Da, frumoasa intalnire si ma bucur caci frecventa acestora creste, indiferent ca sunt la initiativa prajitorilor, a importatorilor sau a noastra. Multumim Contego pentru kilogramul de cafea de foarte buna calitate, furnizata pentru teste si multumim Marian Alexe pentru gazduire si cred ca trebuie sa trimitem o bezea si catre domnisoara barista care a stat doua ore peste program pentru noi, sambata. Acesta a fost de fapt si motivul pentru care nu am testat tot ce se putea pe acolo, ca sa nu o tinem pe saraca fata toata ziua. In mod normal cred ca avem nevoie de minim 4-5 ore pentru a ne desfasura in liniste...
Eu as considera intalnirea aceasta ca un bun preambul pentru una viitoare, mai bine organizata si mai consistenta. Strict pentru testare de rasnite si espressoare, nu pentru degustare, ideal ar fi sa nu fim mai multe persoane decat am fost sambata, chiar maxim 4 as indrazni sa spun, cu experienta, astfel incat sa ne miscam mai repede si sa dam note obiective avizate. Totul pentru ca espresso-ul necesita timp si folosirea unui singur aparat (eventual cu doua grupuri), diferit de situatia cupping-ului cand te poti misca mult mai repede. Dar sa nu fiu inteles gresit, vorbesc despre "verdicte" pentru anumite aparate, nu degustari, prezentari si imprieteniri cu diverse espressoare si rasnite, lucruri pe care le putem face cu 20 de insi odata, indiferent de experienta. Si daca ma gandesc la ce spunea CosminP candva, avem o datorie morala sa popularizam cat putem acest fenomen (al cafelei de calitate) fata de toti cei care vor sa cunoasca mai mult.
Pentru data viitoare cred ca va trebui sa pregatim un program program riguros gen:
1. I-mini vs Lelit (retentie, uniformitatea macinaturii pe hartie alba sau strecurarea cu o sita, bolovani, timp macinare X grame, diferente de gust)
2. Vario vs castigatoarea de mai sus sau alt model
3. Espressor manual La Pavoni vs espressor electric
......etc.
In alta ordine de idei, a fost o experienta foarte tare sa te afli la butoanele unui Expobar Diamant (de 4000E ca tot ne intrebam noi
), impreuna cu Nickso si Pascalau facand o echipa home barista pe cinste
Vad ca si "clientii" au fost incantati...
Verdictele sunt greu de dat, nickso sintetizand bine ce am constatat. Intr-adevar, la testul pe Kenya AA, o cafea aromata si acida de fel (dar nu ca AA+) senzatia generala a fost ca Vario a scos un shot mai consistent si mai aromat, dar ar fi trebuit sa facem apoi o finala intre K30 si VArio Home pentru a ne edifica mai bine asupra "raspunsului corect" primit de la rasnita profesionala. Pe Malawi, nu am putut din 3 shot-uri sa obtin o curgere corecta pe VArio, fiind obisnuit pe a mea de acasa care este calibrata diferit. La Spaziale insa a oferit rapid setarea corecta si un espresso foarte ok. Dezavantajele stepless-ului la schimbarea cafelei...
Eu as adauga faptul ca Malawi de la Contego este o cafea buna, apreciata de espressomanii prezenti, dar fara prea multe chestii care sa o scoata in evidenta (arome mai indraznete, aciditate fructata, gust si retrogust bine definite) de aceea, pe viitor, astfel de cafele "liniare" sa le spun, ar trebui inlocuite la test, pentru a ne fi mai usor. O Ethiopia florala (Yrgacheffe, Sidamo, Mocha) ar fi fost mai potrivita.
La cat de vorbareti am fost toti + timpul de organizare/acomodare cu barul si analizare aparate, cele doua ore au trecut imediat si finalul ne-a prins in offside, fara prea multe lucruri de contabilizat
Cum spuneam, data viitoare ne vom organiza mai bine. Si suntem abia in cel de-al doilea an de forum Espressoman...
Pentru ca a lipsit Mihai L, nu avem poze multe si nici calitative
De la stanga la dreapta, userii de pe forum sunt decadurabolin ( in rosu), Pascalau (in albastru), nickso si Lyvyoo in bar. Alaturi ne-au fost si 3 pasionati in plin proces de invatare, fara user pe forum, care sper sa se fi simtit bine alaturi de noi.
si inca una