Hello There, Guest! Login Register


Rasnite manuale cu cutite plate

#1
Am descoperit de vreo două săptămâni niște discuții interesante pe home-barista despre râșnițe manuale cu cuțite plate. Într-una dintre discuții se făcea mențiune despre una dintre râșnițele de mai jos și așa am mai făcut niște căutări. Cred că merită să menționez aici despre aceste râșnițe.

1. O râșniță manuală custom, făcută de cineva din Rusia(sau Ucraina?), cu cuțite plate SSP 64mm. Bonafabrica pare să fie "brandul".
Omul/oameni are/au (sunt 2 dacă am înțeles corect?) făcute mai multe aparate interesante pentru domeniul cafelei. Espressor cu profilare de presiune(pare chiar interesant cum e gândit, am citit puțin pe forumul rusesc cu google translate), milk steamer electric, râșniță electrică cu cuțite conice 83mm Mazzer, cu cuțite plate SSP 98mm, etc.
Cred că topic pentru râșnițe, și electrice și manuala, ar fi acesta: https://www.prokofe.ru/plugins/forum/for...p?195171.0 și în acest post menționează despre râșnița manuală: https://www.prokofe.ru/plugins/forum/for...ost_252796





2. Și căutând informații despre râșnița de mai sus, am ajuns și la acest model, oarecum asemănător, despre care nu am urmărit informațiile, dar pare să fie altă persoană care o face. Black Jack e utilizatorul și "brandul" se pare (sau BJ) - dacă se poate spune așa.

Topic: https://prokofe.ru/plugins/forum/forum_v...ost_258791 (puteți vedea de la prima pagină apoi)
Un video cu una dintre variante mai jos, dar are mai multe versiuni, cuțite conice și plate, diferite dimensiuni, din ce am observat în acel topic.



Oare de ce nu există astfel de râșnițe produse în serie? Dacă nu pentru espresso, măcar pentru brew.
Dacă am găsit corect, pentru espresso durează 4 minute sau în această zonă, nu mai știu doza - probabil 16-18g era.
Dar se râșnește foarte ușor(?) dacă am înțeles corect.

@maki Cred că știi despre ce e vorba. mai bine decât am înțeles eu cu google translate. Smile  În cazul în care consideri poți să adaugi info sau măcar să corectezi dacă am gafat ceva mai sus.

Pe lângă acestea, mai sunt și ceva încercări pe home-barista, dar le-am postat doar pe acestea pentru că sunt oarecum finalizate.
 
Reply
#2
Mi se pare ciudat sa pui cutite plate la o rasnita manuala. Pentru ca practic la ele este necesara forta centrifuga. Asa se elimina macinatura si asa are loc si admisia boabelor intre cutite.
Si pentru a ajuta si mai mult asta, au aparut rasnitele inclinate, asa zisa “pozitie a ghiocelului”. Elimina necesitatea coloanei de boabe care sa le impinga intre cutite.
Practic ma pot gandi ca la aceasta rasnita poti ramane cu 5-10 boabe de cafea care sa nu fie prinse intre cutite sau sa fie aruncate inapoi. Si la fel, cine impinge macinatura in exterior?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
Inainte de a ma uita pe link-urile rusesti postate de @sochaux_, in imaginatia mea manuala cu plate era exclusiv verticala, din motivul expus mai sus...
Adica ceva genul grain mill, cum am postat ieri, din china:
http://www.banggood.com/Hand-Operate-Gra...29383.html

Acum, vazandu-le pe astea, chiar mi se pare aiurea conceptul... probabil pentru... ultraortodocsi Smile
Nu se mai poarta acum perfect drepte, dupa nici o axa... "putin inclinat" este 3rd wave... of grinding Smile

PS: ortodox, din greaca  orthós, drept, dóxa, opinie Wink ca sa nu se simta cineva atins...
 
Reply
#4
(17-04-2021, 23:27)Mihai L Wrote: Mi se pare ciudat sa pui cutite plate la o rasnita manuala. Pentru ca practic la ele este necesara forta centrifuga. Asa se elimina macinatura si asa are loc si admisia boabelor intre cutite.
Si pentru a ajuta si mai mult asta, au aparut rasnitele inclinate, asa zisa “pozitie a ghiocelului”. Elimina necesitatea coloanei de boabe care sa le impinga intre cutite.
Practic ma pot gandi ca la aceasta rasnita poti ramane cu 5-10 boabe de cafea care sa nu fie prinse intre cutite sau sa fie aruncate inapoi. Si la fel, cine impinge macinatura in exterior?

Subscriu la observația legată de antrenarea boabelor către dinții cuțitelor prin forța centrifugă, în calitate de utilizator de Mazzer SJ și de Zwänger Typ0. Prima are viteza unghiulară de 1400rpm (sau 1600?), a doua de 6000rpm (!!! - s-au speriat de axul orizontal și probabil au crezut că trebuie compensat cumva). La manuale se râșnește la o valoare între 50 și 150 rpm, ceea ce înseamnă centrifugare nulă.
Parcă văzusem undeva un model de cuțite corcit între conice și plate. Cred că erau pe ax vertical, dar nu pot garanta.
Cuțite plate pe manuală înseamnă pentru mine să fie pregătită șurubelnița sau bormașina pe acumulatori în apropiere.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#5
Se pare că a fost prezentată o nouă râșniță manuală cu cuțite plate de 58 mm verticale de la Pietro Grinders by Fiorenzato. Și cred că râșnița se numește tot Pietro dacă înțeleg corect?

Un video făcut la Melbourne International Coffee Expo (în cadrul MCEC) unde se pare că a fost prezentată prima dată: https://fb.watch/fV5V3YzWAE/Pentru cine are Instagram mai sunt ceva info: https://www.instagram.com/fiorenzato_official/
 
Reply
#6
Quote:Conţinutul nu este disponibil momentan
De obicei, explicaţia este că proprietarul a distribuit conţinutul pentru un grup restrâns de persoane, a modificat vizibilitatea acestuia sau a fost şters.

Oricum link-ul era stricat, ducea aiurea, din cauza faptului ca "/Pentru" au apucat sa fie incluse impreuna in url.
 
Reply
#7
Uneori căsuța de text a forumului mai mănâncă din spații (pe site-ul desktop). Doar pe telefon face figuri. Când scriu pare ok, dar când dau preview sau post mai papă din ele.
Dar hai că nu era greu de corectat problema, trebuia copiat link și scos acel "pentru" de la final înainte de a-l deschide: https://fb.watch/fV5V3YzWAE/
 
Reply
#8
Exact, asta am facut, si am primit citatul de mai sus, probabil postarea este intr-un grup inchis.
La fel primesc si la link-ul corect repostat.
Postez doua imagini de pe insta.


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#9
Hmm, ciudat. Nu e grup privat, e un video postat de pagina de Facebook a Coffee Machine Technologies din Australia. Am mai trimis cuiva link-ul acum pentru test și funcționează. LE: Am deschis link-ul (manual - copiat și accesat) și în browser pe telefon, unde nu sunt autentificat în cont și merge și așa.
 
Reply
#10
Ceva info și pe site-ul lor unde probabil va fi posibilă și precomandă pentru râșniță (butonul există deja, dar nu funcționează): https://pietrogrinders.com/
 
Reply
#11
Cutitele facute din otel Bohler M340, pentru cine e interesat.

Doua seturi de cutite:
- multipurpose, pentru espresso si filtru
- Pro Brewing, speciale de filtru

16g in 30 secunde, cica... greu de echivalat ergonomia si efortul comparativ cu o manuala "pe genunchi", avand in vedere ca Pietro este "de masa".
 
Reply
#12
Incepe sa iasa in lume... la timp sa se infrunte cu Timemore  Big Grin

https://www.youtube.com/watch?v=OC9GpNCe1JI
 
Reply
#13
Seamana cu masina de macinat carne de alta data. Cred ca e mai ergonomica simai spornica decat manualele clasice.
Totusi rasnita manuala la pret de electrica Timemore, nu-i greu de ghicit cine iese mai bine din infruntarea asta.
Eu inteleg ca cele doua seturi de cutite nu se livreaza in pretul unei singure rasnite. Trebuie ales espresso sau brew.
Nu au avut campanie kickstarter?
 
Reply
#14
Fiorenzato pe KS? buna asta...  Big Grin
 
Reply
#15
Nu este chiar Fiorenzato, este o companie noua.
https://youtu.be/ZCUzjjqB6Ew  min.7:20

Imi place accesul simplu la cutite, fara a fi necesare unelte pentru montare/demontare.
Totusi, pentru espresso pare sa fie necesar ceva efort si se mai poticneste.
 
Reply
#16
L-am observat zilele trecute, dar n-am avut timp să mă uit.
Avem un review cu râșnița manuală Pietro 58 (by Fiorenzato):

 
Reply
#17
Greu de asociat exhibitia aceea cu un review. Se pot extrage totusi cateva informatii utile care puteau fi prezentate normal in mai putin de 1 minut.
 
Reply
#18
Inca o "exhibitie" cu un Pietro... si e roz ! sign of the times... Big Grin

https://www.youtube.com/watch?v=rpgIeHSNdL0
 
Reply
#19
Au si cu cutitele tale preferate:

https://www.aliexpress.com/item/1005005605975347.html
Roest L100+, Kinu, V60, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#20
Aveti grija ce va doriti...

https://www.youtube.com/watch?v=7dJPggADW0k

https://cafesing.com


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#21
(28-10-2023, 13:56)renatoa Wrote: Aveti grija ce va doriti...

https://cafesing.com

Foarte faina ideea, dar nu-s cam mititele?
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#22
Ai totusi o limita la tinutul in mana... 60mm in cazul Arco s-a dovedit ... palmabil... cat de mult sa mai cresti Huh
Plus ca si efortul creste... iar marimea chiar nu conteaza asa mult, oricat ar vrea influentzarii sa ne convinga de revers.
Proiectarea danturii bate cifrele, pe limba mea.

De exemplu cutitul ghost de la Orca il prefer la orice ora celui de 64 de la Sculptor... in 49mm au bagat 4 randuri de dinti, fata de unul singur la O64, si ala pus aiurea, pe exterior.

De fapt cutitele alea ghost de 48 exista la chinezi intr-o manuala, de peste un an...
https://www.aliexpress.com/item/1005005245781290.html

... la Orca fiind mai mult interesant conceptul ca iti poti alege ce cutit vrei, in acelasi corp.
 
Reply
#23
Sub 1200 lei, expediere gratuita, pare un best buy. Totusi nu se stiu prea multe despre experienta acestui producator, in domeniul rasnitelor. Deocamdata umbla vorba ca Pietro ar fi cea mai cea pentru brew.
 
Reply
#24
Cam ce fel de competente ti se pare ca ar trebui sa ai ca sa faci asa ceva ?

Toti cei carora le-am aratat Kinu, la inceputuri, oameni cu o viata in spate de lucru in mecanica, in domenii mult mai complexe, m-au intrebat daca am eu piata pentru cateva sute pe luna, nu ca ar fi pentru ei vreo problema sa faca ceva similar.
 
Reply
#25
Extras dintr-o recenzie a rasnitei Orca de pe Amazon. "It has to be cleaned pretty much daily due to it being a smaller flat burr. If the channels in the burr get clogged, it will not grind." Nu cred ca este suficient  ca cei care proiecteaza/produc rasnite sa fie specialisti foarte buni in mecanica, mai trebuie si altceva.
Nici rasnita Pietro nu este perfecta, desi colectivul de proiectare are in plus experienta Fiorenzato +youtube Tongue
 
Reply
#26
Platele au nevoie de viteza, nu e nici o forta acolo in afara de cea centrifuga, care sa dea afara macinatura.
Feeder-ul a fost gandit pentru cutite asezate vertical, nu rezolva mare lucru impingand boabele de sus.
Macinarea intr-o pozitie inclinata se cam impune, nu stiu in ce pozitie s-au facut testele.
Inca un avantaj cutite ghost, care nu au canale sa se infunde.
Oricum ghost rules pentru brew, sa iti iei o manuala din asta plata in scop de espresso mi se pare nerealism.

PS: vad ca s-au scris deja astea, in postul #2. Le repetam, sa nu se uite, sunt 2 ani de atunci Big Grin
 
Reply
#27
Orca poate sa inchida... pentru cine vrea doar plate si nu e tentat de combo-ul ghost

https://vi.aliexpress.com/item/1005005605975347.html
 
Reply
#28
Fiindca toata lumea pare pusa pe achizitii acum la inceput de an, vezi discutiile de la "cafenea", am zis sa imi permit si eu o ultima arogantza, si sa profit de reducerea neasteptata de 50% la manuala ghost de pa Ali, si ... e pe drum Smile

https://vi.aliexpress.com/item/1005005847589720.html

Pura coincidenta cu discutiile de acolo, azi am revazut clipul video al rasnitei, si, surpriza, bonus ! mi-am dat seama ca o voi putea folosi si motorizata, pe mecanica Arco !
 
Reply
#29
Acum reducerea e de 66%, e 674. I-a crescut pretul sau reducerea?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#30
Crescut, 50% a fost pana pe 12 ian, mai exact 131$, 595 lei.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)