Hello There, Guest! Login Register


Quamar T48 AUT

#1
Pentru ca nu am gasit nimic despre acest model, am decis sa fac o prima prezentare, cat de obiectiva poate fi una inca la cald, dupa 3 zile full de teste si cafele pana la 10-11 seara. Nu sint sigur ca voi putea fi concis sau extrem de ordonat in ganduri si idei, dar imi voi da silinta.

  Am tot urmarit un upgrade de ceva vreme si dorind sa merg direct in liga mare a cutitelor, pt a evita pe cat posibil perspectiva unei noi achizitii in viitorul aproapiat, am dedicat ultimele 3 luni si jumatate unei certatari cat de aprofundate despre diferite branduri si modele, punand pe hartie avantaje si dezavantaje, costuri, beneficii si feedback-uri diverse. Aveam din start 1-2 modele care intruneau conditiile "rasnitei supreme" (ca tot am avut topic), dar impedimentul nr.1 - bugetul - m-a impiedicat categoric sa le iau in calcul la modul practic. Am decis asadar ca si criteriu final de selectie principiul "best bang for the buck". Chiar si asa n-a fost deloc usor, si cu cat cercetarea devenea mai profunda, cu atit luarea unei decizii cu care sa fiu impacat era tot mai grea, aproape imposibila in unele momente. 

  Mi-as fi dorit mult sa am ocazia unor teste 1:1, in care sa pun laolalta modele ale aceluiasi brand, dar cu marimi diferite ale cutitelor - 64/75/84 mm si sa verific personal ce diferente perceptibile exista in ceasca doar pe baza acestui criteriu. Nu ma intereseaza neaparat cum se numeste producatorul, caci nu am ales niciodata un articol pe baza numelui/brandului, ci a utilitatii ce o ofera si mai ales a raportului pret-calitate. Era ideal sa pot alinia macar 3-4 branduri cunoscute, si sa compar intra si inter brand diferentele pe marimi.
Caci am tot citit si auzit teorii care sustin ca aceste diferente sint uriase, la fel cum am auzit ca strict marimea cutitelor NU are absolut nimic de-a face cu gustul in ceasca. Si toate astea de la bautorii simpli de cafea, pina la campioni barista de la noi si de afara, la prajitori si degustatori de top. Cam in proportie de 50:50, atit cat sa nu stie nimeni exact care e adevarul si cat e perceptie subiectiva sau placebo. Asa ca, pentru linistea mea sufleteasca, am decis sa aleg doar intre 2 clase  - cutite de 75 si 84mm.


Despre Quamar T48 

Din informatiile culese in special de pe piata australiana, nord-americana si canadiana, (prin Europa mi-a fost imposibil sa gasesc pe cineva care sa ofere feedback despre acest model) am aflat ca exista, in principiu, 3 generatii de T48, chiar daca oficial nu se furnizeaza aceste date de catre producator. Modelele pana in 2011 constituie prima generatie, cu o serie de bug-uri semnalate de utilizatori, atit la partea electrica cat si cea mecanica (ma gandesc aici la dozator, cutite).

Apoi modelele 2012-2015 sau generatia 2, la care bug-urile au fost rezolvate 100%;
Si generatia 3 - actuala, cele puse pe piata din 2016 incoace, identice ca specificatii cu generatia 2, dar cu imbunatatiri estetice (consistente spun unii) si de finisaj/calitatea materialelor externe (carcasa, hopper,etc.).

Modelul ajuns la mine - unul automat, cu dozator - este datat "Octombrie 2012". Un aparat extrem de robust, mai mult decat masiv, dar f.frumos lucrat, cu o usoara tenta retro. Calitatea finisajelor o gasesc cu mult peste impresia care mi-au lasat-o pozele online. Cantareste 15 kg, fara accesorii montate,  care mai adauga si ele ~1kg. 

Cutite plate de 84mm, reglaj stepless, motor de 480W la 1400 rpm, cu capacitate de macinare de 8 kg / zi. Macina un single dose (7-8 gr.) in 3 secunde si un double (15-16gr.) in 6 secunde. Dimensiunile nu sunt tocmai mici, dar, din punctul meu de vedere, nici pe departe fata de cum ma asteptam, citind review-uri in acest sens. E un aparat profesional comercial, de uz intens si f.intens. Fara generosul hopper instalat (1,2 kg - 1,5 kg) are exact aceeasi inaltime ca si rasnita veche, care era definita ca un home grider autentic. E mai mare in volum, desigur, dar daca m-as fi straduit sa-l pun fix in locul celuilat, care nu statea neaparat inghesuit, as fi reusit. Multa lume se fereste de aparate mari, orientandu-se dupa poze sau cifre, eu pornisem hotarat sa nu tin cont si de acest aspect, ca sa usurez alegerea. Si nu-mi pare rau, chiar a fost o surpriza frumoasa sa constat ca, contrar tuturor descrierilor, uriasul bucatariei ramane cuptorul cu microunde, indiscutabil.

Ma aflu in al 6-lea an de utilizare a unui Rocky doserless de 50mm, rutinat deplin cu cantarirea dozei dorite si macinarea ei, rareori cu boabe in hopper. 
De la prima utilizare a lui T48 n-am avut nici un fel de problema in a lucra cu dozatorul (nu era neaparat ceva nou pt mine), dupa 5-6 cafele am si uitat ca execut alt ritual decat cel de pana acum. Consider metoda descrisa pe larg, in repetate randuri, de catre colegul radudani, mai mult decat facila, cu nimic mai lunga sau solicitanta decat metoda ce-o aplicam pana acum la doserless-ul  meu. Chiar din contra, mi se pare mai la indemana si elegant sa dau de 2-3 ori cu pensula la orificiul camerei cutitelor si pe marginile interioare ale dozatorului, pt. a culege si ultima jumatate de gram de cafea macinata, decat sa dau palme si sa scutur vechiul grinder, iar atunci cand vedeam ca nu curge tot de pe acel jgheab curbat, mai aveam de scormonit si pe acolo cu pensula sau coada ei, dupa caz.

Nu am avut ocazia sa cantaresc retentia unei prime utilizari deoarece se facusera in prealabil niste probe de macinare pt granulatie mare. Dar verificand ulterior, aleator, cam 2 din 3 macinari, aveam in portafiltru aceeasi cantitate introdusa ca boabe in rasnita, +- 0,1 - 0,3 grame, in functie de rigurozitatea pensularii, eventual si un impuls motor. Pt. un aparat comercial de marimea asta mi se pare absolut fabulos!

La Rocky foloseam de ani de zile WDT-ul fara exceptie, iar recent si RDT-ul din greu (Rocky facea la unele cafele niste bulgarasi gigant, greu de spart). La T48 am ramas surprins sa vad ca nu exista nici macar o urma minora de bulgari. Sa fie sitemul dozator "de vina" sau nu, dar oricat am macinat, vreo 4-5 tipuri de cafele si prajiri complet diferite, rezultatul a fost mereu acelasi. Felul in care dozatorul imi distribuie cafeaua in portafiltru m-a incurajat sa testez  si fara WDT, macinatura avand un aspect f. pufos. Am avut niste curgeri ca la carte. Daca la inceput, din obisnuinta, mai bateam portafiltrul plin de blat ca sa se aseze macinatura, ulterior am preparat shoturile in regim barista - maciat, dozat din 2 miscari si tampat drept si direct acel morman conic de cafea asa cum cadea el din dozator. Mereu curgerile au fost perfecte. Cu Rocky pierdeam secunde bune facand WDT minutios, apoi nutation si apoi tampare clasica si nu mereu cugerile erau de 10. 

Cu noul grinder orice curgere arata ca pt reclama sau poza de coperta de revista, fara nici un alt artificiu.  De curiozitate am executat de vreo 2 ori si un WDT sa vad daca ajuta; posibil felul in care incepea extractia - de la marginile portafiltrului spre mijloc, si modul in care se forma conul pe centru era o idee mai asezat, mai lent si ordonat si curgerea usor mai cremoasa, (crema usor efervescenta) dar era nevoie de atentie pt a sesiza aceste aspecte. Asadar, incep sa am vaga banuiala ca acest sistem dozator face f. bine ceea ce face de felul lui, si in practica, oricat ne-ar deranja ideea, suplineste destul de mult tot ansamblul de miscari/tehnici ritualice obsesiv-compulsive pe care le-am adoptam noi, cei impatimiti de cautarea espressoului perfect, in prepararea pucului. 

(Ca o paranteza - asta ma face sa rememorez 2 placute si dragi scenarii: 

1. acei batrani barista italieni, care din pct. nostru de vedere tampeaza in reala bataie de joc, mai lovesc PF de obiectele din jur sau de grup, de aproape sare pucul din el, si totusi iti ofera in ceasca o bautura excelenta, chiar daca multi catalogam calitatea boabelor folosite ca fiind indoielnica si mult prea departe de cafelele de specialitate atit de galonate in era 3rd W. 

2. acele perioade cand pui mana pe o cafea ireal de buna, atit de buna incat oricum ai prepara-o, oricat de gresita e distributia si curgerea neuniforma, la orice temperatura o extragi, nici nu prea conteaza in cate secunde, ai in ceasca o bautura ce te face sa ametesti de placere, pana la lacrimi si  crezi ca e doar un vis. Si nu-ti doresti sa imbunatatesti ceva din tehnica la urmatoarea extractie pt ca este evident ca "mai bun de atit pur si simplu nu e posibil si nici suportabil" ! )



Si acum partea cea mai importanta, gustul in ceasca. 

La Rocky nu mai puteam face usor diferentieri clare si de detaliu, dupa atitia ani de obsinuita, dar pus direct langa alte grindere rezulta o conlcuzie clara pt oricine: gustul era mereu la extremele unei cafele, indiferent de tip sau gradul de prajire. In ceasca se afla foarte intensa atit componenta acida, cat si cea amaruie, uneori ambele asa de prezente incat acopereau orice alte note. Contrar cafelei si prajirii ei, aciditatea era de multe ori in exces si nu putea fi combatuta nici prin temperatura, nici prin manipularea altor variabile in extractie, iar prezenta simultana a bitterului accentuat era un indicator clar ca ceva nu functioneaza la paramentrii normali. Consistenta lichidului era in general una curata, clara, dar mai apoasa,(usor inspre drip) in cazul cafelelor prajite medium. Parca disparea orice urma de body si acea textura siropoasa, care razbatea doar la o prajire foarte intensa. Ce ar putea fi asta oare, altceva decat o macinatura care contine particule prea mari, inegale, langa acele fines, nu stiu. 

La T48 e cu totul o alta poveste. E enervant cat de usor, simplu si de la sine se obtine un espresso perfect balansat. Totul e rotund, echilibrat, ca o sfera in care sunt mixate ideal aromele, iar lichidul e extrem de vascos; chiar si la o cafea SO prajita light (desi nu sint mare amator) textura e siropoasa precum o miere de salcam. Dulceata si caracterul ciocolatiu sint accentuate by default din ce am observat pana acum; nu stiu daca asta ar putea fi o regula la toate cafelele de acum inainte; iar aciditatea, acolo unde exista strict datorita tipului de cafea, e o reala placere si ai plange dupa ea daca ar disparea subit. 

Trangand shoturi macinate la 2 grindere in paralel, intelegi mai mult ca oricand de ce grinderul a fost, este si va fi mult mai important decat espressorul, in vecii vecilor.

Acum, daca tin cont de oferta oficiala a producatorului pentru acest model, plus TVA si taxele transport, pretul sare bine de 900 euro. Si tot e inca decent daca te gandesti din ce clasa face parte, un aparat profesional, varf de gama a unei fabrici de renume cu produse Made in Italy.
Socotesc asadar ca, achizitionarea lui la o reducere de 40% a fost o ocazie mai mult decat excelenta pt a face acest pas. Probabil ca mai am nevoie de timp mult ca sa pot rezuma obiectiv pareri pro si contra, dar pt. o prima impresie sint relativ destul de aproape de efectul "WAW!" Doar ca nu-mi place sa ma las dus de val, prada entuziasmului de moment. In zilele ce urmeaza ma voi stradui sa fac exces de scepticism si sa reiau comparatiile in paralel la cele 2 aparate. Astept cu rabdare sa treaca sentimentul de "nou" si bucuria aferenta, sa vad atunci care vor fi experientele. Desi imi doresc sincer sa nu gasesc vreun motiv sa arunc cu pietre, sau de regret.
-----------------------------
p.s.:
Vreau sa-i multumesc mult lui Liviu pt. absolut TOT, Silviei pt. oportunitate si tuturor celor de aici care mi-ati dat un sfat, o parere sau un feedback atunci cand am avut nevoie.
Daca cineva are si alte curiozitati, voi incerca sa raspund cum stiu mai bine. Poate informatiile oferite vor face putina lumina asupra acestui model si vor aduce un mic ajutor in luarea unei decizii corecte pt. cei care se gandesc la un upgrade in clasa asta de rasnite.



[Image: EirffuW.jpg]

[Image: PsjHIb7.jpg]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#2
Felicitări pentru achiziție și pentru prezentarea informativă și binevenită!
Și eu mă gândeam o perioadă să achiziționez acest model, dat fiind că este cel mai ieftin din liga titanilor, însă, între timp, din cauza constrângerilor financiare, m-am orientat spre un model SH.
Auzisem că modelele produse de Quamar sunt mai gălăgioase decât altele de pe piață. Care este experiența ta cu T48? Spre surprinderea mea, modelul Mazzer Major pe care îl folosesc acum, deși este foarte vechi, este mai silențios decât Mahlkoenig Vario Home, atât în timpul râșnirii, cât și atunci când motorul se învârte în gol.
Ai putea să pui o fotografie cu interiorul dozatorului? Eventual cu pudra de cafea în interior și apoi cu ce rămâne după ce se învârte steluța/rozeta prin interiorul lui? La mine rămâne cam mult și se cere o modificare, pentrucă acum rozeta nu șterge tot ce rămâne în dozator.
Cum se face accesul la camera cuțitelor, comparativ cu alte modele? Din fotografii mi se pare o cameră capsulată. Dacă ai putea exemplifica cu niște fotografii, în măsura posibilului, ar fi minunat.
Să o stăpânești mult timp, cu extracții reușite!
Folosesc: Bezzera Strega | Mazzer Robur | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Baratza Sette 270 | Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
#3
Fiind doar a 2-a rasnita nu am termen de comparatie decat cu cea veche, care era mai galagioasa ca un ceas desteptator. Fara gluma, cam toti vecinii mei cred ca stiau cand o folosesc, cel putin dimineata devreme/seara tarziu. Dar avea nivel mare de zgomot si cand invarteam cutitele in gol, fara cafea.
T48 cand merge fara cafea suna in genul unui ventilator electric, nu-l gasesc galagios; dar vazusem ceva comparatii intre diferite modele pe YT si acolo Quamarul avea sunetul cel mai strident.
Personal, gandidu-ma la Rocky, pe T48 nici nu-l mai aud  [Image: smile.gif]

Voi reveni cu poze din interior. Evident, dupa rotirea mecanismului ramane ceva praf de cafea, cat sa poata fi observat. Eu mi-am format deja reflexul sa dau imediat cu pensula ca sa curat tot ce se poate si sa strang in PF. Mici resturi razlete tot raman, nu e ca si dupa o curatare generala cu aspiratorul. Dar vizual, n-as zice sa fie mai mult de 0,1 gr tot ce ai putea culege din intregul ansamblu.

Camera cutitelor din nou nu am cu ce sa o compar in afara de Rocky, unde era un intreg palat de clestar, cu ce adunai de acolo la curatare mai strangeai de-un dublu [Image: smile.gif])
Cel putin jumatatea exterioara mi se pare usor de curatat cu pensula din 1-2 miscari. Nu stiu exact cat se mai gaseste spre jumatatea interioara. Din capul locului hotarasem sa nu ma cramponez in problema retentiei, din moment ce ma indrept spre o comerciala mare, indiferent de firma,, modul de proiectare si fucntionare iti aduc rentetie la pachet. Cine doreste, se poate lupta cu ea, cu modificarile de rigoare, momentatn nici nu ma gandesc la asa ceva.

Hai ca m-am ambitionat si-am cantarit tot ce se poate strange din ansamblul dozatorului plus din tunel, dupa macinarea unei portii duble: sub jumatate de gram(vezi ultima poza).

Am suflat viguros cu o pompa in camera cutitelor pana nu mai iesea nimic, am pensulat, vizual, din orice parte ma uitam nu mai vedeai urma de cafea (acuma, nu stiu cat o fi in camera, in partile ascunse ochiului).

Am cantarit  apoi 15.0 grame boabe, am macinat, am pensulat temeinic.
Rezultatul final in PF = 14,9 grame.

[Image: Etd61Qd.jpg][Image: LzbBYaa.jpg][Image: lio48P9.jpg][Image: QQcSYtu.jpg][Image: bTALDCf.jpg]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#4
Damian The Man Wrote: ... dorind sa merg direct in liga mare a cutitelor, pt a evita pe cat posibil perspectiva unei noi achizitii in viitorul aproapiat...
... nu am ales niciodata un articol pe baza numelui/brandului, ci a utilitatii ce o ofera si mai ales a raportului pret-calitate. ...
... n-am avut nici un fel de problema in a lucra cu dozatorul ... mi se pare mai la indemana si elegant sa dau de 2-3 ori cu pensula la orificiul camerei cutitelor si pe marginile interioare ale dozatorului, pt. a culege si ultima jumatate de gram de cafea macinata, decat sa dau palme si sa scutur vechiul grinder...
... Felul in care dozatorul imi distribuie cafeaua in portafiltru m-a incurajat sa testez  si fara WDT, macinatura avand un aspect f. pufos. Am avut niste curgeri ca la carte. ...
... Asadar, incep sa am vaga banuiala ca acest sistem dozator face f. bine ceea ce face de felul lui, si in practica, oricat ne-ar deranja ideea, suplineste destul de mult tot ansamblul de miscari/tehnici ritualice obsesiv-compulsive pe care le-am adoptam noi, cei impatimiti de cautarea espressoului perfect, in prepararea pucului. 

... acei batrani barista italieni, care ... iti ofera in ceasca o bautura excelenta, chiar daca multi catalogam calitatea boabelor folosite ca fiind indoielnica si mult prea departe de cafelele de specialitate atit de galonate in era 3rd W

... pui mana pe o cafea ireal de buna, atit de buna incat oricum ai prepara-o, oricat de gresita e distributia si curgerea neuniforma, la orice temperatura o extragi, nici nu prea conteaza in cate secunde, ai in ceasca o bautura ce te face sa ametesti de placere...


... La T48 e cu totul o alta poveste. ... Totul e rotund, echilibrat, ca o sfera in care sunt mixate ideal aromele ...nu stiu daca asta ar putea fi o regula la toate cafelele de acum inainte; ...
...Din capul locului hotarasem sa nu ma cramponez in problema retentiei, din moment ce ma indrept spre o comerciala mare, indiferent de firma,, modul de proiectare si fucntionare iti aduc rentetie la pachet. ...

admirabil pentru un review de forum, zic eu!
e vorba de un titan grinder si e vorba de Ceado!
deci nu critici si nici pareri de expert in ale diferentelor in degustare, ci parerea deschisa, credibila, detaliata a unuia dintre cei ce prepara espresso acasa! 

(ok, opinia mea, dar in lumea asta a echipamentelor espresso, brand-ul e determinant... adica iti da - sau nu - nota de incredere de care ai nevoie pentru a te 'arunca' intr-o investitie; o transforma din riscanta, din 'joc', in ceva frumos si durabil...
sigur, totul e perisabil, e vorba de alimente si de oameni [Image: smile.gif]
 
Damian The Man Wrote:... intelegi mai mult ca oricand de ce grinderul a fost, este si va fi mult mai important decat espressorul, in vecii vecilor.

pentru o aceeasi cafea si aprox. o aceeasi setare de granulatie, fiecare grinder capabil espresso are o amprenta proprie de distributie dimensionala bimodala a particulelor in macinatura;
de aici ar incepe orice discutie comparativa, ok;
dar incercand sa inteleg dece grinderele sunt atat de importante in prepararea espresso, elementul comun tuturor grinderelor profesionale sau, in general, capabile espresso, este consistenta distributiei dimensionale a particulelor; in final, consistenta in caracteristicile macinaturii!
de consistenta e vorba si in cazul masinilor espresso capabile espresso: doar ca aici, procesele sunt mai greu de previzionat, chiar daca avem destula experienta cu masina; si ele depind in mare masura de macinatura pucului, adica de grinder...
(1) caracteristicile constante ale pucului, obtinute in principal cu ajutorul grinderului (ok, nu neglijam nici elementele de indemanare/experienta ale operatorului) plus (2) o cafea buna (proaspata si curata) dau aproape in orice caz (a se vedea citatul de mai sus), pe (3) o masina espresso... capabila espresso, o bautura cel putin buna!
pentru ca extractia inseamna solubilitate si debit, in timp si temperatura;
(presiunea? si faimoasa sa profilare? simplificand: ea exista... in preinfuzie; odata 'strapuns' pucul, in curgere, avem diferente de presiune, restrictia pucului si debitul rezultat!)
vrem mai mult? sa fie soare, aer curat, caldura in priviri si ganduri... (hai, ca devin patetic [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#5
(16-03-2017, 15:12)radudani Wrote:   e vorba de un titan grinder si e vorba de Ceado!

 ...ma tem ca nu reusesc sa inteleg (sau sa fac vreo legatura) [Image: confused.gif]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#6
Damian The Man Wrote:  "e vorba de un titan grinder si e vorba de Ceado!"
 ...ma tem ca nu reusesc sa inteleg (sau sa fac vreo legatura) 

am ramas si eu a mirare, nu stiu ce sa explic... pe litere? [Image: smile.gif]

titan grinder -> home-barista TGP & Co, din 2007...
Ceado -> unul din primele 4-5 brand-uri de rasnite respectabile

deci un Ceado mare e prin el insusi o garantie de calitate (punctul meu de vedere) si a vorbi despre performantele lui mi s-ar parea redondant, neinteresant, atata timp cat nu ai conditii de laborator pentru testare! 
in schimb, in prezentarea ta am gasit elemente inedite, specifice,
'deci nu critici si nici pareri de expert in ale diferentelor in degustare, ci parerea deschisa, credibila, detaliata a unuia dintre cei ce prepara espresso acasa!'
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#7
(16-03-2017, 23:07)Damian The Man Wrote:
(16-03-2017, 15:12)radudani Wrote:   e vorba de un titan grinder si e vorba de Ceado!

 ...ma tem ca nu reusesc sa inteleg (sau sa fac vreo legatura) [Image: confused.gif]

Radu a scris Ceado în loc de Quamar. Nu că ar fi una mai slabă ca alta. Big Grin
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#8
In regula, nu reuseam sa leg partea asta de quote-urile de deasupra si suspectam ca ori imi scapa mie ceva, ori sint oarece vorbe cu tilc  [Image: 29.gif]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#9
Felicitari Damian! Pacat ca nu suntem mai aproape caci am fi adus titanul la o intalnire.  Smile
 
(16-03-2017, 15:12)radudani Wrote: dar incercand sa inteleg dece grinderele sunt atat de importante in prepararea espresso, elementul comun tuturor grinderelor profesionale sau, in general, capabile espresso, este consistenta distributiei dimensionale a particulelor; in final, consistenta in caracteristicile macinaturii!


Opinia mea pana in prezent ar fi ca avem de-a face cu 3 situatii distrincte atunci cand lucram cu o rasnita profi, existand suspiciuni rezonabile ca distributia particulelor in rasnire ar fi diferita, acest lucru afectand tocmai consistenta:

1. rasnire on demand cu hopper-ul semiplin (sustinuta ca ideala, de catre multi baristi cu experienta) 
2. rasnire single dose, cu un tamper in loc de hopper (sau hopperul gol, situatie pe care o cred si mai nasoala, caci boabele vor avea un efect de pop up mai mare, mai inalt, cu o usoara prelungire a timpului de rasnire si posibile efecte adverse, pentru ca incurajam macinarea mai lunga a unor cantitati de boabe mai mici simultan. Daca as face o filmare slow motion, as vedea boabe cu ies usor din valtoarea cutitelor, sar din gaura, urca spre peretii hopper-ului, vin inapoi pe tobogan si intra intre cutite impreuna cu doar cateva surate. Tamperul pus in loc de hopper sau vreun dop DIY, ma gandesc ca le va tine mai adunate). Barista Claudiu Stavrica mi-a spus recent explicit ca astfel pierd 50% din beneficiile K30-ului meu aspura calitatii rasnirii.  
3. rasnire single dose cu RDT, domeniu pe care abia ce am inceput sa-l studiem

Tare mult ma gandesc la necesitatea cumpararii unor site Kruve, care sa ne ajute sa observam clar diferente de genul celor de mai sus. Ar fi un martor cat se poate de obiectiv al incercarilor noastre de a compara granulatii, tehnici de rasnire etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
zuluafonu: "Radu a scris Ceado în loc de Quamar. Nu că ar fi una mai slabă ca alta. [Image: biggrin.gif] "

da, nu asta e relevant, nu am intervenit pentru rasnita, ci pentru continutul postarii lui DTM
dar neatentia e a mea! sorry! si perseverare...
culmea, m-am gandit la Ceado, nu doar am scris din gresala!
ce-i drept, toate acestea din randul titanilor sunt de comparat mai mult ca ergonomie...
(fara ceva rational in spate, as aseza totusi Ceado ceva mai in fata, dar depinde si de modele...)

si oricare ar fi, la cutite mari de tot, e bine de facut undeva pe parcurs, dupa 'rodare' (daca e cazul), o verificare de paralelism cu markerul lavabil...
merge si la case mai mari, cum ar fi EK43...(98mm cu motor de 1300W)

si vorbind de rasnite mari profesionale, nu trebuie uitat nici Compak R120 cu cutite plane de 120 mm, motor de 1kW si 1,5Kg de boabe pe minut, pentru espresso [Image: smile.gif]

p.s.
asa cum spuneam, consider puterea motorului foarte importanta;
Sette in ciuda performantelor remarcabile, e o rasnita de bucatarie, nu profesionala, printre altele si fiindca are un motor slab; si diferenta se simte in nevoia de reajustare cand schimbi boabe mari cu boabe mici; cel putin in comparatie cu Macap-ul meu, cu motor de 600W la 900 rpm;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#11
Mi-am amintit, citind postul lui Lyvyoo  - pct.1 vs. pct 2. 
La vechiul grinder nu am avut curiozitatea sa verific diferentele macinarii single dose vs (mini)hopper plin. Acel mini-hopper era prevazut oricum cu o aparatoare din plastic care sa reduca efectul de popcorn (desi el exista oarecum).

A incerct oare cineva sa simuleze artificial efectul greutatii boabelor din hopper, pt a exercita acea presiune constanta pe masura ce ele intra intre cutite? Ma gandeam la un pahar de hartie de exemplu, compatibil prin diametrul bazei cu deschizatura grinderului, iar in pahar puse efectiv boabe de cafea, pt a avea o greutate cat mai apropiata de conditiile reale.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#12
Sau un tool 3D Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Sau asa. Doar ca, dupa cum vad eu lucrurile, ar fi important ca greutatea acelei piese sa fie cat mai aproapiata de greutatea care o exercita cafeaua (care variaza la randul ei in functie de cantitatea din hopper).
Presupun ca o greutatea prea mare ar presa excesiv boabele peste cutite, una prea mica ar favoriza efectul de popcorn...
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#14
Revin cu o observatie (cu caracter de constatare): macinatura are o sensibilitate deosebit de mare la forta de tampare vs. debit; si e prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie.

La vechiul grinder diferentele de acest gen erau incredibil de mici, aproape insesizabile sau inexistente la unele tipuri de boabe/prajire. O tampare cu toata forta (peste 30kg) vs. o tampare doar din greutatea tamperului fara apasare efectiva nu influentau debitul cu mai mult de 2-3 grame, in scenariul de curgere 1ml pe secunda.

La T48 astfel de situatii extreme de tampare pot duce de la un timp de extractie de 19 secunde la unul de 55 secunde pt aceeasi cantitate de lichid in ceasca! Absolut orice fluctuatie a fortei mainii+tamperului se resimte in rezultatul final si se observa diferente de minim +- 5 secunde la curgere.


Nu am sesizat, in schimb, diferente atit de transante intre diversele tehnici de distributie (WDT, lovituri laterale sau verticale ale PF). Debitul pe secunda ramane cam acelasi +- 1-2 secunde maxim (sau chiar deloc) !
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#15
Usor off topic dar aproape aceeasi "sensibilitate" o regasesc si in cazul aparatelor mele...
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#16
(20-03-2017, 13:36)Damian The Man Wrote: ...macinatura are o sensibilitate deosebit de mare la forta de tampare vs. debit;

...nu influentau debitul cu mai mult de 2-3 grame, in scenariul de curgere 1ml pe secunda.

...Absolut orice fluctuatie a fortei mainii+tamperului se resimte in rezultatul final si se observa diferente de minim +- 5 secunde la curgere.

Nu am sesizat, in schimb, diferente atit de transante intre diversele tehnici de distributie (WDT, lovituri laterale sau verticale ale PF). Debitul pe secunda ramane cam acelasi +- 1-2 secunde maxim (sau chiar deloc) !
(20-03-2017, 13:43)tecsi78 Wrote: Usor off topic dar aproape aceeasi "sensibilitate" o regasesc si in cazul aparatelor mele...

da, iarasi off-topic, dar aici se discuta asta, nu?

detaliile de mai sus imi amintesc de incercarile mele de a lamuri rolul tamparii, prin 2012 sau 2013

de-alungul a vreo 4-5 ani de utilizare rasnite capabile espresso, am observat desigur variatii de debit functie de - as zice eu - calitatea tamparii;
ce vreau sa spun: forta de tampare, de pe la un 5 Kg in sus, nu ar trebui sa mai fie relevanta...
dar asta mai depinde si de masina espresso folosita: masinile performante nu fac deosebirea intre un puc 'asezat' bine, cu o distributie uniforma a particulelor in volum, sub greutatea proprie a tamperului si un puc presat de-ti ies ochii din orbite, eventual urcandu-te cu bocancii pe el [Image: smile.gif]
motivele, ca si speculatiile, sunt multe si variate: (1) o apasare cu mijloace manuale oricat de puternica (a incercat cineva sa foloseasca o presa industriala de sinterizat pulberi? [Image: smile.gif] nu compacteaza decat o zona superioara pe verticala pucului; mai in adancime, forta cu care se apasa se disperseaza in forta de frecare dintre particule (de aceea rezista acoperisurile inalte sustinute de coloane, sau boltile, portalurile etc.), (2) presiunea tamperului e pe la o jumatate de bar, fata de presiunea apei in extractie la 8-10 bar, (3) preinfuzia sau contactul initial cu apa ce navaleste pe stratul superior al pucului, determina umflarea particulelor - intreaga structura 'presata bine' se modifica in bine sau rau, functie de distributie, (4) la masinile cu levier, sunt frecvente situatiile in care conglomeratul de pulbere macinata - pucul, e dislocat si apoi presat la loc de apa de extractie (!) etc.
particulele uscate, presate, rezista presiunii, prin fortele de frecare intre ele; odata ude, lubrefiate, aluneca mai usor intre ele si de aici comportamentul in faza de extractie (migrare fines sub debit), cand mai intervine, pentru complicarea explicatiilor, si umflarea acestor particule;

sunt dintre cei care sustin ca e incorect sa spui ca forta de tampare influenteaza direct debitul!
da, exista influente indirecte, dar de aceea consider tamparea ca parte din distributie, din felul in care avem grija - calitatea tamparii, a distributiei in general - ca particulele de macinatura sa ramana uniform distribuite in volum;

deosebirile pe care le constatam - debit diferit, curgeri urate - sunt din (1) tampari proaste, care rup aderenta intre straturile de macinatura sau/si o aglomereaza inegal, sau (2) distributii proaste, fie datorata lipsei de consistenta in distributia dimensionala a particulelor macinate (rasnite proaste, sau cutite prost aliniate, sau... rasnite manuale, mai ales cele mici - sorry, Lyvyoo [Image: smile.gif] sau asezarii neglijente a macinaturii in sita (fara WDT, RDT, NSEW - acolo unde sunt necesare...)
etc.

vorbind de rasnite (mari), merita amintit ca exista variatii substantiale de debit pentru o aceeasi setare de granulatie a rasnitei si pentru o aceeasi preparare a pucului:
e vorba de debit (mult) mai mare cand lucrez single-dose fata de on-demand, 'din hopper'; de remarcat aici ca, orice incercari s-ar face cu o simulare a greutatii boabelor din hopper, ultimele 5-7g, deci peste 25% din doza, se va macina diferit fata de macinarea 'din hopper' care va avea 100% aceeasi distributie dimensionala a macinaturii (la rasnitele capabile espresso); am vazut solutii simple si eficiente (un tub care prelungeste in sus diametrul camerei de intrare si in care culiseaza un piston 'cu greutate') dar cred ca solutia cea mai buna ca rezultate statistice in single-dose, ramane sa se ajusteze setarea rasnitei pe mai fin, fara modificari - eventual, un tamper asezat peste boabe limiteaza popcorning-ul, fenomen care partial determina inegalitatile de distributie, dar si marirea duratei macinarii;
vorbind de variatiile de macinatura pentru o aceeasi setare de granulatie, nu cred ca s-a amintit pe aici un fenomen interesant la rasnitele cu doser: partea de macinatura ce e fortata sa iasa in gramada deja formata, da o curgere mai 'stransa'!
sigur, in doser, macinatura se amesteca, dar un asemenea fenomen anuleaza practic orice urmare a faptului ca lucrez un fel de 'single dose' cu doserul: cantaresc boabele pentru intreaga sesiune (cca. 5 x 19-20g) si le macin pe toate, dupa care dozez prin 'clampaneala'...[Image: smile.gif]
de fapt, diferenta intre 'calupurile' de macinatura care curg in doser, e proportia de fines-uri si asta e bine pentru espresso; IMO;

si revenind la rolul masinii espresso: preinfuzia, si felul in care se poate profila presiunea si mai apoi debitul, are un rol determinant in 'acceptarea' de catre masina a pucului, asa cum e, si executarea unei extractii cel putin multumitoare;
e suficient sa ma uit - a cata oara - la manopera lui Rosario din clipurile de la barul DE.GA din Napoli...
care barista eficient, sta sa tampeze in forta de multe sute de ori pe zi? si nu de teama sindromului carpian, ci pentru a nu mai pierde timpul cu ceva care e mai mult ritual OCD de casa [Image: smile.gif]
sigur, extractie multumitoare in primul rand daca avem sansa sa folosim o cafea buna...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#17
Interesante infromatii...

Pe vremea cand foloseam acelasi aparat espresso cu cafea gata macinata (in mare parte comerciala, caci ante 2010 nu-mi aduc aminte de multe prajitorii prin zona) intelesesem cat de importanta e tamparea si forta ei. Ea conditiona 99% dintr-o curgere "in timp".

Apoi a venit grinderul Rocky care mi-a aratat ca, cu tampare sau fara, cam tot pe acolo. Dupa ce nimereai setarea de macinare aveai un 1:2.5 in 27-30 secunde, chiar si daca tampai cu dosul unei linguri de supa de multe ori la un dark roast ( asta nu se aplica si cafelelor SO prajite f. light). Uneori radeam pe sub mustata de cei care dadeau tamperului o importanta de-a dreptul "academica" in rolul prepararii cafelei.

Acum incep un al capitol se pare, cel al manuirii tamperului cu f multa grija si finete, caci, la orice miscare necoordonata extractia o ia razna.

Frumoase momentele astea in viata, cand te intorci la ceva ce credeai ca sti la perfectie si vezi cate ai defapt de invatat si imbunatatit.


Ps.: Radu, ma bucur si ma simt onorat sa impartasim "placeri" comune,  clipul acela e in lista mea de favorites de ani buni, la fel ca multe alte documentatii despre cafeaua napoletana  [Image: smile.gif]
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#18
(20-03-2017, 20:55)Damian The Man Wrote: ....
Acum incep un al capitol se pare, cel al manuirii tamperului cu f multa grija si finete, caci, la orice miscare necoordonata extractia o ia razna.
....

Am avut, la randul meu, o perioada in care consideram ca responsabila de reusita unei curgeri corecte este forta de tampare.
Imi amintesc si de faptul ca, inca de atunci, radudani facea pionierat si explica cat de importanta este realizarea unei densitati corespunzatoare si o distributie uniforma a particulelor de diferite marimi din macinatura care formeaza pucul.
Cand ma uit in urma si revad in minte etapele pe care le-am parcurs ca espressoman, imi vine sa zambesc gandindu-ma la cat de multe pareri si concluzii eronate am ajuns uneori. E frumos ca inca mai descopar lucruri pe care le inteleg diferit cu trecerea timpului si pe care le pot imbunatati.

Un experiment simplu poate convinge insa pe oricine ca forta de tampare nu prea mai conteaza de la un anume nivel in sus. Conteaza mai mult aplicarea unei forte pentru compactarea macinaturii si pentru nivelarea acesteia, cu scopul de a realiza paralelismul intre suprafata pucului si cea a sitei dusului.

Experimentul despre care pomeneam cred ca l-a facut oricare dintre noi (mai mult involuntar), doar ca nu a privit rezultatele si din acest punct de vedere.
La o setare a rasnitei pentru o rasnire prea fina a macinaturii, putem tampa oricat de usor iar expresorul se va bloca. Invers, la o setare pentru o granulatie prea mare, putem sa tampam cu 100 kgf si curgerea va fi una prea rapida.
Plecand de aici, chiar fara a avea si alte informatii, se poate observa ca, pentru o curgere corecta, nu forta de tampare a fost cauza nereusitei ci cu totul alti factori.
Calitatea rasnitei asigura calitatea macinaturii care, la randul ei, sub mana unui operator cu minime cunostinte despre preparare conduc la o curgere cat mai corecta.
Nu voi relua explicatiile legate de o macinatura corecta, nici pe cele despre expresor si indemanarea operatorului deoarece radudani a detaliat mai sus aceste elemente.

Revenind la citatul pe care l-am selectat, daca esti in siuatia in care o variatie mica a fotrei de tampare iti afecteaza si iti modifica vizibil curgerea, inseamna ca esti in fata un indiciu evident ca ai probleme cu calitatea macinaturii si a distributiei particulelor din aceasta.
Daca rasnita este una capabila, cu cutite bine ascutite, corect montate si reglate, ar fi indicat sa incerci sa vezi in ce masura o manopera adaptata (doza, setarea marimii granulatiei, RDT, WDT, planietatea si paralelismul suprafetei pucului cu sita) te-ar ajuta.

Pot sa afirm, fara teama de a gresi prea tare, ca de aceasta problema a curgerii corecte ne lovim multi dinte espressomani.
Chiar si cu rasnite capabile unele cafele curg mai frumos altele mai putin.
Alaturi de capacitatile aparatelor si ale operatorului, gradul de prajire, soiul si vechimea boabelor au rolurile lor foarte importante.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#19
Remarca mea a venit in urma observarii fenomenului in acest weekend, fenomen constatat atat la 2 cafele single origin prajite medium-light cat si a 2 blenduri full city. Curgerile si rezultatul in ceasca sint ok, la o aplicare WDT (ceea ce fac mai rar) devi perfecte. 
Cat despre cutite, au aproximativ 5 kg la activ, deci inca mai e cale lunga de rodare. Rasnita fiind noua, as vrea sa cred ca nu ridica probleme de montaj si reglaj al cutitelor.

Constatarea mi-a ridicat si mie semne de intrebare (sau mirare), pt ca asa cum povesteam mai sus, cu vechea rasnita foloseam procesul de tampare stric pt nivelare/compactare, fara a tine cont de forta ei, care oricum nu influenta in nici un fel debitul.

Intimplator, la aceeasi cafea, aceeasi catitate macinata, fortand (total involuntar, din neatentie) tamperul destul de tare a rezultat o curgere a X grame de lichid in 50 de seunde, iar cand tamparea a fost una extra-light, doar lasand greutatea tamperului sa compacteze cafeaua, aceeasi cantitate X a curs in 19 secunde. De aici am inceput experimentul cu diferite forte de apasare/diferiti timpi de curgere pt acelasi brew ratio.

Evident, nu e stiinta prea multa, pe la a 3-4-a incercare era clar unde se afla acel sweet spot al fortei de apasare pt a obtine brew ratio-ul dorit in timpul ideal. Dar m-a surprins totusi fenomenul, rutinat fiind timp de atitia ani in care forta tamparii nu juca un rol in debit si nu-i dadeam nici un fel de importanta.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#20
Incearca si single dose cu RDT.

Totusi, efecte ciudate vom observa si daca sub sau supra licitam si alti parametri, deci eu unul consider o bataie de cap sa te intrebi de ce apar diverse anomalii la tamparea cu greutatea tamperului sau la apasarea cu +30kg forta. Poate doar ca niste experimente stiintifice ca sa vezi anumite limite. Sugerez sa ne concentram pe tampare corecta, pe o distributie ok, pe o incalzire suficienta a espressoruluii etc. si sa jonglam spre exemplu cu diferentele intre hooper semiplin / sngle dose / single dose cu RDT. Aici chiar puteam obtine rezultate diferite in ceasca si comportamente diferite ale rasnitei. Sau sa ne jucam cu debitul (unde se poate) sau cu temperatura saucu preinfuzia etc.  Eu unul am inceput sa caut cafele majoritar foarte bune spre excelente (intuitiv sau din sugestii) si e o bucurie imensa sa tragi din ele tot ce poti mai bine decat sa maltratezi in numele hazardului Smile

Clipul acela cu barista italian m-a facut sa ma uit pe site-ul wizz sa vad cat mai cost un dus / intors pana acolo (2500 lei - 3 persoane, apropo Smile  ) dar nefiind prima oara cand merg in Italia, post sau pre epoca forum, voi savuza spectacolul oamenilor care se bucura de cafea si de socializare, mai putin cafeaua. Vreau sa spun ca acea aparenta neglijenta nu cred ca functioneaza in 3rd wave. Si sa repetam- 3rdwave nu inseamna cafea acra ci grija fata de cafea in toate etapele ei. O cafea prajita dark, cu cel putin 50% robusta, macinata probabil fin pentru acel lever, nici nu are nevoie de toate grijile pe care ni le facem noi pe aici pe forum (sau altii pe home barista ori kafe netz), operatiunile aproape robotice pe care le executa signore barista fiind suficiente (nu si intamplatoare).

Stiu ca in 3rd wave exista uneori tendinta supra aglomerarii cu accesorii, tehnici barista si reglaje electronice (de unde si parodia McCafe) dar am convingerea ca niste cafele africane prajite stil...Yume, daca tot e Damian din Cluj, nu vor ajunge la sweet spot asa simplu, printr-o boema neglijenta a prepararii, dupa 1-3 saptamani de la prajire. Poate ma insel, dar vreau sa testez si sa aflu de ce m-as insela.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)