Revin cu cateva impresii legate de rasnita dupa intalnirea mea si a lui @
renatoa cu Dragos la sediul Hedone.
Tin sa ii multumesc foarte mult lui Dragos ca si-a facut timp sa ne prezinte toate detaliile despre rasnita, si nu numai
[Image: smile.gif]
Ca prima observatie, cutitele din poza mai sus nu sunt cele folosite pe Honne.
Referitor la cutite, viteza de rotatie este de aproximativ 400 rot/min.
Cutitele sunt de 68mm, italienesti. Este vorba de un ansamblu de cutite, conic + plate. Rolul cutitului conic este doar de a sparge boabele intr-o prima faza a rasnirii.
Dragos ne-a povestit ca intr-o prima varianta rasnita a fost folosita cu cutitele conice de la Robur, numai ca, datorita designului Honne, care are un ax mult mai lung (spre deosebire de Robur unde este foarte scurt) se putea intampla ca la boabe mai tari sa se blocheze rasnita, cutitele ramanand agatate. Asta este motivul si pentru care au trecut la ansamblul curent de conic + plate.
Rasnita are acum doua hoppere. Alimentarea din hoppere se face cu ajutorul unui sertar aflat sub hoper, care trage circa 8.2g de cafea si le conduce prin intermediul unui jgheab direct spre cutite.
Faptul ca in hopper se afla doar o cafea cantarita pentru un shot sau o punga intreaga de cafea nu influenteaza in niciul fel calitatea rasnirii, boabele ajungand la cutite, asa cum ziceam anterior, doar prin intermediul unui jgheab.
In utilizare zgomotul este doar cel de la rasnirea cafelei, motorul este extrem de silentios (are 1200 rot/min).
Mi se pare un plus important pentru utilizarea acasa.
Ca finete a rasnirii, rasnita acopera fara probleme plaja cafea turceasca-french press.
Ca macinatura, din ce s-a putut vedea rapid, arata extrem de bine, macinatura parand foarte uniforma, fara niciun fel de aglomerari, bolovani, usor pufoasa.
Singurul punct care la prima vedere nu mi-a placut prea mult este distributia cafelei in portafiltru.
Mai exact, cafeaua este distribuita concentric, pe marginile sitei, in centru ramanand o gaura de circa +2cm. Dar cu batai laterale si usoare in portafiltru, cafeaua se aseaza bine in sita. Nu sunt ferm convins ca e nevoie de WDT, dar la prima vedere asa parea. Trebuie testat si vazuta diferenta cu WDT si fara.
Dragos ne-a zic ca rasnita poate fi vanduta si cu un singur hopper si fara contoare asa cum se vinde pentru HORECA, asta reducand pretul cu circa 200 de EURO.
Rasnita nu este foarte voluminoasa, lateral ocupa destul de putin, nu am masurat exact, dar vad ca singura posibila problema intr-o bucatarie, inaltimea cu tot cu hopper.
Cafea nu am facut decat una, e greu de apreciat cu un singur shot si o singura origine (o Kenia foarte buna prajita light de Dragos) amprenta de gust. Tin sa mentionez ca a fost un shot bun, echilibrat, cu acea aciditate tipica de vin rosu-sec specifica Keniilor, dar si cu multa dulceata (nu si pentru @
renatoa, care si-a pus un pliculet de zahar
).
Din ce am vazut azi, din punctul meu de vedere mi se pare cu siguranta o rasnita de luat in considerare pentru acasa.
L-as ruga pe @
renatoa sa adauge impresiile lui. O sa revenim cu imagini.