Hello There, Guest! Login Register


Probleme extractie - gust amarui, culoare inchisa, crema putina

#31
Salut. Si eu sunt incepator si am deja vreo 4 luni de cand ma joc cu espresso. Ideea e ca in nici un caz nu trebuie sa te iei dupa video pe youtube mai ales ca sunt alte aparate. Este o tipa care a explicat foarte bine cum sta cu crema la espresso si cantitatea ei difera foarte mult in functie de modul cum au fost separate boabele de fruct, soi, prajire, timp de pastrare etc. In general crema multa e data de CO2 si vei avea in rezultat mai putina cafea ... de aceea boabele proaspat prajite e bine sa stea 3-4 zile inainte de a fi folosite. Deci nu tot timpul foarte multa crema inseamna si bun. Incearca asa cum ti s-a recomandat mai intai sa pastrezi cantitatea fixa si modifici gradul de rasnire pana scapi de gustul de ars (atunci desi curge frumos e supraextras). Si apoi poti umbla un pic si la cantitatea de cafea. Totul pare usor in discutii ... e mai greu cu practica. Si ai grija ca filtru e si el foarte important. Eu m-am chinuit o luna cu o sita de 18g sa fac espresso dublu si cand am schimbat-o cu una de 16g s-a simtit.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#32
sita pe care o folosesc este de 20g si este nepresurizata. Nu este sita VST sau Synevo e o sita de 35 de lei primita bonus la achizitionarea espressorului.

Va trebui sa incerc cu cea de 20g pana imi iese cum trebuie.

Iar legat de cantitate poti sa-ti spun ca nu prea am cu ce sa masor cantitatea de cafea, pot doar estima cantitatea pe care o pun in sita...
Lelit PL043TEM PID + Lelit PL043MM + Tamper Lelit
 
Reply
#33
E destul de mare pentru 14g de cafea. Deja a mea de 18 e maricica. Iar daca nu ai un cantar e posibil sa ai tendinta de a umple sita (desi supradozezi) si ca sa nu se infunde espressorul macini mai gros iar curgerea nu e asa cum trebuie. E o ipoteza. Si aia daca tot fac un cadou nu pot sa-l aleaga folositor... Cauta urgent una ieftina de 14g (nu 12, nu 18)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#34
Nu stiu daca ai sa reusesti cu acea sita. La mine asta a fost problema principala si acum nu o mai folosesc. La acelasi grad de rasnire si la 14-16g de cafea pe cea de 18 iesea mult mai apos si ramanea apa in sita pentru ca fiind mult mai incapatoare intra mai multa apa in sita. Pentru mine ca incepator a fost foarte derutant atunci ... totul s-a schimbat insa cand am pus o sita de 14g cumparata de la echipamente horeca. Daca nu esti din bucuresti cu tot cu transport te costa vreo 45 lei. Poate mai incolo cand vei avea mai multa experienta vei putea face si cu ea.
Quick Mill Silvano Evo || Eureka Atom 65
 
Reply
#35
Am comandat una de 7g si una de 14g de la echipamente horeca, sper sa fie OK.
Lelit PL043TEM PID + Lelit PL043MM + Tamper Lelit
 
Reply
#36
mi-au venit sitele si in sfarsit rusesc sa scot acea crema (din pacate nu prea rezistă acea cremă mult timp).Mai am de lucru la timpul de extracţie, dar cred că tot din gradul de măcinare al cafelei. Singura mea problema e gustul putin amărui, poate că asta e gustul (cafea columbia supremo) dar am citit că gustul poate fi si dulce sau mai bine zis dulceag si nu amărui. Oricum, de dimineată am băut cafea la ibric (amaroy) si mi s-a părut total diferită de ce reusesc să fac la espressor.
Lelit PL043TEM PID + Lelit PL043MM + Tamper Lelit
 
Reply
#37
Nu reusesc sa-mi dau seama de ce imi place mai mult un espresso dublu, extras in 30 secunde, decat acelasi dublu, macinat putin-putin mai grosier, extras in 25 secunde (aceeasi cafea, aceeasi cantitate, acelasi espressor, aceleasi conditii de preparare, distanta de 30 min intre ele).
cel extras in 30 secunde avea de toate - aroma, o aciditate echilibrata, placuta, after taste sesizabil. cel scos in 25 sec, mult mai sec. Nu prost, doar mai sec, suficient de sec ca sa-l scoata in evidenta pe cel anterior. Probabil e doar o chestiune subiectiva de gust, nu-mi dau seama inca.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#38
(10-04-2013, 12:56)sms Wrote: Nu reusesc sa-mi dau seama de ce imi place mai mult un espresso dublu, extras in 30 secunde, decat acelasi dublu, macinat putin-putin mai grosier, extras in 25 secunde (aceeasi cafea, aceeasi cantitate, acelasi espressor, aceleasi conditii de preparare, distanta de 30 min intre ele).
cel extras in 30 secunde avea de toate - aroma, o aciditate echilibrata, placuta, after taste sesizabil. cel scos in 25 sec, mult mai sec. Nu prost, doar mai sec, suficient de sec ca sa-l scoata in evidenta pe cel anterior. Probabil e doar o chestiune subiectiva de gust, nu-mi dau seama inca.

Este ceea ce trebuie sa faci cu orice cafea. Sa incerci cat mai multe variante (de macinatura - timp de curgere, cantitate cafea, temperatura etc.) si sa vezi cum se comporta la extractie si ce gust are. Cafeaua cu care te joci acum probabil isi scoate calitatile prin acea macinatura mai fina care curge in 30secunde. Nu trebuie sa te blochezi in cele 25 de secunde standard. Fiecare cafea/prajire este diferita si o poti pune in valoare numai "tragand de ea" - asa cum zice Paul.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#39
da, asa e, am retinut ideea ca intervalul 23-30 secunde nu trebuie sa devina o obsesie, sunt convins ca asa e, doar ca fiind la inceput exista tentatia asta, sa stai cu ochii pe ceas, sa te asiguri ca ai reglajele facute, sa primesti cumva o confirmare ca stapanesti variabilele. cred ca multi ati avut aceeasi tentatie si dureaza putin pana dispare povestea cu cronometratul.

Pe de alta parte, ca super incepator, nu pot decat sa ma declar incantat inca o data de ce poate sa faca o rasnita. practic schimba totul.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#40
Salutare, am si eu o intrebare de incepator referitoare prepararea unui espresso dublu.
Am utilizat un blend Tiger Skin de la Hedone.
Cafeaua curge foarte frumos, cremos, obtinand 60 de ml in ~25 de secunde. In ceasca rezulta cam 30% crema.
Gustul initial al cafelei este bun, insa retrogustul este totusi de cafea arsa.
Am utilizat 14.2 grame de cafea (rasnita din semnatura avand ceva retentie).
Temperatura pe PID la pornire a fost de 92 de grade.
De unde vine aceasta amareala?
Mentionez ca am facut aceasi cafea si pe vechiul espressor, un Saeco Poemia cu sita presurizata si nu se simte aceasta amareala. Desigur ca si aromele sunt mult mai slabe, gustul nu e nici macar pe aproape la fel de corpolent, insa ca retrogust nu se simte amareala.
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#41
Incearca o rasnire mai grosiera, cu cresterea dozei daca este cazul. Ai mai putea sa cresti temp de pornire la 94. Spune-ne cum iti merge...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#42
@nickso: Am mai facut doua shot-uri la 92 de grade. Primul cu 15.3g de cafea cu rasnire mai grosiera. Retrogustul era la fel, de ars, nu era mare diferenta.
Apoi am rasnit putin mai grosier fata de shot-ul precedent, insa 16.0g. A curs cremos, 60ml in fix 25 de secunde. Shot-ul a aratat la ambele teste excelent.
De data asta gustul de ars, de cenusa s-a diminuat destul de mult, insa este inca prezent, dar macar nu la fel de tare ca la 14.2g.
Pucul este compact si iese usor din portafiltru, nu ramane lipit, dar nu este foarte uscat.
Acum daca desfac punga de cafea identific cu siguranta un miros de ars care ma duce imediat cu gandul la aroma de ars pe care o simt in shot.
Cafeaua de la Hedone e prajita pe 2 decembrie, deci e deja in 6-a zi de la prajire si a fost desfacuta astazi (are punga cu supapa).
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#43
(08-12-2013, 15:51)ovisod Wrote: Cafeaua de la Hedone e prajita pe 2 decembrie, deci e deja in 6-a zi de la prajire si a fost desfacuta astazi (are punga cu supapa).

In timp gustul de ars o sa dispara, pe la 3 saptamani de la prajire.
 
Reply
#44
Schimba diverse origini si prajitorii, pana ajungi la cele pe gustul tau. Si mie Tiger Skin mi s-a parut mai corpolenta, fiind un amestec facut de baieti pentru cafenele, acolo unde romanii prefera gustul mai "puternic si amarui" Smile De la Hedone tin minte El Salvador ca si cafea care a fost echilibrata si fara accente de amar. Chiar foarte buna! Toti prajitorii au multe soiuri si unul sau altul pot sa nu fie pe gustul tau. Sau poate sa nu fie prajitoria cu totul pe gustul tau.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#45
@Lyvyoo: Gustul de care zic este de amar, dar este gust de cenusa, de ars. Nu este acel amar normal si specific cafelei.
Cunosc destul de bine blendul pentru ca prin cafenelele locale iau de obicei Hedone, si este chiar acest blend Tiger Skin. Este o cafea buna pentru bar, sau cel putin mie mi se pare ok.
Dar in cafenele nu are acest retrogust de ars pe care il am eu acum si vroiam sa inteleg de unde este problema.
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#46
Oricum, diferente fata de un setup bun si intretinut de cafenea care foloseste acelasi sortiment de proaspat prajita vor fi mai mereu, caci altfel nu mai costau sculele alea mii si mii de euro, unde pai pui masivitatea lor... Insa asta nu inseamna de obicei diferente crepusculare gata de setup-ul tau.

Daca nu a fost o sarja prajita mai tare, atunci joacat-te putin cu ce ai. Ori pastrezi temperatura si gradul de macinare si folosesti cu un gram mai putin, ori ramai la acelasi gramaj si scazi temperatura de plecare pe PID la 90-91 de grade, ori macini mai grosier in aceleasi conditii de temperatura si dozare ca si pana acum.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#47
(08-12-2013, 16:03)astinga Wrote: In timp gustul de ars o sa dispara, pe la 3 saptamani de la prajire.
Azi am facut doua shot-uri duble cu aceleasi setari si pot spune ca au iesit excelent, nu se mai simte acel gust de ars.
Deci este legat de cafea, si mai exact de perioada de la prajire. Acum sunt 8 zile de cand a fost prajita.
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#48
(10-12-2013, 10:02)ovisod Wrote:
(08-12-2013, 16:03)astinga Wrote: In timp gustul de ars o sa dispara, pe la 3 saptamani de la prajire.
Azi am facut doua shot-uri duble cu aceleasi setari si pot spune ca au iesit excelent, nu se mai simte acel gust de ars.
Deci este legat de cafea, si mai exact de perioada de la prajire. Acum sunt 8 zile de cand a fost prajita.

Am avut 2 pungi de Tiger Skin, din 3 sortimente si 5 pungi. Prima si ultima la consum a fost Tiger.
Pot spune ca ultima a fost super, la 3-4 saptamani de la prajire.
Acum am la consum, cam acelasi grad de prajire, Tanzania de la HauteCup.
In espresso inca ma lupt cu ea, dar la Aeropress e buna rau. Recunosc ca am fost averizat ca e prajita pt. brew.
 
Reply
#49
Si eu am o problema de gust amarui, ca de ars.
Am gaggia classic (modificat la 9 bari), sita nepresurizata, rasnita Porlex Tall.
Desi reusesc sa am extractia in 25 sec si cat de cat cu crema, espresso-ul nu este cremos si are un gust de ars.
Cafeaua este luata de la the coffee shop, aceeasi cafea servita acolo are un gust excelent (este o cafea mediu prajita cu o aciditate pronuntata - Rwanda se numeste)
Am macinat si mai grosier si mai fin, la fel se comporta.
Un PID ar rezolva aceasta problema? Sau mai sunt alte etape unde pot gresi?
 
Reply
#50
Nu rezolva pid-ul oxidarea boabelor, schimba cafeaua. Doar cu proaspăt prăjită.... Aparatele de cafenea care merg continuu si rasnitele performante de acolo gen k30 mai salvează ceva, de aceea ti-a placut cat de cat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#51
Vanzatorii sustineau ca nu ar fi prajita de mai mult de 30-45 zile. La fel imi iese si cu Monsooned Malabar din India proaspat prajita de la coffee-map. Aveti ceva sugestii de cafea? Cu aciditate pronuntata si mai putin amare?
 
Reply
#52
Kenya aa top de la ecuator mi-a placut...aciditate pronuntata iar amareala nu are ce cauta in cafea...
De la coffee map nu am baut decat la coffee lovers la standul perfect espresso..si a fost mult sub izzo ambalata pe care o vindea chetiv. Asa ca nu am mai simtit nevoia sa mai incerc...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#53
Sidamo de la coffemap e bestială, ethiopia de la sarkis sau cele prăjite Mai light de la Papajacques. Dar merită să încerci din mai multe locuri, cate putin, pana găsesti stilul de prăjite preferat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#54
Ok, multumesc mult. Trec azi pe la coffee map si iau Sidamo si ma uit diseara la ecuator si fac comanda. Ca sa imi potolesc piticii de pe creier comand si PID-ul Big Grin
 
Reply
#55
Smile)) limiteaza-te la o singura cafea o data, din care sa iei mai multa. Eu nu mai comandat de mult acea kenia...sper sa fie la fel. Bafta
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#56
Am luat Sidamo, Lyvyoo ai sfaturi/recomandari de preparare?

[Image: a5eja4ag.jpg]
 
Reply
#57
Poti, te rog, sa pui o mana de boabe pe o farfurie alba sau pe o hartie si sa le faci o poza? Mi se pare mie sau nu arata ca cea mai reusita prajire?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#58
Voila! Smile[Image: hu8e3ane.jpg]
 
Reply
#59
Ai luat multa?

Nu imi place deloc cum arata...dar poate ma insel eu si scoate un espresso bun. Ai incercat-o? Se stie ce prajitor au la coffee map?

Apropo de boabe aproape verzi si boabe aproape arse in aceeasi cafea...se mai poarta acum sa spui ca faci blend single origin...iar daca notiunea exista si poate avea rezultate bune si foarte bune (dupa reusitele unor useri de aici in cuvantul carora se poate avea incredere) mi se pare ca exista pericolul ca asta sa devina explicatia unor loturi ratate dpdv al prajirii si care, mai apoi, sunt vandute catre clienti...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#60
Asa e Sidamo, mai urâtă. Au un Giessen acolo. Nu sunt ei mari experimentati in prajire, unele cafele fiind perpelite doar, insa Sidamo, singura care o iau de acolo, nu are nici urma de amareala.

Eu dozez 17g sau 18g , desi ma încurcă sita de 15g.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)