• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rasnita nu doar pentru espresso

#1
Salutari,

Vin la voi cu urmatoarea dilema:

Vreau sa-mi cumpar o rasnita avand un buget de aprox. 200 de euro. Inteleg (de pe aici si de prin alte locuri) ca Lelit PL043MM ar fi o optiune ok.

Ce complica putin lucrurile si unde am nevoie de ajutorul vostru este faptul ca rasnita nu va fi folosita doar pentru espresso, ci si pentru Aeropress, ibric, frenchpress si chiar cafetiera din aia clasica (presupun ca e echivalent de satana pe aici,nu? Smile ). Din cate inteleg Lelit PL043MM asta nu ar fi potrivita pentru asa ceva pentru ca ar insemna sa dai de zeci (sute?) de ori la manivela.

ar fi rasnita Lelit PL043 o solutie potrivita pentru mine? Daca nu, aveti propuneri?

Apreciez ajutorul vostru desi realizez ca depaseste putin tema propriu-zisa a forumului.
 
Reply
#2
Bun venit,

Intrebarea nu depaseste tema forumului caci avem si o arie speciala de metode alternative de preparare. E drept, nu e foarte populata din pacate...

Ai intuit bine. Diferenta de pret de la PL043 la PL043MM, adica de la 760 la 810 lei, este data de caracteristica "stepless", care ajuta enorm in espresso dar dezavantajeaza cand vrei sa schimbi des metodele de preparare. PL043 se regleaza in trepte, asa incat va putea fi folosita mult mai simplu la ce ai tu nevoie. Putin mai ieftina este Ascaso I-mini (740 lei) dar si ea este stepless, deci improprie pentru nevoile tale.

Vario cred ca ar fi rasnita stepless cel mai simplu de utilizat si in alte moduri de preparare, datorita tipului de reglaj, dar vorbim de preturi duble... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Deci banuiam cat de cat corect. PL043 ramane.

Multumesc pentru ajutor.
 
Reply
#4
Eu am un Vario pe care l-am cumpărat special pentru mai multe moduri de macinare. Îl folosesc pentru espresso, ibric, french press, syphon si v60. Îți spun din capul locului ca NU sunt mulțumit. Am schimbat rasnita de doua ori deja, am fost cu ea in service pentru reglari, insa in ciuda acestor lucruri rasnita este de inconsecventa deznadadajuitoare. O întrețin corespunzător si trec de la un grad de rasnire la altul cu rasnita pornită.
Exemple de probleme intampinate la rasnita:
1. Trecerea din setarea macro 2 in 1 nu-mi generează in general o macinatura mai fina;
2. Trecerea de la o setare de brew înapoi la cea de espresso nu-mi mai produce același rezultat la macinatura precum cel produs inainte;
3. Dupa ce ma întorc la setare de espresso din setate de brew, rasnita are nevoie de 4-5 shot-uri sa se "stabilizeze" (exemplu: am o curgere a 15g in 20s la macinatura 2E si vreau sa cresc puțin timpul de extractie; trec la 2F si extrag tot 15g la aceeași tampare - am tamper dinamometric pentru repetabilitate - ma trezesc cu espresso-ul inundat din cauza finetii macinaturii).

Una peste alta, cred ca cea mai buna soluție e formată din doua rasnite: una pentru espresso si una pentru brew.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#5
Imi permit sa intervin cu o observatie, pe care nu stiu cati posesori de Vario au avut-o in vedere cand au ales rasnita: Vario Home nu este o rasnita stepless, ci mai de graba o rasnita steped, sau hai sa fiu ceva mai indulgent si sa spun ca este un hibrid intre stepless si stepped, datorita numarului mare de reglaje.

Citat de pe site-ul Mahlkoenig:
Quote:Dozare:
• controlat electronic (temporizator)
• parametrii variabili
• de la brut la fin cu peste 200 de reglaje de măcinare

Nu o sa-mi exprim parea personala despre Vario pentru ca sunt convins ca o sa fiu catalogat drept subiectiv si ca incerc sa-mi promovez produsele (mai multe vorbim in privat), dar o sa-mi exprim opinia cu privire la problema din topic:

Vario este evident o alegere mai buna comparativ cu orice rasnita stepless, avand in vedere destinatia dubla-tripla, dar daca tii cont de ce a scris "Cosminp" si iei in calcul alte variante, parerea mea este ca ar trebui sa ai in vedere o rasnita stepped, cu care poti sa treci rapid de la un mod de preparare la altul, totul este ca rasnita sa-ti ofere o plaja de reglaje care sa acopere ambele moduri de preparare.

Sincer, nu mi-am pus problema asta pana acum si nu stiu cate din rasnitele stepped de pe piata au plaja suficient de mare, dar daca este cineva interesat putem testa impreuna aspectul asta la mine la showroom, pe un Rancilio Rocky, sau pe altceva.
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
#6
Rocky e o rasnita depasita in prezent, ceva gen MDF... Scumpulita a fost intotdeauna, pentru caracteristicile tehnice (250-300E). Dar luptele sale au fost cu Tranquilo de fapt, "the rocky killer" Smile

Citind si impresiile lui Cosmin, imi dau seama ca o rasnita separata e solutia eleganta pentru brewing (metoda folosita si la Origo, BSOC, Coftale etc.). Pentru espresso, fara discutie e nevoie de o rasnita stepless, caci in sine, a duce acest lichid spre perfectiune e un lucru complicat. Dupa reglaj Vario parea cea mai comod de utilizat, dar daca trebuie sa strici asa multa cafea la treceri, de banii dati pe cafeaua stricata iti iei o rasnita mai ieftina Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(09-09-2013, 00:34)Lyvyoo Wrote: o rasnita separata e solutia eleganta pentru brewing
sigur, si - probabil fara consecinte practice - merita observat ca rasnitele cele mai potrivite pentru extractii non-espresso sunt asa numitele bulk grinders, niste monstruleti comerciali, cu putere mare si cutite plane cu profil special pentru macinare "uni-modala";
am mai vorbit despre ele aici;
zilele astea, intr-un magazin de coffee/tee/spice din Brasov, am vazut 2 asemenea masini (pentru cafea si pentru cafea cu arome), facute de o firma din RO; daca DIP DK-30 are cutite de 80mm, DK-60, alimentata trifazat, are cutite de 140mm;
tot acolo mai aveau inca o rasnita, pentru espresso (apropo de topic), stepless, care impunea ceva respect: SAB MD F 64 Elettronico, langa un semiprofesional, SAB Sabina (poate pentru degustari);

acum, revenind pe pamant, am folosit aprope un an, pentru french press, o rasnita Krups GVX2, de 200 lei, fara nici o problema in functionare si cu rezultate multumitoare pentru mine; rasnita functioneaza in continuare, fara probleme, in conditii mult mai grele de exploatare - condimente, de ex. anason stelat Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
Rancilio nu a sat degeaba. Asa cum au ajuns cu Silvia la versiunea V3, asa si rasnitele sunt imbunatatite in permanenta. Editia care se vinde in 2013 are o serie de imbunatatiri care o transforma intr-o rasnita pentru acasa cu calitati de rasnita profesionala (motorul si discurile de macinare sunt aceleasi cu cele de pe profesionala MD40). Se pot citi unele detalii aici.

Si pentru a fi on-topic, se vede si pentru care dintre metodele de preparare a cafelei poate fi folosita.

Coffee Press, Drip Coffee, Espresso, Fine Drip / Pour Over
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)