• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Salut

#1
Salut,

Acum cateva saptamani, satul fiind de cafeaua proasta pe care o facea espressorul meu Philips Poemia combinat cu rasnita manuala Hario Skerton (nu cred ca rasnita era problema), m-am decis sa-mi cumpar o combinatie mai buna. Dupa ce am studiat vreo cateva zile, m-am hotarat sa scap de obsesie definitiv si sa cumpar un Nuova Simonelli Oscar (cu toate modificarile - valva de ajustare a presiunii (OPV), jiglere de la NS Musica, presostat Sirai) si o rasnita Nuova Simonelli Grinta, de la un site cunoscut in Italia care (cred eu) are cele mai bune preturi pentru marca asta si efectueaza si modificarile respective.

Espressorul functioneaza perfect si fara probleme, insa am realizat ca nu e suficient un espressor bun si o rasnita decenta pentru o cafea foarte buna. Cafeaua in sine conteaza si ea foarte mult.

Odata cu espressorul am primit si 2 pungi de cafea marca "Trinci", una era un blend clasic de espresso, iar alta era Guatemala Huehuetenango.

Cafeaua din blendul clasic a iesit foarte foarte buna. Insa cea Guatemala este acra, nu cum ma asteptam.

Am cumparat apoi 3 pungi de 250g de Lavazza Espresso, destul de veche cafeaua, peste 1 an si 6 luni vechime - am realizat asta tarziu. Espresso-ul a iesit oarecum acceptabil, in nici un caz foarte bun, era destul de acru, curgerea nu era cremoasa ci era foarte imprastiata. Am ramas dezamagit.

Apoi am comandat cafea de la Sarkis Cafe, de 3 tipuri: Chocolat, Sweet si Sarkis. Din cea "chocolat" a iesit un espresso foarte bun, din cea "sweet" la fel de bun, insa din cea Sarkis a iesit un espresso neobisnuit, destul de acru, dar acest acru era un gust fructat, nu era un acru oarecare. Pana acum favoritul meu e blendul "chocolat".

Scopul meu este sa gasesc o cafea si o combinatie de setari cu care sa fac un espresso care sa fie cat mai putin amar si acru dar in acelasi timp sa contina o cantitate suficienta de cofeina, deoarece eu beau cafeaua in special pentru concentrare si energie.

Cam asta e pe scurt prezentarea mea. Orice sfaturi sunt binevenite Smile

Catalin
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#2
Bine ai venit!
Felicitari pt. espresor, rasnita nu este o alegere reusita Sad.

Pt. stabilitatea termica in extractie incearca asta: http://www.home-barista.com/espresso-mac...26490.html
La cafea iti recomand Costa Rica Tarrazu Olympia de la PJ.
 
Reply
#3
Bun venit! In forta chiar Smile

Cu acele modificari facute espressorul va performa la nivel inalt, dupa cum scrie si pe home barista, insa pacat ca ales acea rasnita. Avem de multe ori tendinta sa alegem set complet de la aceeasi marca... Practic trebuie sa ridici mingi la fileu espressorului si nu prea vei avea cu ce. Review-urile pe home barista si coffeegeek sunt cam nefavorabile pentru grinta, in espresso. Daca acela era bugetul maxim, mergeai pe un SH mai bine, ca sa poti pune in valoare HX-ul modificat. Dar este timp. Momentan ai ales calea cea dreapta, sa testezi cafele si prajitorii. De la materia prima pleaca totul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
(18-09-2014, 13:00)astinga Wrote: Bine ai venit!
Felicitari pt. espresor, rasnita nu este o alegere reusita Sad.

(18-09-2014, 13:15)Lyvyoo Wrote: Bun venit! In forta chiar Smile

Cu acele modificari facute espressorul va performa la nivel inalt, dupa cum scrie si pe home barista, insa pacat ca ales acea rasnita. Avem de multe ori tendinta sa alegem set complet de la aceeasi marca... Practic trebuie sa ridici mingi la fileu espressorului si nu prea vei avea cu ce. Review-urile pe home barista si coffeegeek sunt cam nefavorabile pentru grinta, in espresso. Daca acela era bugetul maxim, mergeai pe un SH mai bine, ca sa poti pune in valoare HX-ul modificat. Dar este timp. Momentan ai ales calea cea dreapta, sa testezi cafele si prajitorii. De la materia prima pleaca totul.

Rasnita am cumparat-o pentru ca facea oarecum parte din "set". Am citit foarte putine despre Grinta pe acest forum, si aproape nimic despre felul cum macina. Pe net review-urile sunt destul de bune, dar si destul de putine. Mie pana acum mi se pare o rasnita destul de buna, mi-ar placea sa fie reglabila fara pasi (am vazut ca se poate modifica dar deocamdata nu am simtit nevoia), am reusit fara probleme sa o reglez pentru espressorul meu (60ml in 25s la un cos de esprsso dublu - 16g folosesc eu).
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#5
E undeva la nivel de Gaggia MDF, maxim. Dar daca asa a fost oferta standard, iar deocamdata te simti bine cu ea, pana pui mana pe ceva mai performant, testeaza cat mai multe cafele proaspat prajite, gramaje, site, pentru a pune in valoare espressorul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(18-09-2014, 12:33)cat Wrote: Cafeaua din blendul clasic a iesit foarte foarte buna. Insa cea Guatemala este acra, nu cum ma asteptam.
Salut si bun venit. Pentru inceput ti-as recomanda sa verifici presiunea de extractie, care la mine a venit reglata la 7 bar si am intampinat aceleasi "probleme".
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(18-09-2014, 16:19)baloozzy Wrote:
(18-09-2014, 12:33)cat Wrote: Cafeaua din blendul clasic a iesit foarte foarte buna. Insa cea Guatemala este acra, nu cum ma asteptam.
Salut si bun venit. Pentru inceput ti-as recomanda sa verifici presiunea de extractie, care la mine a venit reglata la 7 bar si am intampinat aceleasi "probleme".

Eu am si un manometru de la ei, si am testat presiunea. Ea a venit crescand la 10 bani initial iar apoi urcand foarte incet spre 11 si chiar mai mult, spre 12 (nu stiu nici cat de bun e manometrul). Am micsorat presiunea astfel incat sa fie maxim 10 si putin, insa rezultatul nu e bun, cafeaua era acra. Asa ca am readus-o la valoarea cu care a fost reglata de ei, si cafeaua e foarte buna in general, cu exceptia anumitor tipuri de cafea care pur si simplu sunt mai acidice (din ce am citit si eu...).

Ce nu am incercat pana acum e sa maresc presiunea si mai mult fata de valoarea cu care au trimis-o ei, dar sincer sa fiu rezultatele mi se par bune in prezent, totul depinzand de cafea.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#8
Am baut azi espresso de la Starbucks...credeti sau nu, am mai baut o singura data foarte demult (in alta tara) si nu imi mai amintesc cum era la gust.

Oricum, a fost incredibil de bun si aromat. Acum stiu si eu cum e un espresso bun.

Concluzia e ca espresso-ul meu (facut cu diverse sortimente de cafea Starbucks dar si cu alte marci inclusiv de la Sarkis) e o porcarie acra si amara pe langa cel de la Starbucks, asta dupa ce am cheltuit o gramada de bani pe espressor. Am macinat-o azi si la ei, poate cumva era rasnita mea de vina. Si au macinat-o prea mare, am dat banii degeaba, parca are ceva mai multa aroma dar tot nu se compara cu cel de la ei. Maine o sa o dau prin rasnita mea sa o mai maruntesc.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#9
Esti abia la inceput, ai rabdare. Este esential in espresso. Faptul ca nu ai invatat momentan sa faci un espresso sau nu te ajuta rasnita, nu inseamna ca in Starbuks vei gasi cafele mai bune. Da-o fuga la Guido de exemplu, pe Eminescu sau la Origo sau Coftale sau Black Eye Coffee si revino te rog cu o impresie fata de junk-ul din Starbuks dupa un shot baut acolo. Fa acest efort pentru tine si pentru noi! Apoi o sa ne dam seama impreuna unde gresesti.

Apropo, sper ca lasi espressorul 40-60 de minute la incalzit. Ai un HX si un timp de incalzire prea mic poate da si cafele "acre".
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(01-11-2014, 23:53)Lyvyoo Wrote: Esti abia la inceput, ai rabdare. Este esential in espresso. Faptul ca nu ai invatat momentan sa faci un espresso sau nu te ajuta rasnita, nu inseamna ca in Starbuks vei gasi cafele mai bune. Da-o fuga la Guido de exemplu, pe Eminescu sau la Origo sau Coftale sau Black Eye Coffee si revino te rog cu o impresie fata de junk-ul din Starbuks dupa un shot baut acolo. Fa acest efort pentru tine si pentru noi! Apoi o sa ne dam seama impreuna unde gresesti.

Apropo, sper ca lasi espressorul 40-60 de minute la incalzit. Ai un HX si un timp de incalzire prea mic poate da si cafele "acre".

O sa incerc si alte locuri unde se bea cafea, dar sincer, daca mi-ar iesi ca cea de la Starbucks as fi foarte fericit. Macar pot sa spun ca imi iese mai buna decat cea de la automatul Lavazza de la serviciu Smile Bine, poate a fost un shot norocos sau o cafea mai deosebita, eu de obicei de la ei iau "medium roast" si "blonde roast" ca sa fie cat mai putin amara cafeaua (si a lor era amara dar mai putin ca a mea si avea multe alte arome pe langa, care mascau asta).

Espressorul nu prea il las la incalzit, ma gandeam ca dupa vreo 15-20 de minute cand se stinge becul prima data e gata...o sa incerc si sa-l las mai mult. Dar au fost si momente cand am facut cafea dupa cateva ore cand ramasese pornit, nu era foarte mare diferenta.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
#11
Daca nu il lasi macar 40 de minute, ai luat degeaba un HX si cu atatea modificari pe el. In acest caz mai bine il pui pe bursa si iti cumperi un espressor mai mic cu PID, il pui in 96-97 de grade ca sa dispara din amareala si in 15 minute e gata de actiune. Sau mai bine iei o priza programabila ca sa ai espressorul fierbinte cand te trezesti. Practic, avand mai multa fieratanie prin interior, HX-ul va avea nevoie de timpi de incalzire mai mari, iar scurtarea acestora la un sfert de ora ar putea genera shot-uri chiar mai proaste decat un SBDU bine incalzit si manevrat. Sunt niste extreme discutabile, dar si daca vrei sa faci dus mai repde, mai bine cumperi un boiler de 30l si ai apa fierbinte in 15min. decat sa iei unul de 100l si sa faci dus cu apa rece dupa acel sfert de ora Smile

Foarte probabil si rasnita sa fie una slaba (cel putin asa e catalogata in review-uri), insa trebuie sa incerci sa scoti tot ce e mai bun din diverse cafele proaspat prajite potrivite cu papilele tale.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
(01-11-2014, 21:35)cat Wrote: Am baut azi espresso de la Starbucks...credeti sau nu, am mai baut o singura data foarte demult (in alta tara) si nu imi mai amintesc cum era la gust.

Oricum, a fost incredibil de bun si aromat. Acum stiu si eu cum e un espresso bun.

Concluzia e ca espresso-ul meu (facut cu diverse sortimente de cafea Starbucks dar si cu alte marci inclusiv de la Sarkis) e o porcarie acra si amara pe langa cel de la Starbucks, asta dupa ce am cheltuit o gramada de bani pe espressor. Am macinat-o azi si la ei, poate cumva era rasnita mea de vina. Si au macinat-o prea mare, am dat banii degeaba, parca are ceva mai multa aroma dar tot nu se compara cu cel de la ei. Maine o sa o dau prin rasnita mea sa o mai maruntesc.

Dpmdv , la tine , nu expresorul este problema .
Nuova Simonelli Oscar , un HX cu boiler din Cu de peste 2 l este capabil sa livreze un espresso cum , deocamdata , nu realizezi ca exista .
Afirm asta deoarece spui ca la Star..... ai reusit sa bei un shot incredibil de bun si de aromat .
Faptul ca inca folosesti cafeaua prajita de la acelasi brand , ca o mai cumperi si rasnita si o rasnesti acasa inca odata arata ca inca sunt probleme de abordare a modului cum consideri ca vei ajunge le rezultate bune .
Rasnita nu stiu cat este de performanta insa , daca este macar la nivelul lui Gaggia MDF , este una cu care sa poti obtine rezultate .

Concentreaza-te asupra manoperei , grad de rasnire , dozare corespunzatoare sitei folosite , obligatoriu cafea proaspat prajita .

Iese cafeaua prea acra , macina mai fin , dozeaza mai putin ( cantareste ) .
Iese prea amara macina mai grosier , dozeaza in plus si fa un flush mai lung sa scazi temperatura apei .
Crema abundenta nu este obligatorie . Aceasta este in legatura cu soiul de boabe , cu gradul de prajire , de macinare dar si cu atentia cu care se pregateste shotul .

Detaliile , de multe ori , fac diferenta intre un shot de exceptie si unul rebut , chiar si atunci cand folosim aceeasi cafea si aceleasi aparate .
Un espresso reusit este suma utilizarii corecte a 3 elemente : masina , macinatura , manopera .
Putina rabdare , exercitiu si perseverenta te vor duce , mai repede decat crezi , la rezultatele asteptate .

Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
Sunt de aceasi parare cu cele scrise mai sus de RaduCarutasu. Cu espressorul pe care il ai ar trebui sa poti obtine ceva peste ce ofera *bucks.

Cafeaua iti iese prea acra foarte probabil din cauza ca rasnesti prea mare. Rasneste ceva mai mic pana ajungi la ceva care iti place. Vezi si ce cafea cumperi, cele africane si unele din america centrala avand mai multa aciditate. Incearca cafea din Brazilia, Columbia, Mexic, Sumatra, Peru (sau Hawaii daca gasesti si iti permiti)

In general espresso iese sau prea acru sau prea amar (cam astea sunt extremele). Daca tie iti iese si una si alt probabil ca rasnirea e mare SI nici nu faci flush de racire inainte de a trage shot-ul.
Daca nu faci flush de racire, apa va fi prea fierbinte chiar la inceput si va extrage o concentratie mai mare de substante din cafea, anumiti acizi extrasi dand un gust amar la concentratii mai mari. Mai mult, fara flush de racire, daca cafeaua ajunge in contact cu metalul capul de extractie se poate arde la suprafata (capul de extractie putand ajunge sa fie f. fierbinte). Combinat cu rasnire prea mare ajungi la gust amar + acru.

Sa ai grija sa nu ajungi in extrema cealalta cu rasnitul altfel vei ajunge din nou la cafea cu gust amara. Asta deoarece cu cat particulele de cafea sunt mai mici, apa va extrage o concentratie mai mare de substante din cafea, samd.

Spor la experimentat!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#14
Oscarul fara flush se incalzeste in 60min, iar cu flush in 35min. Nu iti recomand priza programabila, sau doar sa folosesti Oscarul pe post de ceas desteptator. La pornire pompa face mare galagie. Sad
Sunt multe detalii in link-ul de la postul #2. Te poti juca cu temperatura de extractie de la 91 la 95 grade.
Rasnita ta stepless si trebuie sa jonglezi din gramaj.
Pentru inceput foloseste numai sita dubla, cu diferite gramaje, temperaturi, si timpi de extractie.
Nu rasni cafea deja rasnita, cauta o sita presurizata pt. cafeaua rasnita.
 
Reply
#15
(02-11-2014, 22:41)astinga Wrote: Oscarul fara flush se incalzeste in 60min, iar cu flush in 35min. Nu iti recomand priza programabila, sau doar sa folosesti Oscarul pe post de ceas desteptator. La pornire pompa face mare galagie. Sad

Doar dacă la ultima folosire ai făcut o băutură cu lapte...Dacă a fost seara, înainte sa îl stingi poți sa lași sa curgă niște apa prin țeava de apa calda, pana pornește pompa sa umple boilerul. Dacă aburul a fost folosit dimineața o pornire scurta seara rezolva problema. Este puțin off topic dar sper sa va ajute când programați espressorul sa pornească dimineața.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#16
(02-11-2014, 23:02)nickso Wrote:
(02-11-2014, 22:41)astinga Wrote: Oscarul fara flush se incalzeste in 60min, iar cu flush in 35min. Nu iti recomand priza programabila, sau doar sa folosesti Oscarul pe post de ceas desteptator. La pornire pompa face mare galagie. Sad

Doar dacă la ultima folosire ai făcut o băutură cu lapte...Dacă a fost seara, înainte sa îl stingi poți sa lași sa curgă niște apa prin țeava de apa calda, pana pornește pompa sa umple boilerul. Dacă aburul a fost folosit dimineața o pornire scurta seara rezolva problema. Este puțin off topic dar sper sa va ajute când programați espressorul sa pornească dimineața.

Nu are teava de apa calda. Singura variata e ca seara inainte de culcare, cand e rece, sa ii dai un start.

(02-11-2014, 22:41)astinga Wrote: Rasnita ta stepless si trebuie sa jonglezi din gramaj.

Greseala mea, rasnita nu e stepless.
 
Reply
#17
Cred ca am "rezolvat" problema cu nemultumirea mea Smile

Am fost din nou la Starbucks, am cerut un nou espresso, era cam 80-90% la fel de bun ca primul (primul sigur era un "godshot" Smile ) si i-am intrebat care e sortimentul de cafea folosit de ei, mi l-au aratat (era si cel mai ieftin - 25RON / 250g).

M-am dus acasa, am facut un espresso si a iesit identic cu al lor, cu aceeasi aroma. Insa, am mai facut apoi si a doua zi si nu a mai iesit chiar la fel de bun, dar cred ca nu am lasat masina sa se incinda bine.

Concluzia mea este ca pentru un espresso bun trebuie cafea prajita bine. Eu inainte foloseam "medium roast" si "blonde" si nu era o solutie buna deloc.
Nuova Simonelli Oscar OPV, Nuova Simonelli Grinta
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)