@
Figo: "Nu inteleg de unde vine rautatea,ironia,desconsiderarea,
trufia unora vis-a-vis de altii,in special fata de noii veniti... "
nu ma bag in thread ca reprezentant de opinie! e vorba strict de opinia mea, care probabil ramane firava in contextul eterogen si contradictoriu al forumului...
noii veniti intra intr-un spatiu virtual privat in care coexista o multime de entuziasti ai prepararii cafelei acasa, marea majoritate a lor - imi place sa cred - fiind
entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa!
motivul pentru care sunt si eu aici este ca vad o delimitare neta intre prepararea espresso-ului in mediu comercial si prepararea espresso-ului acasa!
cu sau fara impartasirea acestei opinii de catre parti din comunitatea de espressomani - cum li se zice;
considerand valoarea nou creata de reuniunea unor entuziasti pasionati de espresso, asez la acelasi nivel indemanarea unui incepator de cateva luni cu o Gaggia si a unui comerciant scolit, care de cativa ani lucreaza pe echipamente profesionale!
intr-o lume a gusturilor si subiectivitatii nu exista aprecieri superlative general valabile!
dar exista aprecieri obiective ale calitatii si la baza lor nu stau niste "guru" formatori de opinie, ci niste instrumente...
cred deci ca, un nou venit, om cumsecade, sau civilizat cum li se spune, trebuie sa tina cont in primul rand de asta: a intrat in spatiul de existenta al unui grup/comunitate/etc. si ca trebuie sa afle cat mai mult din specificul locului, pentru a intelege daca merita sa ramana sau nu!
prima lui grija e sa afle, nu sa schimbe sau sa toarne din el pe ceea ce nu-i apartine!
ca nou venit se cuvine sa dai un semn de considerare pentru cei din "casa" si nimeni nu poate face asta in mod credibil decat daca se documenteaza indelung, afla din forum ce se face si ce se spune;
cei 4-5 forumisti de care dai intr-un thread nu sunt neaparat un tablou suficient al intregului...
odata acceptata aceasta cutuma de comportament civilizat, as zice ca trebuie sa accepte, mai ales venind din lumea cafelei comerciale, ca aici se incearca delimitarea unui spatiu, protejarea unor concepte de baza in definirea bauturii espresso!
si nu cred ca un nou venit trebuie sa accepte tot ce se "propovaduieste" in forum!
dar trebuie sa inteleaga si sa respecte si abia dupa ce s-a facut inteles la randu-i, sa incerce sa-si exprime parerea in dispute;
de care - tot in opinia mea - e inca multa nevoie in forum...
bottom line: cele de mai sus raman ingropate aici pentru alti noi veniti, cand or da de ele...
in ce te priveste, Figo, impartasesc parerea lui
cyrusct82...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)