• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


ROK Espresso vine in Romaniaaa

#1
Mereu mi-a placut mai mult tipul asta de espressor, in defavoarea celor stil La Pavoni Europicola. Motivul principal fiind portabilitatea.

Dupa Pasti intra in tara ROK Espresso!!!!!!!!!!!!!!!

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Liviu eu stiu ca-ti place si espresso de calitate si cu siguranta La Pavoni il ofera Smile. Nu cred ca acest ROK se poate compara cu Europicola, poate doar la portabilitate.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#3
Asta mi se pare un "melanj" intre tipul Europicola si Aeropress. Este un aeropress cu portafiltru Smile . Interesant oricum.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#4
Da, am gandit in termenii portabilitatii si a unei a doua masinarii. Ramane sa mai caut review-uri. Chiar m-ar tenta ideea. Deocamdata caut dotarile tehnice necesare pentru Interviurile Espressoman Smile Un microfon condenser cardioid si eventual un mixer Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Daca tot am prins masinaria cateva ore, am zis sa-i fac si un review Smile
http://www.espressoman.ro/espressor-manu...sso-cafea/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Foarte interesant review-ul despre Rok Espresso....se vede ca este scris de cineva pasionat si acelasi timp cunoscator al fenomenului espresso, bautura ce prinde tot mai multi pasionati in tarisoara noastra aflata probabil si peste o suta de ani, tot in categoria "emerging markets"........sau poate nu in domeniul acesta, cu ajutorul celor insufletiti de pasiunea pentru o cafea de calitate.
Bravo Lyvyoo
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#7
Trebuie sa recunosc ca ROK Espresso este o varianta excelenta pentru concediu. Ii dau dreptate lui Liviu ca nu mai pot consuma decat espresso de calitate si cred ca nu este vorba numai de mine ci de noi toti de pe acest forum.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#8
Bun gasit!

Sunt proprietar de ROK espresso de vreo 3 ani si profit de ocazie sa va povestesc concluziile mele dupa atata amar de timp de folosire. Spun "amar" pentru ca am baut sute de cesti neindulcite de espresso facute cu acest aparat. Smile

Povestea mea cu ROK espresso, de fapt cu Presso, asa cum se numeste versiunea mea e lunga si poate voi apuca sa v-o povestesc mai in detaliu intr-un post urmator. Deocamdata va spun doar ca am ajuns inclusiv sa discut pe email cu designerul englez ce a proiectat masinaria.

Voi incepe cu concluziile: personal consider cele vreo 80 de lire pe care le-am platit pentru Presso ca fiind cea mai buna investitie in materie de cafea pe care eu am facut-o vreodata. Evident, recomandarea e implicita. Sunt totusi cateva probleme de care ar trebui sa stiti inainte de a va hotari sa cumparati un asemenea aparat.

Probleme de proiectare:
1. Presiunea nominala de extractie nu depaseste 5 bar. Problema tine de diametrul foarte mare al cilindrului (60 mm) si de parghia redusa a bratelor(doar 3.8).
2. Suprafata interioara a pistonului nu este neteda. Datorita ranforsarii (pistonul e din plastic) pistonul prezinta o serie de cavitati ce raman pline cu aer in momentul extractiei. Nu-i nevoie cred sa explic ce efect are acest lucru asupra extractiei datorita compresibilitatii aerului.

Referitor la problema 1, ma tem ca nu exista solutii. Designerul Patrick Hunt spunea ca are in vedere o a doua generatie in care aceasta problema sa fie ameliorata. Vad insa ca n-a fost sa fie, ROK espresso ramanand la fel in aceasta privinta.

In legatura insa cu acele cavitati, Jim de la Home Barista a propus ca solutie astuparea lor cu spuma. Acest lucru rezolva intr-adevar problema, motiv pentru care a aparut cu vreo 2 ani in urma o nebunie cu modding-ul lui presso. Spun o nebunie nu doar din motivul amplorii fenomenului ci si faptului ca oamenii au gasit o gramada de solutii precum montage kit sau alte substante similare. Problema cu aceasta abordare este aceea ca suprafata nou creata intra in contact cu apa fierbinte asa incat trebuie sa nu fie toxica...

Din fericire, experienta mea arata ca acest modding este complet inutil. Personal am dezvoltat o tehnica ce rezolva problema intr-un mod elegant, eliminand necesitatea oricarei modificari de ordin mecanic. Mai multe, intr-un post urmator.

Citeam in review-ul lui Liviu cum lui ii s-a parut constructia excelenta. Asa mi s-a parut si mie initial, insa:

Probleme constructive:
1. Desi portafiltrul este din alama, eu am reusit sa rup doua pana acum. Urechile cedeaza in timp.
2. Pistonul s-a spart si el o data. Constructorul a acuzat o bula de aer in masa plastica.
3. Unii au reusit sa rupa bratele superioara, prilej cu care au remarcat ca sunt goale pe interior...

Ma bucura ca acum exista un seller in Romania si sper sa acorde acea garantie pe 10 ani, pentru ca s-ar putea sa fie nevoie de ea.
Oricum ar fi insa, ce trebuie retinut este ca acest espressor este perfect pentru concedii, dar nu rezista la utilizare zilnica acasa. Eu l-am folosit acasa zi de zi, timp de un an pana cand mi-am cumparat un Europiccola. De atunci, Presso mege peste tot cu noi in concedii. Chiar sambata ne-am intors cu el din Grecia unde a facut pereche perfecta cu o rasnita Hario si cu un borcan maaare de cafea de la Sarkis. S-ar putea ca timp de o saptamana sa fi baut cea mai buna cafea din Halkidiki.
 
Reply
#9
Bun venit cst si felicitari pentru rabdarea de a descrie amanuntit experienta ta cu Presso. Oricand mai ai de facut adaugiri, esti binevenit. Nu cumva ai postat mai demult si pe Softpedia, pe aceeasi tema, cand inca nu era Espressoman?

Clar e un "espressor" pentru vacante nu pentru utilizare zilnica, asa cum l-am plasat de la inceput. Dar din ce ai investigat pana acum, exista un inventar clar al imbunatatirilor lui ROK Espressso fata de Presso?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Am postat pe Softpedia, insa mai putin despre presso. Imi amintesc oarecum amuzat. Prietena mea lucra atunci pe langa piata Gemeni si trecea destul de des sa ia cafea de la Sarkis. S-a intamplat de vreo doua ori consecutiv cafeaua sa nu fie cea mai proaspata. Intrigat, am scris pe forum ca am mai gasit o prajitorie in piata Gemeni, cumva sa-i fac reclama, sa-si vanda omul cafeaua si sa prajeasca mai des. Voi pe vremea aceea nu prea luati cafea de la Mihai. Iar tu, intrigat de anunt, mi-ai spus ca stii despre magazin si ai adaugat ca banuiesti ca este tot al lui Gh. Florescu. Apoi Mihai, la randul sau intrigat, a intervenit in probabil primul sau post pe forum si a explicat ca nu e prajitoria lui Florescu si ca, din contra, el l-a ajutat pe Florescu si nu invers. Asadar, un lung sir de intrigi.Smile

E adevarat, m-ai intrebat atunci si ce espressor folosesc, eu spunandu-ti ca am presso. Dar discutia s-a oprit aici. Eu nefiind un mare cunoscator al cafelei am considerat ca nu am cu ce sa contribui prea mult la discutii. Cat despre presso, nu era nimeni pe-atunci interesat in asa ceva. Asadar, n-am mai postat nimic. Din fericire insa, Mihai a continuat sa fie activ.

Dar hai ca acum suntem pe un thread numit ceva cu "ROK espresso" si sunt offtopic. Revenind la intrebarea ta, daca acesta a fost in vreun fel imbunatatit, din pacate nu am apucat sa vad unul "in persoana". Dar din pozele tale mi se pare ca nu. Singurele doua modificari pe care le-am observat sunt picioarele de cauciuc (la presso nu existau) si froterul din inox (inainte era din acril). A da, si cum era sa uit: cutia, care este superba. Ma intreb daca poate fi folosita ulterior pentru transport. Eu am o mare problema in acest sens. Cand plec in vacanta, il infasor in punga cu bule si il pun intr-o geanta, alaturi de restul trusoului (rasnita, cana electrica, etc.). O cutie dintr-aceea metalica mi-ar fi prins tare bine.

Iata si o poza cu Presso facuta candva dis de dimineata la Zarnesti, inainte de o urcare in Piatra Craiului.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#11
Foarte tare povestirea Smile Am evoluat cu totii si am ajuns sa pretuim mai atent si manualele si prajitorii. Adevarul ca atunci nu stiam mai nimic despre presso/la pavoni decat din poze si relatari online. Intre timp s-au adaptat si unii vanzatiori de la noi, evident, tot la "presiunea" forumului.

Cum scriam si in articol, piciorusele de cauciuc mi se par vitale, mai ales pe suprafete aluneacoase, cum ar fi o masa sau un blat. Cutia e foarte ok pentru transport si mi se pare tare aiurea ca nu au proiectat-o inca din varianta Presso. La transport risti sa spargi paharul daca nu il izolezi atent.

Ce nu am inteles eu este cu garantia asta de 10 ani. Tu ai asa ceva? Adica e oferita de producatorul englez, iar revanzatorul din Romania poate sa-i trimita paharul de plastic spart si mr. Patrick Hunt i-l va inlocui pe gratis, timp de 10 ani?

O scurta comparatie intre varianta Presso si cea noua Rok Espresso, am gasit si aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Multumesc pentru link si, retroactiv, pentru clipul din primul post al acestui thread. Deabia acum l-am vazut cu sonorul pornit.

Asadar, se pare ca pistonul a fost redesenat, iar acum este produs dintr-un material nou, mai rezistent. Acum ca am auzit acest lucru, m-am uitat mai cu atentie si intr-adevar asa pare sa fie (partea cu desenul, despre material nu am cum sa-mi dau seama...). Atasez poza cu pistonul de la presso crapat, care arata vechiul design si modul in care acesta ceda.

Din threadul de pe home barista ar mai fi de retinut faptul ca jocul din bratele vechiului model a fost de asemenea rezolvat. Aceasta este o problema pe care am semnalat-o si eu lui Patrick Hunt. Rotile dintate ce cupleaza cele doua brate pentru actionarea sincrona aveau un joc. Problema era asa: rolul acestor rotite este de a asigura o apasare uniforma asupra pistonului, in conditiile unor forte diferite aplicate celor doua brate (oamenii tind sa apese mai tare pe bratul drept). Teza mea era ca desi principial acest lucru este corect, atata vreme cat rotitele au joc, degeaba sunt puse. Dl. Hunt nu a fost insa de acord. Mi-a explicat ca are in birou un aparat la care acele rotite au fost scoase de tot si ca il folosesc de o gramada de timp asa. L-am crezut, insa acum ca au rezolvat problema, nu stiu ce sa ma i cred. Sa fi fost pana la urma asa benign cum spunea atunci?

Referitor la garantie, nu stiu foarte bine cum stau lucrurile. Mie cand mi-a cedat primul PF, am luat legatura cu magazinul din Anglia de unde am cumparat espressorul. Dupa ceva vreme, neprimind niciun raspuns, i-am contactat telefonic. Tipul de la magazin, si-a cerut scuze si mi-a explicat ca e o incurcatura. Ca el i-a rugat pe producatori sa-mi trimita direct piesa, dar ca ei i-au trimis-o lui si ca acum asteapta sa vina si o sa mi-o trimita cat de repede. Deci intr-adevar, banuiesc ca e asa cum spui tu. In baza garantiei, comerciantul contacteaza producatorul pentru inlocuirea pieselor defecte.

Ca sa va spun povestea pana la coada, cand mi-a cedat si al doilea PF, eu am contactat direct firma producatoare. Mi-era si jena cumva. Dadusem pana intr-o suta de lire, inclusiv shipping, bani in care primisem espressorul si apoi PF-ul nou. Va imaginati ca saracul vanzator nu a mai facut niciun profit de pe urma mea. Corect cred ar fi fost ca producatorii sa acopere costurile de transport. In fine, luand legatura cu firma din Anglia, am profitat de ocazie sa le fac si un review serios, in care am demonstrat clar chestiunea cu presiunea de extractie precum si toate celelalte probleme de design si fabricatie. Mai mult, le-am trimis o sugestie de design pentru un presso capabil sa atinga 9 bar. Surpriza a fost sa primesc raspuns direct de la Patrick Hunt, care mi-a multumit, a fost de acord cu toate observatiile mele (mai putin cu cea referitoare la jocul din brate) si mi-a trimis nu doar PF-ul defect ci si o gramada de alte piese de schimb, gratis, prin curier rapid, de mi-a ajuns in Ro de vineri pana luni. Jos palaria!


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#13
Liviu ai avut ocazia sa incerci un La Pavoni? Ziceai cand ai fost la TM ca vrei sa testezi unu.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#14
M-am jucat cu el vreo 30 de minute la targul de cafea organizat simultan la Romexpo odata cu ultimul concurs de barista. Dar nu am avut la dispozitie cafea proaspta prajita si nici un espressor electric alaturi, casnic, ca sa pot face niste comparatii obiective. Poate intr-o zi o sa-mi imprumute Marian Alexe un demo unit pentru a-l analiza mai atent.
Oricum, ca si informatii despre espressor, Review-ul lui Fane ofera destul de multe date tehnice interesante, venite din experienta utilizarii de zi cu zi, asa ca in cazul in care prind un astfel de espressor la test mai mult timp, voi reveni cu o parere pe topicul dedicat nu intr-un nou review.

Insa drept sa spun, deocamdata ma atrage mai mult ideea de E61 decat de manual Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(04-07-2013, 14:01)Lyvyoo Wrote: Insa drept sa spun, deocamdata ma atrage mai mult ideea de E61 decat de manual Smile

Ehe....tot la un aparat cu grup E61 imi zboara si mie gandul, de cand m-am mai dumirit ce este si cu espresso.....si neaparat sa aiba si boiler din cupru.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#16
Thread vechi insa vin si eu cu o precizare. Liviu, ai spus ca acea solutie aleasa de ei pentru dusul de deasupra portafiltrului nu te-a impresionat, respectiv nu o gasesti tocmai potrivita.
Tind sa cred ca tine de efortul lor de a reduce pe cat posibil pierderile de temperatura a apei, in traseul ei spre pucul de cafea. Plus ca este si o solutie ingenioasa de "valva" actionata de presiunea creata, fara piese suplimentare.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#17
E si asta o varianta de lucru... Nu sunt atat de tehnic
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Multumesc pentru informare,fiind din provincie,am acces mai greu la noutati.Ce am vazut mi-a placut enorm ideea,sunt sigur ca rezultatul este cel putin egal cu al superautomatizatelor expressoare care le sustineam.Pretul,intretinerea,fiabilitate etc. fara comparatie si plus SATISFACTIA de a face si tu ceva.
 
Reply
#19
Accesul la informație nu trebuie sa fie limitat de localitatea de resedinta, atat timp cat ai internet. De aceea există această comunitate! Bun venit si te astept cu impresii daca iti iei ROK.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Am si eu espressorul asta. Cateva experiente cu el:
Cafea "standard" din supermarket macinata pentru espresso:
- Filtru: gust slab;
- Espressor cu portfiltru presurizat: gust acceptabil, putina spuma
- ROK: 16g cafea - 60ml - 25sec: crema putina, gust foarte, foarte amar la inceput in stratul superior dupa care din ce in ce mai bun;
Cafea braziliana prajita medium-dark, de 3 zile:
- French press (macinata grosier): OK
- ROK : stratul superior amar dupa care gustul e excelent; crema mai multa decat la cafeaua din supermarket, dar nu ca la un espressor electric
Cafea Ehiopia Yirgacheffe Washed prajita medium:
- French press: Exceleeent!
- ROK: pacat de cafea; gust acru; la fel si in espressorul electric.

Ce am constatat e ca daca folosesc apa putin mai rece, dispare amareala de la inceput, dar gustul e mai slab. ceva intre espresso si filtru. La espressoare cu portfiltru presurizat nu pare sa existe nici o stratificare a cafelei.

Rasnita folosita e una buna. Bezera; sau asa ceva.
 
Reply
#21
Deoarece este unul de vanzare pe bursa in acest moment, am inceput sa citesc una alta despre ROK.

Pe langa aspectele tehnice pomenite mai sus, ramane unul singur, care este scos in fata in review lui Liviu intr-un mod aproape obsesiv, si care vad ca nu este pus sub semnul intrebarii de nimeni: cum poti numi portabil, pentru concediu, ceva de 3kg ?!

A fost "detaliul" care m-a determinat sa renunt la cumpararea ROK... raman la "seringa" mea de plastic... asta su seringa zisa pe tonul ala resemnat al replicii finale din clipurile cu Hitler Smile
 
Reply
#22
Portabilitatea e relativa. Eu unul consider portabil La Pavoni. Daca plecam cu bicicleta in concediu, atunci nu mai era asa de portabil.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
Eu am avut in vedere ce as pune in portbagaj intr-o vacanta... Dar cum spune si baloozzy, portabilitatea e relativa  Smile

Oricum, am impresia ca s-au terminat si nu se vor mai aduce in Romania. Informatia inca nu e sigura..
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)