• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Quamar Q13/75 E

#1
Las aici cateva impresii despre Quamar Q13/75 E, dupa vreo doua saptamani de folosire destul de intensa, cam 4 shot-uri pe zi.

Aici e o poza cu rasnita, impreuna cu espressor-ul folosit pentru "teste": https://www.flickr.com/photos/148937562@...ed-public/

Impresia generala a evoluat, pe parcursul folosirii. Daca, initial, mi se parea OZN, ca utilizare si ca dimensiune, si eram destul de socat (obisnuit cu Kinu si nefolosind niciodata inainte o rasnita electrica pentru espresso) acum mi se pare o rasnita echilibrata, care nu ocupa mult spatiu (fara hopper).

Zgomotul e redus, aproape nu o aud fara cafea, iar cu cafea, e mai mult decat acceptabil.

Nu am folosit-o, deocamdata, decat single dose, stiind ce pierd si ce castig neutilizand hopper-ul (in mare, pierd "normalizarea" cafelei rasnite, conform informatiilor oferite de radudani - multumiri pentru aceste informatii, si nu numai pentru acestea - insa castig cam 4 g de cafea per extractie - cam atat e retentia pe traseul de la cutite pana la iesirea din palnie, fara pompari).

In urma celor impartasite de Radu Carutasu despre "pompa" pentru utilizare single dose si a video-ului de aici: https://www.youtube.com/watch?v=FPao49FNfX4 (e si un thread corespunzator video-ului pe home-barista) am cautat ceva cu care sa pot sa pompez aer pe traseul cafelei si am gasit acest irigator Smile

Diferenta intre ce face Gabor in video si ce fac eu este ca eu nu actionez "burduful" in timp ce merge rasnita, zgomotul produs imi da impresia ca nu e ok sa fac asta (nu e ca si cum se pot atinge cutitele, insa ceva se aude daca apas in timpul mersului rasnitei si nu e un sunet placut).

Dupa cum se vede in poza, am luat acel irigator tip "burduf" si i-am pus un balon taiat in jurul "gatului" pentru a evita pe cat posibil scaparile de aer cand apas pe pompa.

Irigatorul din poza are 350 de ml, il prefer pentru ca e alb, am si roz de 500 de ml si pare mai eficient la suflat cel de 500 de ml. Dar e roz...

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa scot acel boulder crusher, scotand capacul de control, dupa cum ne arata cineva aici: https://www.youtube.com/watch?v=6xeYO5-HtH8

Rezultatul a fost ca, pe finalul rasnirii, apar niste aglomerari in cafeaua rasnita, mai mult ca sigur si din cauza utilzarii single dose.

Care utilizare single dose ma ajuta sa am retentie extrem de mica, as zice sub 0.5 g.

RDT-ul nu pare relevant in reducerea retentiei, daca folosesc pompa, insa aici am nevoie de mai multe teste.

Acum, in ceea ce priveste comparatia cu Kinu, mi se pare extrem de dificil de facut, insa, cu singura cafea de pana acum pe care am putut testa (Etiopia Kochere de la Guido, prajita pe 8 mai), as putea concluziona (pripit si fara date concludente in afara gustului subiectiv), ca la Kinu, comparativ cu Q13, exista o diferentiere mare intre prima sorbitura si aftertaste (cumva la Kinu se simte mai bine gustul de fermentat din procesarea naturala si o dulceata parca ceva mai pronuntata la prima sorbitura in pahar, insa reversul medaliei este un after taste putin amar, probabil din cauza fines-urilor?).

Iar Q13 mi se pare ca a generat gusturi mai echilibrate, fara aftertaste-ul amar.

Nu pot spune, deocamdata, ca am simtit gusturi/arome in plus la Q13 fata de Kinu, insa mai incerc diferite cafele si diferite grade de prajire.

In plus, Pavoni-ul meu nu se preteaza chiar la teste comparative,suferind la capitolul repetabilitate, insa, avand "kitul de profilare de presiune" si masurand temperatura grupului cu un termometru cu sonda K, am incercat sa controlez cat mai bine variabilele, mentinand temperatura grupului in jur de 85 de grade, o presiune de 9 bar si durata extractiei in jurul a 30 de secunde (incluzand 5 secunde de preinfuzie la presiunea din boiler - 0.7 bar).
Quamar Q13/75 E, Kinu M47, La Pavoni
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)