• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Puc lipit de dusul espressorului

#1
De cand mi-am luat rasnita 43MMI, mi se lipeste pucul de grup. Inainte foloseam Hario si nu aveam acesta problema. Folosesc aceeasi cantitate de cafea, aceeasi tampare, dar apare aceasta problema. Ce naiba sa ii fac?
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#2
(17-12-2014, 13:26)tacrita0 Wrote: De cand mi-am luat rasnita 43MMI, mi se lipeste pucul de grup. Inainte foloseam Hario si nu aveam acesta problema. Folosesc aceeasi cantitate de cafea, aceeasi tampare, dar apare aceasta problema. Ce naiba sa ii fac?

La mine s-a lipit o singura data (chiar diminteata asta) cand nu am tampat foarte apasat si parca si macinatura era cam mare. Am schimbat cafeaua si inca nu am apucat sa reglez rasnita.
Cred ca are legatura, dar mai multe nu stiu sa zic. Poate ne lamureste careva.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#3
O posibila explicatie ar fi cantitate prea mica de cafea pentru acea sita (puc prea subtire aspirat la finalul exctractiei) Mai trage de cafea, macina mai gros, pluseaza la cantitate etc. si vezi rezultatele.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#4
La fel cred si eu. Pucul este dens (macinat fin, tampat puternic) si subtire (cafea putina).Apa vine cu presiune, nu-l "penetreaza" ci trece pe langa pereti, ajunge sub el si il ridica, lipindu-l de dus. Asta numai daca nu e cafea prea multa, fapt ce se poate observa cu moneda pe puc.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
m incercat cu 18gr si efectul a fost acelasi. Ceea ce zice baloozzy are logica, deoarece la 15g au curs 60ml in 25s, iar la 18g ai curs 60ml in 30s. Cred ca a curs pe landa pereti mai mult. Dimineata o sa macin mai gros si vad ce iese.
Multumesc de sfaturi
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#6
am rasnit mai gros, am pus 16 g si au curs 60ml in 26s -> pucul s-a lipit de dus. Parca vad ca o dureze ceva pana o sa gasesc "combinatia" castigatoare. Pacat de cafeaua asta din Panama...
Lelit PL41TEM, PL43MMI, Hario Skerton, Concept-Art 57.5mm
 
Reply
#7
Sotiei ii fac cafea in termos pentru la serviciu. Ca sa umplu termosul, pun mai putina cafea (14-15g) in sita de 18 si las sa curga ceva mai mult (40-50s). Rezulta o cafea ceva mai lunga peste care pun crema de lapte. La finalul extractiei espressorul suge apa din portafiltru si totodata suge si pucul lipindu-l de dus (pucul fiind foarte umed si uleios). Daca am o extractie normala de ~25s nu se intampla acest lucru, chiar daca pun 14-15 g in sita de 18.

Nu cunosc cum se comporta Lelit-ul dar cam asta ar fi fenomenul, incearca combinatii de cantitate/macinatura in asa fel incat pucul sa fie in final mai uscat.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#8
Schimba pentru un timp si cafeaua / prajitorul si vezi daca se repeta problema. Uneori de aici pleaca multe rezolvari.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
(18-12-2014, 08:14)tacrita0 Wrote: am rasnit mai gros, am pus 16 g si au curs 60ml in 26s -> pucul s-a lipit de dus. Parca vad ca o dureze ceva pana o sa gasesc "combinatia" castigatoare. Pacat de cafeaua asta din Panama...

Combinatia castigatoare cred ca e cea care a spus-o Liviu mai sus,eu asa am procedat.
 
Reply
#10
Va mulțumesc tuturor pentru sfaturi. Mi-am luat râșnița si cafea proaspăt prăjită (sarkis chocolat) si deja treaba sta altfel. Cred ca tot trebuie sa mai lucrez la gradul de macinare, dar am inceput sa obtin 30ml in 25s (din 15g boabe). Îmi mai trebuie doar tamper ca sa "intru in legalitate" Smile.

Cam asta am obținut azi, mi s-a părut f buna. [Image: a31b4ec9d917d027f027a0d947d28ef3.jpg]

O singura problema mai am, cafeaua se lipește in continuare de grup. Sa fie din cauza ca nu tampez suficient de tare (din cauza tamper-ului de plastic)? Iar după ce scot portafiltrul, rămâne puțin ud, nu e uscat așa cum cred ca ar trebui.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#11
Ar trebui sa obții 60 ml din 15 g de boabe. Daca pucul este nămol încearcă sa pui 15.5g-16g cafea. Evident ca ar trebui sa iei un tamper(de preferință dinamometric la început sa elimini o variabila-forta de stampare). Cel de plastic este o jucarie.
VBM Domobar Jr, Mahlkonig Vario, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 17g, Kinu 47
 
Reply
#12
Scuze, a fost o eroare de exprimare. Sub portafiltru am pus o ceașca de espresso, si încă un capac gradat, ca sa pot sa îmi dau seama cât curge. 60ml am obținut in total Smile. O sa încerc sa merg spre 16g cafea.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#13
Am încercat cu 16g si e tot cam la fel:

[Image: 8fb6da6ffb15558f49bbda2143606ecb.jpg]

Si așa e pe grup:
[Image: 73a88328a4f785905af0f224a48359b0.jpg]

Presiunea sta pe la 10-12 bari, iar rezultatul din ceașca e ok:
[Image: f07f47df6ce39560e4c14b299db301e1.jpg]

Sa fie tamparea de vina?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#14
Daca iese bine in ceasca asta conteaza. Ai incercat sa montezi portafiltrul cu o moneda pe el? Daca nu ramane urma (fara sa pornesti pompa) inseamna ca din tampare pucul "pluteste" in apa impinsa de pompa si se lipeste de dus. In afara de putina mizerie care se duce cu un flush, nu aduce nimic rau IMO.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#15
(27-12-2014, 16:56)andra Wrote: Sa fie din cauza ca nu tampez suficient de tare (din cauza tamper-ului de plastic)?

DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
(27-12-2014, 21:46)amarok Wrote: DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.

Ok. Atunci aștept sa imi iau tamper-ul si mai văd apoi ce mai trebuie îmbunătățit. Oricum, eu pentru început sunt mulțumită, ma așteptam sa imi dea ceva mai multe bătăi de cap Smile.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#17
Si noi de bucuram! Esti un exemplu prin perseverenta ta pentru suflarea feminina Smile Din pacate, avem foarte foarte putine colege espressomane. Ma rog, exista si exceptii "care ne fac de rusine", Carmen Anne din Arges, cu un Expobar Brewtus si un Mahlkoenig K30 Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Sotia intra la categorie. Eu sunt consumatorul si cateodata reglorul. Altfel se supara pe mine daca imi fac cafeaua singur...  Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
Inca ceva...ca veni vorba despre timpul de la sfarsitul extractiei pana la demontarea portafiltrului de pe grup.
Patesc o chestie in neregula: termin prima extractie, am pregatita cafeaua abia rasnita pentru a doua doza, scot portafiltrul si, nu doar o data, ma trezesc cu pucul primei extractii lipit de sita grupului. Daca as sta cateva minute intre acesti pasi, pana sa scot portafiltrul cu pucul extras, acesta mi-ar ramane in portafiltru, nemailipindu-se de sita grupului. E frustrant, pentru ca asta cere sa asigur o curatenie suplimentara partii inferioare a grupului, inainte de a doua extractie.
Ca idee, reglajul rasnitei este adaptat de fiecare data boabelor cu care lucreaza, astfel incat sa respecte timpii standard. Aici n-am probleme. Tamparea, nici pe asta n-o fac cu mai mult exces de zel decat ar trebui, deci...unde gresesc?

In tutorialele de pe net, odata terminata prima extractie, se scoate portafiltrul imediat ce se opreste pompa, se pregateste a doua doza si se repeta extractia, fara ca pucul extras sa-i ramana cuiva lipit sus, pe sitele grupului. Imi scapa mie ceva?

Mentiune: a nu se intelege ca ma deranjeaza curatenia suplimentara a grupului, ci doar ca pierd timp pana la a doua extractie, cu prima in asteptare, fara sa mai pun si frotarea laptelui pentru cappuccino...timp in care mi se pare ca prima extractie "se strica in asteptare" intr-un fel.

L.E. Am mai gasit si citit despre problema pe care am semnalat-o si eu cu lipirea pucului extras de dusul grupului, ridicata si de altii, asa ca voi mai lucra la gradul de rasnire (desi ma incadram in parametrii standard ai unei extractii) si, eventual, la forta tamparii. Daca problema persista, voi incerca si cu alte feluri de cafea - desi am facut-o si pe-asta - si voi reveni cu intrebari, de va fi cazul.
Multumesc!
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Lelit Inox PL100, seturi ceramica si pahar test gradat (60ml) Concept-Art, s.a.  Aa...si cafea. Boabe!
 
Reply
#20
Cate grame de cafea folosesti? Incearca sa macini mai gros si sa maresti doza. Vezi cu 18g spre exemplu, pentru 60ml.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Mergeam pe 16 gr. la sita dubla (14).
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Lelit Inox PL100, seturi ceramica si pahar test gradat (60ml) Concept-Art, s.a.  Aa...si cafea. Boabe!
 
Reply
#22
Eu tin minte ca am patit asa pe unele din espressoarele trecute, atunci cand macinam cam fin o cafea prajita cam intens, dozata cam putin. Sunt multe sfaturi si pe acest topic, iar o doza de 17g, eventual cu schimbarea temporara a prajitorului, cred ca o sa rezolve problema. Sau, daca sita permite, poti merge chiar pe 18g cu o rasnire mai grosiera, macar pentru a experimenta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(27-12-2014, 21:46)amarok Wrote:
(27-12-2014, 16:56)andra Wrote: Sa fie din........ (din cauza tamper-ului de plastic)?

DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.

Asta poate demonteaza idei preconcepute despre tamper... cum ar fi faptul ca tamperul trebuie sa fie din titan ranforsat cu carbon, sa aibe o dungulita din silicon alimentar de culoare pink, realizat in stil unibody si neaparat o semnatura personala din corn de cerb lopatar ... mai radem mai glumim, asa, printre picaturi delicioase Smile
 
Reply
#24
Eu cred ca buba la plastic este ca se lipeste cafea de el si rupe suprafata, plus ca nu prea mai poti face controlul din buricele degetelor pe buza sitei (talpa subtire).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#25
Bine v-am gasit!

Sunt nou in zona asta - doar de doua saptamani am inceput sa ma joc cu noile achizitii Smile
Am si eu problema asta cu lipitul pucului.
In plus, uneori, in timpul extractiei, sita stropeste si daca vad eu bine, asta se intampla pe margine.

Mentionez ca am un tamper - cadou de la Lelit - de 57 si am observat ca pe sita mare cafeaua pare sa nu se preseze pe pereti. Sa fie din cauza tamper-ului lipirea pucului?

O alta mentiune ar fi ca inainte (daca pot spune inainte  Big Grin ) aceeasi cafea nu se lipea. Modificarile pe care constientizez eu ca le-am facut, au fost: o rasnire mai grosiera si am renuntat sa invart de tamper in timp ce apasam - cred ca era gresit pt ca o data mi s-a intamplat sa nu mai curga...
Lelit PL41TEM + Lelit PL43MMI + Lelit Tamper Inox PL100

 
Reply
#26
Ce cafea? Prajita cand? Ce gramaj ai folosit? Un clip ar fi mai evident, legat de stropit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Cafea Sarkis Amore prajita vineri, dar mi s-a intamplat de cateva ori si la Sarkis Sweet prajita pe 22 februarie.
Lelit PL41TEM + Lelit PL43MMI + Lelit Tamper Inox PL100

 
Reply
#28
Si ce gramaj ai folosit?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
Deocamdata merg pe 15 gr cum mi-ai spus.
Lelit PL41TEM + Lelit PL43MMI + Lelit Tamper Inox PL100

 
Reply
#30
Creste putin spre 16.

Faptul ca pucul se ridica din locasul sau, iar pe marginea portafiltrului bottomless observi o curgere anormala, poate fi un semn clar de chanelling, apa patrunzand haotic prin puc. Electrovalva iti trage oricum presiunea si surplusul de apa, la final extractiei, deci o forta " de ascensune" exista acolo. Si mie  mi se mia lipesc pucuri, in anumite situatii, cu anumite cafele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)