• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rasnita romaneasca...veche

#1
Stiu, poate multi o sa rada de mine Tongue, dar am zis hai sa intreb si eu oamenii, sa vad parerile lor. Este vorba de rasnita aia electrica din perioada comunista. E drept, nu ai niciun reglaj la ea si aproape niciun control, decat eventual cronometrarea perioadei de timp pentru o macinare. Ar fi ceva de capul ei, merita incercat? Iese ceva cat de cat ok sau nu?

Toate cele bune...si crema multa


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Nicio sansa...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
c-am trecut pe-aici:
nu stiu ce masina espresso ai, dar probabil, n-ai avut timp/chef sa rasfoiesti mai mult forumul;

exista o idee, unanim acceptata, ce strabate toate topicurile acestui forum, dar si, toate forumurile de specialitate din lume: rasnita este de baza in prepararea oricarui extract de cafea, fie el cu filtru, cu presa franceza, cu espressorul etc.:

in cazul extractiei espresso, apa infuzeaza macinatura de cafea pe o anume durata, la o anume presiune si cu un anume debit; controlul duratei si al presiunii se face pe masina, dar controlul debitului se face prin marimea dozei si prin finetea macinaturii;

pentru o extractie de tip espresso, si de calitate pe deasupra, macinatura trebuie sa aiba o anume distributie (bimodala, sau unimodala) a marimii si formei particulelor; asta o face numai o rasnita specializata, de performanta, cu discuri de taiere mari;
din pacate, indecent de scumpa; dar indispensabila;
pentru asemenea rasnite, se prefera un dispozitiv de reglaj continuu al finetei macinaturii, tocmai pentru a atinge exact finetea necesara;

rasnita "cu elice" nu poate face asa ceva si daca se face o extractie din macinatura rezultata, e ok, poate fi chiar placut baubila; dar n-are nici o legatura cu espresso!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#4
S-a inteles, inchidem capitolul Smile Rasfoiesc forumul de cateva zile, stiu ca rasnita e baza, dar am zis ca nu strica sa intreb, chiar si pentru cultura mea generala.
 
Reply
#5
De incercat nu te opreste nimeni sa incerci. DAR gradul de macinare nu ai cum sa-l setezi la astfel de rasnita. Posibil (eu am facut-o! Big Grin ) la o sita presurizata sa obtii rezultate rezonabile, chiar mai bune decat o cafea macinata, dar la o sita presurizata care necesita o cafea mai fin macinata e mai greu sa nimeresti timpul optim.
Pentru inceput e ok, dar vorbim dupa ce-ti iei expressoul.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Acea rasnita poate fi folosita pentru French press sau ibric. Cutitele sparg boabele neuniform si de aceea vei avea granule si praf. Pt esprsso nu poate fi folosita. Mai buna e o rasnita veche tip tub de alama cu manivela.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#7
(14-12-2014, 21:22)ciprivw Wrote: .....rasnita aia electrica din perioada comunista....

O minune tehnologica ca cea din poza de mai sus se foloseste la mult laudata cafenea din Sibiu.
Am trecut de cateva ori pe acolo, de fiecare data, deceptie...pacat.

Rasnita aia nu e buna pentru espresso, ai rezultate mai bune cu o rasnita de piper(rabdare sa ai) !!!
 
Reply
#8
E laudat mai mult omul de acolo (Misu) , pentru pasiune, nu neaparat cafeneaua in sine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Eu primisem cadou de la ai mei un espressor DeLonghi si o rasnita clasica Gorenje. Singurul lucru pe care am putut sa-l fac cu ea a fost sa stric cafea in valoare de vreo 200 de lei de la dl Florescu. Imi luam diverse sortimente si de iesit tot ciorba iesea...So, that's a no-no Smile
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#10
Am imprumutat si eu la inceput , inainte sa soseasca porlex , o asemenea rasnita Big Grin

Rezultatul din ceasca a fost ...amuzant , insa mai bun decat cu lavazza gata macinata ( am rasnit proaspat prajita)
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#11
(11-02-2015, 12:20)Lyvyoo Wrote: E laudat mai mult omul de acolo (Misu) , pentru pasiune, nu neaparat cafeneaua in sine.

In cafeneaua aia oamenii sunt ok, cafeaua e ok. Singura problema e rasnita aia care strica espresso. Daca e asa pasionat nu inteleg de ce insista cu rasnita aia !?
 
Reply
#12
Ai fost acolo, trebuia sa intrebi Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Nu era acolo Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)