• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rutină întreţinere/curăţare espressor pentru începători

#1
M-am gândit să deschid acest subiect cu scopul de a aduna într-un singur loc informaţii despre modul în care faceţi voi (şi/sau ar trebui făcută) întreţinerea /curăţarea espressorului, pentru a veni în ajutorul noilor espressomani.
Sper să adunăm aici informaţii legate de perioadele la care ar fi indicat să curăţăm espressoarele, precum şi unele "tips and tricks" despre cum să facem mai eficient acest lucru.
Din experienţa mea de până acum, aş propune următoarea ordine şi frecvenţă în ceea ce priveşte etapele de întreţinere (dar aştept, desigur, sugestii şi din partea voastră):

1. Backflush cu sita oarbă - zilnic, după fiecare serie de extracţii
2. Demontare şi spălare sită de duş - o dată pe săptămână (ştiu de la Dan - The Beginning că el face acest lucru zilnic, şi mi-a recomandat să fac şi eu acest lucru, deşi nu la fel de des, iar când am desfăcut sita m-am speriat cât de mult praf de cafea se lipise de interiorul grupului E61)
3. Decalcifiere, cu soluţii dedicate (gen Puly Caff) - o dată la 2 săptămâni
4. Spălat rezervor de apă - o dată la 2 săptămâni
5. Spălat interior grup E 61 - o dată la 2 săptămâni. Sincer, aici am întâmpinat o problemă, deoarece doar cu peria nu a mers prea bine, iar cu sita oarbă în care să pun soluţie de curăţare nu am încercat. Cred că trebuie să scot sita de duş, dar să las garnitura de silicon, pentru a putea etanşeiza portafiltrul. Dacă aveţi soluţii la acest punct, aş fi bucuros să le aflu.
6. Spălat/curăţat/polish exterior - o dată pe săptămână.
Expobar Brewtus IV, Mahlkoenig Vario Home, IMS 14/20, tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric, Latiera Motta Europa 50 cl
 
Reply
#2
Legat de punctul 3 - decalcifierea nu se face cu Puly Caff (care este doar un detergent care curata espressorul de resturi de cafea, etc.) ci cu solutie de apa cu sare de lamaie (si se face cam la o luna sau doua).
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#3
O initiativa foarte buna, dar cred ca merita precizat numar cafele/zi. Adica vad o legatura directa si cu faptul ca bei o cafea pe zi sau bei 6 cafele pe zi.
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#4
cu referire la masini cu grup E61:

ar fi mai multe de precizat, de ex., apa ce o folosesti in rezervor, sau sistemul de filtrare/demineralizare/remineralizare in cazul conectarii la retea;
am folosit apa bucovina...
faceam cam 5-7 shoturi pe sesiune zilnica dimineata, eventual o a doua cu 2-3 shoturi dupamasa;

ideea generala - in cazul meu - a fost sa nu consider nimic din recomandarile 'sfante' drept referinta, ci doar orientative!

argumentul meu ar fi ca dupa aproape 2 ani de HX cu E61 (Magica) nu am gasit nimic inainte/dupa decalcifieri, care sa justifice operatiunea; am folosit de regula testarea peretelui exterior al camerei supapei de extractie din E61 (mushroom), cu care ocazie - cam de vreo 5 ori in total pe toata durata utilizarii - am 'gresat' cama din grup, avand acces de sus, din camera supapei de extractie (brewing);
n-am scos decat odata levierul cu axul camei si numai ca exercitiu; am tot vorbit de functionarea grupului E61, nu puteam sa nu-i vad toate maruntaiele...

in rest, da, 3 backflush-uri dupa fiecare sesiune; niciodata cu detergent (!);

dusul scos relativ frecvent, odata la 10 zile in medie si spalat in detergent de vase; foloseam o pana de lemn sau plastic:
   

de mai multi ani folosesc numai detergent de vase, niciodata n-am dat bani pe detergent special pentru masini de cafea; nu incerc sa spun ca asa e bine, ci, ca asa am facut eu...

in rezervorul de apa am avut mereu o forma de filtrare/demineralizare, de la furnizorul Bezera; in ultimii ani folosesc saculet Oscar 150; spal mai rar rezervorul, cand apuc, probabil la vreo 3 luni odata; probabil se justifica, dar cu greu identific ceva mai alunecos pe pereti, atunci cand incep sa-i spal...

"spalat interior grup E61"? cati fac asta ca rutina de intretinere, fara sa aiba un (mic, macar) atelier in backup?
sau nu inteleg eu ce-i asta, pentru ca e vorba de 3 supape si multe maruntisuri de demontat/montat!
daca e vorba de camera de deasupra dusului, asta o curatam la fiecare demontare dus; cu insistenta nu atat pe peretii interiori, cat pe surubul/rozeta aceea de distributie apa:
   
apropo de orificii de curatat, si in partea de sus a grupului, in mushroom, exista 4 orificii prin care trece apa de extractie; e posibil ca lumenul lor sa se ingusteze cu depuneri, sau cu vreun 'bolovan' de piatra plecat la plimbare etc.:
   

nu e un sfat, fiecare face potrivit unei experiente concrete, cat intelege si cum ii place, dar mentinerea camei cu uleiurile din cafea mi se pare mai 'natural' si mai benefic decat degresarea cu detergent si apoi acoperirea cu o vaselina alimentara; cama e intr-o camera prin care trece apa fierbinte de extractie...
ce-i drept, ideea respectiva nu o pot aplica in cazul Strega: pistonul acela cere gresare, altfel garniturile scartaie si se degradeaza rapid; si gresarea se face pe peretii camerei cilindrului, pe care se condenseaza aburul etc., iar camera se umple cu apa fierbinte, si apoi totul e impins in ceasca [Image: smile.gif]
altfel, cu Strega, toata rutina de curatenie functionala se rezuma la un flush (singurul) la final de sesiune, pe durata caruia periez dusul;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Mulţumesc pentru răspunsuri.
@magicianu:
*fac în medie 6 cafele pe zi, în două sesiuni - 4 dimineaaţa şi 2 după-amiaza, iar atunci când am musafiri creşte numărul extracţiilor în funcţie de cerere
@radudani:
*folosesc doar apă Bucovina
*am deschis topicul pentru că, în urma recomandării de a spăla regulat şi sita de duş, am fost neplăcut surprins de cantitatea de cafea (pudră) lipită de camera de deasupra duşului, care s-a dus foarte greu... şi nu de tot. În plus, nu aveam de unde să banuiesc toate aceste aspecte. De aceea am apelat la ajutorul vostru.
*într-adevăr, este vorba despre camera de deasupra duşului, nu de interiorul grupului E61
*în timpul backflush-ului cu Puly Caff (asta folosesc eu) am simţit, de fiecare dată, că levierul de pornit/oprit apa din grup întâmpină o rezistenţă mai mare şi chiar scârţâie. Acest lucru revine la normal după vreo 3-4 extracţii obişnuite/cu cafea. Aşa vi se întâmplă şi vouă?
Expobar Brewtus IV, Mahlkoenig Vario Home, IMS 14/20, tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric, Latiera Motta Europa 50 cl
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)