• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Reglaje optime macinare şi amestec apa/cafea

#1
Vă salut !

Am un automat DeLonghi Magnifica şi încă sunt în căutarea celui mai bun reglaj. Nu am umblat la selectorul de măcinare până acum, doar la reglajele de apă şi cafea de pe panou !

Din experienţa voastră, care este un reglaj ideal pentru obţinerea unei cafele scurte , puternice şi cât mai aromate. Care este cea mai bună opţiune pentru selectorul de măcinare, între 1 şi 7 ?

Mă interesează să reduc numărul zilnic de cafele obişnuite, dar când beau una dimineaţa să merite !

Am început să folosesc  cafea proaspăt măcinată ( de fapt doar de azi am cumpărat-o, peste vreo 2-3 zile o sa intre la aparat ), de la furnizori locali, până acum luat diverse sortimente de cafea boabe din supermarketuri, dar am zis că e vremea să schimb obiceiul, mai ales că, aşa cum ziceam, nu mă simt satisfăcut de cafeaua zilnica de până acum .


 
Multumesc !


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#2
E un automat...nu e de domeniul nostru.
Dar..nu ai de pierdut nimic incercand, sunt 7 trepte dupa cum ai zis chiar tu. Si gustul tau va fi cel care dicteaza la final Wink
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#3
Haha, am decalcifiat unul pentru un prieten si m-am jucat cu espressorul la final. Maxim de cafea, minim de apa, lasa rasnita la setarea de fabrica. Este probabil singurul care cu setarile astea iti face ristretto. Pune apa buna si decalcifiaza-l timp apoi cumpara o rasnita si un espressor adevarat.
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#4
(08-05-2017, 21:17)stefandinescu Wrote: Haha, am decalcifiat unul pentru un prieten si m-am jucat cu espressorul la final. Maxim de cafea, minim de apa, lasa rasnita la setarea de fabrica. Este probabil singurul care cu setarile astea iti face ristretto. Pune apa buna si decalcifiaza-l timp apoi cumpara o rasnita si un espressor adevarat.

Vă mulțumesc !
Asta am acum, cu asta defilez, încerc să scot randament cât mai bun din el.
Incercam să înțeleg fenomenul la selectorul de măcinare. Nu stăpânesc teoria la granulația ideala de măcinare
 
Reply
#5
E pe gusturi, si il vei schimba la orice schimbare a cafelei.
Pune-l la inceput pe mijloc si trage un shot.
Daca ti se pare amara, si nu ai posibilitatea sa umblii la temperatura, da mai grosiera macinarea, dar cu riscul de a curge zeama chioara, ar fi preferabil sa scazi temperatura in prima faza.
Daca ti se pare acida/acra, faci invers, cresti finetea la macinatura, dar cu riscul de a infunda pompa, ar fi mai preferabil sa cresti temperatura, sau ambele simultan.
 
Reply
#6
(10-05-2017, 15:15)renatoa Wrote: E pe gusturi, si il vei schimba la orice schimbare a cafelei.
Pune-l la inceput pe mijloc si trage un shot.
Daca ti se pare amara, si nu ai posibilitatea sa umblii la temperatura, da mai grosiera macinarea, dar cu riscul de a curge zeama chioara, ar fi preferabil sa scazi temperatura in prima faza.
Daca ti se pare acida/acra, faci invers, cresti finetea la macinatura, dar cu riscul de a infunda pompa, ar fi mai preferabil sa cresti temperatura, sau ambele simultan.

Mulțumesc ! Am să verific manualul aparatului să văd dacă am opțiune de reglaj la temperatură, nu am buton dedicat pentru asta, nu știu dacă de poate.
Intradevar, in momentul ăsta ( chiar acum beau cafeaua Smile ) am ajuns intr-un punct al reglajului in care e un pic acrișoară.
Ce e mai delicat e că, după instrucțiuni, efectul unui anume nou reglaj e sesizabil doar după una-doua cafele făcute.
Nu sunt familiarizat cu diferența dintre un automat de cafea, cum am eu , și un expresor, credeam că e tot aia, procesul de preparare fiind cel mai important ( presiunea dezvoltată de aparat, măcinarea , etc ).
 
Reply
#7
Happy ! Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#8
Happy... si doar atat ? Smile
 
Reply
#9
Smile Ce cuvânt poate exprima mai bine satisfacția pe care o ai descoperind lucruri noi, despre care nu știai prea multe până nu demult.
Sincer, deși sunt băutor de cafea de mulți ani, mulți-multi ani, nu am dat atenție detaliilor care pot îmbunătăți satisfacția consumului ei. Până de curând, de când am urmărit un video care mi-a ieșit întâmplător în cale :

https://youtu.be/JaQNy0Ef4YY

Încă sunt in "the pursuit of happiness" în domeniul ăsta, de abia mi-a ieșit crema la cafea, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat până acum Smile
Mă gândesc să reașez selectorul de măcinare spre poziția care a fost setată din fabrică și mai încerc combinații ale selectoarelor de apă și cantitate de cafea.
Cafeaua folosită este Ethiopia Kochere.

E un nou level pentru mine asta, it's a long way to the top...
 
Reply
#10
Ma refeream la detalii, ce schimbari ai facut fata de inceputul topicului, de te-au facut fericit ?

Lasa crema, e doar de fandoseala, gustul cum e ?
 
Reply
#11
Gustul e net superior cafelei de la Lidl pe care o consumam in ultimele luni ( nu zic care, nu contează ) , față de reglajele inițiale din primul post am coborât cu o unitate nivelul de apă și am urcat cu una pe cel de cafea, iar selectorul de măcinare l-am dus gradual de la 5, cât era spre 2. Aici cred că am exagerat, pentru că acum nu mai e la fel de ok ca ieri, am sa revin cu măcinarea înapoi spre 5. Așa că acum beau o cafea mai puțin reușită , ce sa faci, așa e cu testele astea. Măcar încep să-mi cunosc aparatul...
si curgerea cafelei am remarcat că a fost mult mai greoaie, debitul a fost mai subțire, aproape sacadat, cred că am greșit mergând prea mult cu selectorul de măcinare și parcă e mai puțin consistentă cafeaua azi.
O fi prea mult daca o să merg cu nivelul de cafea la maxim ?
Oricum, crema aia sau caimacul era o savoare pentru buze, azi nu mi-a ieșit, cum ziceam.
 
Reply
#12
As zice ca schimbarea cafelei a facut diferenta mai mult ca reglajele Wink
 
Reply
#13
Salut Calin, vad ca frecventam cam aceleasi forumuri.

Asa cum spune si Renatoa, cea mai mare diferenta o face cafeaua.

Am incercat si eu 1kg de cafea de la lidl, cea bio cu punga verde, este mult prea prajita, nu este in totalitate un singur sortiment de cafea in punga, si e problematica in prepararea espresso, din cauza ca are o curgere foarte ciudata si rapida, oricat de fin ai rasni.

Sfatul meu, incearca sa gasesti un furnizor de cafea proaspat prajita (1-5 zile vechime cand o cumperi) la pret omenesc, sau daca esti pasionat si vrei sa-ti bagi nasul in aria prajire cafea acasa, poti incerca construirea unui prajitor diy de tipul popcorn sau capac cu convectie. Stiu ca iti plac lucrurile diy de pe forumul de chitari, de asta iti si recomand.


Bafta.
Bezzera Magica PID + Bezzera conical grinder, Cafea prajita acasa, fara zahar.
 
Reply
#14
(13-05-2017, 12:37)renatoa Wrote: As zice ca schimbarea cafelei a facut diferenta mai mult ca reglajele Wink
Sunt absolut sigur de asta, dar dacă tot am pornit, și dacă tot am opțiunile alea de reglare a măcinatului și ale dozajelor , merită să "sap" până la capăt, nu ?

(13-05-2017, 13:22)deenman Wrote: Salut Calin, vad ca frecventam cam aceleasi forumuri.

Asa cum spune si Renatoa, cea mai mare diferenta o face cafeaua.

Am incercat si eu 1kg de cafea de la lidl, cea bio cu punga verde, este mult prea prajita, nu este in totalitate un singur sortiment de cafea in punga, si e problematica in prepararea espresso, din cauza ca are o curgere foarte ciudata si rapida, oricat de fin ai rasni.

Sfatul meu, incearca sa gasesti un furnizor de cafea proaspat prajita (1-5 zile vechime cand o cumperi) la pret omenesc, sau daca esti pasionat si vrei sa-ti bagi nasul in aria prajire cafea acasa, poti incerca construirea unui prajitor diy de tipul popcorn sau capac cu convectie. Stiu ca iti plac lucrurile diy de pe forumul de chitari, de asta iti si recomand.


Bafta.
Heeei, ciao ! Smile

Da, am renunțat deja la cea de la Lidl și , cum ziceam, am inceput să cumpăr de la unul din prăjitorii/distribuitorii de cafea pe care i-am găsit dintr-o listă de pe forumul ăsta. Foarte mulțumit de decizie până acum ( cafeaua e de cca4 zile prăjită ), ca de la JHS la Gibson ( Wink stii tu ), iar acum continui căutările in setările aparatului meu, că să ajung la cea mai bună setare (tuning, intonație, etc Smile )
Mersi și vorbim !
 
Reply
#15
Acum am schimbat sortimentul , am luat de probă niste Colombia Huila, asta am înțeles că trebuie măcinată mai fin... Clar, se pare că nu prea ii place setarea macinatorului , ori e ea mai nașparlie, cel puțin în comparație cu Ethiopia, nu prea...
 
Reply
#16
La automate cantitatea de cafea oricum e mica (7-8g) asa ca seteaz-o la max. Strange rasnita pana incepe sa curga picurat si de acolo mai dai putin inapoi. Cred ca asta e tot ce poti face. Nu cred ca se strica daca il blochezi cu o cafea, o avea si el o valva de presiune undeva. Impostant e sa nu-l folosesti sistematic aproape blocat.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#17
Apa la un sfert, cantitatea de cafea la jumatate si rasnita pe 4. Pe 3 supraextrage si abia curge. Poti prelungi extractia apasand butonul de 1 ceasca.
 
Reply
#18
Mulțumesc @Zaheiu și @hcrisan, merg cu selectorul de măcinare pe toate opțiunile, chiar ieri ajunsesem până spre 1 , am urcat iar spre 3 acum, pare ok, debitul de cafea este constant, sunt cu cantitatea spre maxim, apa spre un sfert, doza de cantitate de cafea e numai bună, iar cafeaua și mai bună Smile .
Nu știu cum e cu prelungirea extracției, butonul de 1 ceașcă, la fel și cel de două , sunt de tip servo, o apăsare - o procesare.
 
Reply
#19
Daca in timp ce curge apa apesi pe butonul de o ceasca se opreste extractia. Daca imediat dupa oprirea curgerii apesi si tii apasat butonul poti sa o prelungesti.
 
Reply
#20
Nu reincepe extractia dupa oprirea acesteia de catre aparat. La oprire se deschide depresurizeaza sistemul si pucul dezvolta microfisuri, la represurizarea camerei de infuzie, apa va circula prin acele mocrofisuri si nu va mai extrage uleiuri din pucul de cafea deci vei avea in ceasca apa
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#21
Ba chiar începe procesul de evacuare a pucului imediat după ce curge cafeaua, din ce am observat
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)