• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Recomandare cafea pentru ibric

#1
Exista cumva tipuri de cafea care se preteaza mai bine pentru prepararea la ibric? Sau pot pur si simplu sa cumpar tipurile laudate pentru espresso?
Lelit PL043MM
 
Reply
#2
Nu sunt laudate pt espresso ci pentru gustul si aromele lor. Si cum gustul inseamna ceva subiectiv, doar tu vei putea decide care este mai buna. Pe mihaihonciuc l-am auzit laudand anumite cafele pt ibric. Poate ne explica el de ce unele sau altele ar fi pretabile pt acest mod de preparare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
@alexandrul:
Din cate stiu eu cafeaua pentru ibric trebuie sa fie macinata mai fin( sau cam la fel) decat cea pentru espresso dar, poate, o sa confirme sau infirme si altii asta !
Eu cred ca poti sa incerci cu cea pentru espresso. Fiind din Bucuresti poti sa incerci prajitorii locali ! Daca nu ai macinatoare cu siguranta o sa macine ei cafeaua pentru tine.
Sa ne spui si noua cum a iesit ! Smile
 
Reply
#4
(11-04-2013, 01:21)Lyvyoo Wrote: Nu sunt laudate pt espresso ci pentru gustul si aromele lor.

Corect, sunt laudate pentru gust si aroma, dar sunt calitati observate la prepararea unui espresso. Sper sa se pastreze si la prepararea la ibric Big Grin

(11-04-2013, 08:12)hateganul Wrote: Din cate stiu eu cafeaua pentru ibric trebuie sa fie macinata mai fin( sau cam la fel) decat cea pentru espresso dar, poate, o sa confirme sau infirme si altii asta !

Modul in care prepar cafeaua la ibric (fiert apa, lasat un minut pentru racire, pus cafea, lasat 4-5 minute pentru "infuzie", servit cafea) seamana foarte mult cu modul in care folosesc presa franceza, pentru care stiam ca se macina un pic mai grosier. Orice sfaturi privind ambele procese (ibric si presa franceza) sunt binevenite.

(11-04-2013, 08:12)hateganul Wrote: Eu cred ca poti sa incerci cu cea pentru espresso.
...
Sa ne spui si noua cum a iesit ! Smile

Asa o sa fac in prima faza. Testarea o face sotia, sunt foarte curios cum o sa i se para Big Grin
Lelit PL043MM
 
Reply
#5
Macinatura pentru ibric este una speciala, cat de "pudra" se poate. Trebuie macinata mai fin ca la espresso ca sa se depuna in ibric si sa se infuzeze bine.
Detalii gasesti aici

Mai exista si o reteta a casei la Sarkis

Sa ne spui ce diferente gasesti cu prepararea corecta a unei cafele proaspat prajite.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#6
@Entonii:
Multumesc foarte mult pentru link-uri si informatii.
Lelit PL043MM
 
Reply
#7
Orice ar spune oricine parerea mea este ca cea mai buna cafea este cea la ibric dar ca sa iasa , sa se descopere va trebui NEAPARAT respectate anumite reguli ( nu se poate face rabat )
1. cafeaua sa fie proaspat prajita ( max 3 zile )
2. MACINAREA sa fie cat mai fina - faina daca se poate si la o rasnita Manuala
3. IN NICIUN CAZ apa nu trebuie sa fiarba
4. SA O FACI CU DRAGOSTE SI RABDARE
Cafeaua la ibric o iubesc si vorbesc despre ea cel putin doua zile ( figura de stil) te astept la magazin , iti iei o marja de timp respectabila si te voi invata sa faci si ce inseamna cafeaua la ibric
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#8
(11-04-2013, 14:15)honciucmihai Wrote: Cafeaua la ibric o iubesc si vorbesc despre ea cel putin doua zile ( figura de stil) te astept la magazin , iti iei o marja de timp respectabila si te voi invata sa faci si ce inseamna cafeaua la ibric

Maine dimineata la prima ora sunt prezent Big Grin daca imi spuneti unde trebuie sa ajung.
Lelit PL043MM
 
Reply
#9
P-ta Gemeni ( Galati) scrie mare pe geam Sarkiscafe , Cafea proaspat prajita este chiar in piata

Dupa ora 9.00
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#10
Gemenii astia care au facut piata sunt gemeni si la piata , si la minte . Piata are doua intrari .
Prima data cand am fost , am parcat masina mai sus de piata . Am gasit prajitoria relativ usor .
Cum spuneam sunt doua intrari si doua pieti identice .
Cand am fost a doua oara , cam la vreo trei zile , am parcat masina mai jos de piata , si evident ca am
intrat pe cealalta intrare . Am ramas mut cand nu am mai gasit prajitoria : )) , ce naiba , ieri a fost si azi nu mai ie !!!
 
Reply
#11
De ce nu parchezi chiar in parcarea de la piata ?
Este aglomerata, dar gasesti un loc oricand.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#12
(13-04-2013, 07:58)sorin2505 Wrote: De ce nu parchezi chiar in parcarea de la piata ?
Este aglomerata, dar gasesti un loc oricand.
Au si un parking boy simpatic, sau nu mai e?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
(13-04-2013, 14:18)baloozzy Wrote: Au si un parking boy simpatic, sau nu mai e?

Fie ploaie, fie vant...ala-i la post Big Grin
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#14
La noi nu se prea poarta cu parking boy, de obicei ala e hotul de masini...Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
E la post tot timpul si are acelasi (pre)text ..... "Imi mai trebuie un leu sa imi iau o bere". Macar e sincer.
Gaggia Classic |PID |OPV Modificat |Rancilio Steam Wand |15-18-20 gr. VST |Pitcher Motta Europa |Tamper Alex |Lelit PL043MM |
 
Reply
#16
eu stiu ca, cafeaua la ibric se face in felul urmator: se pune apa la fiert, cand da in clocot se adauga cafeaua, cand se ridica, se ia de pe foc, iar caimacul se pune in cesti, se repeta de inca 2 ori luatul de pe foc si apoi se pune in cesti. Gresesc undeva?
 
Reply
#17
Eu as zice ca da... Undecided
Apa pentru cafea nu trebuie fiarta. Incearca sa pui cafeaua cu apa de la inceput si lasa pe foc pana sa se ridice putin caimacul (fara sa dea in clocot). Poti repeta operatia de trei ori (cum spuneai), dar fara sa o fierbi.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
Huh

Intr-o dimineata, dupa ce seara m-am intors de la serviciu la ora 1, iar la ora 6:30 a trebuit sa ma trezesc, m-am trezit tarziu si am si uitat sa programez priza pt espressor, asa ca ... am facut la ibric... desi eram mai mult adormit decat treaz, mi-a trecut prin cap sa pun termometrul in cafeaua de pe foc..si ce sa vezi? A ajuns la 95 de grade fara sa dea nici un semn de a se umfla..cred ca atunci cand se umfla, deja fierbe... dar nu am doveziDodgy
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
la campionatele mondiale de ibric, se foloseste cafea prajita mai light.
Eu folosesc cafea proaspat prajita, macinata extrem de fin cu lido2, ratie 7g/70ml apa, temperatura apei max 96 grade, timp total 2:20 ( pt asta pun in ibric apa la 60 grade).
Folosesc butelie mica, speciala pt un control total al caldurii si ibric de alama cu interior de argint (ibric de competitie)
Atentie: in timpul procesului, cafeaua nu se amesteca!
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)