(03-10-2016, 16:38)hawkie Wrote: Vreau să fac în curând un upgrade de la Vario care îl am acum la ceva mai bun preferat și mai silențios.
ai luat in considerare
Baratza Sette 270 la 1800 lei?!
are timer, OK, si nu vad dece n-ar merge bine;
dar e conceputa pentru
single dosing, care e totusi formula aleasa de majoritatea celor ce prepara 2-3 espresso-uri intr-o sesiune... sau mai multe, dar la distanta mai mare in timp...
sigur, e un dezavantaj aici, se vinde in europa numai din ianuarie...
ori atunci, Kinu 68 va triumfa peste tot... sau cel putin pe forumul nostru
[Image: smile.gif]
ce nu inteleg: ai o rasnita de 400 euro si vrei upgrade, dar toate rasnitele cu timer electronic si afisaj, care ar merita sa stea mai sus de Vario Home in ierarhie, sunt mult mai sus ca pret, de fapt, e vorba de acele
titan grinders...
(03-10-2016, 21:06)Zaheyu Wrote: La mine e mult mai buna macinatura cu timer si cafea in hopper decat in single dose...
(04-10-2016, 18:19)Vladislav Wrote: Eu folosesc grind on demand. Rașnița e foarte precisă....
si eu am lucrat cu rasnita Bezzera BB005 cu timer, tot
on-demand, aproape 2 ani;
si reglajul de timp/gramaj se facea cu un buton si o scala aproximativa; dezastruos...
aveam 2 cantare, dar foloseam in majoritate
dozarea la volum, adica o sita pentru greutatea apropiata, macinatura pufoasa 'taiata' cu o lama de plastic la nivelul bordurii (
rim);
spun asta pentru a ma face inteles ca orice preocupare pentru calitate si claritate trebuie sa se faca in limite realiste; dozarea la volum este o metoda clasica, practicata in mediu comercial in special, pentru ca e foarte rapida, iar diferentele de pana in 0,2g nu conteaza la ce se obtine in ceasca de catre un barista de casa cu deprinderi si echipamente din clasa medie;
cu valabilitate cel putin in cazul meu, pentru ca dozez in sita, cu cantarire pe un cantar cu indicatii de sutimi de gram si testez imediat rezultatul;
mult mai importanta pentru reusita unui shot decat o diferenta de 0,1g in doza, este felul in care s-a facut omogenizarea macinaturii in sita (acea distributie); asta, pentru o rasnita data;
rasnirea
on-demand este metoda practicata in mediile profesionale unde totul este in flux cu 'debit' mare si nu e de mirare ca rasnitele profesionale sunt proiectate pentru acest mod de lucru;
intrebarea, pentru cele din citatele de mai sus este: ce faceti daca aveti in
workflow-ul de acasa o rasnita mare profesionala, cu care lucrati
on-demand,
dupa ce ati terminat de rasnit?
goliti camera de iesire de macinatura ramasa? goliti intreaga rasnita, inclusiv hopper-ul si camera de intrare? lasati totul neatins pentru a doua zi cand aruncati prima parte din macinatura? etc...
toate sunt probleme in context de lucru acasa; ele sunt minore in cazul utilizarii comerciale;
paradoxal, dar majoritatea entuziastilor prepararii espresso acasa traiesc din sesiuni de 1-2 shoturi, eventual repetate de-a lungul zilei; si asta, cu echipamente concepute sa faca fata la sesiuni de zeci pana la mii de shoturi pe zi! si mai au de regula si cateva tipuri diferite de espressoare si de rasnite; probabil si de automobile in garaj
[Image: smile.gif]
nu vad nimic rau in asta, sa nu fiu inteles gresit, dar asa am inteles si eu ca lucrul cu rasnita in
single-dose este cea mai fezabila solutie in marea majoritate a cazurilor de preparare espresso acasa!
asa cum spunea si Lyvyoo, asa cum s-a mai discutat destul prin forum, rasnitele profesionale - proiectate pentru un lucru in flux continuu - dau consistenta maxima a rezultatelor la rasnirea
on-demand, dar asta nu inseamna ca nu sunt folosite in majoritate, cand sunt acasa, in
single dose! cu rezultate foarte bune, mai ales daca au suferit mici modificari;
da, si eu observasem din 2012 ca mentinand aceeasi setare de macinatura, pentru aceleasi doze, pregatite identic, curgerea in extractie difera pentru o doza cu hopper, fata de o doza single, ultima avand un debit mai mare;
ceea ce nu e grav pentru cei ce lucreaza
single-dose, daca se asigura consistenta in preparare;
rasnitele cu
doser, pot fi folosite cu rezultate foarte bune, tot in
single-dose;
problemele mari sunt aceleasi si sunt in afara
doser-ului: ce faci cu cafeaua macinata ramasa in retentie - camera de iesire, dar si intre cutite? ce faci cu cafeaua boabe ramasa in gatul de intrare (cand acesta e mare, cum e la Macapul meu M7, incap acolo 45g...) ? etc.
dar sunt solutii pentru toate; si resurse de adaptare;
si mai exista tot mai multe, modelele performante
concepute pentru utilizare acasa, in single-dose;
de obicei cu retentie minima, camera de iesire de volum minim cu jgheab atasat magnetic etc.
(03-10-2016, 20:36)hawkie Wrote: De asemenea, voi cum cantariti pt. SINGLE ? Portafiltru avand acel cioc asimetric nu sta orizontal pe cantar deci singura solutie ar fi sa cantaresc bascket-ul cu cafea in el dupa care sa-l bag cu cafea in portafiltru un pic cam anevoios zic eu.
Deci voi cantariti cafeaua BOABE sau cafeaua macinata deja ? Eu cantaream intotdeauna cea macinata
exista basket-uri
ridgless, deci fara acel inel deasupra caruia basket-ul e strans de arc in portafiltru; pe de alta parte, arcul poate fi scos destul de usor din santul circular in care sta si destins putin (cateva indoituri usoare in plus, in curbura spre interior) astfel ca basket-ul ajunge sa fie bagat sau scos cu usurinta;
asa lucrez eu, care cantaresc doza in basket, apoi il pun in portafiltru si fac omogenizarea macinaturii;
am mai folosit un tampon de cauciuc cu niste santuri laterale potrivite pentru a aseza portafiltrul cu basket in el, pe platanul unui mini-cantar de pe okazii.ro, care mergea cu indicatii de o zecime, dar cu maximul de 1 Kg (!):
cat priveste cantaritul, eu il fac si cu boabele - pentru n doze, si cu macinatura - pentru fiecare doza;
adica, la inceputul sesiunii de 5 shoturi cantaresc 101g de boabe, pe care le pun in mini-hopper-ul rasnitei si le rasnesc pe toate in doser, apoi periez camera de iesire, mai dau un puls de motor, suflu dinspre interior camera cutitelor cand acestea se rotesc si in final curat din nou cu peria camera de iesire;
fac pe urma, pe durata sesiuni, 5 shoturi a 20,00-20,12g doza; cantitatea pe care o clampanesc' in basket nu e exacta si mai scot din ea, punand restul inapoi in doser; ultima doza e de obicei mai mare, spre 20,3g; retentia ajunge pana la urma sa fie zero, pentru ca o scot practic toata afara, pierderile sunt de cca. 0,2g la 101g;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)