• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Probleme extractie espresso - puc lipit de dus, gust amar

#1
De jumatate de an va studiez, de 3 zile sunt in posesia unui Lelit PL41TEM a unei PL43MMI, a unui tamper tot de la lelit si de azi si in posesia a 250 gr. Columbia si a 250 gr Chocolat. (corectez au mai ramas numai 100 gr Columbia Smile )
Ca probleme intalnite pana acum:
O frumoasa domnisoara din ograda propie, a avut curiozitatea sa umble la rasnita si mi-a adus-o la 0.
Prin incercari  cu Columbia (cate 14 gr.) am reusit sa aduc nivelul de rasnire la o cota acceptabila pt a scoate 60 ml in 26 de secunde. Si de aici incep problemele, cafeaua este amara, fara guler (1mm nu se pune) si de multe ori imi ramane pucul lipit de dus desi o tampez cu 14-14,5 kg (masurate pe un cantar electronic). Presiunea de extragere este  intre 10,5 si 11, expresorul este incalzit, temperatura din timpul extragerii pleaca de la 94 de grade si ajunge spre 88-89. Am incercat o extragere si cu Chocolat si cam aceleasi rezultate am obtinut.
Nu inteleg unde gresesc.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#2
Pe care dintre cele 3 site o folosesti? Lasi aparatul la incalzit minim 15 minute inainte de extractie?
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#3
Pe cea mare, aparatul a stat pornit mai mult de 30 de minute pana am inceput sa fac probele
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#4
Fii sigur ca e cea de dublu si nu cea de cialde. Daca le pui una langa alta pe cele 3, e a doua ca inaltime. Cea mai inalta e cea de cialde. Vezi sa nu o ai pe aia
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#5
Esti sigur? In manual arata ca cea mai mica este de cialde. Cea mare era bagata in portfiltru de fabricant. Si daca in asta mare cafeaua atinge dusul, in cea mijlocie incap 14 grame?
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#6
(06-12-2014, 19:53)nero Wrote: ...... si de multe ori imi ramane pucul lipit de dus desi o tampez cu 14-14,5 kg (masurate pe un cantar electronic). Presiunea de extragere este  intre 10,5 si 11, expresorul este incalzit, temperatura din timpul extragerii pleaca de la 94 de grade si ajunge spre 88-89. Am incercat o extragere si cu Chocolat si cam aceleasi rezultate am obtinut.
Nu inteleg unde gresesc.

Cantaresti cafeaua ? 
Faptul ca pucul ramane lipit de dus si presiunea este mare indica faptul ca umpli sita prea tare . 
Sunt motive pentru o extractie defectuoasa , cu crema putina si corp redus . 

Incearca 1-2 g in minus , iar daca ai o curgere prea rapida mai reduci gradul de macinare . 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Da, cafeaua o cantaresc. Ma duc sa fac proba cu 13 grame sau cu 12
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#8
Am incercat cu 13, 12,11 grame, pucul ramane lipit de dus. Presiunea a fost de10-10.5. Am masurat si distanta intre margine si dus, este de 4,8 mm, timpul de extragere pt 60 ml a fost de 24 si 23 sec, gustul mai putin amar. pucul din poze de pe dus si din farfurioara este cel de 11 grame. Aceiasi tasare de 14 -14,5 kg


Attached Files Thumbnail(s)
                       
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#9
(06-12-2014, 20:37)nero Wrote: Da, cafeaua o cantaresc. Ma duc sa fac proba cu 13 grame sau cu 12

13-12 g ! 
Ce sita de dublu este asta ? 
la Lelit parca se livreaza o sita pt cialde , una single 7-9 g si una dubla pentru 15-18 g .

Foloseste dubla cu incredere ! 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
asta este sita de dubla, este in ultima poza
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#11
Si cate grame recomanzi Radu?
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#12
uite aici sitele. practic, dupa tampare, marginea tamperului intra cu totul in sita (la 11si12 grame de cafea)


Attached Files Thumbnail(s)
       
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#13
(06-12-2014, 21:33)nero Wrote: uite aici sitele. practic, dupa tampare, marginea tamperului intra cu totul in sita (la 11si12 grame de cafea)

Prima din stanga este sita dubla , cea din mijloc este pentru single si in dreapta cea pentru cialde .
Cu sita de single obtii rezultate cam cu 9 g de macinatura .
Cu cea dubla poti merge cu 17-18 grame . 
Din ce stiu eu , cu Lelit-ul de la birou , daca se folosesc 15-16 grame de macinatura , pucul iese cam moale . 
La birou nu cantarim . Umplem sita si nivelem la suprafata sitei , dupa care se tampeaza . Dozat la acest mod , intra in sita cam 18 g . 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Asa fac si eu doar ca, cantaresc 14 grame si puse in sita mare, nivelat este la suprafata sitei. Si nu este cantarul defect, 14 grame le-am verificat cu doua cantare. Or fi micsorat dimensiunea filtrului? Sau, poate cafeaua este macinata prea mare? Dar totusi, timpul de extragere este de 26 sec pt 60 ml.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#15
Sigur ai cafea putina, rasnita prea fin. Se poate lipi pucul de dus si daca il ridica (fiind subtire) apa venita cu presiune sub el. Doar moneda spune daca este cafea multa. Eu in Lelit am mers (cu atingere) pana la 20 g. 9 si 18g cam asa trebuie incercat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#16
(06-12-2014, 22:01)nero Wrote: Asa fac si eu doar ca, cantaresc 14 grame si puse in sita mare, nivelat este la suprafata sitei. Si nu este cantarul defect, 14 grame le-am verificat cu doua cantare. Or fi micsorat dimensiunea filtrului? Sau, poate cafeaua este macinata prea mare? Dar totusi, timpul de extragere este de 26 sec pt 60 ml.

Cafeaua este mai "pufoasa" si umple sita . 
Macina mai grosier , mareste cantitatea si bate , usor , portfiltrul de masa ca sa se taseze putin cafeaua . Dupa asta tampeaza . 

Baloozzy , utilizator experimentat , are aceleasi concluzii .
Incearca si tu ! 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
O sa incerc si varianta asta.

PS.
Asta a iesit cu 18 grame dupa recomandarea voastra. Am mutat cu 2 trepte spre mare ,rasnita. Timpul 26 secunde cu 60 ml.Multumesc. Ramane sa scap de amareala si sa fac spuma.


Attached Files Thumbnail(s)
       
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#18
(06-12-2014, 20:26)nero Wrote: Esti sigur? In manual arata ca cea mai mica este de cialde. Cea mare era bagata in portfiltru de fabricant. Si daca in asta mare cafeaua atinge dusul, in cea mijlocie incap 14 grame?

Imi cer scuze, am gresit, cea dubla e cea mai mare. 18,5 gr au dat cel mai bun rezultat la testele pe care le-am facut in seara asta. La 16 gr mi-a iesit pucul apos si ramanea lipit de grup.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#19
si-n plus, nu toate cafele produc "guler". Am avut de-a face cu cateva care aratau ca si in imaginea ta ori produceau '''guler' aparent consistent, dar deloc rezistent, care se spulbera mult mai repede decat normal, la alte cafele.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#20
(06-12-2014, 22:22)nero Wrote: PS.
Ramane sa scap de amareala si sa fac spuma.

"Amareala " si "spuma " sunt caracteristici ale diferitelor soiuri de cafea . 
Columbia este o cafea moderata in aciditate si dulceata cu note mai apropiate de alune si de nuci prajite.
Daca este si prajita putin mai tare , spre full city , deja gustul unei extractii la o temperatura de 94 gc nu prea mai are note dulcege .
La fel si chocolat , are la baza cafele cu note ciocolatii si de nuci , deci gustul nu va fi prea dulceag . 

Ca sa mai scapi de amareala fa un flush scurt 2-3- sec inaite de extractie , si scapi de apa supraincalzita din grup , sau mai scazi cu 1,2,3 gc temperatura de extractie ( la Lelit cam scade singura pe durata curgrii ) , sau lasi primele 2-3 sec ale extractiei sa curga in tava si dupa aceea sa pui ceasca sub jet .

O alta varianta este sa imprastii uniform deasupra pucului , dupa ce l-ai pregatit , putin zahar ( 1/2 lingurita rasa ) si sa faci extractia in mod obisnuit sau , pur si simplu sa faci crema din lapte ( Lelit-ul e foarte bun la asta ) si sa bei espresso machiatto ( torni cam  2,3,4 lingutite de crema sau , in echivalent cafea , pana la 1/3 din cat espresso ai in cesca ) , cappuccino sau latte ( nu este nicio rusine si nu vei cobora in ochii prietenilor espressomani  Big Grin ) 

Va trebui sa-ti descoperi singur preferintele , iar asta se realizeaza in timp . 
Cafeaua iti va face mereu surprize si nu vei ajunge niciodata sa-i descoperi intregul potential . 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#21
Pana termin cafeaua actuala, o sa support gustul asta. Cu atatea probe, azi am terminat Columbia(280 grame in 2 zile Smile ). Intru in faliment in ritmul asta, macar daca o sa reusesc sa scot ceva bun. Multumesc pt sprijin. O sa va mai sacai cu intrebari.
Lelit PL41TEM, PL43MMI
 
Reply
#22
Bun venit pe forum Marius,

E deja un topic in care se incadreaza postarea ta si o voi muta acolo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?
 
Reply
#24
(04-08-2015, 16:43)nwradu Wrote: Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Mai degraba dozezi prea mult si pucul atinge dusul de la bun inceput. 
Cand apa de la extractie intra in contact cu cafeaua aceasta se umfla si preseaza si mai mult sita dusului de care se si lipeste .

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?

Nu, aceasta nu este o problema. Sita oricum este conica iar daca tamperul ar avea aceeasi dimensiune cu baza de sus a acesteia, s-ar bloca in sita la tampare .
Atentie la dozare si la manopera de pregatire a pucului in sita .
Testul cu moneda peste pucul tampat ajuta la observarea nivelului maxim pana la care se poate umple sita, astfel incat sita dusului sa nu apese banul si sa nu se imprime urma acestuia in cafea.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#25
Nu o umplu prea mult. Dacă o montez și o demontez fără să dau drumul la apă, găsesc cafeaua neatinsă de duș.

De fapt, după tampare rămâne aproape 1 cm acolo, intră tamperul până la buza sa dacă folosesc doar 14 grame de cafea.

Nu-mi dau seama dacă ar trebui să râșnesc mai grosier sau mai fin pentru a corecta fenomenul.
 
Reply
#26
(04-08-2015, 20:23)nwradu Wrote: Nu o umplu prea mult. Dacă o montez și o demontez fără să dau drumul la apă, găsesc cafeaua neatinsă de duș.

De fapt, după tampare rămâne aproape 1 cm acolo, intră tamperul până la buza sa dacă folosesc doar 14 grame de cafea.

Nu-mi dau seama dacă ar trebui să râșnesc mai grosier sau mai fin pentru a corecta fenomenul.

Nu vad semnatura dar inteleg ca ai un Lelit.
La birou am si eu unul , modelul PL41 TEM, cu care nu am reusit sa scot nimic decent din mai putin de 17-18 g de macinatura.
Daca intr-adevar ai Lelit, iti sugerez sa maresti cantitatea de cafea folosita , pana la limita la care dusul sa nu atinga cafeua in timpul extractiei. 
Regleaza din gradul de macinare ca la cele 17-18 g de cafea sa ai curgerea celor 50-60 ml de lichid in 25-28 sec .
Iti mai sugerez sa cantaresti cafeaua si sa tampezi controlat cu 14-15 kgf . Poti folosi pentru tampare si un cantar de bucatarie mai mare daca nu ai un tamper dinamometric.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#27
(04-08-2015, 16:43)nwradu Wrote: Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?
Prietenul meu are Lelit PL41E.
Tamperul a fost executat gresit si are un diametru prea mare (intra fix in sita, nu imi amintesc acum valorile exacte, dar parca diametrul tamperului este de 57,8mm).
Totusi, se descurca, tampeaza corect dar are grija intotdeauna ca extractia tamperului sa fie facuta cu o miscare mai lenta, pentru a nu desprinde pucul de baza sitei.
Din ce am stabilit pana acum, cantitatea optima la masinaria asta este de 17-17,7g, insa din cand in cand (relativ des) pucul este absorbit si lipit de dus imediat dupa extractie.

Dupa parerea mea, desi tamparea e bine sa fie facuta cu o valoare constanta, disparand grija macar a unei variabile, mici variatii ar putea fi de folos.
Poate gresesc, dar consider, asa cum am mai scris si cu o alta ocazie, ca forta de tampare nu ar trebui sa influenteze decisiv extractia. Daca totusi o face, avem o alta problema, mai serioasa, poate la gradul de rasnire sau poate chiar la dozare. Putem avea astfel o indicatie imediata a faptului ca apreciem gresit gradul de rasnire sau ... ca suntem la una din limitele dozei (pe care e bine sa o determinam fiecare, fiind parca un fel de "constanta de aparat" pentru o cafea data).
Cele 14-16 kgf ar trebui sa fie foarte importante doar in faza de preinfuzie si mai putin in timpul extractiei, cand, dupa calculele mele aproximative, forta aplicata pucului prin cei 9 barr fiind undeva in jurul valorii de 240kgf (mult mai mare fata de ceea ce aplicam noi cu tamperul), pentru cei aproximativ 2650 mm patrati ai sitei.
(In acelasi timp, este adevarat ca lucrurile aici sunt ceva mai complicate, kilogramele forta aplicate cu tamperul avand un rol diferit de cele generate prin presiunea de extractie...)

rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#28
(05-08-2015, 11:22)Adrian T Wrote: ...Tamperul a fost executat gresit si are un diametru prea mare ...
...forta de tampare nu ar trebui sa influenteze decisiv extractia...

dupa mine, forta de tampare nu trebuie sa aiba legatura cu lipirea pucului de dus, la incheierea extractiei;

contrar unei intuitii de bun simt, tamparea nu influenteaza direct debitul in extractie prin efectul de "indesare" de "opacizare" a cailor apei prin puc; deci nu trebuie sa o asezam ca efecte, in rand cu granulatia sau doza, care ambele, influenteaza debitul!

tamparea ar trebui sa desavarseasca etapa de pregatire puc numita distributie: adica o compactare egalizatoare prin apasare pe suprafata pucului, cu eliminarea eventualelor pungi de aer si realizarea unei "densitati" egale in volum pentru particulele de macinatura; intr-un asemenea caz, o preinfuzie completa realizeaza umflarea egala a tuturor particulelor, iar apa de extractie ar trebui sa se disperseze uniform si sa extraga maximum de solubile din - teoretic - fiecare particula...

chiar la forte de tampare excesive, mult peste discutatele 15 Kg, acestea nu ajung sa aiba efect in straturile profunde de la baza pucului;
ceva similar, dar din alte cauze, se intampla in preinfuzia obisnuita din masinile prosumer: apa nu inmoaie intregul volum al pucului si la inceputul extractiei baza pucului e in mare parte uscata...
toate acestea, plus orice neuniformitate in distributie, o tampare excesiva, inegala sau oblica, cicanituri sau vibratii sita dupa tmpare, sau o preinfuzie partiala, sunt toate generatoare de zone cu aderenta mai slaba, exploatate de apa sub presiune, care cauta drumul cel mai scurt;
efect - supraextractia pe un minim din volumul pucului, si pe ansamblu ceasca, un randament minim, execrabil, al extractiei (acel extraction yield);

lipirea pucului de dus sub efectul depresurizarii incintei de deasupra pucului, nu e o problema de calitate bautura, dar e un simptom de anormalitate, cel putin in contextul unei anume masini, cafele, preparare puc: un puc prea usor, sau/si mai "noroios"  (granulatie prea fina?) va fi mai usor zmuls...

de remarcat ca si la masinile cu piston ar exista un fenomen de dizlocare puc, mai grav, pentru ca are loc la inceputul preinfuziei; care de altfel minimizeaza ulterior efectele fenomenului...
initial, cand pistonul urca, pana la deschiderea orificiului de intrare apa, acesta absoarbe aer prin porozitatile pucului; daca manevra e facuta rapid, pucul tresalta putin, in apa ce-l invaluie; cel putin asta se sustine, nu am semne la Strega;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#29
Da la Lelit TEM trebuie macar 17g, altfel pucul cam ramane lipit.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#30
De astazi sunt si eu posesor de Lelit pl41tem (am facut un upgrade de la GC).
Am patit si eu de 3-4 ori consecutiv sa ramana pucul lipit de dus, mai putin la utimele 2 extractii.
Cantarul indica 13.8gr cand macinatura este exact la buza sitei duble, iar la tampare, baza tamperului cobora putin sub margina superioara a sitei (extractia avand loc in 30 secunde). 
Ma gandesc ca poate cantarul nu indica corect, ce-i drept nu l-am mai folosit de ceva timp, dar stiu ca la sita de 15gr VST de la GC, cand macinatura era la marginea superioara, aveam aproape 15gr.

Poate reuseste cineva sa cantareasca sita dubla de la Lelit, asa ne putem da seama de acuratetea cantarului. Mie imi indica 22,4 gr.
Am atasat cateva poze.


Attached Files Thumbnail(s)
           
Lelit PL41TEM + PL43MMI, tamper dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)