• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Recomandare rasnita noua pentru acasa

#1
Vreau să fac în curând un upgrade de la Vario care îl am acum la ceva mai bun preferat și mai silențios.

Pentru că râșnița va fi folosită și de soție și pentru a face totul cât mai ușor posibil caut o variantă cu programare a timpului de râșnire, cam cum există și pe Vario

Bugetul ar fi undeva la 2500 lei, până acum am găsit aceste 2 variante :

- Eureka Zenith 65 E
- Macap M4d

Dintre ele care credeți că ar fi mai bună? Există și alte variante care au automatizare ?
Inițial m-am gândit la Ceado E6P dar când am văzut că timpul de râșnire se reglează cu șurubelnița (really Ceado?) am zis pas.
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#2
Eu folosest Eureka Zenith 65E, sunt foarte multumit de ea.
Versiunea noua de Ceado E6P nu se mai regleaza cu surubelnita, se face reglajul de timp folosind butoanele de sus.
 
Reply
#3
Nu se mai face din surubelnita intr-adevar, dar de ce nu E5P? La ce trebuie electronica? Daca marimea nu conteaza asa rau, Macap MC7 (2175 lei pt. cutite plate 75mm) e un tanc bun de luat in considerare, pe varianta stepless.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Pai am spus, pentru a fi usor pentru sotie sa faca un single/double la apasarea unui buton si a nu trebui sa cantaresc/cronometrez la fiecare rasnire.
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#5
Din experientele mele cu sotia, tot cantaritul ramane de baza.  Am testat la un moment dat modalitatea de a face espresso cu ceva cantitate in bol, dar la doua espresso e mai mare chinul si oxidarea cafelei in bol poate aduce modificari ale curgerii, care mai departe pot deruta pe cei care mai folosesc aparatura. Boabele tinute undeva ermetic si puse in rasnita chiar inainte de preparare, au mult mai multe sanse se repetabilitate shot by shot, in decursul a doua zile sa spunem, decat cele lasate in bol. Doar ca o observatie ...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
si ar trebui sa te mai gandesti la un lucru, cat de exacta crezi ca e dozarea rasnitelor? mai ales a celor in range-ul de pret pe care il ai tu. pana si mythos one mai da rateuri din cand in cand.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#7
Kinu 68...
lelit 41 tem powered by vladislav, sita precision competition, tamper lelit, fake OCD 3D printed, pitcher motta, rasnita msj
 
Reply
#8
Am vazut pe bursa si un Fiorenzato F64E la un pret care se incadreaza in buget. E peste celelalte variante ? http://www.fiorenzato.it/en/prodotto/f64-e/ 
N-am prea gasit multe impresii aici pe forum despre aceasta firma si rasnitele lor.

Cu VARIO care il am acum daca folosesc aceeasi cafea si programez sa zicem 11 secunde, obtin 15 grame tot timpul deci nu vad de ce ar trebui sa mai cantaresc de fiecare data. Acum ca o fi 14.9 sau 15.1 nu neg, dar uneori n-am timp sa bibilesc.

De asemenea, voi cum cantariti pt. SINGLE ? Portafiltru avand acel cioc asimetric nu sta orizontal pe cantar deci singura solutie ar fi sa cantaresc bascket-ul cu cafea in el dupa care sa-l bag cu cafea in portafiltru un pic cam anevoios zic eu.

Deci voi cantariti cafeaua BOABE sau cafeaua macinata deja ? Eu cantaream intotdeauna cea macinata
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#9
La mine e mult mai buna macinatura cu timer si cafea in hopper decat in single dose, asa ca nu mai folosesc cantarul.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#10
Cântărim boabe si punem în rasnita goala. Dar nu toti...

Era o discuție cândva (nu am link acum) despre cum e mai bine sa folosești rasnita pt o calitate mai bună a macinaturii, grind on demand (cazul Zaheyu) sau single dose (cazul meu). Coloana aceea de boabe care împinge tot ce are mai jos, se pare ca ar crea premisele unei spargeri mai uniforme a boabelor, fata de aparent haoticul single dose care pe ultima parte le sparge mai dezordonat. Totuși, dacă bei un shot pe sesiune, cu ceva distanta pana la următoarea, modul single dose (cantarire boabe si macinare în totalitate), pare mult mai potrivit decât să stai cu un cos plin si rasnita burdușită cu boabe sparte si cafea măcinata pe tot traseul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Eu folosesc grind on demand. Rașnița e foarte precisă.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#12
(03-10-2016, 18:32)hawkie Wrote: Pai am spus, pentru a fi usor pentru sotie sa faca un single/double la apasarea unui buton si a nu trebui sa cantaresc/cronometrez la fiecare rasnire.

Ar trebui sa vorbesti cu Liviu.Mihu (tot din Tm) - am vazut la el o poza cu un montaj pe care si l-a facut; practic (daca am inteles corect) a luat placa si senzorul de la un cintar oarecare, si a pus iesirea senzorului la un montaj electronic simplu care comanda oprirea risnitei la atingerea cantitatii dorite in portafiltru (cit despre pozitia portafiltrului, cred ca poti sa improvizezi un suport din polistiren dur ca sa-l tina la orizontala, iar ulterior eventual sa-l faci 3d-printed); si cred ca se poate adapta asta relativ simplu pentru oricare risnita.
Lelit PL043MM + Gaggia Classic
 
Reply
#13
(03-10-2016, 16:38)hawkie Wrote: Vreau să fac în curând un upgrade de la Vario care îl am acum la ceva mai bun preferat și mai silențios.

ai luat in considerare Baratza Sette 270 la 1800 lei?!
are timer, OK, si nu vad dece n-ar merge bine;
dar e conceputa pentru single dosing, care e totusi formula aleasa de majoritatea celor ce prepara 2-3 espresso-uri intr-o sesiune... sau mai multe, dar la distanta mai mare in timp...
sigur, e un dezavantaj aici, se vinde in europa numai din ianuarie...
ori atunci, Kinu 68 va triumfa peste tot... sau cel putin pe forumul nostru [Image: smile.gif]

ce nu inteleg: ai o rasnita de 400 euro si vrei upgrade, dar toate rasnitele cu timer electronic si afisaj, care ar merita sa stea mai sus de Vario Home in ierarhie, sunt mult mai sus ca pret, de fapt, e vorba de acele titan grinders...
 
(03-10-2016, 21:06)Zaheyu Wrote: La mine e mult mai buna macinatura cu timer si cafea in hopper decat in single dose...
(04-10-2016, 18:19)Vladislav Wrote: Eu folosesc grind on demand. Rașnița e foarte precisă....

si eu am lucrat cu rasnita Bezzera BB005 cu timer, tot on-demand, aproape 2 ani;
si reglajul de timp/gramaj se facea cu un buton si o scala aproximativa; dezastruos...
aveam 2 cantare, dar foloseam in majoritate dozarea la volum, adica o sita pentru greutatea apropiata, macinatura pufoasa 'taiata' cu o lama de plastic la nivelul bordurii (rim);

spun asta pentru a ma face inteles ca orice preocupare pentru calitate si claritate trebuie sa se faca in limite realiste; dozarea la volum este o metoda clasica, practicata in mediu comercial in special, pentru ca e foarte rapida, iar diferentele de pana in 0,2g nu conteaza la ce se obtine in ceasca de catre un barista de casa cu deprinderi si echipamente din clasa medie;
cu valabilitate cel putin in cazul meu, pentru ca dozez in sita, cu cantarire pe un cantar cu indicatii de sutimi de gram si testez imediat rezultatul;
mult mai importanta pentru reusita unui shot decat o diferenta de 0,1g in doza, este felul in care s-a facut omogenizarea macinaturii in sita (acea distributie); asta, pentru o rasnita data;

rasnirea on-demand este metoda practicata in mediile profesionale unde totul este in flux cu 'debit' mare si nu e de mirare ca rasnitele profesionale sunt proiectate pentru acest mod de lucru;

intrebarea, pentru cele din citatele de mai sus este: ce faceti daca aveti in workflow-ul de acasa o rasnita mare profesionala, cu care lucrati on-demand, dupa ce ati terminat de rasnit?
goliti camera de iesire de macinatura ramasa? goliti intreaga rasnita, inclusiv hopper-ul si camera de intrare? lasati totul neatins pentru a doua zi cand aruncati prima parte din macinatura? etc...
toate sunt probleme in context de lucru acasa; ele sunt minore in cazul utilizarii comerciale;

paradoxal, dar majoritatea entuziastilor prepararii espresso acasa traiesc din sesiuni de 1-2 shoturi, eventual repetate de-a lungul zilei; si asta, cu echipamente concepute sa faca fata la sesiuni de zeci pana la mii de shoturi pe zi! si mai au de regula si cateva tipuri diferite de espressoare si de rasnite; probabil si de automobile in garaj [Image: smile.gif]
nu vad nimic rau in asta, sa nu fiu inteles gresit, dar asa am inteles si eu ca lucrul cu rasnita in single-dose este cea mai fezabila solutie in marea majoritate a cazurilor de preparare espresso acasa!

asa cum spunea si Lyvyoo, asa cum s-a mai discutat destul prin forum, rasnitele profesionale - proiectate pentru un lucru in flux continuu - dau consistenta maxima a rezultatelor la rasnirea on-demand, dar asta nu inseamna ca nu sunt folosite in majoritate, cand sunt acasa, in single dose! cu rezultate foarte bune, mai ales daca au suferit mici modificari;
da, si eu observasem din 2012 ca mentinand aceeasi setare de macinatura, pentru aceleasi doze, pregatite identic, curgerea in extractie difera pentru o doza cu hopper, fata de o doza single, ultima avand un debit mai mare;
ceea ce nu e grav pentru cei ce lucreaza single-dose, daca se asigura consistenta in preparare;

rasnitele cu doser, pot fi folosite cu rezultate foarte bune, tot in single-dose;
problemele mari sunt aceleasi si sunt in afara doser-ului: ce faci cu cafeaua macinata ramasa in retentie - camera de iesire, dar si intre cutite? ce faci cu cafeaua boabe ramasa in gatul de intrare (cand acesta e mare, cum e la Macapul meu M7, incap acolo 45g...) ? etc.
dar sunt solutii pentru toate; si resurse de adaptare;
si mai exista tot mai multe, modelele performante concepute pentru utilizare acasa, in single-dose;
de obicei cu retentie minima, camera de iesire de volum minim cu jgheab atasat magnetic etc.
 
(03-10-2016, 20:36)hawkie Wrote: De asemenea, voi cum cantariti pt. SINGLE ? Portafiltru avand acel cioc asimetric nu sta orizontal pe cantar deci singura solutie ar fi sa cantaresc bascket-ul cu cafea in el dupa care sa-l bag cu cafea in portafiltru un pic cam anevoios zic eu.

Deci voi cantariti cafeaua BOABE sau cafeaua macinata deja ? Eu cantaream intotdeauna cea macinata

exista basket-uri ridgless, deci fara acel inel deasupra caruia basket-ul e strans de arc in portafiltru; pe de alta parte, arcul poate fi scos destul de usor din santul circular in care sta si destins putin (cateva indoituri usoare in plus, in curbura spre interior) astfel ca basket-ul ajunge sa fie bagat sau scos cu usurinta;
asa lucrez eu, care cantaresc doza in basket, apoi il pun in portafiltru si fac omogenizarea macinaturii;

am mai folosit un tampon de cauciuc cu niste santuri laterale potrivite pentru a aseza portafiltrul cu basket in el, pe platanul unui mini-cantar de pe okazii.ro, care mergea cu indicatii de o zecime, dar cu maximul de 1 Kg (!):
   

cat priveste cantaritul, eu il fac si cu boabele - pentru n doze, si cu macinatura - pentru fiecare doza;
adica, la inceputul sesiunii de 5 shoturi cantaresc 101g de boabe, pe care le pun in mini-hopper-ul rasnitei si le rasnesc pe toate in doser, apoi periez camera de iesire, mai dau un puls de motor, suflu dinspre interior camera cutitelor cand acestea se rotesc si in final curat din nou cu peria camera de iesire;
fac pe urma, pe durata sesiuni, 5 shoturi a 20,00-20,12g doza; cantitatea pe care o clampanesc' in basket nu e exacta si mai scot din ea, punand restul inapoi in doser; ultima doza e de obicei mai mare, spre 20,3g; retentia ajunge pana la urma sa fie zero, pentru ca o scot practic toata afara, pierderile sunt de cca. 0,2g la 101g;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
(04-10-2016, 23:00)radudani Wrote: ...
fac pe urma, pe durata sesiuni, 5 shoturi a 20,00-20,12g doza; cantitatea pe care o clampanesc' in basket nu e exacta si mai scot din ea, punand restul inapoi in doser; 
...

Scze de off topic, dar la ce interval de timp faci cele cinci shoturi, ca am incercat si eu sa rasnesc cafea pentru mai multe shoturi dar, dupa vreo 30 de minute de stat in dozator, mi s-a parut ca s-a deteriorat destul de tare calitatea cafelei macinate, in sensul ca avem o curgere mult mai rapida decat la shotul initial?
Gaggia Classic 2015 + Sesto PID, OE Pharos, SAB E 96, Fiorenzato F5, filtre La Marzocco 14g şi 17g si IMS 7g, frother Aeroccino 3, cantare Joe Frex si Brewista, tamper Lelit 58mm, baza tampare Motta şi alte acareturi.
 
Reply
#15
(05-10-2016, 18:39)teabe Wrote: ... la ce interval de timp faci cele cinci shoturi, ca am incercat si eu sa rasnesc cafea pentru mai multe shoturi dar, dupa vreo 30 de minute de stat in dozator, mi s-a parut ca s-a deteriorat destul de tare calitatea cafelei macinate, in sensul ca avem o curgere mult mai rapida decat la shotul initial?

nu-mi place sa ma grabesc, dar mai ales, grupul la Strega are un timp de recuperare pentru shot, spre 3 min (partea de HX are timpul e mai scurt); deci 5 shot-uri dureaza cca. 15-20 min pana le fac; deseori fac o pauza dupa primele 2 pentru a le umple cu microfoam si la fel pentru urmatoarele 2, apoi imi fac shot-ul meu;
cu siguranta au fost zile cand am stat si 25-30 min pana la consumarea macinaturii din doser;

asa ca da, depasesc termenul la “Babbie’s Rule”:
(cat de mult, inainte de a deveni 'rasuflata' cafeaua):
15 secunde, pentru a servi espresso;
15 minute, pentru a face extractia din macinatura;
15 zile, pentru a macina boabele pentru preparare espresso;
15 luni, pentru a praji boabele verzi;

dar sincer, nu-mi fac probleme cu asta, in plus, ultimul shot e al meu...
desigur, nu am observat nici o diferenta in curgere pe durata sesiunii, dar e si greu sa vad asta de obicei, pentru ca mereu incerc diverse proceduri de shot si diferentele intre curgeri sunt datorate acestora;
de ex., o preinfuzie soft, la 0 bar cu pompa dimmed de 12 sec, 'deschide' mult pucul oricat de fin am macinat; saturarea lui poate aparea pe la 3 bar, de ex., in timp ce o procedura default cu full pump pe intreaga rampa 'deschide' mai greu pucul, saturarea apare la varful de presiune, cand trec pe arcuri etc.

interesant ar fi sa experimentezi cu fenomenul; motivele sunt diferite de cele in cazul invechirii boabelor de-a lungul zilelor; e posibil ca in macinatura din doser sa apara microaglomerari, cu efect in reducerea numarului de particule foarte fine (fines) disponibile; dar e posibil si un fenomen de supraincalzire grup (?), deci cresterea solubilitatii pucului etc.
ai putea incerca un WDT mai energic, pulverizarea boabelor cu putina apa (RDT), eventual masurarea temperaturii la inceput si la sfarsit de curgere (cu un bottomless si un termometru IR), pentru primul si ultimul shot etc.

sigur, lucrul acesta in 'single multidose' il folosesc pentru a face o singura data curatarea intregii cai de macinare;
dar se poate lucra si in single dose adevarat si pentru asta am modificat un hopper mai mic astfel ca am in camera de intrare (un tub atasat sub capacul de inchidere hopper) cca. 20g de boabe; astfel trebuie sa periez in camera de iesire - care are o de fapt o deschidere larga la M7 - dupa fiecare doza macinata;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
(03-10-2016, 18:32)hawkie Wrote: Pai am spus, pentru a fi usor pentru sotie sa faca un single/double la apasarea unui buton si a nu trebui sa cantaresc/cronometrez la fiecare rasnire.

aceeasi "problema" am avut-o si eu cu sotia, dar tot ea mi-a zis, cand aveam mai multe sortimente de boabe si schimbam sortimentul de la o zi la alta, gustul este mult mai rafinat cand rasnita este goala si arunca 18g de boabe in rasnita la fiecare macinatura. Eu sincer nu-mi dau seama daca am hopper-ul cu boabe, sau gol. Oricum nu-l umpleam si la fiecare 3-4 zile adaugam boabe, iar capacul hopper-ului este etansat cu garnitura si palnia este astupata cu dop sa nu circule aer. Acum am cateva recipiente mici unde pun cate 18g de boabe, sa nu umblu de patru ori pe zi la borcanul cu garnitura de 1kg. Fara discutie cel mai bine este sa nu ai reziduri in rasnita, dar fiecare cu gustul lui....
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#17
Ce fel de recipiente de curiozitate ?
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#18
de la Lidl, recipiente din sticla pentru condimente, cu etansare acceptabila.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#19
Etansarea nu e totul, o are orice borcan cu capac... ce faci cu aerul care intra cand desfaci capacul si ramane in borcan pe masura ce consumi ? Confused Huh

Ar fi bune niste pungi din alea in care se vinde vin la 3l, dar cu o gura mai generoasa, cam ca de PET 5l... si ai tine aerul la minim pe masura ce scoti boabele. Sau chiar s-ar putea adapta un sisteme de vidare...
 
Reply
#20
Nici vidarea nu cred ca face bine. Depresiunea ar favoriza eliminarea gazelor din interior.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
Ok, doar aer atmosferic sa fie....
Dar cred ca despre toate astea, cu pastrarea cafelei, avem deja un topic separat.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)