• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Probleme calcifiere Lelit

#1
Jos LELIT !   Un brand de tot c..... bani multi calitate proasta (parerea mea) .Eu am respectat recomandarea lor de a monta filtru (LELIT MC747 Hight quality water softener filter) si chiar de nou apa a intrat in el prin acest filtru ca sa vad acu ca ... ... acesta nu trata duritatea apei ci doar o filtra  [Image: biggrin.gif] .Teapa si ma va costa o decalcifiere !!! (dupa 2 luni) 
Azi dimineata am gasit Eric la 55 cu PID la 121 ,,, da cateva flush freaca-l putin ,,, urca PID la 126 ,,,   stai si asteapta pana Eric se face 90 sa pot si eu bea o cafea extrasa de ... 93 la ... ... ... 88 ca el e foarte stabil ca se cheama LELIT si e varf de gama !!!! Si am dat pe el 1200 de euro !!!  O mare , mare porcarie , sau poate am avut eu ghinion ?
Stau si ma intreb fara Eric ce faceam , ca PID arata temperatura ok , extrageam fara sa-mi dau seama la 55 grd , normal apoi la 97,98 si chiar la 100 ... ... deci inca odata JOS LELIT !!!
SCUMP SI PROST !

va dati seama cat de obiectiv pot fi exprimand cele de mai sus fata de ceva scos la vanzare ... insa credeti-ma ... pe cuvant ... NU VA LUATI LELIT !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Dar nu foloseai Bucovina,sau doar apa din retea cu acel filtru?Sincer,eu cred ca ai avut ghinion,ghinion de...multi bani din pacate. Confused
 
Reply
#3
Apa din retea filtrata la randul ei pentru consum casnic !
O sa-l duc la service ca la urma urmei avem garantie !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#4
Ouch!
Dar totusi din curiositate ce apa ai folosit? Pt. ca la prastiile de Saeco pe care le-am folosit, nu am avut nici o problema cu decalcifierea folosind doar apa de la robinet pana acum in an.
Bafta la vanzare, daca ai fi avut modelul mai ieftin fara PID mai ca l-as fi luat in consideratie pe la 3400 de lei.
 
Reply
#5
Apa cu duritatea 7 de la retea (Apa Nova Bucuresti Berceni) trecuta prin BWT bestcare s  care-mi filtreaza apa de acasa.Astept Vibiemme (cred ca saptamana viitoare vine) si atunci voi discuta la pret .Eu cer 4000 dar daca scad o revizie si o decalcifiere plus drum pana la reprezentanta samd mi-e ca ma apropii de pretul tau.Vad ca esti din Arad , acolo exista reprezentanta Lelit  ar fi comod de facur revizia acolo ca astia din Bucuresti !!!!!  Mai vorbim pe privat daca doresti 
O zi frumoasa
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#6
Asteptam cu interes topicul "Jos Vibiemme !" Big Grin
 
Reply
#7
vezi ca bestcare e pentru germeni, nu pt dedurizare
trebuie dupa el un balance ca sa mai si scapi de duritate
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#8
Folosesc de mai bine de 3 ani un Lelit in regim de birou , il alimentez doar cu apa plata La Fântâna sau cu Bucovina si funcționează perfect . 
Nu cred ca espresorului sau producatorul are vreo vina cand se calcificată aparatul . 
Modul de utilizare , de exploatare si de întreținere ii revine utilizatorului . Documentarea in acest sens are un rol foarte important . 
Decalcifierea nu cred ca se face pe baza garanției deoarece nu este o problema cauzată de un defect de fabricație ! 
 Se va întâmpla același lucru si cu VBM si cu orice alt expresor , dacă i-l vei utiliza si alimenta cu apa in același mod .
Apa utilizată trebuie analizată si tratată in consecință . Soluțiile universale sunt valabile pe ape deja situate la nivelul unor parametri care o fac , in mare parte , utilizabila ca atare . 
Filtrele nu sunt pentru dedurizare ! 
Filtrul , normal , filtrează apa .
Dedurizarea este altceva ,dedurizeaza. 
Acasa am filtru si dedurizator separate ca doua unități funcționale distincte . Apa de la rețea intra in filtru după care trece in dedurizator . 
Filtrul se spală automat , dedurizatorul i-l alimentez periodic cu sare specială pentru regenerare .
Tu in doua luni ai schimbat ceva , ai regenerat dedurizatorul ? Dacă nu , nu ai avut decât un filtru si nu un dedurizator ! 
Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Lelit ca Lelit, dar cunosc oameni cu profesionale de mii de euro care si-au alimentat espressorul direct de la retea (un caz) sau care nu au verificat niciodata apa "dedurizata" (alt caz), printr-un simplu test pe picaturi de 20 de lei, si au ajuns la service de profesionale, acolo unde decalcifierea minutioasa a  unui boiler de 10-20l cu siguranta costa mult mai scump decat a unui a 1.5l.

Comparatii si aprecieri tehnice se pot face oricand, intre orice tip de rasnite sau espressoare. Dar atunci cand iti umpli espressorul de calcar, indiferent ca ai La Marzocco sau Vibiemme sau Lelit, e greseala ta si o repari pe banii tai (garantia nu opereaza in cazuri de calcifiere).  Ar fi trebuit sa ajungi cu apa in jur de 3-4 grade germane duritate totala (la 7 il faci praf), cu un pH pe cat posibil neutru sau cat mai apropiat de 6.5. Spre exemplu, din cauza unor probleme cu Everpure, eu sunt hotarat sa trec pe BWT Balance (sau Premium) dar dupa instalare mereu o sa verific ce duritate am la iesire din filtru (nu din espressor) asa cum am facut-o si pana acum.

Cum acel Bestcare nu dedurizeaza, ti-ai facut-o cu mana ta si te sfatuiesc ca pe urmatorul espressor sa iei legatura cu furnizorul de filtre si sa-i propui schimbarea solutiei existente cu una eficienta la duritatea apei de Bucuresti.

Probabil iti va demonstra si Eric, dupa decalcifiere, totul va reveni la normal.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Din respect pentru importatorul "Lelit", cred ca titlul topicului ar trebui schimbat. Nu cred ca da bine forumului. 
Eu unul am avut Lelit, am fost multumit de el, pentru clasa lui e chiar ok. 

Vorba lui Radu:"Modul de utilizare , de exploatare si de întreținere ii revine utilizatorului . Documentarea in acest sens are un rol foarte important ".
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#11
Esti convins ca espresorul tau este calcificat (vorbim totusi de doar doua luni si duritate 7 care nu este extrem de mare)? Cred ca alta este problema aparatului tau. Cea mai buna solutie este sa-l duci in garantie la service.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#12
strict la dedurizare tot aia e....ala ca pui sare e tot un filtru care functioneaza pe baza de sare ....doar ca face fata la un volum mai mare....pentru ca una e un consum de apa strict pentru un aparat sau baut si alta e pentru o locuinta cu toate cele necesare

sunt si filtre ,,mici'' pentru dedurizare...si pe care le schimbi periodic...fix cum pui sare.
astea mici nu se regenereaza...se schimba direct....fiind prea mici.


in cazul nostru Bcc nu a avut un filtru pentru dedurizare
minimal ar fi asa :  particule/mizerie - igiena (ce avea) - plumb si metale grele (daca esti in zona/locuinta cu instalatii vechi) - dedurizare/balansare  si altele care se impun doar daca analiza apei o cere.

in rest nu vad legatura intre fabricant/importator cu faptul asta......nu iti poti face instalatie de filtrare minimala precum cea de mai sus pui bucovina.....mai ales daca ai un aparat cu rezervor si nici nu consumi litri de cafea pe zi....cred
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#13
Am luat aleatoriu  o analiza de pe site-ul APa Nova, din decembrie. Duritate 8.84 grade germane in zona Berceni!!! Chiar si la 7 sunt probleme mari, dar la aproape 9....   Dar sa nu uitam ca se depune calcar si pe componentele grupului si pe trasee, schimbator de caldura etc.

Revino cu o parere de la service!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
La serviciu am un automat vending de cafea care merge de 3 ani fara vreun filtru , nici de dedurizare nici de filtrare , este alimentat la rezervor , adica o canistra de 20 de l care tine cateva zile si merge ca uns !!! 
   Acum pun BWT bestsave dar cred ca e prea tarziu , cum vine cel nou o sa-l duc la service
    Intradevar am omis chestia cu tratarea apei insa sunt curios cati din astia atat de 'tari ' pe forum de la inceput la primul lor aparat pe loc au luat si analizat apa si tratat-o corespunzator atat ca si filtrare cat si ca duritate.Am avut pana acum 3 luni un automat pe care l-am folosit vreo 5-6 ani de zile fara analize si vreo apa special tratata si nu s-a mai calcifiat nimic si nici dereglat vreo sonda dar nu era Lelit ... ... firma de firma ... ... vezi si rasnita colegului de la care a pornit discutia.
    Asta e parerea mea , repet si luati discutia ca atare , nu se poate ca dupa 3 luni (90 de zile * 3-4 cafele/zi * 60ml) deci la un flux de pana-n 100 de litri de apa cu zeci de mii de flush cu tot sa se calcifieze in asa fel decat daca proiectantul tine cu totdinadinsul de asta  Angry .De aia la Dacie trebuie unse usile sa nu scartaie ca asa zice producatorul sa le ungi ca daca nu intra apa pe la chedere si scartiie ,,, dau si eu un exemplu tampit .
   O seara frumoasa la toata lumea iar la chestia cu ''jos Vibiemme'' sunt depasit pentru a putea da un raspuns !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#15
Vei vedea in service si ne vei spune si noua (eventual cu poze). Daca este calcifiere, asta nu tine de nicio marca. HX-ul, cu temperaturile sale inalte de lucru, cu flush-urile de rigoare, este mai predispus calcifierii decat un automat de vending care amesteca apa cu praf (depinde si acolo ce apa era in bidon). Asteptam vesti
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(04-02-2016, 19:47)Bcc Wrote: [...]
Azi dimineata am gasit Eric la 55 cu PID la 121 ,,, da cateva flush freaca-l putin ,,, urca PID la 126 ,,,   stai si asteapta pana Eric se face 90 sa pot si eu bea o cafea extrasa de ... 93 la ... ... ... 88 ca el e foarte stabil ca se cheama LELIT si e varf de gama !!!!
[...]
Am un Lelit. Primul si ultimul produs sub numele asta. Dar nu pot spune ca nu sunt multumit de el. Decizia de a nu mai lua vreodata asa ceva, este generata de fapt de factorii umani din spatele numelui.

Pana la urma, oare ce produce Lelit in mica fabrica? PID-ul, presostatul, grupul E61, conductele de Cu, robinetii, valvele, contactele electrice, ledurile, etc...? Cred ca nimic din toate astea. Mult mai probabil comanda toate componentele (sau aproape toate) si le imbina pentru a crea un sistem functional (scurta lor istorie demonstreaza ca au reusit asta, cu cel putin o exceptie insa...)
Practic aceleasi componente le gasesti si pe alte aparate. Dupa toate aparentele, de multe ori, punerea laolalta a celor enumerate se pare ca se realizeaza mai ingrijit decat in alte cazuri (nume care "suna" mai bine). Nu a fost si cazul meu. Indoiturile, loviturile, zgarieturile, acoperirile cu nichel submediocre ale componentelor grupului, portfiltrului, sita prea adanca pentru portfiltru, un blind rebut si multe alte gafe, cu mult mai grave pe care nu doresc sa le reiau, au facut parte din "pachet".
Am fost insa mult mai preocupat de rezolvarea tuturor problemelor si de obtinerea unui rezultat bun, cat mai curand posibil.
Nu cred ca as putea gasi acum vreun motiv pentru care as dori sa imi schimb aparatul. Da, este un HX, fara PID si fara termometru. Asa trebuie sa fie si asa trebuie sa ramana dupa mine. Cel putin asa gandesc acum.
Te asigur ca poti obtine un rezultat bun, constant, repetabil, chiar fara PID si fara termometru. Dar trebuie "sa simti" tot ce "iti spune" aparatul, sa devii una cu el, asta insemnand sa monitorizezi timpul, "sa simti" temperaturile si sa auzi sunetele specifice. Chiar putem face asta, nu e mare lucru (sa conduci o masina, o drona, o bicicleta, sa schiezi sau sa gatesti, pentru mine sunt lucruri mult mai complexe)...

Nu spun ca poate fi si cazul tau, dar am avut o problema oarecum asemanatoare, cu mult timp in urma. Temperatura scazuta in grup, poate fi efectul unui blocaj dar si al proastei functionari (chiar al blocarii) a supapei antivacuum.
In cazul meu, cand aceasta supapa .... sa zicem ca nu functiona deloc sau sa consideram a fi fost blocata pe inchis, aparatul se incalzea cam pana in zona temperaturilor indicate de tine, 50-55 grade, daca bine imi amintesc. Deschiderea pentru cateva secunde a aburului rezolva problema. In fine, nu stiu daca este si cazul tau, dar poate ar trebui verificata acea supapa. Daca ar fi sa ma raportez iar la Lelit-ul meu, iti pot spune ca primele semne de depuneri calcare (minime), le-am observat tot la supapa antivacuum (facea un zgomot specific, nereusind sa se mai inchida - etansarea nu mai era posibila din cauza unor mici cristale de calcar). Curatarea ei a rezolvat imediat problema.

Si daca tot am ajuns la apa si la duritatea ei exprimata in ... nu conteaza ce scara, iti pot spune ca am si eu un astfel de filtru (e aproape inutil). Ar trebui sa aibe ceva capacitati de dedurizare, insa, fiind mic, face asta intr-o oarecare masura, rasina fiind capabila sa reduca (geu de spus cu ce procent) duritatea catorva zeci de litri de apa (vreo 30 cred, dar este evident ca pe masura ce te apropii de litrul cu numarul asta, efectul va fi tot mai slab). Il poti regenera, dar asta este o operatiune pe care ar trebui sa o faci de vreo 2 ori pe luna. Procedura de regenerare, apoi clatire, durand destul de mult, ar cere parca un al doilea filtru, de schimb. Pentru o solutie mai serioasa privind calitatea apei, sfaturile colegilor sunt cele de urmat.

Despre caderea de temperatura in timpul extractiei, nu ma indoiesc. Poate fi in mod categoric asa. Un punct de plecare ideal aratat de un termometru plasat in grup, nu garanteaza calitatea extractiei. Este importanta in egala masura atingerea unui soi de "armonie termodinamica" sa zicem sau in alti termeni, mai simpli, o incalzire ideala a aparatului. O astfel de echilibrare termica, in conjunctie cu indicatia unui termometru plasat in grupul E61, asigura o extractie remarcabila, indiferent de numele espressor-ului.

PS
Imi este greu si mie sa cred ca dupa doar 2 luni, aparatul tau este blocat de calcar (cu toate ca acel filtru este o simpla jucarie, cvasiinutila pentru o apa de 7-9 grade germane, mai ales in conditiile in care nu a fost inlocuit sau regenerat). Poate este totusi o problema marunta.
Nu uita sa revii cu dinamica problemei. Experienta ta, de-a dreptul tumultuoasa pe alocuri  Smile , solutiile mai ales, pot fi de folos si altora.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#17
O sa incerc proba cu abur 
Intradevar s-ar putea sa fie supapa , ca doar dimineata il gasesc la tem mica  , dupa ce-l 'frec'nitel se stabilizeaza la cat vreau (90 grd cazul meu) si se mentine bine toata ziua !!!
Am gasit discutiile tale pe forum despre supapa , le voi citi 

Sanatate si mersi mult !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#18
(05-02-2016, 15:04)Bcc Wrote: O sa incerc proba cu abur 

Ai rezolvat problema cu temperatura?
 HX,Mazzer



 
Reply
#19
Dupa ce dau putin abur incepe sa urce 
Azi tot asa cu PID la 116 l-am gasit la 55 (Eric), i-am dat aburi cateva sec si a inceput sa urce , in 10-15 min era la 90 si asa sta toata ziua
Banui ca e totusi supapa de vacum cred putin calcifiata
O sa-l servisez dupa ce-mi vine ce-l nou sau il vand asa si scad din pret sa si-l faca cine il ia
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#20
Valva antivacuum este și rămâne blocata pe închis. Când se încălzește presiunea creste fără ca temperatura sa fie la valoarea care trebuie iar presostatul oprește încălzirea. Nu este greu de rezolvat dar, dacă modelul de valva este predispusa la asa ceva, se va întâmpla din nou în curând. O varianta este înlocuirea cu una mai sănătoasă...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)