• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Problema cu cantitatea de espresso obtinuta cu aceleasi setari

#1
Salutare comunitate,

Numele meu este Ovidiu si am inceput sa fiu fascinat de aceasta lume a espresso-ului dupa ce am citit postarile de pe acest blog si forum. De cateva zile  mi-am achizitionat si eu aparatura din semnatura. Dupa o documentare in prealabil in ce priveste modul de preparare a unui espresso si cum sa faci crema pentru latte art, am reusit in cele din urma sa obtin ceva bun Smile

Am comandat cafea proaspata si m-am pus pe rasnitat si am reusit sa obtin un double espresso acceptabil in 25secunde - 60ml, asta dupa mai multe ajustari la rasnita. Setarea la care am ajuns a fost 1F (stiu ca e variabil in functie de cum a fost setata rasnita). Asta se intampla seara undeva pe la ora 22:00-23:00.
A doua zi dimineata cand m-am pus sa prepar un double espresso, m-am trezit ca folosing aceleasi setari am obtinut undeva la 30-40ml pt double espresso. Am crezut ca nu vad bine si am mai incercat de doua ori sa fac espresso din nou cu aceleasi setari si rezultatul a fost acelasi, 30-40ml pt double espresso. M-am pus sa schimb din nou setarile de la rasnita si dupa mai multe schimbari ale treptelor la rasnita m-am trezit ca ajung iar sa obtin double espresso in 25 sec 60ml cu setarea 1F. Nu pot sa imi explic aceasta situatia si am patit-o in doua zile diferite.... Mentionez ca atunci cand am ajuns sa obtin iar cantitatea potrivita in 25 sec cu aceeasi setare am facut cateva salturi la 1J, 1Q si pe urma am revenit iar.

Datorita acestor probleme am reusit sa consum 500 grame de cafea in decurs de 3 zile Smile fara sa apuc sa gust prea mult din ea Sad

Cateva detalii:
* forta de tampare a fost de 15-16kg (masurata cu cantarul de baie)
* am folosit tot timpul 15 grame de cafea, masurata cu cantarul
* temperatura din espressor si presiunea, cu mici diferente, a fost cam aceeasi
* cafea folosita a fost YUME'SPRESSO #1 (fiind prajita in data de 05-Mai-2015)

Lipsa asta de constanta ma duce la disperare, deoarece nu am timp dimineata sa stau sa fac f multe macinari. Stau sa ma intreb daca e vreo problema cu rasnita si trebuie sa o trimit inapoi sau gresesc eu ceva.

Ceva sfaturi? pareri?  

Mersi de ajutor,
Ovi
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#2
Rașnița nu are nici o problema, se mai întâmplă . Pe măsura ce se invecheste cafeaua , se macină mai grosier. Am observat in decurs de doua saptamâni cu aceeași cafea.
Am pățit și eu același lucru cu o cafea foarte proaspătă, am umblat la rașnița vreo 3 zile ( la mine e dozarea electronică și umblu atât la cantitate și la reglajul micrometric)
Așa că....răbdare si relaxate, știm cum e , mai ales dimineața
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#3
Bun venit pe forum, Ovidiu!


Cantarul e cel cu zecimala sau e generic de 1g?


Rasnita o tii mereu goala si pui in ea dimineata doar cantitatea de care ai nevoie?


Tamparea e bine sa fie putintel mai usoara, spre 13kg forta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
(11-05-2015, 22:56)Lyvyoo Wrote: Bun venit pe forum, Ovidiu!


Cantarul e cel cu zecimala sau e generic de 1g?


Rasnita o tii mereu goala si pui in ea dimineata doar cantitatea de care ai nevoie?


Tamparea e bine sa fie putintel mai usoara, spre 13kg forta.

Mersi,

* Cantarul e cel cu zecimala, Digital Concept Art
* rasnita e mereu goala si pun doar cantitatea folosita
* legat de tampare o sa incerc sa ajustez forta Smile 
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#5
Maine dimineata incearca o "plimbare" cu rasnita goala si motorul pornit, de la 1F la 1W si inapoi, apoi pune cantitatea de boabe respectiva.  

Sa vedem ce se intampla...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Nu am mai avut rabdare si am incercat si recomandarea cu a urca treptele si a cobora din nou, dar fara prea mult noroc Sad
Acuma am inceput sa dau si mai multa atentie la ce zgomot face si mi se pare ca scoate un zgomot ciudat, dar poate am devenit paranoic.

Video aici: https://drive.google.com/open?id=0B-AZcu...authuser=0 (fara capac. fara cafea)
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#7
Ovidiu,

O să încerc să-ți dau o mână de ajutor.

În primul rând, plaja 1F - 1Q mi se pare prea fină, chiar dacă există diferențe de reglaj între râșnițe. Ai încercat  cumva să remacini cafea deja măcinată? Întreb pentru că au mai fost cazuri și se dereglează imediat râșnița, caz în care nu mai macină suficient de fin nici pe 1A. A trimis-o omul în service și s-a rezolvat.
Noi la primul Vario foloseam o plajă în jurul 2M și la al doilea în jurul 3H.
Dacă nu e dereglată, încearcă o setare mai grosieră, gen 2M ca punct de plecare.
Cum arăta puck-ul la prima extracție, cea de 60 ml? Era uscat sau mâlos? Nu știu câtă experiență ai și nu vreau să te ofensez, dar s-ar putea să fi fost înțepat puck-ul. Asta ar explica de ce nu ai mai reușit să obții aceeași cantitate de cafea la următoarele extracții.
Nu știu câtă cafea ține sita de pe Lelit, dar pentru un espresso în parametri (să oprești extracția înainte să devină firul blond și apos) e imposibil să obții din 15g de cafea 60 ml în ceașcă fără să o supra extragi. Ăsta e un raport de 1:4, iar în cafeaua de specialitate nu poți spera la mai mult de 1:2.5, și asta pentru un lungo. Pentru 1:3 sau mai mult trebuie o solubilitate mai ridicată, ceea ce depășește cu mult gradul de prăjire practicat. Cu alte cuvinte, pentru a păstra aromele de origine sacrifici solubilitate și atunci trebuie să compensezi din doza de cafea. Pentru a înțelege mai bine rațiile aruncă o privire aici:
http://i17.photobucket.com/albums/b62/sh...tios-2.png
Chiar îmi pare rău că ai irosit atâta cafea bună ca să înveți fluxul de extracție.
Sper să reușești. Te ajut cu mare plăcere, așa că nu ezita să întrebi.
Giesen W6A & OW20, KVDW Speedster, Bosco Sorrento 2 GR, Compak F10 Master Conic Red Speed OD, Mazzer Kony, Mahlkonig VTA 6ST.
 
Reply
#8
(11-05-2015, 22:29)magicianu Wrote: * am folosit tot timpul 15 grame de cafea, masurata cu cantarul

Ceva sfaturi? pareri?  

Razvan , ti-a explicat cam ce se intampla .
Pe scurt , la Lelit obtii rezultate constante folosind 18 g de cafea , adica sita plina la ras inainte de tampare .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Desi nu am cantarit niciodata cafeaua rasnita din sita (folosesc o rasnita cu timer care ma ajuta la consistenta de la un shot la altul), confirm ceea ce spune RaduCarutasu - sita dubla Lelit plina la ras inainte de tampare.
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#10
Va multumesc tuturor pentru sfaturi, sunt la inceput de drum.
Razvan cred ca ai dreptate: cand am obtinut extractia "buna" cu 15 grame, pucul era cam malos. Probabil de fericire nu am dat o importanta prea mare Smile Nu am incercat sa remacin cafeaua, tot timpul am folosit doar boabe.

Azi dimineata a urmat o noua runda de incercari cu urmatoarele schimbari:
* 18g cafea
* macinare pornita de la 2M
Prima extractie a fost undeva la 50ml in 25s, culoare buna de la inceput pana la sfarsit, pucul uscat si cu o mica gaura pe mijloc (prima data cand am vazut asta). Incepusem sa-mi fac sperante ca am gasit problema.

Am zis sa mai fac o extractie ajustand putin treapta la 2O. Ce a urmat dezastru... Sad in 7s aveam 60ml. Pe urma am revenit la 2M si am mai facut o extractie, in 10s aveam 60ml.

Mi se pare ca nu exista o logica... nu are cum intre doua setari de 2M, odata sa obtin 50ml in 25s si alta data 60ml in 10s.... doar pentru ca intre cele doua extractii am mutat odata rasnita la 2O. Am zis ca nu vad bine si am repetat din nou la 2M si aceeasi situatie: 60ml undeva in 10s. Curgea foarte repede si gros.

Cantitatea folosita a fost aceeasi la fiecare extractie - 18g.

Nu mai inteleg nimic... imi vine sa trimit rasnita inapoi la service, dar nu stiu exact daca de acolo e problema...

P.S: Razvan, azi voi da drumul la o noua comanda de cafea, pentru ca am epuizat ce aveam Sad
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#11
Ovidiu,

Hai că încet, încet o lămurim.  Shy

Firul gros/spumos indică eliberarea - încă - de CO2.

Blend-urile noastre au o cantitate de cremă mare și asta îți dă peste cap calculele. Aproape de finalul extracției, într-un pahar transparent, pot fi trei sferturi cremă, care încet se transformă în lichid.

Măsurarea rezultatului final se face în grame, nu în ml.

Pune cântarul mic sub ceașcă până te obișnuiești cu fluxul și știi ce poți/vrei să obții.

Am și o idee cum să te ajutăm la următoarea comandă.    
Giesen W6A & OW20, KVDW Speedster, Bosco Sorrento 2 GR, Compak F10 Master Conic Red Speed OD, Mazzer Kony, Mahlkonig VTA 6ST.
 
Reply
#12
Salut Ovidiu. 

Fiind probabil la inceput ai probleme cu distributia cafelei in sita si tamparea neconstanta.  O sa dureze ceva pana iti intri in mana, rabdare si cafea multa, nu dispera. Cand iti curge zeama s-a spart pucul, trece apa ca prin branza. Opreste si reia pana iese. Te prinzi tu. Smile

Dupa ce faci totul la fel, tot nu o sa fie constanta curgerea la aceleasi setari. Cafeaua proaspat prajita e ca branza, altfel de la o zi la alta.

PS. Razvan, maxime aprecieri.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#13
Cu alte cuvinte sa inteleg ca problema e la mine si nu neaparat la rasnita... M-as bucura sa fie asa chiar daca va presupune multa cafea consumata si exercitiu Smile Cu toate ca sotia e disperata ca inca nu are parte de cafeaua mult dorita Smile))

Razvan am dat comanda, daca ai vreo sugestie cu mare drag.

Deseara intru in teste iar Smile)
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#14
Eu observ ca in principiu e problema primului espresso facut la acel reglaj, adica e posibil sa nu se fi asezat cutitele. Ai avut mereu motorul pornit (fara boabe in cos) cand ai facut aceste reglaje?  Spre exemplu cand ai trecut de la 1F la 2M, eu spun ca e normal sa ai curgerea in 10 secunde, dezastruoasa, pentru ca erai prea departe de curgerea buna initiala, chiar daca ai marit cantitatea. 

In aceasta ipoteza, primul shot pe 2M aproape reusit a fost doar un accident, din cauza neasezarii cutitelor la noul reglaj, caci trecerea de la 1F la 2M ai facut-o cu motorul oprit. Am dreptate?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Exact. Rasnita e ok.

Ai multa rabdare si multa grija la distributia cafelei in sita. Ca incepator, pentru a nu avea probleme la extractie (de genul puc spart/gaurit) e bine sa supradozezi (daca sita permite). 

Fara sa freci prea mult macinatura de cafea dintr-o parte in alta distribuie scurt, cat mai uniform in puc (nivelezi cu aratatorul), fara sa bati in portafiltru, tampeaza orizontal, lejer (tine minte ca tamparea are rol de distributie si nivelare, nu reglezi curgerea din forta tamparii). 

Ideile ar fi urmatoarele: cu cat pucul de cafea e mai subtire (subdozare) si cu cat tampezi mai puternic, sansele sa ti se rupa pucul sunt mai mari. Pe masura ce ai experienta poti sa te joci mai mult si cu dozele de cafea si cu tamparea, in functie de ce cafea ai.

Daca nu crezi, cumpara/imprumuta un portafiltru nacked si roaga sotia sa stea cu mopul langa espressor. Smile

Numai bine!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#16
Daca respectand toate acestea, obtii espresso-ul ideal la un anumit grad de macinare si a doua zi dimineata la acelasi reglaj, ai o diferenta mult prea mare de curgere (maxim 5-6 secunde mai pot aparea, pe motiv de umiditate sau oxidare), atunci cu rasnita goala si motorul pornit, coboara la W apoi ridica-te usor spre F (am luat primul caz, dar F poate fi orice litera la care ti-a iesit bine ultimul espresso). Daca aceasta manevra iti rezolva problema, iar peste mai multe ore faci iar un espresso si curgerea devine brusc apoasa, atunci poate fi luata si rasnita in colimator si trimisa la recalibrare. 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
(12-05-2015, 10:49)Lyvyoo Wrote: Eu observ ca in principiu e problema primului espresso facut la acel reglaj, adica e posibil sa nu se fi asezat cutitele. Ai avut mereu motorul pornit (fara boabe in cos) cand ai facut aceste reglaje?  Spre exemplu cand ai trecut de la 1F la 2M, eu spun ca e normal sa ai curgerea in 10 secunde, dezastruoasa, pentru ca erai prea departe de curgerea buna initiala, chiar daca ai marit cantitatea. 

In aceasta ipoteza, primul shot pe 2M aproape reusit a fost doar un accident, din cauza neasezarii cutitelor la noul reglaj, caci trecerea de la 1F la 2M ai facut-o cu motorul oprit. Am dreptate?

Dap am facut tot timpul reglajele cu motorul pornit (fara boabe in cos).

Si in cazul de la 1F la 2M am facut reglajul cu motorul pornit si fara boabe in cos. 
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#18
Ok, atunci respecta toate sfaturile nou aflate pe acest topic de la colegii espressomani, apoi ceea ce scriam eu  mai sus (#16) si revino cu o parere.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Multumesc tuturor pentru rabdare si sfaturi. Urmatoarele zile vor fi de test aplicand sugestiile de aici. Tot ii dau eu de capat pana la urma Smile

Revin cu informatii dupa alte incercari
Expobar Brewtus IV | Eureka Olympus 75E Titanium Burrs
 
Reply
#20
(12-05-2015, 10:16)G. Serban Wrote: Salut Ovidiu. 

Fiind probabil la inceput ai probleme cu distributia cafelei in sita si tamparea neconstanta.  O sa dureze ceva pana iti intri in mana, rabdare si cafea multa, nu dispera. Cand iti curge zeama s-a spart pucul, trece apa ca prin branza. Opreste si reia pana iese. Te prinzi tu. Smile

Dupa ce faci totul la fel, tot nu o sa fie constanta curgerea la aceleasi setari. Cafeaua proaspat prajita e ca branza, altfel de la o zi la alta.

PS. Razvan, maxime aprecieri.

G. Serban,

Îți mulțumesc.
Giesen W6A & OW20, KVDW Speedster, Bosco Sorrento 2 GR, Compak F10 Master Conic Red Speed OD, Mazzer Kony, Mahlkonig VTA 6ST.
 
Reply
#21
Eu cu Vario am alta problema daca problma poate fi numita.De noua a mers cu setarile foarte sus.Si asa a ramas.Adica nu ma deranjeaza atata vreme cat am constanta cu ea.Si am ,de ce sa manii pe Dumenzeu?Merg numai pe 1 si variabil c sau d Uneori am ajuns si la h dar odata stabilita gradatia dupa fiecare schimbare de punga(mereu alta cafea),nu prea mai am nevoie sa umblu la ea.Variatiile sunt minime de sa zicem 4 secunde si ceva 5 secunde la pornire si 25 ,26 de  secunde la finalul celor 60 de ml.E drept ca si ochiul imi cam spune dupa cum e prajita mai soft sau mai tare cum sa aleg.E vreo problema ca din fabrica are cutitele cam sus stranse atata vreme cat functioneaza ireprosabil si nici nu m-am confruntat cu situatia de a nu putea regla rasnirea pentru un tip de cafea ?Intreb acest lucru pentru ca vad ca foarte multi posesori au reglaje gen 2 sau 3 si merg pana la m ?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#22
(12-05-2015, 17:27)organon Wrote: E vreo problema ca din fabrica are cutitele cam sus stranse atata vreme cat functioneaza ireprosabil?
De fapt e viceversa, adica reglajul e mai lejer. Problemaar putea aparea, cand o cafea mai veche, dar nu jilava, va cere un reglaj mai sus de 1A. Pana atunci sa ai pofta si boabe!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
Da, e logic,fiind mai departate trebuie sa urc mult in sus pentru fin.Oricum de umblat la ea nu umblu,functioneaza prea bine ca sa risc sa o dau peste cap(mai ales dupa experienta lelit).Daca va fi nevoie vreodata prefer sa le-o trimit sa o regleze,chit ca asta ar insemna ceva pauza la deliciile matinale si nu numai.Mersi de lamurire.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#24
Deocamdata nu problema, dar asta pana la un moment dat cand vei avea alta cafea care va necesita rasnirea mai fina.

Fix asa am patit eu.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#25
Si cum ai rezolvat?
Ai trimis-o sa o regleze,sau ai reusit singur sa o aranjezi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#26
Nu m-am bagat singur, desi recunosc ca am fost tentat. Am fost la service, unde mi-au si schimbat motorul, ca ziceau ei ca nu tragea bine. Apoi mi-au trimis-o a doua zi la un Coffee Shop, asa ca se rezolva rapid.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#27
Da.Asta inseamna sa o trimit prin curier.Deci va dura cam o saptamana,poate mai putin daca sunt expeditivi.Doua zile dus intors,vreo 2 sau 3 la ei,iar daca mai intervine si sfarsitul de saptamana,cam 7 zile,daca nu, minim 4 sau 5.Daca se va intampla sa nu fac fata o voi trimite ,nu am ce face ,riscul ar fi prea mare.Si servisul banuiesc ca e acela asigurat prin magazinul de achizitie,nu?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#28
(13-05-2015, 08:32)organon Wrote: Da.Asta inseamna sa o trimit prin curier.Deci va dura cam o saptamana,poate mai putin daca sunt expeditivi.Doua zile dus intors,vreo 2 sau 3 la ei,iar daca mai intervine si sfarsitul de saptamana,cam 7 zile,daca nu, minim 4 sau 5.Daca se va intampla sa nu fac fata o voi trimite ,nu am ce face ,riscul ar fi prea mare.Si servisul banuiesc ca e acela asigurat prin magazinul  de achizitie,nu?

Teoretic ar trebui sa ai un Certificat de Garantie unde sunt trecute adresele service-urilor (nu intotdeauna vanzatorul asigura si garantia). Cel mai bine ar fi sa suni sa vorbesti intai cu cineva din service care se pricepe, ca sa nu platesti degeaba transportul. 
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#29
Politica PCS este sa trimita in aceeasi zi cu primirea produsului. Asta inseamna 2 maxim 3 zile fara. Dar, ai putea vorbi cu ei la telefon, daca ai drum spre satul cu ministrii si sa te prezinti cu ea la ei. In 5 min cu probe cu tot e gata.
Nu are sens sa umbli tu, mai ales ca pierzi garantia. Oricum, nu o lasa sa treaca garantia fara sa o rezolvi. Nu de alta, dar un motor care trebuie schimbat (cum a fost cazul lui Alin T.) este cam 100 euro.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Pai motorul "toarce"frumos,de ce sa deranjez"motanul"?E luata de 2 luni,merge frumos,singura chestie e reglajul.Eu cel putin nu am detectat absolut nici un zgomot sau vibratie suspecta.Dar stiu eu ce poate auzi urechea unui profesionist?Mai ales ca probabil oamenii daca tot o au in fata,iau in calcul toate posibilitatile tocmai pentru a elimina orice risc pentru viitor,scula primind botezul focului si deci avand timp pentru a-si "etala" eventualele slabiciuni.Oricum multumesc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)