• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Problema espresor Saeco Via Venetia

#1
Buna ziua tuturor.
Am un espresor Saeco Via Venetia, care are un comportament "ciudat" din cand in cand.
Vreau sa mentionez ca l-am achizitionat second hand, si nici nu am mai avut inainte un aparat asemanator.
Imi doresc de multa vreme un espresor automat, dar fiind singurul bautor de cafea din casa si tinand cont si de pretul ridicat al unui asemenea aparat, am renuntat sa cumpar unul.
In schimb, am gasit acest aparat la un magazin, care ofera si un an de garantie.
Doar ca nu stiu daca este o problema de functionare, sau o problema de utilizator.
Vreau sa mentionez ca printre primele lucruri pe care le-am facut a fost sa ii fac o decalcifiere cu o solutie Saeco.
Dar, sa va descriu "problema".
In primul rand, atunci cand pornesc aparatul si astept sa fie ready, incepe sa picure apa pe la duzele de cafea si pe la duza de lapte. Nu stiu daca este normal, dar, dupa parerea mea, nu cred...
De vreo 2 ori, cand am apasat butonul pentru cafea, zgomotul pompei a fost unul ca si cand ar trage in gol, metalic si puternic...
L-am lasat vreo 10 secunde, crezand ca dureaza sa ajunga apa, dar nimic. Daca rotesc de butonul pentru spumare lapte, iese apa cu presiune, apoi abur si in 5 secunde zgomotul se schimba in unul "normal".
Inchid spumarea, pornesc cafeaua si totul e ok. Ma rog, ar mai fi ceva. Prin duza din stanga iese o cantitate mai mica de cafea decat prin cealalta.
Si cel mai suparator este faptul ca nu am reusit sa fac o cafea care sa-mi placa si sa ma dea pe spate. Cum ma asteptam...Dar, asa cum stie toata lumea, nu trebuie sa te astepti la prea mult, ca sa nu fii dezamagit.
In sfarsit, am pus asta pe seama utilizatorului. Poate nu am gasit combinatia perfecta: cafea, cantitate...
Am luat chiar o cafea Lavazza, crezand ca e mai buna.
Ma gandeam sa-mi iau o rasnita, sa rasnesc cafeaua proaspat...
Mentionez ca pana acum am folosit tot felul de metode de preparare, incepand de la ibric, espresor gen ibric, cafetiera. iar in ultima perioada un espresor cu capsule Dolce Gusto.
Cea mai buna a fost cea la cafetiera...
Va multumesc, si astept sfaturi!
 
Reply
#2
(20-02-2017, 17:04)nea_gu Wrote: ...In primul rand, atunci cand pornesc aparatul si astept sa fie ready, incepe sa picure apa pe la duzele de cafea si pe la duza de lapte. Nu stiu daca este normal, dar, dupa parerea mea, nu cred...
...

E normal, isi curatza si amorseaza circuitele, ar trebui sa scrie asta in manual, l-ai luat de pe net sa il

(20-02-2017, 17:04)nea_gu Wrote: ...Si cel mai suparator este faptul ca nu am reusit sa fac o cafea care sa-mi placa si sa ma dea pe spate. Cum ma asteptam...Dar, asa cum stie toata lumea, nu trebuie sa te astepti la prea mult, ca sa nu fii dezamagit.
In sfarsit, am pus asta pe seama utilizatorului. Poate nu am gasit combinatia perfecta: cafea, cantitate...
Am luat chiar o cafea Lavazza, crezand ca e mai buna.
Ma gandeam sa-mi iau o rasnita, sa rasnesc cafeaua proaspat...
...

Deci automatul nu are rasnita, si folosesti cafea de supermarket... daca faci referire la lavazza ca fiind "mai buna", asta explica foarte multe...

Din pacate sfaturile sunt costisitoare... minim 500 lei un M38 si cafea proaspat prajita.
De abia atunci poti judeca aparatul
 
Reply
#3
(20-02-2017, 17:04)nea_gu Wrote: In primul rand, atunci cand pornesc aparatul si astept sa fie ready, incepe sa picure apa pe la duzele de cafea si pe la duza de lapte. Nu stiu daca este normal, dar, dupa parerea mea, nu cred...

Se pare ca este normal. Vezi la minutul 3:00 https://m.youtube.com/watch?v=pg3-5RZhhQw
Problema cu gustul vine de la cafeaua de proasta calitate pe care o folosesti.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#4
Am incercat o cafea de la un magazin specializat in vanzarea de cafea, si care o rasneste pe loc. Cafeaua se numeste Kenya (?).
Pot sa spun ca nici asta nu m-a dat pe spate...Poate nu stiu eu ce sa apreciez la o cafea.
Aveam de gand sa iau o rasnita. Chiar eram in negocieri cu cineva pentru o rasnita Cunill Marfil, si de aceea am luat o cafea proaspat rasnita sa vad cum se simte. Ma rog, acum chiar nu stiu ce sa fac.
Problema este ca a mai aparut ceva. Daca umplu portafiltrul cu cafea (vreo 3 lingurite cu varf), abia daca mai curge cafea, si asta fara prea multa spuma.
Daca pun 2 lingurite, atunci curge bine...zic eu.
Gresesc eu la tampare? E cafeaua prea fin rasnita? Sau e espresorul meu cu probleme?
 
Reply
#5
Cafeaua se pune in cel mai rau caz la gram, nu cu linguritza Wink

Kenya e o tara, nu o marca de cafea, magazinul ala specializat are un nume ?
 
Reply
#6
(09-03-2017, 11:37)renatoa Wrote: Cafeaua se pune in cel mai rau caz la gram, nu cu linguritza [Image: wink.gif]

Kenya e o tara, nu o marca de cafea, magazinul ala specializat are un nume ?

Multumesc pentru sfat...
Mi-a fost de mare folos...

(09-03-2017, 11:37)renatoa Wrote: Cafeaua se pune in cel mai rau caz la gram, nu cu linguritza [Image: wink.gif]

Kenya e o tara, nu o marca de cafea, magazinul ala specializat are un nume ?

Daca in cel mai rau caz se pune la gram, atunci in cel mai bun caz cum se pune? Cu lingurita?
Pe buneeee? Kenya e o tara?
Inseamna ca mi-a dat cafea Kenya  fiindca stia ca am espressor Via Venezia...Asa se explica...
Prietene, eu am cerut un sfat pe un forum unde speram sa gasesc oameni care doresc sa ajute pe altii care nu se pricep, nu niste mishtocari care se dau experti...
Te rog sa ignori postarile mele. Astept raspuns de la oameni...daca intelegi.
 
Reply
#7
Chiar nu v-ati dat seama ca ati nimerit pe forumul gresit, unde lumea cantareste cafeaua la zecime de gram, si cumpara cafea de la o ferma anume, nu dintr-o tara, asa la gramada...
Ati avut curiozitatea sa il intrebati pe nenea de la magazinul specializat cand este prajita cafeaua ? si cum anume ? sau pentru dumneata aceste detalii nu au insemnatate ?
Da, suntem foarte dornici sa ajutam, dar pe cei care vedem ca fac efortul sa invete abc-ul singuri... exista articole suficiente in libraria site-ului unde sa fi citit inainte de a intreba.
 
Reply
#8
Daca citesti forumul cu atentie vei gasi rezolvare la toate problemele tale, asa am facut toti.
Renatoa ti-a dat un sfat, cafeaua se dozeaza la gram, nu la lingurita, nu te aprinde asa ca nu castigi nimic.

Espressorul tau are portafiltru presurizat, pana nu il depresurizezi nu te va ajuta cu nimic rasnita.
Sfatul meu ca sa obtii o cafea decenta cu setup-ul actual:
- lasa aparatul la incalzit min. 30 minute (dupa ce ai umplut in prealabil boilerul).
- pune 15g de cafea in portafiltru, tampeaz-o.
- porneste extractia, tine de maner spre dreapta pana incepe sa curga cafeaua, dupa care ii dai drumul.
- daca curge mai mult pe-o parte inseamna ca aparatul nu e asezat orizontal, dar nu mi-as bate capul cu asta.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat, PID in dezvoltare), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#9
Pentru genul acesta de oameni e reclama de la Mc.  [Image: lightbulb.gif]
Nici bine nu intra pe forum, ca deja se crede cocoș, deși cunoștințele despre cafea sunt nule ca și respectul acestuia pentru oameni, desi intr-un loc nu a gresit cand a spus ca ne dam experti. Daca citea forumul putea sa constate asta singur, dar asa e lumea in ziua de azi, toti stau cu gura deschisa ca poate o sa le bage cineva posmagii inmuitati...
Degeaba am mai rugat colegii nostri sa schimbe putin modul de inscriere pe forum ...
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#10
(09-03-2017, 13:05)Gozmin Wrote: ...poate o sa le bage cineva posmagii inmuitati...

mucenici... 40 de mucenici Wink
 
Reply
#11
(09-03-2017, 12:27)renatoa Wrote: Chiar nu v-ati dat seama ca ati nimerit pe forumul gresit, unde lumea cantareste cafeaua la zecime de gram, si cumpara cafea de la o ferma anume, nu dintr-o tara, asa la gramada...
Ati avut curiozitatea sa il intrebati pe nenea de la magazinul specializat cand este prajita cafeaua ? si cum anume ? sau pentru dumneata aceste detalii nu au insemnatate ?
Da, suntem foarte dornici sa ajutam, dar pe cei care vedem ca fac efortul sa invete abc-ul singuri... exista articole suficiente in libraria site-ului unde sa fi citit inainte de a intreba.

Imi pare rau, acum imi dau seama ca am nimerit pe forumul gresit.
Cu toate astea, banuiesc ca nimeni nu s-a nascut invatat, si ca d-asta s-a nascut acest forum, sa dea sfaturi celor care vor sa bea o cafea buna, dar nu stiu cum sa o faca.
OK, se pare ca aici este doar pentru cei ce stiu (cu toate ca am vazut destule discutii care arata ca unii sunt la inceput).
Mie nu imi pare de prost gust sa intreb, mai ales ca nu cred ca are cineva bani si timp sa incerce toate tipurile de aparate sau de cafele ca sa o gaseasca pe cea care ii place. am observat ca toti intreaba unde au baut altii cea mai buna cafea, tocmai pentru a o incerca si ei...
In sfarsit.
Cat despre cantarit cafeaua, am vazut destule concursuri unde se punea cafeaua fara a fi cantarita, doar se umplea portafiltrul si se tampa.
Din postul meu cred ca se subintelege ca nu am ajuns la stadiul in care sa cantaresc cafeaua. Nu am nici macar o rasnita.
Dar, va multumesc pentru sfaturi. Numai ca, era mai simplu sa nu raspundeti decat sa imi dati raspunsuri gen "mai citeste si tu o carte".
Atunci ce rost are acest forum?

(09-03-2017, 12:34)Cata Wrote: Daca citesti forumul cu atentie vei gasi rezolvare la toate problemele tale, asa am facut toti.
Renatoa ti-a dat un sfat, cafeaua se dozeaza la gram, nu la lingurita, nu te aprinde asa ca nu castigi nimic.

Espressorul tau are portafiltru presurizat, pana nu il depresurizezi nu te va ajuta cu nimic rasnita.
Sfatul meu ca sa obtii o cafea decenta cu setup-ul actual:
- lasa aparatul la incalzit min. 30 minute (dupa ce ai umplut in prealabil boilerul).
- pune 15g de cafea in portafiltru, tampeaz-o.
- porneste extractia, tine de maner spre dreapta pana incepe sa curga cafeaua, dupa care ii dai drumul.
- daca curge mai mult pe-o parte inseamna ca aparatul nu e asezat orizontal, dar nu mi-as bate capul cu asta.
Multumesc. Singurul raspuns la obiect.
 
Reply
#12
Acum sa ne spui cate linguritze fac 15 grame Smile

Nu e gluma, in anii 80, intr-o sectie siderurgica dintr-un colt de tara vai de mama lui... unde lasasera americanii totul parfum, programe care sa caiculeze compozitia otelurilor la gram, si care nu le folosise niciodata nimeni... ajunge un tanar stagiar, care cu multa energie a sters praful si a repus totul in functiune... ca sa il intrebe apoi un dorel "cate lopeti fac xxxx grame ce scrie aici pe hartie?"
 
Reply
#13
3 lingurițe rase, sau o lingură. Șef la cuțite (conice)  [Image: tongue.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
(09-03-2017, 13:43)baloozzy Wrote: 3 lingurițe rase, sau o lingură. Șef la cuțite (conice)  [Image: tongue.gif]

Multumesc.
 
Reply
#15
Adevarul este undeva la mijloc. Pe de o parte, la inregistrarea in forum nea_gu a primit toate link-urile de care are nevoie pentru a incepe sa citeasca despre cum sa prepari un espresso sau despre cum sa alegi o cafea sau sa faci un capuccino etc. Odata citite nu ai cum sa mai ai cunostinte zero in acest domeniu, iar daca nu vrei sa experimentezi mai mult in cadrul acestei pasiuni, indicatiile simple de acolo sunt suficiente pentru a prepara singur un espresso asa cum trebuie si a alege o cafea proaspat prajita.

Asadar, ar fi de recomandat ca mai intai sa aplici tutorialul pe espressorul tau, apoi sa revii cu intrebari, ca sa vedem de ce nu iese.

Pe de alta parte, nu sustin nici modalitatea asta de a ne aprinde, mai ales in conditiile in care stim cu totii ca atmosfera in forum este destul de zen. Sa ne gandim ca userul cu pricina e...doctorul de familie la care mergem sau vecina noastra frumoasa de la etajul 3. Fata in fata nu le-am raspunde asa, iar daca am face-o asa, ceilalti vecini care ne-ar vedea nu ar avea o impresie prea frumoasa despre noi.

Ganditi-va ca din 2008 sau de cand am inceput noi pe Softpedia, aceste intrebari s-au tot repetat si se vor mai repeta inca 10 ani de acum inainte (chiar pe forumul home barista am vazut). Mai productiv este sa-l indemnam cu zambetul pe buze pe noul venit in forum, sa-si citeasca mail-ul cu acea confirmare de inregistrare sau  sa-i dam un link spre articolul despre preparare ori despre cafea ori spre sinteza de postari din forum. 

Cu siguranta asa vom fi mai multi si ii vom face pe consumatorii de cafea proasta sa treaca in barca adevarului.

[Image: 57.gif]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Multumesc. O atitudine corecta. Imi cer scuze daca m-am "aprins".
Si, recunosc, nu am citit recomandarile din mail...
Dar, sincer, teoria este teorie...nu toate aparatele se comporta la fel. Apoi, nu avem toti scule  la inceput. Sunt si eu un novice care incearca sa faca ceva cu bani putini si cu multe sfaturi. Uneori nu avem timp prea mult la dispozitie sa citim (mai si muncim...), si, ne-am obisnuit sa facem totul prea repede
Sincer, cand am vazut ca nu reusesc sa fac o cafea buna, am pus aparatul la vanzare.
D-aia asteptam si eu ceva sfaturi. Nu imi spuneti ca toata lumea sta si citeste cartile din scoarta in scoarta, manuale de utilizare, etc.
Pentru asta s-au inventat bazele de cunostinte, sa apelezi la cineva care are experienta si iti da o solutie din practica in 5 minute, in timp ce tie iti ia 2 saptamani sa intelegi ce vrea manualul.
Eu nu am intrebat efectiv cum se face o cafea. Am spus doar ca eu am niste "probleme" cu aparatul meu. Cred ca asa am si inceput topicul...
Si, asa cum afirmi la sfarsit, as fi vrut si eu sa fac o cafea...
 
Reply
#17
Foarte pe scurt, singura solutie este sa iei cafea prajita de maxim o saptamana, sa cumperi si o rasnita, si sa pastrezi gramajul de cafea constant, probabil vreo 14g pentru acel aparat. Cu tutorialul in fata, nu manualul, nu ai cum sanu ajungi la un rezultat.  Altfel, aceasta discutie un are unde sa duca, nu exista alta cale de a obtine espresso, decat diverse incercari nereusite a caror cauza sta in nerepectarea regulilor de preparare.

Restul de probleme se trag de la constructia chinezeasca probabil, gen Philips Saeco. Oricum, e un proiect de espresso invechit din care abia daca mai poti sa scoti niste cafele decente, insa merita sa incerci.

Nu folosi cafea gata rasnita, e imposibil sa nimeresti granulatia potrivita. Trebuie incercare dupa incercare, pastrand doza de 14g, regland finetea rasnitei, pana cand obtii 50-60ml de lichid, in 25 de secunde, din cele 14g. 

Din pacate espresso nu se obtine decat respectand matematic niste parametri, si nu exista alta posibilitatea de a-i ocoli.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
(09-03-2017, 13:32)nea_gu Wrote:
(09-03-2017, 12:27)renatoa Wrote: Chiar nu v-ati dat seama ca ati nimerit pe forumul gresit, unde lumea cantareste cafeaua la zecime de gram, si cumpara cafea de la o ferma anume, nu dintr-o tara, asa la gramada...
Ati avut curiozitatea sa il intrebati pe nenea de la magazinul specializat cand este prajita cafeaua ? si cum anume ? sau pentru dumneata aceste detalii nu au insemnatate ?
Da, suntem foarte dornici sa ajutam, dar pe cei care vedem ca fac efortul sa invete abc-ul singuri... exista articole suficiente in libraria site-ului unde sa fi citit inainte de a intreba.

Imi pare rau, acum imi dau seama ca am nimerit pe forumul gresit.
Cu toate astea, banuiesc ca nimeni nu s-a nascut invatat, si ca d-asta s-a nascut acest forum, sa dea sfaturi celor care vor sa bea o cafea buna, dar nu stiu cum sa o faca.
OK, se pare ca aici este doar pentru cei ce stiu (cu toate ca am vazut destule discutii care arata ca unii sunt la inceput).
Mie nu imi pare de prost gust sa intreb, mai ales ca nu cred ca are cineva bani si timp sa incerce toate tipurile de aparate sau de cafele ca sa o gaseasca pe cea care ii place. am observat ca toti intreaba unde au baut altii cea mai buna cafea, tocmai pentru a o incerca si ei...
In sfarsit.
Cat despre cantarit cafeaua, am vazut destule concursuri unde se punea cafeaua fara a fi cantarita, doar se umplea portafiltrul si se tampa.
Din postul meu cred ca se subintelege ca nu am ajuns la stadiul in care sa cantaresc cafeaua. Nu am nici macar o rasnita.
Dar, va multumesc pentru sfaturi. Numai ca, era mai simplu sa nu raspundeti decat sa imi dati raspunsuri gen "mai citeste si tu o carte".
Atunci ce rost are acest forum?

(09-03-2017, 12:34)Cata Wrote: Daca citesti forumul cu atentie vei gasi rezolvare la toate problemele tale, asa am facut toti.
Renatoa ti-a dat un sfat, cafeaua se dozeaza la gram, nu la lingurita, nu te aprinde asa ca nu castigi nimic.

Espressorul tau are portafiltru presurizat, pana nu il depresurizezi nu te va ajuta cu nimic rasnita.
Sfatul meu ca sa obtii o cafea decenta cu setup-ul actual:
- lasa aparatul la incalzit min. 30 minute (dupa ce ai umplut in prealabil boilerul).
- pune 15g de cafea in portafiltru, tampeaz-o.
- porneste extractia, tine de maner spre dreapta pana incepe sa curga cafeaua, dupa care ii dai drumul.
- daca curge mai mult pe-o parte inseamna ca aparatul nu e asezat orizontal, dar nu mi-as bate capul cu asta.
Multumesc. Singurul raspuns la obiect.

Am facut asa cum ai spus. Am pus 3 lingurite rase si a iesit ca in filmulet:
https://www.youtube.com/watch?v=THp4drJA4AA
Doar ca, in portafiltru a ramas "noroi", nu a curs toata apa...

(09-03-2017, 18:53)Lyvyoo Wrote: Foarte pe scurt, singura solutie este sa iei cafea prajita de maxim o saptamana, sa cumperi si o rasnita, si sa pastrezi gramajul de cafea constant, probabil vreo 14g pentru acel aparat. Cu tutorialul in fata, nu manualul, nu ai cum sanu ajungi la un rezultat.  Altfel, aceasta discutie un are unde sa duca, nu exista alta cale de a obtine espresso, decat diverse incercari nereusite a caror cauza sta in nerepectarea regulilor de preparare.

Restul de probleme se trag de la constructia chinezeasca probabil, gen Philips Saeco. Oricum, e un proiect de espresso invechit din care abia daca mai poti sa scoti niste cafele decente, insa merita sa incerci.

Nu folosi cafea gata rasnita, e imposibil sa nimeresti granulatia potrivita. Trebuie incercare dupa incercare, pastrand doza de 14g, regland finetea rasnitei, pana cand obtii 50-60ml de lichid, in 25 de secunde, din cele 14g. 

Din pacate espresso nu se obtine decat respectand matematic niste parametri, si nu exista alta posibilitatea de a-i ocoli.

Am sa iti urmez sfatul. Am spus si mai sus, ca eram in negocieri sa cumpar o rasnita Cunill Marfil. Nu stiu cat e de buna, dar vroiam sa incerc. Asta a fost si motivul pentru care m-am dus sa cumpar o cafea de la un magazin care o rasneste pe loc. Sa vad daca se schimba ceva.
Am sa mai lucrez la cantitatea de apa.
Am facut si un mic filmulet dupa ce am urmat recomandarile lui Cata (care erau de fapt si in articolul trimis de forum), dar ramane un amestec moale in portafiltru dupa aceea.
Cata spune ca trebuie sa renunt la portafiltru presurizat, dar nu stiu cum...
Aici e filmuletul:
https://www.youtube.com/watch?v=THp4drJA4AA
 
Reply
#19
Amestecul moale se datoreaza presurizarii, apa ramanand in portafiltru la sfarsitul extractiei.
Un film cu metoda de depresurizare a portafiltrului gasesti aici: https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is
Nu te apuca de depresurizare pana nu iti iei rasnita (si tamper), cu cafeaua gata rasnita nu vei obtine decat o zeama colorata.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat, PID in dezvoltare), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#20
(09-03-2017, 21:33)Cata Wrote: Amestecul moale se datoreaza presurizarii, apa ramanand in portafiltru la sfarsitul extractiei.
Un film cu metoda de depresurizare a portafiltrului gasesti aici: https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is
Nu te apuca de depresurizare pana nu iti iei rasnita (si tamper), cu cafeaua gata rasnita nu vei obtine decat o zeama colorata.

Multumesc. Vad ca tu ai un Saeco Poemia, care e asemanator cu al meu. Vreau sa spun ca sunt din ce in ce mai dezamagit de cafeaua pe care o fac. Atentie, eu si nu el!!!!
Vreau sa cred ca de vina e lipsa rasnitei, iar tu sa imi confirmi acest lucru, fiindca vad ca ai si rasnita. Poate chiar ai fost curios sa faci o cafea cu cafea din comert. Cu atat mai mult cu cat ai vazut si filmuletul meu...
Daca crezi ca altul e motivul (poate las sa curga prea mult...), comparativ cu masina ta, te rog sa imi spui. Daca nu, am sa-mi cumpar o rasnita.
Cafeaua pe care am facut-o azi chiar ca este o zeama colorata [Image: sad.gif] . Adevarat, a trecut o saptamana de cand am luat cafeaua.
Am 2 portafiltre, unul cu sita mai fina, iar altul cu sita mai putin fina. Cand e cazul sa folosesc unul si cand altul?
Impartaseste-mi si mie din experienta ta, te rog. Sunt convins ca ai incercat tot felul de chestii pana ai ajuns la un rezultat.
Multumesc inca o data!!!!
 
Reply
#21
Cerceteaza si topicurile despre Saeco, aici si aici
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Malul inseamna cafea putina, macinata fin. Daca ai mari cantitatea de cafea si ai rasni mai grosier ai vedea imbunatatiri. Cu toate astea, in sita e ce arunci, in ceasca e ce bei si care conteaza la final.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
(10-03-2017, 13:25)nea_gu Wrote: Multumesc. Vad ca tu ai un Saeco Poemia, care e asemanator cu al meu. Vreau sa spun ca sunt din ce in ce mai dezamagit de cafeaua pe care o fac. Atentie, eu si nu el!!!!
Vreau sa cred ca de vina e lipsa rasnitei, iar tu sa imi confirmi acest lucru, fiindca vad ca ai si rasnita. Poate chiar ai fost curios sa faci o cafea cu cafea din comert. Cu atat mai mult cu cat ai vazut si filmuletul meu...
Daca crezi ca altul e motivul (poate las sa curga prea mult...), comparativ cu masina ta, te rog sa imi spui. Daca nu, am sa-mi cumpar o rasnita.
Cafeaua pe care am facut-o azi chiar ca este o zeama colorata [Image: sad.gif] . Adevarat, a trecut o saptamana de cand am luat cafeaua.
Am 2 portafiltre, unul cu sita mai fina, iar altul cu sita mai putin fina. Cand e cazul sa folosesc unul si cand altul?
Impartaseste-mi si mie din experienta ta, te rog. Sunt convins ca ai incercat tot felul de chestii pana ai ajuns la un rezultat.
Multumesc inca o data!!!!

Da, Poemia e identic cu aparatul tau, mai putin designul.

Repet, rasnita nu isi are sensul pana nu depresurizezi portafiltrul. Ca sa iti faci o idee portafiltrul meu arata asa acum:

   
   

In marea majoritate a extragerilor pe care le-am facut cu portafiltrul presurizat, extractia genera doar spuma, nu crema, asadar depresurizarea este absolut necesara pt obtinerea espresso-ului.
Cu toata stima, nu sunt de acord cu afirmatia lui Liviu, cum ca abia daca mai poti sa scoti niste cafele decente pe chinezariile noastre. Eu unul sunt mai mult decat multumit de cele 1-2 cafele pe care le fac pe zi la aparat, inclusiv frotarea laptelui in 3 etape  [Image: smile.gif]  pentru a obtine spuma perfecta. 

Acum sa nu crezi ca toate sunt roz in lumea Saeco, numai eu stiu cate shoturi facute la aparatul asta am aruncat insa usor usor am inceput sa il invat. "Practice makes perfect" zic brexitezii, zicala total adevarata in cazul aparatelor noastre. 
Cat despre cafea, o cumpar de ceva timp doar de la Papa Jacques, maine o sa trec si pe la Sarkis sa incerc Chocolat. Dpmdv un lucru e clar, o data ce vei incerca o cafea proaspat prajita nu te vei mai uita la brandurile comerciale.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat, PID in dezvoltare), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#24
(11-03-2017, 00:33)Cata Wrote:
(10-03-2017, 13:25)nea_gu Wrote: Multumesc. Vad ca tu ai un Saeco Poemia, care e asemanator cu al meu. Vreau sa spun ca sunt din ce in ce mai dezamagit de cafeaua pe care o fac. Atentie, eu si nu el!!!!
Vreau sa cred ca de vina e lipsa rasnitei, iar tu sa imi confirmi acest lucru, fiindca vad ca ai si rasnita. Poate chiar ai fost curios sa faci o cafea cu cafea din comert. Cu atat mai mult cu cat ai vazut si filmuletul meu...
Daca crezi ca altul e motivul (poate las sa curga prea mult...), comparativ cu masina ta, te rog sa imi spui. Daca nu, am sa-mi cumpar o rasnita.
Cafeaua pe care am facut-o azi chiar ca este o zeama colorata [Image: sad.gif] . Adevarat, a trecut o saptamana de cand am luat cafeaua.
Am 2 portafiltre, unul cu sita mai fina, iar altul cu sita mai putin fina. Cand e cazul sa folosesc unul si cand altul?
Impartaseste-mi si mie din experienta ta, te rog. Sunt convins ca ai incercat tot felul de chestii pana ai ajuns la un rezultat.
Multumesc inca o data!!!!

Da, Poemia e identic cu aparatul tau, mai putin designul.

Repet, rasnita nu isi are sensul pana nu depresurizezi portafiltrul. Ca sa iti faci o idee portafiltrul meu arata asa acum:




In marea majoritate a extragerilor pe care le-am facut cu portafiltrul presurizat, extractia genera doar spuma, nu crema, asadar depresurizarea este absolut necesara pt obtinerea espresso-ului.
Cu toata stima, nu sunt de acord cu afirmatia lui Liviu, cum ca abia daca mai poti sa scoti niste cafele decente pe chinezariile noastre. Eu unul sunt mai mult decat multumit de cele 1-2 cafele pe care le fac pe zi la aparat, inclusiv frotarea laptelui in 3 etape  [Image: smile.gif]  pentru a obtine spuma perfecta. 

Acum sa nu crezi ca toate sunt roz in lumea Saeco, numai eu stiu cate shoturi facute la aparatul asta am aruncat insa usor usor am inceput sa il invat. "Practice makes perfect" zic brexitezii, zicala total adevarata in cazul aparatelor noastre. 
Cat despre cafea, o cumpar de ceva timp doar de la Papa Jacques, maine o sa trec si pe la Sarkis sa incerc Chocolat. Dpmdv un lucru e clar, o data ce vei incerca o cafea proaspat prajita nu te vei mai uita la brandurile comerciale.
Ok. Multumesc. Voi Incerca. DAr vreau sa imi spuin cum ai facut tu portafiltrul ala, ca al meu arat altfel.
Nu pot sa il depresurizez doar scotandu-i supapa?


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#25
Si al meu arata aproximativ la fel. Eu am pastrat doar sita si o mica parte din locasul in care intra sita din 2 motive:
- am vrut portafiltru bottomless, sa pot observa procesul de extractie / eventuale greseli la tampare.
- nu am vrut ca apa fierbinte sa atinga plasticul din portafiltru.

Desigur ca il poti depresuriza doar scotand supapa si atat.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat, PID in dezvoltare), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#26
Buna ziua tuturor.
Ma simt dator celor care au incercat sa ma aduca pe calea cea buna, si au investit timp si cunostinte pentru acest lucru. Nu au reusit, dar nu e vina lor, ci doar a lipsei mele de perseverenta.
Am renuntat!
Am vandut espressorul, si mi-am luat o cafetiera de tip filtru cu rasnita incorporata.
Probabil, daca as fi baut o cafea preparata de unul dintre voi, as fi fost convins sa continui. Dar, trebuia sa iau o rasnita (eram cu cineva in discutii, si m-au sunat chiar ieri sa ma intrebe daca mai vreau. O lasase la 30 de euro...), si nu eram convins ca o sa iasa ceva.
Ce sa mai spun, sa-mi fie rusine!!!!
Acum imi iau cafea rasnita (rasnita de la cafetiera, chiar daca are 5 trepte de reglaj, la cea mai mica treapta iese cam mare).
Cel de la magazin mi-a rasnit 2 marimi: 3 care ar fi pentru espressor si 4 care ar fi pentru filtru. Sa le incerc pe amandoua.
Daca pot sa ajut si eu pe cineva, nu ezitati.
Am uitat sa spun, eu stau in Madrid.
Cafea iau de aici:
https://www.lamexicana.es/cafe-premium/2...do-express
Asta apropo de cafeaua Kenia, pe marginea careia s-a iscat o discutie un pic mai aprinsa pe forum.
L-am intrebat pe vanzator cand a fost prajita, si mi-a spus ca miercurea trecuta [Image: biggrin.gif] .
Am atasat si cafetiera, nu ca ar fi interesat pe cineva.
Inca o data, multumesc pentru sprijin. Poate am sa revin si sa incerc sa intru in club.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#27
Atentie ! pentru filtru este normal sa fie mai mare decat pentru espresso, asa ca nu judeca rasnita, e posibil sa isi faca treaba buna...
Ar trebui sa fie cam ca nisipul de pe plaja pentru filtru, fata de espresso care e mai fin ca zaharul tos dar nu chiar ca faina...
Ai putea pune o poza cum rasneste rasnita fata de cea rasnita la magazin.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)