prajire si am executat , pana la aceasta ora 4 cafele . 2 espresso si 2 cu lapte ( cappucinno si latte ) .
La extractie totul frumos , ok .
Gustul , indecis , mai trebuie degazata .
Cafeaua prajita la primul lot deja incepuse sa miroase bine , iar gustul sa se defineasca .
Aspectul cu care nu m-am mai intalnit , a fost generat de aparitia unor pete de ulei la suprafata laptelui !!

Nu a mai prajit nimeni ?
Parca au luat mai multi sa testeze aceata cafea !

Pana in prezent , concluzia mea este ca o prajire City dusa pana la primul sunet de SC se potriveste perfect acestui soi de cafea.
Durata de 11:45 mi se pare suficienta si scoate in evidenta un gust complex si un miros placut .

A doua transa am lungit-o la 13:30 min si am mers mai sus si cu temperaturile , dar rezultatul de pana acum nu mi se pare peste ce am obtinut prima data .

Desi mai am cafea nu voi mai continua cu experimentele deoarece m-am convins ca gustul meu nu agreaza , deocamdata , prajirea mai profunda si prefer gustul mai bogat , mai complex al cafelei in locul unui gust mai aspru , mai dur apreciat ,insa , de multi espressomani .

Mi-as dori ca in zilele urmatoare , in care degazarea va continua , sa am rezultate care sa modifice concluziile ecestui post .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#27
Eu m-am înscris pe lista insa am fost plecat din București si nu am reușit încă sa trec sa iau cafeaua. Probabil o voi ridica pe vineri si voi praji in week-end.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#28
salutare
Ei, "Pana in prezent , concluzia mea este ca o prajire City dusa pana la primul sunet de SC se potriveste perfect acestui soi de cafea"...
credeam ca e valabil pt toate cafelele Smile.
apropo ca scriai mai inainte de blondire, eu cred ca acest ulei, ajuta la formarea cremei, el este cel emulsionat.Chestia este ca cafeaua cu ulei rancezese mai repejor.De aia eu o tin la rece, asta dupa 3 zile minim de temperaturi normale.am vazut pe threadul de gene ca, colegul spunea ceva de 1.5 min dupa Fc...nu e putin?oricum culoarea imi place.Apropo de stagionare, tot cred ca ai un mic surplus de cafea prajita, daca poti incearca s apastrezi pt cel putin doua saptamini, undeva la rece, inchisa bine.Sa vezi cum evolueaza, mie imi place f mult ce am.Am mai ridicat un grad si eu, am ajuns la 93C, in final asta e temp default a aparatului, a aparatelor, indicata mai peste tot.
Am prajit si eu in weekend, dar vorba unui profesionit, nu sunt multumit Smile:culmea ca obtin oarecum constant aceleasi caracteristici ,acelasi tip de miros.Am mai scris, oarecum dulceag, ca de ceva fenol.Nu e un miros pregant de prajeala.Voi afla in timp unde ma balbai, probabil la cum evoluez dupa FC, adica incetinesc prea mult.Momentan am dus-o la beci, nu vreau sa ma uit la ea 4 zile minim.
O intrebare Radu, ai pe boabe, acel divot, crater?pe cateva din multime, nu pe toate, normal.Asa un 1% mai aveam.dar sti ce e culmea?ca unii prajesc cafeaua si trec de SC si nu au ulei pe boabe?Cum asa domnule?Ehe, trebuie sa aflam.Dar eu, ca sa dorm linistit, nu o las deloc sa intre in Sc ca lumea, cum aud primul semn de paraiituri, dau eject imediat.un 15 sec in plus deja pot fi mult.
CA tot sunt total off topic, am tupeu si scriu despre alta cafea. Smile
http://bootcoffee.com/resources/
Cine are placere cititi ultima chestie , ghidul despre cumparat etiopia, nu l-am terminat, dar imi pare senzational.Plus celelate articole, un must see.
 
Reply
#29
Asa arata sample-ul inainte de prajire

[Image: yt25.jpg]

[Image: t9qs.jpg]

[Image: f41o.jpg]

si dupa prajire. In functie de cum o mangaie lumina, puteti interpreta gradul de prajire.
[Image: dozk.jpg]

[Image: hdvz.jpg]

[Image: kdy1.jpg]

[Image: 16jr.jpg]



Am setat instalatia la 220 grade C si timp de 24 de minute s-au rostogolit nestingherite. As fi vrut sa le las 2 min dupa primul sunet de FC dar auzul m-a tradat si coroborat cu bazaitul aparatului, numai bine s-a facut de-o prajeala "la ochi'' . Si "la nas''. Nu au aparur lacrimioare la prajit si nici dupa 24 de ore. Aroma a fost prezenta imediat dupa ce le-am scos din cuptor. La 12 ora dupa , am pus-o de-un espresso. Am avut ectractii si mai reusite. Nu comentez de gust si aroma pentru ca mi-au placut. Voi reveni .
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#30
24 de minute e cam mult, IMHO. Daca reglai prajitorul la temp mai mare poate aveai un FC mai voios, mai usor de distins si mai repede.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)