• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Salutare tuturor...

#1
Sunt un nou membru incepator in tainele cafelei,
De curand am achizitionat un espresor LELIT PL41TEM prin intermediul acestui forum, problema e ca de atunci l-am utilizat numai cu cafea Lavazza la cutie pentru ca aveam deja aceasta cafea cumparata din Italia, partea buna e ca am reusit sa termin cafeaua din stoc si acum trebuie sa trec la cafea proaspat prajita sa obrin ceea ce trebuie cu acest espresor si uite asa a aparut problema cu rajnita, dupa ce am frunzarit putin forumul am decis astazi sa achizitionez - vario mahlkonig 2015 tot prin intermediul forumului pentru reducere, am completat formularul si astept .......  stau ca pe ace abia astept defapt....
De acum apare alta dilema pentru mine :  de unde o sa imi procur cafea cat mai aproape de zona casei (13 Septembrie  - Sebastian) de preferat si ce sa aleg ca si sortiment nepriceput fiind, aici o sa va rog pe voi sa ma ajutati si cu alte chestii pe care credeti ca ar trebui sa le stiu mai ales despre rajnita.
O zi buna .
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#2
Salut! Felicitari pentru achizitii. In Bucuresti ai prajitori de cafea: Guido, Sarkis, Hot Spot, Coffee Map etc. Cand iesi in oras sigur iti faci drum pana la unul. Eu sunt din Constanta si platesc ramburs si curier pentru cafea. Daca am avea prajitorii in toate orasele ar fi super....ce sa mai spun cum ar fi sa avem si aproape de casa Smile
Ca si origini as putea sa iti recomand Columbia, Brazilia si Guatemala sau blendurile prajitorilor. Apoi incerci origini mai exotice. E doar recomandarea mea. Daca ne-ai spune ce astepti de la o cafea, te putem orienta, cauti cafea parfumata, acida, cauti ceva cum e ciocolata etc.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#3
(03-01-2015, 16:22)stefandinescu Wrote: Salut! Felicitari pentru achizitii. In Bucuresti ai prajitori de cafea: Guido, Sarkis, Hot Spot, Coffee Map etc. Cand iesi in oras sigur iti faci drum pana la unul. Eu sunt din Constanta si platesc ramburs si curier pentru cafea. Daca am avea prajitorii in toate orasele ar fi super....ce sa mai spun cum ar fi sa avem si aproape de casa Smile
   Ca si origini as putea sa iti recomand Columbia, Brazilia si Guatemala sau blendurile prajitorilor. Apoi incerci origini mai exotice. E doar recomandarea mea. Daca ne-ai spune ce astepti de la o cafea, te putem orienta, cauti cafea parfumata, acida, cauti ceva cum e ciocolata etc.

Multumesc, ma refeream cu aproape de casa in ideea de a avea cafea prospata in casa mereu, dar daca cumpar mai multa sa zicem ne fiind aproape de casa cat o pot folosi, tre sa pun boabele intr-un borcan sigilat?
Cat despre arome si gusturi nu prea am ce sa zic ca nici eu nu stiu avand in vedere ca am baut lavazza pana acum probabil ori ce  ni-ar placea mai mult decat "ciorba" care iesea cu lavazza.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#4
Bun venit si felicitari pentru setup-ul ales.

E greu sa concentram intr-un singur topic ceea ce se discuta pe un forum intreg, de aceea mai arunca o privire pe topicul espressorului din sectiunea Espressoare, sau pe intreaga sectiune dedicata tehnicii de preparare.

Ca sa nu arunci direct in prea multe informatii, incepe cu acest tutorial simplu despre prepararea unui espresso. Respecta pas cu pas totul, raportat la ce scule ai in dotare, si nu are cum sa nu iti iasa ceea ce trebuie in ceasca. Sper ca ai luat si tamper, caci cel din cutie, de plastic, este o jucarie. 

Ai mai avea nevoie de un cantar, pentru o precizie mai mare. Gasesti la 25 de lei cantare de bijuterii pe google. 

Ca si adaugari peste acel tutorial, apropo de ce ai tu in dotare, incepe prin a folosi sita dubla, cu 15g. Nu 13, nu 14. Mai tarziu poti sa te joci si cu 16g. Rasnita Vario fixeaz-o pe la 1Y sa zicem si fa un shot corect din 15g. Ar trebui ca in cazul perfect sa iti curga 60 ml in 25 de secunde. Daca cei 60ml ti-au curs prea repede, te duci in sus, spre mai fin. Altfel, te duci spre 2A, 2C si asa mai departe, daca espresso-ul a curs foarte greu. In rest tutorialul te va ajuta cu celelalte detalii generale.

Legat de prajitorii, iti dai seama ce este in sufletul unui timisorean, sibian, targ-muresan (sa nu mai spun de toata Moldova, cu exceptia Bacaului) cand intrebi daca ai o prajitorie la doi pasi de casa, ei neavand deloc  Smile  Lista cu prajitoriile din Romania o gasesti aici. Cele care ne ofera si discount-uri sunt aici.   

Pentru alte probleme si dileme, foloseste topicurile respective, ca sa gaseasca si cei mai noi informatiile la locul lor. De exemplu, despre conservarea boabelor, ai deja un subiect aici. 

Asteptam rezultatele  Smile 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Multumesc mult pentru scurta dar buna dirijare catre ceea ce trebuie sa mai invat, astept rajnita si revin cu noutati.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#6
Cam asta imi iese mie cu Lavazza deocamdata 
[Image: photo.php?fbid=750534301674807&set=a.488...=1&theater]



Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#7
Vei avea rezultate mult mai bune cu boabe praspat prajite. Curgerea va fi liniara si crema va fi groasa si consiatenta. Ai tamper?
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#8
E ca calul lu' Zamfir, n-are nici o legatura Tongue . Cu Vario si bobitze proaspete umpli ceasca de crema.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#9
Am tamper da, lelit inox, nu se mai face Luni mai repede sa vad ce e cu Vario, sper sa il iau maine daca au pe stoc si sa iau si niste boabe proaspete... Big Grin
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#10
Succes si sa nu uiti sa mai pui filmari.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#11
Am revenit cu un scurt unboxing pentru Vario, o sa iau si boabe ca azi nu am avut timp, sa ma apuc de treaba Wink







Rajnita avea urme de cafea de la reglaj desi la prima "ascultare" fata de altele pe care le-am auzit pe net imi pare totusi ca "da de greu" mult prea tarziu adica pe la 1 H dar ramane de vazut ce iese in ceasca.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#12
Salut si felicitari pentru alegerile facute!
Ce se aude si sper sa nu gresesc sunt cutitele care se ating putin mai devreme fata de alte rasnite Vario. Ciudat... Credeam ca sunt destul de consecventi in setup-ul pe care il fac dar poate e si din cauza modelului mai nou. Ideea e sa incerci si cu boabe si sa macini cafea proaspat prajita cat sa obtii 60 ml in 25-30 de secunde.
Isomac Venus + PID Auber // Eureka Mignon // Tamper Motta Bubinga // Tamper dinamometric L-Beans // Site La Marzocco-7g, Bezzera-14g si VST-15g // Latiera Espro Toroid
 
Reply
#13
(06-01-2015, 03:12)MANU Wrote: Salut si felicitari pentru alegerile facute!
Ce se aude si sper sa nu gresesc sunt cutitele care se ating putin mai devreme fata de alte rasnite Vario. Ciudat... Credeam ca sunt destul de consecventi in setup-ul pe care il fac dar poate e si din cauza modelului mai nou. Ideea e sa incerci si cu boabe si sa macini cafea proaspat prajita cat sa obtii 60 ml in 25-30 de secunde.


Tocmai aia e ca n-as zice "putin mai devreme" ba chiar putin mai tarziu din ce am mai auzit pe la altii : 




Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#14
Sa nu mai zic de astia care sunt service de asa ceva si dupa ei asa ar fi "A Properly Calibrated Vario Grinder"   sincer as zice ca e cam exagerat cum e reglata


Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#15
Asa mi-am calibrat si eu rasnita. Fac espresso pe la 3H.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#16
Totusi de ce sa calibrezi rasnita asa de "strans"? Oricum nu rasneste nimeni cu cutitele haraind asa unul pe celalalt.
 
Reply
#17
Photo 
Update cu accesorii:
- suport de tampare Motta
-  latieră Motta Europa 50 cl
- cantar
- pahar gradat Concept Art

[Image: 20150108_164640.jpg?_subject_uid=3305126...HS6JpdKQIg]

Acum as inceapa experimentarea.....  Rolleyes
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#18
1E
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
(08-01-2015, 18:12)amarok Wrote: 1E

1 M  cu cafea de doua zile SARKIS SWEET 15g, 26 secunde  60 ml.
Pentru inceput eu zic ca e mai mult decat ok.  Big Grin
Lelit PL41TEM, tamper Lelit inox , Vario Mahlkonig 2015, suport de tampare Motta, latieră Motta Europa 50 cl, cantar, pahar gradat Concept Art.
 
Reply
#20
Felicitari! Pe cand vedem poze in topicul "Cum arata cafeaua ta de azi?" ?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)