• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


RASNITE MANUALE-variatia vitezei la rasnire vs constanta macinaturii

#1
Am deschis acest subiect deoarece am fost intrebat de mai multe ori despre parerea mea in legatura cu calitatea macinaturii unei rasnite manuale . 
Intrebarea vine in legatura cu faptul ca si la rasnitele electrice se discuta, alaturi de tipurile de cutite , de marimea acestora, despre profilurile de taiere si despre viteze optime de rotire ale cutitelor dar si despre puteri ale motoarelor atunci cand se urmaresc  anumite caracteristici ale macinaturii (granulatie, uniformitate, finess... ).
La rasnitele manuale puterea motorului este data de capacitatea de efot a utilizatorului , viteza de rotatie a cutitelor este in legatura cu cheful din momentul rasnirii iar constanta vitezei este afectata, pe langa cele 2 aspecte de dinainte si de duritatea boabelor si de concentrarea utilizatorului asupra procesului de rasnire.
Este limpede ca sunt multe variabile la mijloc, astfel incat, la prima vedere, pare destul de dificil sa se realizeze doua macinaturi identice si , in consecinta, doua extractii identice in zona gustului. 
Daca mai suprapunem aici si variabilele introduse de expresor, aparent, situatia s-ar complica.
Propun aceasta tema pentru a incerca sa clarificam cat mai multe dintre aceste aspecte, poate si altele care vor aparea .

Nu am nicio experienta cu rasnetele manuale si as dori ca cei care folosesc de mai mult timp asemenea modele sau au o documentare mai serioasa in aceasta zona sa-si prezinte experientele.
Pot fi ajutati in acest mod multi colegi care doresc sa foloseasca asemenea rasnite si care pot gasi aici intrebari la nelamuririle pe care le au .

Extractii reusite tuturor!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#2
Nu ai avut un Che in teste si dumneata ?  [Image: confused.gif]  apropo de nici o experienta ...  [Image: huh.gif]
 
Reply
#3
(12-04-2016, 09:48)renatoa Wrote: Nu ai avut un Che in teste si dumneata ?  [Image: confused.gif]  apropo de nici o experienta ...  [Image: huh.gif]

Deoarece am folost-o cateva ore si am preparat, cu macinatura rezultata, cateva shoturi nu ma indreptatesc sa afirm ca am acumulat experienta care ar putea fi impartasita.
Nu am avut nici timp si nici rabdare sa experimentez legatura dintre nuantele de gust in ceasca si viteze de rasnire , caracteristici  ale macinaturii care ar putea rezulta in cazul diferitetor viteze de rasnire , ce s-ar fi intamplat daca as fi rasnit mai rapid sau mai lent la shoturi distincte ori si rapid si lent pentru o aceeasi extractie, daca intrerup rasnirea si o reiau peste 1 min ( suna cineva la usa ) samd...
Toate asceste aspecte pot fi abordate doar de catre utilizatori cu o oarecare vechime si experienta in exploatarea rasnitelor manuale.
Eu am avut in maini, pentru scurt timp, doar un prototip care, de atunci, a si suferit  multe modificari .

Pentru dezbatertea acestui subiect cred ca sunt necesare experiente dobandite pe seama unor utilizari zilnice si pe perioade mai lungi de timp.
Despre acest gen de experienta vorbesc si nu despre o intersectare, nesemnificativa ca timp si rezultate, intre un utilizator de tipul meu, care foloseste zilnic o rasnita electrica si nu o rasnita manuala .

Repet, am fost intrebat de colegi de forum si nu numai despre implicatiile folosirii zilnice ale unei rasnite manuale.
As fi dorit ca in raspunsul meu sa includ si abordari ale unor aspecte de genul celor postate mai sus dar nu m-am putut aventura intr-o zona pe care nu am experimentat-o personal si nici nu m-am documentat suficient.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
OK, ca utilizator exclusiv de manivela de peste un an, despre implicatii zilnice imi pot da cu parerea, ca de aia am optat pentru manuala.
Despre diverse efecte ale modului de rasnire asupra gustului insa nu, nici nu pot oferi comparatii cu o electrica, pentru ca altele au fost criteriile care m-au ghidat in aceasta alegere.
Chiar daca la inceput cineva mi-ar fi facut o demonstratie de diferenta de gust, tot nu as fi optat pentru o electrica, pentru ca viziunea fabricantilor asupra cum ar trebui sa arate electrica de home user de apartament prezinta o divergenta puternica fata de viziunea mea... poate ultima Bezzera mai schimba cate ceva...  [Image: confused.gif]
 
Reply
#5
Fiindca vad ca e inghesuilala mare la postat aici... [Image: biggrin.gif] repostez o idee deja enuntata in alt topic dedicat manivelelor: schimbarea directiei de actionare cu 90 grade, dintr-un plan orizontal intr-un plan vertical, nu cumva imbunatateste constantza ?  [Image: confused.gif]
Adica sa tranformi o manuala clasica gen rasnita turceasca, intr-una gen rasnita de perete ...  [Image: huh.gif]
Operatie care se poate face simplu cu o piesa numita adaptor ungiular 90 grade pentru surubelnita/bormasina.

   

Nu mai zic ce stabilitatea adaugata de manerul lateral... totul este ca rasnita manuala sa aiba ax hexa in standardul universal al bitilor de surubelnita electrica. Pentru Che acesta a fost criteriu de proiectarea, deci... checked !
 
Reply
#6
Constanta e data clar de surubelnita, ce mai conteaza pozitia orizontala-verticala???
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
Nu ma refeream la antrenarea prin surubelnita electrica, ci mutarea manivelei de pe rasnita pe adaptor, intre ele fiind intercalat adaptorul Wink care costa 40-50 lei, nu am amintit...

Evident ca existenta unei surubelnite e un bonus ! Dar nu mai discutam de constantza actionarii la manuala in cazul asta.
 
Reply
#8
In plan orizontal cred ca e mai constanta miscarea. In plan vertical accentul va fi pus la coborare, in special de cei cu forta deficitara...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
La fel de adevarat cum la actionarea in plan orizontal exista tendinta sa inclini rasnita in functie de parghia pe care o face bratul, daca nu are o talpa plana solida pe care sa te poti baza ca o poti tine fixa pe o masa.
 
Reply
#10
Prin inclinare te ajuti ca sa o rotesti constant.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
Atunci la ce s-a mai deschis topicul asta daca totul e asa perfect de constant ? Smile
 
Reply
#12
Se poate face constant sau nu. Vorbim de rasnite manuale.

La cele electrice nu-si are rostul. [Image: biggrin.gif]
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
(14-04-2016, 20:46)renatoa Wrote: Atunci la ce s-a mai deschis topicul asta daca totul e asa perfect de constant ? Smile

Avand ca punct de plecare intrebarile pe care mi le-a adresat o cunostinta, intrebari la care nu am dorit sa dau raspunsuri concrete din lipsa unei experiente personale, serioase, in a folosi o rasnita manuala, eram curios, la randul meu, sa aflu de la cei ce zilnic isi prepara shoturile rasnind manual cafeaua in ce masura se bucura de o constanta a curgerii si a gustului .
Cum estimeaza necesitatea unui reglaj inainte de o extractie, pentru a nu irosi cafeaua daca curgerea nu este ok si cum stiu ca ajustarea pe care o fac va conduce la o reusita in ceasca astfel incat sa nu fie nevoie de mai multe rasniri ce implica nu neaparat efort ci timp care de multe ori este limitat.

Si la rasnitele electrice sunt necesare reglaje periodice dar, macar, in cazul unei extractii ratate aceasta poate fi repetata rapid si cu usurinta.

De aici a plecat ideea postării mele si l-am îndemnat pe amicul meu sa urmărească răspunsurile pe acest forum .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Nu cred ca trebuie sa ne fixam pe constanta macinaturii la rasnite manuale, pana la urma fiecare rasneste cum poate mai bine, cat mai constant si mai repede. Nu vei ajunge sa rasnesti la fel de constant ca si cu o electrica dar e ok. Eu personal n-am observat sa am zile cu macinatura mai buna si zile cu macinatura mai proasta. E la fel de buna sau proasta in fiecare zi [Image: biggrin.gif] .
Cat despre reglaj, nu prea sunt deosebiri comparat cu o electrica. Treci prin aceiasi pasi pana ajungi sa gasesti macinatura buna. Dupa ce ajungi sa cunosti rasnita, stii cam pe unde trebuie sa fii cu reglajul si faci ajustari minore din cantitatea de cafea.

Important cand te hotaresti ce rasnita o sa folosesti e sa intelegi avantajele si dezavantajele. Pentru mine rasnita manuala are un mare avantaj in faptul ca simti imediat cum e prajita cafeaua. O cafea mai prajita se macina mai usor. E un feedback care pentru mine - ca si prajitor - e foarte valoros.
In rest manualele sunt mai ieftine, ocupa mai putin loc, sunt mai portabile. In schimb nu sunt pentru persoane care vor convenienta si nu se preteaza pentru cei care macina cantitati mai mari.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#15
"Ce-a fost de zis, am zis. Cine azi poate mai mult să spună?..."
 
Reply
#16
[coffeesnob]
..........Important cand te hotaresti ce rasnita o sa folosesti e sa intelegi avantajele si dezavantajele......

Dpmdv acesta este aspectul cel mai important ! 57
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
si eu folosesc o lido e de ~2 luni si pana sa puna Radu topicul asta nu mi am batut capul cu viteze de rasnire, insa de o saptamana incerc sa rasnesc o data incet - o data repede, sa vad daca sunt diferente de orice fel in ceasca/la curgere/consistenta/etc, din pacate eu n am putut sa mi dau seama de niciun fel de schimbare. cu siguranta ele exista dar sunt prea fine pt mine. deci una peste alta, daca ai o manuala buna, isi face treaba fara sa ne punem probleme ca ar fii zile cu cafea buna sau proasta functie de cum rasnim. oricum gustul e subiectiv si de moment, asa ca poti sa ai cea mai constanta rasnita, daca e sa ti se para cafeaua proasta intr o zi... o sa ti se para.
P.S. eu vreau sa mi iau electrica din alte considerente, cum ar fii sotia Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#18
Sa inteleg ca si carnea o tocati electric ? Big Grin
Sau, mai rau... cumparati gata tocata ?!!!  Sad

Pentru Liviu... in postul de mai sus am tastat cu mana ambele smilies, si le vad !
M-am lamurit, nu mai iau smilies cu mouse-ul din panoul lateral, acolo e buba... Wink
...
Si mai rau... daca editez mesajul, sunt inlocuite toate cu de-ale lui, si iar se strica... Sad si trebuie sa le pun iar cu mana...
 
Reply
#19
[quote='renatoa' pid='40927' dateline='1460880179']
Sa inteleg ca si carnea o tocati electric ? Big Grin
Sau, mai rau... cumparati gata tocata ?!!!  Sad


O sa razi poate!
Cele mai bune sărmăluțele dar si cele mai bune pârjoalele le facea bunica !
Secretul , carnea era tocata.....manual , cu un satâr !

Si legat de noua forma a forumului, procedez la fel ca inainte si selectez un scurt fragment din postul la care dau raspuns insa acum apare diferit (nu neaparat si bine ) .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#20
eu toc si carnea electric, dar n are legatura, se toaca usor oricum.
daca ai o cafea, de ex de la yume, nu e chiar o placere s o toci manual la lido Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#21
Pai... ? Si eu prajesc light, dar nu am sesizat vreo crestere de efort, nici la Dienes, nici la Che... Confused
 
Reply
#22
Și eu Smile pentru că eu simt diferențe destul de mari și la dienes și la che între prăjirile mai light și cele mai dark. Asta la măcinătură pentru espresso, dar presupun că tot la asta te referi și tu.

Poate ești mult mai puternic Smile
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#23
Si eu simt diferenta de prajiri cand rasnesc la manuala
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#24
Cafeaua prajita light e mai dura.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)