• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


START , 25 secunde

#1
Problema celor 25 de secunde este sau nu un aspect obiectiv ?
Unii cronometreaza de cand incepe sa curga cafeaua pentru a respecta regula de 1 mililitru per secunda 
Altii socotesc de cand porneste pompa
In alta parte se socoteste timpul total de cand porneste pompa minus jumatate din timpul pana la prima picatura (adica scad preinfuzia , cred eu)
Altii nu iau deloc in calcul acest aspect si opresc la blonzire
Altii respecta randamentul pentru a obtine din 18 gr cafea 35 ml de licoare 


Cum este corect ?

    Ce-am citit prin forum nu reflecta decat ce-am spus mai sus , pareri subiective din care n-a reiesit o regula.Nici pe net n-am gasit ceva concludent parerile sunt impartite .Despre curgerea de 25 de secunde este ceva clar insa momentul din care incepem cronometrarea este foarte ambiguu definit .Haideti sa lamurim acest aspect !  

Mai ales pentru incepatori 
Multumesc
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Si daca aflii raspunsul, care va fi spilul ? Chiar vrei sa bei aceasi cafea zi de zi, pana la ...

Experimenteaza, mon cher, si noteaza ce ti-a placut, desi ma indoiesc ca la punga urmatoare de cafea vor mai fi valabile.
 
Reply
#3
incepator ca si tine (am aparatura din semnatura cam de 2 luni ) am intrebat in stg si in dreapta plus prajitorii de la care am luat cafeaua prajita si timpul asta e destul de irelevant...
eu de exemplu urmaresc sa obtin 34g lichid din 17g macinatura in 30 de secunde de la apasatul butonului
in cele 30 de secunde intra si cele de pre infuzie ca sa zic asa...care sunt in functie de cafea/tampare de la 4 la 7-8 secunde...insa ce ma intereseaza pe mine este curgerea si cum arata ea...au fost dati cand am oprit si mai repede.
ti am dat si eu un reper pana primesti alte raspunsuri de la cei mai experimentati...
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#4
(13-11-2015, 13:11)Yuki Wrote: incepator ca si tine (am aparatura din semnatura cam de 2 luni ) am intrebat in stg si in dreapta plus prajitorii de la care am luat cafeaua prajita si timpul asta e destul de irelevant...
eu de exemplu urmaresc sa obtin 34g lichid din 17g macinatura in 30 de secunde de la apasatul butonului
in cele 30 de secunde intra si cele de pre infuzie ca sa zic asa...care sunt in functie de cafea/tampare de la 4 la 7-8 secunde...insa ce ma intereseaza pe mine este curgerea si cum arata ea...au fost dati cand am oprit si mai repede.
ti am dat si eu un reper pana primesti alte raspunsuri de la cei mai experimentati...

Multumesc frumos , daca obtii 34 gr lichid (pe undeva aproximativ 34 ml) in loc de 60 in 30 de secunde oare nu este subextrasa , adica curge foarte incet .Nu-ti iese prea amara ?
O sa incerc si eu varianta ta 
Eu merg mereu pe ideea de a scoate 60 ml de cafea din 18 gr boabe in 25 sec , insa se duce putin spre acru (acid) chiar cu PID la 124 Cafeaua este Columbia Supremo de la Contego prajita pe 22 oct ( o sa schimb Contego cu Sarkis)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#5
uite ceva care probabil te va lamuri si pe tine ...tot ce te intereseaza legat de espresso...uita te la tot materialul...
mie unul mi a placut f mult acest "curs" si l am tratat ca atare Wink

https://www.chefsteps.com/classes/espres...so-defined

[ Eu merg mereu pe ideea de a scoate 60 ml de cafea din 18 gr boabe in 25 sec , insa se duce putin spre acru (acid) chiar cu PID la 124 Cafeaua este Columbia Supremo de la Contego prajita pe 22 oct ( o sa schimb Contego cu Sarkis)
[/quote]
am o nelamurire ...
sa inteleg ca tu pe aparat ai temperatura de extractie setata la 124°c ?
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#6
60 ml in 25 sec la aparat cu pompa vibratoare eu consider curgere prea rapida si nu are timp apa din HX sa se incalzeasca. Ori macini mai fin ca sa curga mai incet (preferabil) ori cresti temp in boiler (tot prea rapida o sa fie curgerea).
Eu extrag din 15-16g cam 60ml in ~30 sec. Stiu ca o dau spre lunga. 
Subscriu la impartirea la 2 a timpului pana la prima picatura. La mine dupa ce apas butonul se aude cum se schimba zgomotul pompei pana ajunge infundat si din acel moment in 1-2 sec incepe curgerea.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#7
(13-11-2015, 13:50)Yuki Wrote: uite ceva care probabil te va lamuri si pe tine  ...tot ce te intereseaza legat de espresso...uita te la tot materialul...
mie unul mi a placut f mult acest "curs" si l am tratat ca atare  Wink

https://www.chefsteps.com/classes/espres...so-defined

[ Eu merg mereu pe ideea de a scoate 60 ml de cafea din 18 gr boabe in 25 sec , insa se duce putin spre acru (acid) chiar cu PID la 124 Cafeaua este Columbia Supremo de la Contego prajita pe 22 oct ( o sa schimb Contego cu Sarkis)
am o nelamurire ...
sa inteleg ca tu pe aparat  ai temperatura de extractie setata la 124°c ?
[/quote]
PID ul setat pe 124 implica 94 grade temperatura extractie .124 gr e temperatura la boiler masurata de PID
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#8
Eu de vreo 2 ani de cand practic hobby-ul asta nu prea am urmarit partea matematica (secunde, volume, gramaje, etc) a procesului de extractie, decat cu o larga aproximatie... nici macar nu mi-am luat cantar... am intercat doar sa fiu cat de cat riguros cu presiunea, in jurul a 9 bari. Asta de obicei duce la o extractie buna in vreo 30 sec. odata calibrata macinatura. In rest am experimentat si tot experimentat... si gustat. Cred ca in 70% din cazuri cam scot tot ce se poate de la sculele mele.... restul de 30% sunt rateuri dar fiind dependent de cofeina nu prea ezit sa le dau pe gat si pe ele.
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#9
Avand in vedere cele 10secunde de preinfuzie pe grupul e61, chiar trebuie sa respeti niste reguli, căci 25s de la prima picătură în cească înseamnă 35s timp total de extracție, ceea ce este mult prea mult.
Deci 25s de la ridicarea manetei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(14-11-2015, 13:30)Lyvyoo Wrote: Avand in vedere cele 10secunde de preinfuzie pe grupul e61, chiar trebuie sa respeti niste reguli, căci 25s de la prima picătură în cească înseamnă 35s timp total de extracție, ceea ce este mult prea mult.
Deci 25s de la ridicarea manetei.

De spaima subextractiei (care da aciditatea ce m-a disperat) tot trag de curgere .Azi chiar la 30s de la pornire pompa cu Columbia supremo prajita pe 22 oct la Contego am scos 60 de ml de acreala , am mai facut una fara prima parte (de la inceputul curgerii am aruncat primele 5 secunde) si a iesit si acra si fara consistenta , cand s-a racit era apa chioara .Cred ca Contego e de vina , trebuia prajita mai tare , sau cine stie ce ... , abia astept s-o termin si sa iau de la Sarkis care pare cel mai ok dupa ce se vorbeste pe aici ,

Imi pare rau ca n-am luat din prima de la el si m-am incurcat cu unii cu altii ...
Am facut-o cappuccino sa n-o arunc  Angry

(ps PID la 125)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#11
Creste temperatura pana la amareala maxima. Obtii asa ceva?
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#12
(14-11-2015, 16:40)Zaheyu Wrote: Creste temperatura pana la amareala maxima. Obtii asa ceva?

Cred ca cafeaua e de vina , am facut decof Brazilia , a iesit cam amaruie dar am scapat de acreala intradevar cu PID la 124 (94 la grup)
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)