• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Quamar M80E - rezolvare retentie

#1
Am primit Quamar M80E - ul mult asteptat, dar am o prolema care nu mi-o pot explica. De la o rasnire la alta se schimba granulatia...fara ca eu sa o modific. Extrag corect...isr dupa 3 ore curge in 10 sec. fara sa fi umblat la granulatie. Setez mai fin putin...si automat blochez espressorul. Stie cineva unde-i problema???
Bezzera MAGICA | Quamar M80E | La Marzocco Strada 14g | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl
 
Reply
#2
In timpul rasnirii se misca reglajul? Are vreun blocator al reglajului, care nu e strans? Eventual desfa si suportii de cutite (ca la o curatare normala) si verifica sa fie stranse bine cutitele suruburilor. 
Gramajul de cafea eliberat (versus cel introdus) e acelasi, atunci cand espresso iese bine si atunci cand iese subextras?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(08-03-2017, 22:24)RobertKovacs Wrote: .... Stie cineva unde-i problema???

Nu stiu cu certitudine dar o banuiala am.
RETENTIA!
Cred ca dupa o rasnire ramane destul de multa cafea pe traseu. Aceasta intra in doza urmatoare si, fiind deja veche, cu solubilele evaporate, modifica modul in care se comporta pucul.
Faptul ca rasnirea mai fina blocheaza expresorul imi sustine aceasta banuiala.
In plus, daca mai folosesti si doze mici, efectul retentiei are drept consecinta comportamentul pe care il descrii.
Fa un test de retentie cu niste orez prefiert sau grinz.
Pui in rasnita unul dintre ele, dai drumul la macinare in reprize scurte si te opresti cand incepe sa curga macinatura alba.
Cantareste cafeaua astfel evacuata si vezi cata ai adunat.
Aceea este retentia si reprezinta cafeaua veche ce ajunge in doza noua si cauza problemei tale.
Prezent:  LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut:     Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
                   Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Macap M4D.
 
Reply
#4
(08-03-2017, 23:08)Lyvyoo Wrote: In timpul rasnirii se misca reglajul? Are vreun blocator al reglajului, care nu e strans? Eventual desfa si suportii de cutite (ca la o curatare normala) si verifica sa fie stranse bine cutitele suruburilor. 
Gramajul de cafea eliberat (versus cel introdus) e acelasi, atunci cand espresso iese bine si atunci cand iese subextras?


Reglajul are blocator, si ramane la aceeasi valoare, am si curatat-o, cutitele sunt stranse. Retentia cam 4 gr.

Cred ca am gasit problema retentiei mari:
[Image: 8d08c012ed096fbbfe0fea29abf4c17b.jpg]
Ce ziceti de limba de metal care blocheaza camera de evacuare???
Bezzera MAGICA | Quamar M80E | La Marzocco Strada 14g | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl
 
Reply
#5
RobertKovaks
"Ce ziceti de limba de metal care blocheaza camera de evacuare???"

Are rolul de a sparge bulgarii care rezulta in urma rasnirii.
Daca o vei elimna vei avea o macinatura adunata in cocoloase.
Ce doza de cafea folosesti acum?

Incearca RDT.
S-ar putea sa fii surprins de rezultat!
Pune 2-3-4 ( eu dau 4 pufri cu atomizorul mic) picaturi de apa peste boabe, amesteca-le bine si baga-le in rasnita.
Vei avea un alt fel de macinatura dar si retentie mai mica. Cu siguranta vei macina mai fin iar cafeaua va iesi mult mai repede dintre cutite.
Prezent:  LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut:     Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
                   Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Macap M4D.
 
Reply
#6
Eu as scoate acea limba de metal. Ceado E5P nu a crescut numarul de bulgarasi dupa eliminarea ei. Si daca oricum vei face WDT, nu cred ca mai conteaza.
Pe de alta parte, acea inconstanta eu o banuiesc si ca poate fi legata de cutitele noi si nerodate. Asta tot din experienta E5P.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#7
(09-03-2017, 10:01)RaduCarutasu Wrote: RobertKovaks
"Ce ziceti de limba de metal care blocheaza camera de evacuare???"

Are rolul de a sparge bulgarii care rezulta in urma rasnirii.
Daca o vei elimna vei avea o macinatura adunata in cocoloase.
Ce doza de cafea folosesti acum?

Incearca RDT.
S-ar putea sa fii surprins de rezultat!
Pune 2-3-4 ( eu dau 4 pufri cu atomizorul mic) picaturi de apa peste boabe, amesteca-le bine si baga-le in rasnita.
Vei avea un alt fel de macinatura dar si retentie mai mica. Cu siguranta vei macina mai fin iar cafeaua va iesi mult mai repede dintre cutite.


Folosesc 16 gr
Bezzera MAGICA | Quamar M80E | La Marzocco Strada 14g | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl
 
Reply
#8
(09-03-2017, 10:15)RobertKovacs Wrote: ...
Folosesc 16 gr

Deci retentia este undeva la 25% din total.
In opinia mea este foarte mult.

La K30 (dar si la Kinu) mi-am construit o pompa pentru a sufla resturile de macinatura, chiar in timpul rasnirii.
Apas de 2-3 ori la final, inainte de a opri rasnita si retentia initiala a scazut sub un gram (prea putina si nu o pot cantari).
Si la prima macinare, dupa o curatire generala, nu mai am retentia initiala

Asa arata pompa la K30:
[Image: FWljeAh.jpg][Image: 0HqDULx.jpg]de 1,5 g.

si asa la Kinu M68:
[Image: uEwFhds.jpg]
Prezent:  LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut:     Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
                   Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Macap M4D.
 
Reply
#9
Ideea e ca ce simpla cu dozator manual nu are limba de blocare...pica cafeaua liber pe acel canal. Si cu aia nu am avut probleme acestea.
Bezzera MAGICA | Quamar M80E | La Marzocco Strada 14g | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl
 
Reply
#10
Robert mi-a spus ca foloseste hopperul plin, nu single dose. Cu siguranta ca este de experimentat rasnirea in single dose cu RDT, asta dupa o aspirare prealabila.  Pe de alta parte sunt si colegi cu Ceado E37s (bogdan_geor) care folosesc hopperul plin si sunt mai multumiti asa, decat in single dose (Bogdan nu a incercat RDT la ultima discutie, din cate imi amintesc, poate revine pe topicul dedicat cu impresii).

Asteptam impresii Robert, cu noua abordare. 

P.S. Cand vorbim de RDT cred ca ar trebui sa ne raportam la picaturi de pipeta, daca vrem o standardizare. La intalnirea Honne, Bogdan_geor ne-a facut cadou (presupun, ca bani nu i-am dat Smile  ) niste pufaitoare. La 3 pufuri deja se cunostea foarte multa apa si nu era ok deloc sa bagi atata lichid in rasnita. Idealul era la jumatate de puf sau pe acolo... Cumva cred ca trebuie sa schimbam terminologia in RDT si sa ne referim la picaturi ca standard, masurate apoi comparativ de fiecare cu pufaitorul propriu, asta in ideea de a nu afecta aparatura in vreun fel.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Problema am rezolvat-o cu ajutorul lui Liviu, am dat jos capacul dozatorului si am indepartata lamela de dezelectrizare a macinaturii de pe tunelul de evacuare. De la retentie de 12-13gr!!! am ajuns la 1gr-0,5 gr.
Operatiunea e f simpla si dureaza maxim 1 minut. Video mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=6xeYO5-HtH8
Bezzera MAGICA | Quamar M80E | La Marzocco Strada 14g | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl
 
Reply
#12
@RaduCarutasu
Radu, cum e construita pompa asta? nu mi dau seama din poza deloc si sunt curios daca pot sa o reproduc.
eu am un fel de pompa de apa dar nu sunt foarte multumit. merci
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#13
(09-03-2017, 22:56)RobertKovacs Wrote: De la retentie de 12-13gr!!! am ajuns la 1gr-0,5 gr.

A ajuns la prima macinare. Daca seamana cu a mea in comportament (si inclin sa cred ca da), vei vedea o acumulare treptata de cafea in canalul de evacuare, pana la umplerea acestuia. Si sa vezi atunci retentie...

Sper sa nu fie cazul si la tine. La rasnita mea pot sa intervin cu o pensula si o arunca pe toata afara, dar pompa lui Radu e cea mai mare inventie de la motorul electric incoace.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#14
Nu riscăm cu aceasta pompa sa aruncam multa cafea prin carcasa si componente? Camerele de rasnire nu sunt ermetice. La k30 am văzut destule particule depuse (prin lipire) pe interiorul ozn-unui si pe fire ori contacte.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
La mine nu prea am vazut cafea pe la motor, dar exista si posibilitatea aceasta.

In orice caz, pot sa confirm ce spunea Radu. Daca nu curat cu pensula canalul de evacuare sau nu arunc prima cafea macinata dimineata, curgerea se schimba radical, fiind mai rapida cu 5-10 secunde pentru aceeasi cantitate.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#16
Postarea despre curatare si RDT / pompa am mutat-o aici
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
(10-03-2017, 00:11)bogdan_geor Wrote: ...Radu, cum e construita pompa asta?...

Nu prea le am cu bricolatul asa ca solutie este foarte simplă.
Capacul metalic (superior) provine de la o cutie de cafea. Cu ajutorul lui am dorit sa fac cat mai putin vizibila improvizatia si sa dau pompei un aspect care sa altereze cat mai putin imaginea rasnitei.
Capacul din cauciuc (inferior, pompa) o aveam pur si simplu.
Intre cele doua, pe post de tija, un mic tub din plastic (capac tub spray) lipit de cele doua capace.

Functionarea la fel de simpla.
Capacul din cauciuc se aseaza pe un umar al capacului rasnitei, pe unde se introduc boabele de cafea.
Dupa ce vad ca nu mai curge macinatura, in timpul functionarii apas de 2-3 ori pe capacul metalic al pompei si vad clar cum mai curge ceva cafea. In mod obisnuit aceasta ramanea agatata pe traseu
Pe o suprafata de cafea nivelata acest rest formeaza o movilita destul de mare, incat pot considera ca metoda este eficienta.
Prezent:  LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
Trecut:     Lelit PL41 TEM, Expobar Brewtus, VBM 2B super PID, 
                   Gagia MDF, Mahlkonig Vario Home, Macap M4D.
 
Reply
#18
Salutat,
As ruga posesorii de Quamar M80E, daca pot sa faca un update la problema cu retentia si constanta macinaturii.
Sunt intr-un proces de achizitie si exact problema aceasta e si la Eureka Zenith 65. Retentia pe canalul de evacuare semnificativa.
Doresc sa folosesc functia de dozare electronica, acesta fiind si motivul principal de upgrade, altfel nu are rost sa schimb Eureka Zenith 65 cu Quamar M80E.
Brewtus 4, Eureka Zenith 65, Minipresso, Kinu M38,  IMS 7g+17g, multe accesorii CA si Motta
 
Reply
#19
(03-05-2017, 13:11)Costa79 Wrote: Salutat,
As ruga posesorii de Quamar M80E, daca pot sa faca un update la problema cu retentia si constanta macinaturii.
Sunt intr-un proces de achizitie si exact problema aceasta e si la Eureka Zenith 65. Retentia pe canalul de evacuare semnificativa.
Doresc sa folosesc functia de dozare electronica, acesta fiind si motivul principal de upgrade, altfel nu are rost sa schimb Eureka Zenith 65 cu Quamar M80E.

As fi si eu interesat, ne poate ajuta cineva?
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)