• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Reglaj PID pe espressorul HX Lelit PL62T

#1
Salut,este prima oara cand scriu pe forum,felicitari Liviu si celorlalti care ne invatati cum sa facem espresso perfectSmilecum am citit aici temperatura optima pentru extractie este intre 92 si 94 grade,cu al meu lelit cred k am o problema,pot sa reglez pid cel mai jos la 110 grade si maxim 126,poate sa mi explice cineva cum pot ajunge la 92 grade ?
 
Reply
#2
Salut. Aia este temperatura boilerului de abur, nu temperatura de extracție, și nu poate fi coborâtă prea mult...Ca ramai fără abur. S-a discutat aici mai pe larg exact aceeași problema:

http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=1084
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#3
(21-11-2014, 00:07)nickso Wrote: Salut. Aia este temperatura boilerului de abur, nu temperatura de extracție, și nu poate fi coborâtă prea mult...Ca ramai fără abur. S-a discutat aici mai pe larg exact aceeași problema:

http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=1084

K,deci temperatura setata pe pid ar trebui sa fie 122 k sa am 92g la extractie,msSmile
 
Reply
#4
Oooo, bun venit pe forum Ciprian!

Sa ne spui cum ti-au iesit shot-urile dupa ce ai luat cafea proaspat prajita idn Romania, comparativ cu cea din Italia.

Pe langa acele repere, inainte de montarea portafiltrului (plin evident) lasa apa sa curga in gol macar 5 secunde, caci toate HX-urile semiprofesionale au tendinta de infierbantare datorita apei din boiler, si acest flush cum i se spune este solutia cea mai simpla si eficienta (singulara). De altfel, la inceputul flush-ului vei vedea ca apa iese involburata, trebuind sa astepti putin pana vine apa mai "calma".
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Am luat cafea de la Sarkis(amore si chocolat)si de la Hotspot(colombia) am incercat pana acum doar chocolat dar nu reglasem aparatu bine,acum stiu cum sta cu pid si o sa l setez la 123 k sa mi dea apa intre 92-94 grade,maine de dimineata o sa vad ce ieseSmile
 
Reply
#6
Nu sunt niste valori absolute, asa cum s-a mai discutat pe forum, ci niste repere care te ajuta sa te ghidezi si sa te joci cu diverse alte valori setate pe PID.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Ok,o sa ma joc maine cu vreo 200de grame de cafea pana ajung la ce vreauSmile)apropo cum trebuie sa fie pucul dupa extractie ?

Lelit pl62t,lelit pl67
 
Reply
#8
uscat, solid
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Hmmm al meu pana acum a iesit km moale,da mi un link sa ma dicumentez
 
Reply
#10
Ai folosit si cafea proasta. Tine de tehnica aici. Deocamdata mergi pe tehnica din prezent, foloseste pe cantarite 17 grame de cafea mereu, cafea de la prajitoriile acelea romanesti si revino cu rezultate. Nu are rost sa te concentrezi pe alte variabile, deocamdata.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Cat despre tabelul cu temperaturi...am promisiuni de la Lelit Italia ca va publica asap un tabel oficial cu masuratorile lor.
Daca primesc ceva pe mail, va ajunge aica asap.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#12
(21-11-2014, 02:21)Lyvyoo Wrote: Ai folosit si cafea proasta.  Tine de tehnica aici. Deocamdata mergi pe tehnica din prezent, foloseste pe cantarite 17 grame de cafea mereu, cafea de la prajitoriile acelea romanesti si revino cu rezultate. Nu are rost sa te concentrezi pe alte variabile, deocamdata.

Salut,cafea imi iese buna la gust cam ce as vrea eu dar spuma cam putina iar pucul e namolSmile)rasnesc oare prea fin ? dak rasnesc mai gros pucul ini iese dar cafeaua nu Smile)
 
Reply
#13
E chestie de finețe la aprecierea cantității, râvnire și tâmplărie. Am aceeași problema uneori. Am ales sa pun 3g în plus de cafea si sa râvnesc mai putin fin. Acum iese. Dar mai am de testat. Pucul îmi iese nămol mereu când am puțină cafea.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#14
Ai luat cantar, Ciprian, sau pui tot din ochi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Quote:E chestie de finețe la aprecierea cantității, râvnire și tâmplărie. Am aceeași problema uneori. Am ales sa pun 3g în plus de cafea si sa râvnesc mai putin fin. Acum iese. Dar mai am de testat. Pucul îmi iese nămol mereu când am puțină cafea.
La un moment dat am renuntat la a mai cantari cafeaua folosita la o extractie .
Am revenit la cantar deoarece incepusem sa am un numar cam mare de nereusite . Cantaresc , din nou , boabele pe care le pun in rasnita , macin tot , pana la ultima fārâmā si las toata macinatura sa curga in sita .
Am vazut ca 1g in plus sau in minus fac difrenta intre un shot reusit si unul mai putin ok.
La acelasi grad de macinare este important sa mentinem aceeasi cantitate de cafea  ,  pentru a avea o curgere  constant  reusita si , astfel , un gust constant bun .
De aceea este foarte importanta rasnita ! 
In reusita unui shot avem 2 constante , cantitate de cafea cu forta de tampare si o variabila , gradul de macinare .
Astfel ,  un cantar si un tamper dinamometric ajuta la mentinerea celor doua constante  iar o rasnita perfomanta va permite reglajul de finete pentru obtinerea   cantitatii de 30 - 60 ml de cafea in 25-30 sec , adica a unui espresso perfect .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#16
(25-11-2014, 16:30)Lyvyoo Wrote: Ai luat cantar, Ciprian, sau pui tot din ochi?

Azi am cumparat cantar.17 gr de cafea sunt pentru 30 de ml sau 60?
 
Reply
#17
60ml, in 25 (pot fi si 27-28) de secunde de la ridicarea manetei. Pastreaza constanta aceasta dozare, la fiecare shot. Incearca mai multe shot-uri cu ambele tipuri de cafele si revino cu rezultatele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
@Tatarusanu 
Inteleg ca folosesti sita cea mare....eu la aceasta sita am scos ok cu 18g pe cantar...iar la cea mica (single shot) am pus mereu 9g
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#19
Da folosesc sita cea mare,mie imi iese aceasta cantitate in 25 de secunde de la prima picatura,pana curge prima picatura trec km 7.8 secunde,dak rasnesc la urmatoarea pozitie spre mare imi curge prea repede,cafeaua care ini iese acum imi place k gust dar de la ridicare manetei sunt km 35 de secunde iar pucul pot sa mi lintind pe corpSmile)
 
Reply
#20
Salut,

Tot promit de ceva timp ca fac un film cu o extractie...azi am reusit asa pe fuga unul.
Nu va speriati...in cana este ciocolata neagra Smile

cafea : HotSpot blend 19 grame

https://www.dropbox.com/s/9x23hmtw2dwfke...9.mp4?dl=0

din pacate e filmat cu telefonul.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#21
Tavita colectoare este detasabila sau ai inauntru o cutie de plastic?
 
Reply
#22
E detașabilă
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)