urasc rolul asta de
janitor continut postari in forum, pe care pare ca mi-l asum uneori!
cu atat mai mult, cu cat respect initiativa Beantec si impactul educational al acestor clipuri video...
dar o impresie/idee prinsa gresit intr-un asemenea moment se sterge greu la cei ce cu adevarat vor sa se lamureasca si circula din gura-n gura, cu sau fara referire la sursa de incredere care a generat-o...
poate e bine de precizat ca presostatul se foloseste numai la cazane/boiler
de abur;
nu si la cel de
extractie cafea, intalnit la masinile
dual-boiler si unde cu adevarat temperatura apei nu atinge valoarea de fierbere si se mentine - controlata de un PID, de obicei la
95C-98C...
la boilerele de abur folosite in masinile espresso, aburul este sub presiune si atinge temperaturi uzuale (setate prin presostat sau PID) de
115-125C;
temperaturi la care se atinge
echilibrul de saturatie apa-abur; adica temperatura la care, la presiunea respectiva, apa nu mai fierbe; este valoarea de reglaj a presostatului;
e vorba de presiuni uzuale de
0,8-1,3 bar, presiuni diferentiale, adica
in plus fata de presiunea atmosferica a locului!
masinile espresso clasice lucreaza cu
cazane de abur sub presiune cu temperaturi de lucru mult peste 100C si presiune mult peste cea atmosferica (care e cca. 1 bar in valoare absoluta, 0 bar in valoare de instrument - diferentiala)
daca temperatura scade, si asta e un proces normal, apa incepe sa fiarba, se degaja vapori si se intra din nou intr-o stare de saturatie, dar la un nivel mai jos de presiune, care ajunge sa fie cel de "deschidere" presostat: rezistenta de incalzire lucreaza, temperatura creste, apa fierbe, presiunea ajunge la nivelul setat de oprire presostat; s.a.m.d.
poate-i bine de precizat ca un cazan de abur sub presiune, are obligatoriu impus de norme o
protectie la suprapresiune- undeva in zona 1,7-1,8 bar - 130C;
supapa de suprapresiune, dar si un declansator termic;
de aceea orice joc cu presiunea prea mare si interventii in jurul boilerului sunt probleme si de... sanatate
sigur, aici, ca la orice reglaj mecanic
on-off, intervine un efect de histerezis (
dead-band) inevitabil datorita sensibilitatii fizic limitate a senzorului de presiune;
cei ce au presostat nu PID la boilerele de abur ale masinilor lor, stiu de acel clic in lucrul presostatului/releului aferent, de conectare/deconectare incalzire si pot urmari pe manometru, banda in care are loc procesul;
dar - din nou -
atentie, cand vorbim de presiune de 1 bar sau mai mult, de obicei
1,2-1,3 bar ne referim la presiunea indicata de un manometru, care e o referinta fata de alta presiune - cea atmosferica, deci o presiune diferentiala!
presiunea de 1 bar dintr-un boiler (masurata cu mijloace obisnuite, adica un manometru)
este o presiune absoluta de cca. 2 bar!
la care presiune, odata atinsa,
apa fierbe la 120C !
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)