• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rancilio Silvia

#1
Salutare tuturor!

Pentru ca nu am regasit pe forum opinii despre espressor-ul Rancilio Silvia, m-am gandit sa deschid eu subiectul.
Pana la achizitionarea acestuia, mai precis acum doua saptamani, utilizam (sau utilizez uneori, pt ca inca nu m-am obisnuit cu Rancilio), preparam cele doua cafele de dimineata (eu si sotia) la un Saeco Philips HD8323 cu portafiltru presurizat dupa inventia celor de la Saeco. Rezultatul in ceasca pentru PS este destul de satisfacator, daca ma raportez la pretul platit, cu o curgere frumoasa (cam lunga) si spuma in general (crema am obtinut doar in vreo doua randuri)
La Rancilio insa, lucrurile nu stau chiar asa cum am vazut pe youtube, sau si mai dezamagitor comparativ cu PS. M-am gandit ca poate nu am o rasnita performanta (momentan detin Hario Skerton), sau poate tehnica de preparare a unui espresso de calitate nu o stapanesc, desi mi-am insusit multe din recomandarile de aici. La Hario, setarea de rasnire o am la trei click-uri in spate (la doua imi blocheaza pompa, si fac backflush fara sa vreauDodgy)
Ceea ce obtin in ceasca nu prea imi place, adica este cam amar gustul, crema este subtire. Am incercat (si inca incerc) sa gasesc combinatia potrivita intre gramajul de cafea, gradul de rasnire, distributia in portafiltru si forta de tampare, insa nu prea gasesc multa placere in a savura espresso-ul obtinut.
Precizez faptul ca am folosit cafea de la PJ (Agua Tibia, Bench Maji si Columbia Supremo) si o singura data de la Sarkis Cafe (Sweet, parca), iar apa este Bucovina plata.
Acum, rog pe cei cu experienta sa isi spuna punctul de vedere asupra aspectelor prezentate.

multumesc
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#2
Pai la asa espressor, ai nevoie de o rasnita mai performanta sa-l puna in valoare. Cafelele alese sunt foarte ok si le recomand (le-am degustat si eu) dar Skerton are limitele sale firesti. Treci pe una electrica stepless si vei simti imediat diferenta. Dupa cum stii, espressorul este accesoriul rasnitei si nu invers.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(28-03-2013, 14:32)Silvio Wrote: (momentan detin Hario Skerton), ... La Hario, setarea de rasnire o am la trei click-uri in spate (la doua imi blocheaza pompa, si fac backflush fara sa vreauDodgy)

Nu inteleg cum Hario Skerton are click-uri?
Hario Mini are click-uri, iar Skerton e stepless.Exclamation
 
Reply
#4
Uite:
   
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
@Lyvyoo ok am inteles, la o tura completa are 6 click-uri.

Ai sa nu dam vina pe rasnita, PJ ne urmareste din umbraTongue.
 
Reply
#6
Am vrut sa spun trei rotatii in spate, ale piulitei de strangere, de la punctul de strangere maxim
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#7
Nu discutam de persoane ci de produse, cu avantajele si dezavantajele lor Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Intr-un buget de 800 Ron, ce rasnita imi recomandati ?
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#9
Ai fix pentru un Lelit 043MM (deci varianta stepless)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Pentru ca subiectul deschis de mine este despre Rancilio, am sa revin zilele acestea cu poze despre ce reusesc sa scot din el.....Sad
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#11
Pentru Hario evita boabele prajite mai tare, gen blendurile de la Sarkis. Dupa 3-4 click-uri creste inconsistenta macinaturii.
De la Sarkis iti recomand SO, sau cele prajite pt. ibric.
De la PJ nu iti pot recomanda, ca spre rusinea mea nu am comandat inca.

Foloseste sita dubla, cu 14 - 15grame pt. 60ml in 30sec.
Daca la 14 grame si 3 click-uri curge prea repede, iar la 2 click-uri blocheaza pompa, mergi pe 15grame si 3 click-uri, sau schimba forta de tampare.
Totul este in tehinca, pe care o vei dobandi cu rabdare si dupa cateva kilograme de boabe. Gusta tot ce iese din espresor, doar asa vei stii ce iti doresti in final.
 
Reply
#12
Parerea mea ca problemele se trag de la rasnita. Cu Skerton si Gaggia Classic nu a iesit din multe boabe mare lucru, distanta dintre dinti cred ca e prea mare. Am reusit cu Java de la Mihai si pe java am ramas la birou Smile
Trebuie rasnita buna sa poti regla granulatia. Pana cand poti sa iti iei rasnita incearca sa gasesti bobul potrivit si umbla la doza cum zice astinga Smile
Succes!
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#13
http://www.silviaschool.com/
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#14
Aseara am incercat din nou, si cred ca am facut cam patru espresso-uri in diferite combinatii si .......Angry.
Este adevarat ca de cateve zile am ramas fara cafea proaspat prajita, si am folosit Tchibo Milano care are boabe uscate (simt la rasnire) si mediu prajite, dar nici la PS HD8323 azi-dimineata, nu am fost foarte multumit....noroc ca am completat cu lapte frotat si i-a schimbat in bine gustul
Astazi ma duc la Sarkis sa iau Java sau SO (asta ce inseamna ?)Huh
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#15
(29-03-2013, 09:59)Silvio Wrote: .......
Astazi ma duc la Sarkis sa iau Java sau SO (asta ce inseamna ?)Huh

Ce inseamna SO? Single Origin
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#16
(29-03-2013, 09:59)Silvio Wrote: Astazi ma duc la Sarkis sa iau Java sau SO (asta ce inseamna ?)Huh

Cafeau de la Sarkis trebuie lasata 4-5 zile la degazat. In aceste 4-5 zile o sa obtii niste rezultate derutante.Sad
 
Reply
#17
In sfarsit dupa patru incercari, si cafea cumparata astazi de la Sarkis (am mers pe Java, citind opinia lui Entonii), am reusit cel mai bun rezultat de cand am Rancilio. Cu rasnita Skerton setata la 4 click-uri in spate de la punctul maxim de strangere (la doua si trei click-uri nu curgea), si din aprox 15 g de Java (prajita de doua zile), se pare ca am nimerit-o. Am obtinut o curgere cremoasa de 60 ml in 25 sec (nu am facut inca poze)
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#18
Bun. Si gustul? Ti-a placut? Ca e mai important ca secunda si mililitrul Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#19
Un pic amar parca pt gustul meu, dar pe ansamblu a fost bine....am corectat cu putin zahar. Azi dimineata respectand aceleasi variabile ca aseara, mi-a iesit la fel. Nu este rau pt inceput, cred eu. In schimb, cu teava de abur pt lapte frotat,nu ma descurc inca (astazi am mai citit cateva opinii pe care le consider utile in procesul de invatare)
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#20
In cele din urma nu am mai avut rabdare sa dau la manivela de dimineata la Hario Skerton, si am facut un mic pas inainte achizitionand de pe forum cu reducerile pentru espressomani, o rasnita Ascaso i-mini I2 white colour. De cum am luat-o, am si pus-o la treaba si diferenta am observat-o imediat in shot-uri.
Intre timp am mai citit cate ceva pe internet despre utilizarea Silviei la potentialul ei, si am inceput deja sa savurez un espresso in adevaratul sens al cuvantului.
Imediat dupa achizionarea ei (http://www.espressocoffeeshop.com), am incercat sa respect instructiunile din brosura ce insoteste aparatul, insa se pare ca lucrurile nu stau chiar asa cand vrei sa obtii cele mai bune rezultate. Informatii credibile si verificate ulterior de mine cu rezultate mult mai bune obtinute, au fost de pe http://www.ranciliosilvia.org.
Citez din aceasta sursa:"De fiecare data cand pornesc aparatul pentru utilizare, imi place sa-l pregatesc pentru a fi sigur ca boilerul este plin cu apa. Pentru a face asta, dupa ce pornesc aparatul iau un mic vas si il pun sub teava de abur. Deschid mai intai rotita de abur, si apas butonul sa curga apa cam 30 ml in vas sau latiera. Ce face miscarea aceasta, este sa traga apa in boiler din rezervor, si sa il umple. Apoi, lasi aparatul sa se incalzeasca aproximativ 20 minute, si esti gata pentru un mare espresso"
O alta problema importanta in exploatarea in bune conditii a aparatului, este fluctuatia foarte mare a temperaturii apei intre momentul in care incepe sa se incalzeasca boilerul (facut din alama) si cel al momentului cand lampa de incalzire s-a stins (o diferenta de aproape 20 grade), moment in care teoretic se poate face shot-ul. Insa temperatura la momentul respectiv, este undeva pe la 116-118 grade, ceea ce poate avea consecinte negative asupra boilerului in timp, existand riscul de al "arde". Pentru a preveni aceasta, se utilizeaza o metoda numita de ei surfing temperature, atunci cand nu este posibilitatea montarii unui PID de control al temparaturii.
Citez: "Dupa ce lasam aparatul sa se incalzeasca complet (aprox 20-30 min), pur si simplu lasam apa sa treaca prin portafiltru, pana cand becul portocaliu de incalzire se aprinde. Apoi oprim pompa (inchiderea butonului de preparare espresso) si lasam aparatul sa se incalzeasca pana la punctua cand becul portocaliu se stinge. Asteptam aproximativ 30 de secunde, si apoi preparam espresso-ul". O alta opinie era ca dupa 25 secunde, sa lasi sa mai curga 2-3 secunde apa prin grupul de infuzare, pentru a cobora temperatura la nivelul ideal pt acest aparat, aprox 109-110 grade.
Sper sa fie de folos celor interesati de utilizarea Silviei Rancilio
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#21
Sunt sfaturi bune, clasice, valabile si pentru alte espressoare SBDU.

Acum probabil iti dai seama de ce era bun un PID... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
@Silvio, poate pui aici pe forum niste poze cu exteriorul dar mai ales cu interiorul lui ascaso !
 
Reply
#23
Concluzia este ca rasnita a schimbat totul in ecuatie, conform regulii Smile Acum poti incerca cam orice cafea proaspat prajita, fie single origin, fie blend. Proaspata sa fie, restul reglezi din rasnita.
Sa o stapanesti sanatos! iar daca ai timp poti sa te lauzi cu o poza-doua, sa-l sustin pe hateganul!
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#24
@Silvio, arunca o privire la http://www.pidsilvia.com/ si scapi de fluctuatiile mari de temperatura. Eu am montat PID la aparatul meu care e identic cu al tau la interior. Merita investitia.
Isomac Venus+Cunill Tranquilo 2
 
Reply
#25
Multam de sfat, dar fiind la inceput cu aparatul cred ca am sa ma folosesc de tehnica "surfing temperature" pentru a obtine o bautura decenta. Intr-adevar, din ce am vazut pe site-ul de mai sus, sunt unii posesori de rancilio silvia care si-au tunat aparatele ca pe niste ozn-uri.
Sunt imbunatatiri evidente, precum pid, manometru pentru masurarea presiunii din boiler, boiler izolat, etc, insa trebuie sa ai o mare pasiune sa vrei sa-ti dotezi scula in acest fel....dehh, unii cu masinile, altii cu espressoarele Tongue
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#26
Salut ,am deosebita placere sa discut despre achizitia unui espressor de renume mondial ,am achizitionat un espresso secand Rancilio NANCY la un pret foarte convenabil 100 lei . L-am demontat complet [se desface foarte usor] am curatat tot la el supape interiorul boilerului cu termosul de incalzire [care era calaminat complet] e foarte placut ca are piese de calitate boiler de alama si se intretine f usor ..Problema e ca am numai un filtru de 7 gr si acela e modificat de cine la folosit ,adica ia facut gauri la filtru mai mari ,iar cafeaua iese repede si groaznica .. datorita gaurilor modificate de la filtru si probabil rasnita care e manuala e de la HARIO. sI AS DORI SA-I ADUC INBUNATATIRI sa cumpar un filtru nou sa inlocuesc termostatul de 120 grade sa pun unul de 110 grade .asta in prima faza , iar faza de fite voi monta un pid si manometru si eventual un regulator de presiune asta in timp ,deocamdata vreau sa obtin acea cafea espresso de calitate . Si doresc sa ma ajutati sa-mi cumpar un filtru secand sau nou 7-14 gr ptr acest tip de espressor ,si unele idei care sunt bine venite .Multumesc o zi buna .
 
Reply
#27
posteaza si tu niste poze cu acest aparat
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)