• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Probleme filtru dublu si probleme sifon Lelit 41TEM !!!

#1
Buna Liviu ,

cred ca ultima data am vorbit cu ani in urma pe softpedia cind exista doar forumul de expresoare....Intre timp cred munca ta de pionerat da facut ca mii de romani sa descopere adevaratul gust al cafelei proaspat prajite  si sa realizeze ca tot ce au facut pina acum a fost doar un simulacru...vinzatorii de epresoare si cei de cafea cu siguranta ti-ar datora cu siguranta mult in ce priveste cresterea cifrei lor de afaceri.....felicitari..ok destul cu laudele....

personal eu sunt addicted de expresso prajit proaspat( 1 an jumate de la sarkis si de 2 ani jumate de la Ecuator
- deci pt mine orice problema la expresor devine catastrofala....

probleme...concret:

1. cam dupa doi ani si jumatate -poate trei ( cam de cind a intrat modelul lelit cu pid la cafemagia)- de folosire relativ moderata Smile  - 4-5  cafele duble  pe zi- sifonul a inceput sa nu mai curga frumos , cu turture- ci a inceput pe alocuri in zona centrala sa aiba presiune mare- ca un dus dat la maxim.....rezultat....facea gaura rapid in cafea , nu mai creea presiune si aveam o cafea slaba ce curgea repede. ...defacind sita externa am observat ca intre cele 2 site exista o pasta, ca un fel de smoala-  al care rol probalbil e tocmai acela de a incetini improscarea cu presiune a apei. pe alocuri era cam dusa.....am vrut sa scriu atunci sa vad oare cine ar putea sa puna din nou pasta....dar perspectiva de a trimite aparatul innapoi poate in italia doar pt o pasta de citava grame , si ramine fara aparat sptamani intregi m-a ingrozit.....
am rezolvat problema cu o impovizatie....dupa tamparea pucului pun pe zona central dreapta- acolo unde papa tisneste cu presiune mare- o moneda de 20 de penny-...ea preia presiunea locala a sifonului si presiunea se ridica din nou, iar extractia redevine normala....asta pina acum citeva zile.....cind


2.  dupa cum scriu si alti posesori de lelit stringerea  filtrului se face al naibii de greu...eu string cu putere si niciodata nu am ajuns la 90 de grade .....nu conta....conta doar sa nu curga apa pe linga....probabil asa sunt concepute. dar acum o spatamina filtrul s-a strins dintr-o data prea usor si atrecut cu 2-3 grade dincolo de de unghiul de 90 de grade. Problema este ca din acel moment presiunea pe manometru nu mai depaseste3 -4 bari ,  indiferent cit de tare tampez, sau micsorez granulatia de macinare.....chiar daca curge ff greu..sa zicem in peste 1 minut presiune ramane mica si cafeau este subextrasa......sita cred ca pe margini s-a uzat f mult- are si multe urme de folosire cum e si normal dupa citea mii de cafele facute. Sigur este sita pentru ca folosind sita mica de 7 grame se stringe din nou f greu si totul curge cum trebuie....cu banutul de 20 de centi of course...
Deci...unde gasesc o sita  dubla pentru portfiltru de 57 ....mag-pro-ul nu ar piese pentru lelit....exista reprezentanta pt lelit in romania...?...

si bineinteles cum as putea rezolva presiunea mare din sifon.....fara sa ambalez si sa trimt aparatul pe undeva si sa fiu  nevoit sa revin la cafea filtru pentru o perioada indefinita ..mai ales ca celalat aparat philipps l-am facut cadou dupa achzitionarea lelitului ....

scuze pt post-ul lung dar si disperarea e mare  Sad ...plus ca cei care si-au achzitionat lelituri stiu macar la ce sa se astepte...

atasez o imagine cu ' dusul "


Calin


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Eu nu m-am confruntat cu probleme deocamdata, aparatul fiind nou. Vreau doar sa spun ca la mine filtrul se strange foarte usor de la inceput, la 90 de grade si chiar un pic peste. Mentionez ca nu l-am fortat deloc si nu am constatat probleme cu presiunea sau scurgeri pe langa.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#3
Wow...aparatul tău (și sănătatea ta) are nevoie urgenta de o curățare. Apa prin dus țâșnește din cauza depunerilor de calcar și mizerie din dus. Iar când zici de o pasta intre "doua site "... Nu știu sigur la ce te referi dar...Cel mai probabil este mizerie cu apa statuta...Ca genul de pastă care se formează în filtrele de apa. Un espressor nu are asa ceva pe nicăieri.

NU MAI BEA CAFEA LA ACEL ESPRESSOR!!! te vei îmbolnăvi!
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#4
Bun venit Calin,
Suntem mai multi aici, vreo 1500, deci te poti adresa tuturor Smile

Din ce scrii eu inteleg urmatoarele lucruri:
- in cei doi ani si ceva de folosire, tu ai facut niciun backflush cu detergent, nu ai desfacut acea sita de la dus niciodata, acumulandu-se astfel o caruta de balauri, un fel de lichid cleios  care iesea din  Alien dupa ce a fost omorat  Smile  Altfel, trebuia sa faci backflush saptamanal cu apa si la doua luni macar cu detergent special, dand la o parte elementele dusuluisi bagandu-le in detergent si pe ele.
- in al doilea rand, portafiltrul nu trebui strans 90 de grade si foarte putin, cat sa nu curga apa. Garnitura fiind noua, va opune rezistenta initial  si ceva timo asa se va inchide. Apoi usor, usor, vei constata ca se inchide natural pana intr-o anumita pozitie, al carui unghi nu conteaza. Deci fortarea permanenta facuta a stricat garnitura sau a deformat sita, probabil.

Cred ca ar fi timpul pentru o revizie completa, cu schimbarea garniturii, lucru pe care il poti face la service-ul Gaggia-Lelit din Bucuresti sau la userul nostru nickso, care se ocupa si de asa ceva.

Orice espressor, indiferent de marca, poate ajunge la fel daca nu este intretinut.

Sper sa revii cu vesti bune!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Backflush saptaminal ?....jesus...am facut acum unul sa vad ca merge pompa.....
decalcifieri am facut cam 3 in ultimii 2 ani......apa folosita n-a fost intodeauna bucovina....am folosit si o apa minerala plata ce mi se parea ca are putin calciu in ea.....
initial am vrut sa curat ce parea intr-adevar ..mizerie....dar apoi am crezut ca atunci intreg dusul va avea presiune mare....
cind spuneti detergent special la ce va referiti..?...

garnitura nu cred sa aiba probleme...sita mica se inchide la fel de greu.......dar sita dubla sigur e dusa.... sper ss ggassc la ei una noua...

Curat ca lumea aparatul si revin....
 
Reply
#6
Curat murdar 'coane schatzy69 cu pasta aia, mai ales pentru un ''addicted de expresso prajit proaspat''. Si mai lasa punctele de supensie, cand se-aduna prea multe se fac pasta. Asadar, treci la curatat pe toate planurile. Te-asteptam cu lucrarea la control. Nu acceptam puc cu banut pe piept. Esti binevenit printre noi si te-asteptam cu crema in ceasca!
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#7
Recent postase un coleg forumist cateva prajituri cu acea pasta Smile  

[Image: photo2_zps155e9868.jpg]

Uleiurile din cafea si particulele mici, se depun foarte repede in zona dusului (fara sa mai spun de portafiltrele presurizate), de aceea surubul de la grup trebuie desfacut destul de des si curatat tot ce s-a acumulat acolo. Daca faci backflush cu apa saptamanal, se vor acumula mai putine reziduuri, dar la o luna/doua/trei maxim, in functie de nr. de cafele zilnice, tot va trebui sa faci un bacflush cu detergent si sa scoti piesele de la suprafata grupului.

Detergenti sunt mai multi. Gasesti info pe topicul despre backflush.

Clipuri pe youtube sunt mai multe. Unul aici:



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Dacă faci backflush cu detergent sa scoți sita de la duș înainte și sa o speli separat.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
Va multumesc pentru tot...imi asum toata idiotenia....culmea e ca sunt un tip care se pricepe sa repare destule lucruri chiar si complicate... dar am fost crted speriat sa nu stric ceva si nu am intervenit....nu am realizat structura ciudata filtrului desfacut cu gauri infime pe o parte si patratele mari ce se infunda pe cealalta...
am curatat si scurgerea si-a revenit......macar curge in timp real si pot simti din nou gustul de portocala lde la o panama Gheisha.....sunt efectiv foarte incintat...va amultumesc...
presiunea tot nu urca cum trebuie datorita filtrului dublu deja uzat dar macar am timingul bun si gusturiel revin la original...

Doamne nu era asa de murdar ca la ce vad in poza de mai sus !!!
astept raspuns de la gagia daca au filtru dublu pe stoc....
 
Reply
#10
Legat de filtre, vezi ca a fost o micuta incurcatura semnalata aici, asa ca asigura-te ca vei primi de 57mm.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Apropo de demontarea sitei dusului la Lelit PL41TEM: ma puteti ajuta cu tipul inbusului  si (eventual) de unde as putea procura unul potrivit? Nu as vrea so o bruschez cu un inbus nepotrivit.
Atasez si o poza.
Multumesc.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#12
Acolo nu este imbus, este torx. Gasesti biti la set, nu stiu exact asta de cat este. Poate in manual.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
Daca ajungi la Hornbach, la sectiunea atelier, sunt chei din acestea puse cate 3, in functie de marime. Ai nevoie de pachetul de mai jos, costa 33 lei.

   
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#14
Multumesc. In manual nu am gasit (pare ca surubul sitei este ales cu capat din asta ca sa nu fie desfacut usor de home-useri), in "exploded view" doc scrie numai tipul surubului, MC139 - nu foarte folositor.

Manualul este foarte subtire la capitolul curatare/ intetinere, nu mentioneaza nici macar back-flushul uzual.
 
Reply
#15
(05-03-2015, 08:22)Alin T. Wrote: Daca ajungi la Hornbach, la sectiunea atelier, sunt chei din acestea puse cate 3, in functie de marime. Ai nevoie de pachetul de mai jos, costa 33 lei.

In weekend mi-am luat si eu un set asemanator dar din 10 piese. Am incercat sa desfac dusul dar nu am reusit. Mi se pare ca nu intra destul de mult in surub si cand incerc sa-l desfac scapa. Am incercat cu T20 dar si cu T15 sau T25 si nimic...Nu am fortat ca mi-a fost frica sa nu stric surubul. 
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#16
Banuiesc ca ai intors espressorul invers, nu?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Am desfacut si eu azi sita si am folosit imbus nu torx. La un Lelit 41TEM nu la al meu. Deci vezi ca s-ar putea sa ai nevoie de imbus.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#18
(10-03-2015, 13:32)Lyvyoo Wrote: Banuiesc ca ai intors espressorul invers, nu?

Nu, am incercat asa. M-am gandit sa-l intorc dar mi-a fost teama sa nu-i dereglez ceva.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#19
Am ajuns acasa, am intors aparatul invers dar se pare ca surubul e strans foarte tare si torx-ul meu de foarte proasta calitate. Surubul nu s-a clintit dar torx-ul s-a deformat la varf. Asa-mi trebuie daca l-am luat din piata obor.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#20
Am mai luat si eu cate ceva de acolo si m-am lecuit Smile Ca pedeapsa, merita sa le ceri un bon fiscal data viitoare Smile))
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Am verificat inca odata si la mine e torx de 2.0. Dar inainte sa desfaci vezi sa cureti putin sa nu fie ramasite de cafea ca atunci poate nu intra complet torx-ul.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#22
(11-03-2015, 01:22)Thanatos Wrote: Am verificat inca odata si la mine e torx de 2.0. Dar inainte sa desfaci vezi sa cureti putin sa nu fie ramasite de cafea ca atunci poate nu intra complet torx-ul.

Da - este  TX de  20, am verificat (asta se portiveste). Nu am incercat sa-l desurubez dar daca este prins asa tare (probabil la pistol pneumatic) nimeni nu-l va mai putea strange la loc manual.
 
Reply
#23
Nici nu trebuie sa il strangi tare
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#24
Decat foarte putin
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#25
Ca tot veni vorba, pentru cei care au desfacut deja sita: dupa ce se scoate surubul si sita dusului, mai "cade" ceva de acolo care ulterior trebuie repozitionat la loc?
M-am uitat in "exploded view" dar nu m-am prins.
 
Reply
#26
(18-03-2015, 01:04)vct1976 Wrote: Ca tot veni vorba, pentru cei care au desfacut deja sita: dupa ce se scoate surubul si sita dusului, mai "cade" ceva de acolo care ulterior trebuie repozitionat la loc?
M-am uitat in "exploded view" dar nu m-am prins.

Nu cade nimic. Desfaci sita dușului (1 șurub ) dar ca sa poți curăța bine , desfaci și dusul (2 șuruburi ) . După ce scoți dușul, sub el ai o garnitură rotundă ( rotundă și pe secțiune , de culoare roșie la mine) care face ca apa să curgă numai prin orificiile dușului . După ce scoți dușul , poți scoate și garnitura de silicon pe care Închide portafiltrul . E bine să le cureți , altfel cu toate backflusurile ( chiar cu detergent) se strânge mizerie în timp scurt.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)