• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Retenție 0 pe Mazzer SJ cu dozator.

#1
Am cumpărat de curând un Mazzer SJ. O râșniță incredibilă! Am pus-o la treaba cu 18 grame de boabe. La început am sesizat o pierdere de 1- 1.3 grame la fiecare rasnire cu tot cu lingutita pe care o băgam pe gâtul rasnitei să curat traseul. Am căutat variante si azi am probat-o cu noul tunning grosier. Am pus 18.3 grame boabe. Am scos 18.3 grame cafea măcinată.
Tunningul constă din:
1. Montaj banda izolatoare pe fiecare paleta
2. Pompa luată de la un dozator de apa.

Acum o să caut niste periuțe pe care le voi lipi pe palete si o pompita mai puternică și mai drăguță. La început am folosit un lens hood de cauciuc de la obiectivul foto sigma 70-300 dar presiunea exercitată era mai mică decât la pompa de la dozatorul de apă și tot mai rămânea ceva pe înăuntru. Cu pompa din imagine este nevoie de 2-3 repetări pentru o curățare perfectă. Pentru cei îngrijorați de lipiciul de pe banda izolatoare, el se încarcă rapid cu cafea care nu se mai desface de bandă. Când banda se rigidizeaza si nu mai adună cafea, se schimbă, un procedeu care îmi ia 5 minute maxim. Nu am dat atenție prea mare la tăierea perfectă a benzii, așa cum se vede și în poze. Eram curios să văd dacă chiar funcționează. Data viitoare, dacă nu trec la periuțe, o să le tai la dimensiunea exactă pentru a nu scăpa niciun fir de cafea.

Pozele sunt aici.
[Image: d9bac6eca8a6865ad1ef43bf37bfce21.jpg][Image: fc4024237b4e5a03f42777a9cb3a9656.jpg][Image: fecd86c2bb095d33905aca6b49a2a33c.jpg]
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#2
perfect,vreau si eu!
==== acum: La Marzocco Linea Classic 1EE + Mazzer Mini ==========================
==== nu acum: La Scala Butterfly HX cu grup E61 (in vanzare, detalii pe bursa sau PM) ====
 
Reply
#3
deci eu pun 18.5 g si scot 18.5 g , doar cu o pensula fara mari operatii Smile dupa ce rasnesc introduc in mod concret si echidistant pensula pe canalul de unde vine mangaierea zeilor si apoi mai dau odata scurt drumul la rasnita(din cauza ca pensula e prea mare ),o sa imi cumpar o pensula de pictat mai mare un pic nu ezicsta nici o retentie ,rasnita e fabuloasa Smile ,doar ca trebuie sa ii arat dragoste ca sa poata sa imi raspunda si ea la fel,cu brasilia nu aveam prbleme de channeling ma lasa de capul meu Smile mazzer sj e mai capricioasa,are personalitate ,nu faci cum vrea ea ....
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#4
Crede-ma, să stai să dai cu pensula e mult mai greu decât să dai două pufuri. Fas fas si gata, fără capace scoase, fără să riști să împingi cafeaua înapoi, fără riscul de a atinge cutitele dacă te grăbești si nu lași râșnița să se oprească, fără a mai fi nevoie de un al doilea start.
Cat despre personalitate, ne înțelegem perfect. Scoate o cafea de nota 12, extracție ca la carte.

Maki, pompa e în carrefour 9 lei. Succes!

[Image: 3a3677ee395202ba1ac6ac3cd89dbf2d.jpg]
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#5
Astăzi dimineață am ,,reușit" să fac și eu channeling. Prea mă lăudăm că mă înțeleg perfect cu SJ-ul meu. Poate am presat mai slab cafeaua sau am lăsat spatii netampate pe margine. Mi se întâmplă datorită tamperului câteodată. Mi-ar trebui unul de 58.5.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#6
cutitele nu ai cum sa le atingi,tine pana la urma de obisnuinta,mie mi se pare foarte fin reglajul de aceea nici nu mai umblu la el decat daca sunt diferente mai mari de 0.5g +sau- ,timpul de extractie i-l fac din cantitatea pusa la macinat ,poate mai am nevoie de antrenament Smile
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#7
1.Eu am trei pungi de cafea, fiecare vrea alta setare la finețea macinaturii. De aici si zăpăceală sus-jos cu setarea.
2. În cutite nu poți ajunge dar poți atinge aripioarele. Cu pensula nu-i problema cu toate că pot rămâne ceva peri în timp dar cu lingutita nu-i prea bine.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#8
buna idee, eu loveam cu palma peste gaura, dar ideea ta este super.
Daca rasnesti dupa Ethiopia Sidamo boabe de Kenya AA, sigur trebuie sa umbli la reglaj.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#9
Mazzerul SJ arata ca Eureka Zenith a mea (sau cel putin partea de dozare parte identica), partea de reglaj e putin diferita. Poate fur ceva de la ideea ta!
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, Minipresso,  IMS 7g+17g, SmartScaleII, precomanda NicheZero
 
Reply
#10
poti sa explici despre banda izolatoare pe palete?
==== acum: La Marzocco Linea Classic 1EE + Mazzer Mini ==========================
==== nu acum: La Scala Butterfly HX cu grup E61 (in vanzare, detalii pe bursa sau PM) ====
 
Reply
#11
La mine nu mai curățau paletele toată cafeaua. Dacă nu ai problema asta sigur că nu ai nevoie de așa ceva. Dacă îți rămâne cafea în dozator atunci poți să aplici pe fiecare paleta banda izolatoare. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, o să fac niste poze pt fiecare pas ce trebuie urmat.

[Image: e3a9f47675cf71db09aa0052f749eb6a.jpg]

Am găsit aici o poză!
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#12
ar fi minunat un tutorial cu pasi, desigur Smile
==== acum: La Marzocco Linea Classic 1EE + Mazzer Mini ==========================
==== nu acum: La Scala Butterfly HX cu grup E61 (in vanzare, detalii pe bursa sau PM) ====
 
Reply
#13
Nu stiu, zic si eu, poate ar fi mai bine sa prinzi cu popnit niste bucati din folie transparenta (A4 gasesti peste tot), e si flexibila si la frecari continue nu se uzeaza la fel ca banda aceasta dubla adeziva (cu timpul eu cred ca bucati mai  mici/mari vor ajunge in cafea).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#14
Sigur. Mai pe seară încerc să pun pașii.

(06-11-2016, 23:38)Costa79 Wrote: Mazzerul SJ arata ca Eureka Zenith a mea (sau cel putin partea de dozare parte identica), partea de reglaj e putin diferita. Poate fur ceva de la ideea ta!
Dozatorul este cam același din câte am văzut.

Csabitec, buna idee. Si poate fara nituri pentru că s-ar putea să pot strecura folia între cu toate că frecarea va fi mai mare si este mult mai sigur ca la fiecare dosare să am microparticule de plastic. O să încerc mai pe seara. Mulțumesc!
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#15
sa bagi niste poze ca tutorial, daca te apuci Smile
==== acum: La Marzocco Linea Classic 1EE + Mazzer Mini ==========================
==== nu acum: La Scala Butterfly HX cu grup E61 (in vanzare, detalii pe bursa sau PM) ====
 
Reply
#16
sunt tot felul modificari care implica o palnie de inox,si o aparatoare motor ptr super jolly 
aici este o palnie
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#17
Si filmuletul promis. Rezultatul poate fi perfecționat desigur. Mult succes!
https://youtu.be/CzLTPWHyIGs
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#18
folosesc mazzerul de ceva timp si obesrv ca reglajul este foarte foarte fin, cu kochere  nu ma lasa sa o macin putin mai gros sa ma incadrez macar in 30-35 sec,imi facea channeling indiferent de pregatirea pucului,apoi milan mi-a dat o idee sa ii fac preinfuzie manuala-adica sa pun un pic de apa pe puc inainte de a-l introduce in grup-efectul a fost uimitor , curge mult mai frumos ,curge in timp normal,deci daca aveti probleme incercati asa
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#19
Eu dau 2 secunde drumul la apa atunci când este în grup, adică fac preinfuzie cu portafiltu în grup. Care ar fi diferența? În altă ordine de idei, am schimbat prajitorul si acum pățesc si eu același lucru. Cafeaua e mai pe plăcută la gust dar cu greu reușesc să am o curgere fără probleme. Astăzi am avut un rezultat aproape bun. O să mai adaug 1 gram după amiază la același grad de măcinare să văd ce iese.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#20
(09-11-2016, 12:43)mihneasusan Wrote: Eu dau 2 secunde drumul la apa atunci când este în grup, adică fac preinfuzie cu portafiltu în grup. Care ar fi diferența? În altă ordine de idei, am schimbat prajitorul si acum pățesc si eu același lucru. Cafeaua e mai pe plăcută la gust dar cu greu reușesc să am o curgere fără probleme. Astăzi am avut un rezultat aproape bun. O să mai adaug 1 gram după amiază la același grad de măcinare să văd ce iese.

Dezavantajul este ca, daca ai valva cu 3 cai si apuca in cele 2 secunde sa creasca presiunea un pic, la oprirea pompei din switch se deschide si valva, ceea ce va produce o "aspiratie" a apei din puc si posibil deranjarea lui. Apoi la repornire o iei de la capat. Asta e aplicabil la Orwo si al sau lelit. 
Nu vreau sa vorbesc prostii, dar la classic 2015 nu cred ca mai ai valva asta. Dar ai ceva "ciuperca" care nu deschide apa decat dupa o anumita presiune. Deci intrebarea este daca iti ajung cele 2 secunde si daca curge apa pe puc in timpul asta...
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#21
pai acesta e si motivul ptr care nu ii dau drumul la extractie,am mai patit-o odata si s-a spart pucul,pun putina apa pe puc cat sa acopere toata suprafata apoi il introduc in grup si gata
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#22
se poate controla usor, scoti PF din grup dupa astea 2 secunde si vezi cum arata Smile

la retentie, inca nu i'am facut MODul cu sweep clean, dar si asa am retentie 0. bag single dose 17g si imi iese tot 17 in PF. (ma rog, scot cu un chibrit cafeaua din canal de sus, dar din doser iese cam toata, se primeste ca)
==== acum: La Marzocco Linea Classic 1EE + Mazzer Mini ==========================
==== nu acum: La Scala Butterfly HX cu grup E61 (in vanzare, detalii pe bursa sau PM) ====
 
Reply
#23
Am înțeles ideea. Pe Classic 2015 nu mai am valva cu aspirație de pe vechiul Gaggia dar nu pot decât banui ca ajuns suficientă apă în puc. O să fac cum spuneți și o să văd ce iese.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#24
nu cred ca trebuie foarte multa apa,eu pun cativa ml,cat sa acopere cafeaua de deasupra pucului,cu metoda preinfuzie manuala am reusit sa intru in parametrii

un pic suntem deja off topic ,rugam frumos un admin  sa ne ajute ori cu titlul ori cu ce am scris pe aicilea
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#25
orwo, la tine e simplu de aduagat un restrictor variabil (aka robinet) si atunci nu iti mai bati capul cu udatul pucului. Daca ii pui si o electrovavlva si un buton, te-ai scos
Si mai conteaza si rasnita... Eu la yrga/kochere, pe E5P, preinfuzez 4-5 secunde la presiune 0 si abia apoi ii dau drumul nerestrictionat. Asa nu face chanelling. Cu honne, n-aveam nici o bataie de cap
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#26
O rugaminte baieti - evitati dialogurile de tip chat, cu un cuvant / doua scrise, caci nu aduc continut. Le-am sters mai sus dar aratau asa:

   
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, manuala Kinu M47, IMS 17g, Lelit PL121 
OCD, Tampercube 
 
Reply
#27
Am înțeles ideea Liviu.

Astăzi am.scos paletele pentru control. Bucăți de adeziv se dezlipesc si pot ajunge în cafea. Am curățat partea lipicioasă care începuse să se întindă dar mă gândesc totodată la o altă variantă. Așadar banda adezivă nu e cea mai buna soluție. Cred că ideea lui Csabitec, cu folia transparentă, este mai puțin riscantă.
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#28
(09-11-2016, 15:58)Liviu.Mihu Wrote: orwo, la tine e simplu de aduagat un restrictor variabil (aka robinet) si atunci nu iti mai bati capul cu udatul pucului. Daca ii pui si o electrovavlva si un buton, te-ai scos
Si mai conteaza si rasnita... Eu la yrga/kochere, pe E5P, preinfuzez 4-5 secunde la presiune 0 si abia apoi ii dau drumul nerestrictionat. Asa nu face chanelling. Cu honne, n-aveam nici o bataie de cap

trebuie sa vad live cum ai facut ....
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#29
Am pus astăzi apa in puc înainte de extracție. A ieșit!!! Mulțam!
La Pavoni Gran Romantica, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker, Hario V60, Wega HX, Gene CBR 101. Lavazza Guzzini si Lavazza Matinee. 
 
Reply
#30
as incerca si eu treaba asta, dar cata apa puneti voi? masurati sa pur si simplu la ochi?
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)