• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Problema ROK espresso

#1
Salut. Am achizitionat de 1 sapt un ROK espresso prin intermediul reducerii oferite prin espressoman. Multumirile de rigoare.
Inca nu am o rasnita, asa ca am decis sa merg la o prajitorie sa-mi iau niste cafea macinata. Zis si facut. Mi-am petrecut tot weekendul incercand sa trag shot-uri ( nu ca as fi vreun mare priceput) si nici unul nu mi-a iesit. Parca nu se strangea presiune in cilindru si cum apasam pe brate in jos, cum incepea sa curga cafea. Am zis ca poate e cafeaua macinata prea grosier, asa ca am optat pentru alte 2 tipuri de cafea 'pt espresso' de data asta din supermarket. Aceleasi rezultate. Sad are cineva idee ce ar putea fi?
O-ringul sa ma apuc sa-l schimb? Totusi e un aparat nou! As putea incerca sa merg la garantie? Orice ajutor e apreciat. Mersi.
| Coffee Enthusiast | ROK Espresso Owner | Double Espresso kind of guy |
 
Reply
#2
Totul e din cafea. Cea macinata de prajitor era prea grosiera, iar cea de raft nu are legatura cu acest aparat. Fara rasnita nu stiu ce sfat sa-ti dau.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
espresso insemna un acord fin realizat la finetea macinaturii cu ajutorul rasnitei. n-ai nici o sansa cu cafea gata macinata. si cand ai sa ai rasnita ai sa vezi ca setarile rasnitei difera de la o cafea la alta si se modifica pe masura ce cafeaua se invecheste, adica trece timp de la data prajirii. nu exista o setare general valabila.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#4
Multumesc mult pt sfaturi. O sa-mi iau inima in dinti si o sa-mi iau un kinu 47 in ciuda faptului ca sunt si pareri contra. O sa-mi aloc un buget mai mare pt rasnita dupa ce-mi mai cresc 'levelul' in ale cafelei. Aveti idee in cat timp ajunge rasnita de la data comenzii? Sunt din Bucuresti.
Extractii bune!
| Coffee Enthusiast | ROK Espresso Owner | Double Espresso kind of guy |
 
Reply
#5
Sorry, as zice ca e vina "voastra" Smile, a formatorilor de opinie care incurajeaza aruncarea din prima intr-un espressor...

Dupa cafeaua proaspat prajita, scula de inceput ar trebui sa fie aeropresul, este cea mai simpla si ieftina varianta ca sa se lamureasca nou venitul cum e joaca cu temperaturile si macinarea.
Cu aeropress faci orice, de la "aproape espresso" pana la V60 sau French, greu de gasit scula mai versatila si mai iertatoare...
Chiar si dupa ce trece initierea si va avansa la espresso, un aeropress nu va aduna praf niciodata, macar in concedii si tot isi va aminti cineva de el.
Parerea mea...
 
Reply
#6
(04-07-2016, 23:03)renatoa Wrote: Sorry, as zice ca e vina "voastra" [Image: smile.gif], a formatorilor de opinie care incurajeaza aruncarea din prima intr-un espressor...

Dupa cafeaua proaspat prajita, scula de inceput ar trebui sa fie aeropresul, este cea mai simpla si ieftina varianta ca sa se lamureasca nou venitul cum e joaca cu temperaturile si macinarea.
Cu aeropress faci orice, de la "aproape espresso" pana la V60 sau French, greu de gasit scula mai versatila si mai iertatoare...
Chiar si dupa ce trece initierea si va avansa la espresso, un aeropress nu va aduna praf niciodata, macar in concedii si tot isi va aminti cineva de el.
Parerea mea...
Ești iertat pentru Parerea mea
Unde ai văzut încurajarea pentru espressor? Vezi măcar postarea lui Lyvyoo legată de Ceado E37,ca prim exemplu. Legat de injecție, suntem destui (din nefericire pot spune) pentru care cafeaua fără corp e ca femeia fără beep-uri. Nu m-a impresionat nici Anca Arhip, deși sunt sigur ca a scos tot ce se putea dintr-o Etiopia (o gospodina siceră, cu o cafea măcar râșnită de mine, mă mulțumea mai mult). de gustibus non disputandum est!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
pai noi ne-am adunat pe aici pt ca suntem pasionati de... espresso. nu ca m-as considera un formator de opinie, dar eu personal nu am avut pana acum un aeropress, asa ca nu mi-as putea da cu parerea despre el decat din auzite. si Cionica are deja aparatul, il intereseaza cum sa-l foloseasca, nu sa-l schimbe.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#8
(05-07-2016, 07:50)Fane Wrote: pai noi ne-am adunat pe aici pt ca suntem pasionati de... espresso. nu ca m-as considera un formator de opinie, dar eu personal nu am avut pana acum un aeropress, asa ca nu mi-as putea da cu parerea despre el decat din auzite. si Cionica are deja aparatul, il intereseaza cum sa-l foloseasca, nu sa-l schimbe.

Am schimbat o-ringul si situatia nu s-a imbunatatit. O sa revin cu detalii dupa ce-mi rasnesc cafeaua fix inainte sa o prepar. Adevarat baloozzy cafeaua macina de prajitor a fost mult prea grosiera.  [Image: sad.gif]
| Coffee Enthusiast | ROK Espresso Owner | Double Espresso kind of guy |
 
Reply
#9
Nu ziceam acum sa se apuce sa schimbe... doar aberam si eu ca sa aiba ce citi altii pe viitor, inainte sa se arunce...

Pana la urma, scrie si in review, ROK e un aeropress mai fortos... doar ca nu poti face V60 cu el Wink
 
Reply
#10
Renato, este destul de greu sa recomanzi cuiva sa inceapa Aeropress si sa nu is ia espressor decat dupa o vreme (daca exista posibilitai, evident), pentru ca ... s-ar putea sa nu mai ajunga la espressor Smile Eu personal am incercat de vreo 2 ori aeropress, atat de la un utilizator cat si de la o cafenea. De fiecare data mi s-a parut ceiut. Oricat mi-as dori sa fie o solutie pentru vacanta, personal as bea mai degraba nespresso in vacanta decat aeropress facut din cafea proaspat prajita. Este doar o parere personala, si sunt gusturi si gusturi, dar pentru mine nu este o solutie, si poate nici pentru altii Smile
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#11
Sigur, de gustibus, si mai sunt si acei factori din categoria deranj si disponibilitate de sacrificat anumite comoditati pentru ca sa ai "trozneala" fara de care ne auto-sugestionam ca nu mai putem Smile
Nu sunt singurul care bea doar brew, sau care a incercat espresso si a decis ca mai bine fara...
Dar sa compari nespresso cu un aeropress denota ca nu te-ai straduit destul sa scoti din el ceva ca lumea... Confused
 
Reply
#12
(05-07-2016, 10:39)Cionica Wrote: Am schimbat o-ringul si situatia nu s-a imbunatatit. O sa revin cu detalii dupa ce-mi rasnesc cafeaua fix inainte sa o prepar. Adevarat baloozzy cafeaua macina de prajitor a fost mult prea grosiera.  [Image: sad.gif]

trebuie rasnita care sa-ti permita ajustarea finetii de rasnire si prin incercari repetate sa gasesti finetea optima pt aparatul tau.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#13
(05-07-2016, 11:46)renatoa Wrote: Nu sunt singurul care bea doar brew, sau care a incercat espresso si a decis ca mai bine fara...
Dar sa compari nespresso cu un aeropress denota ca nu te-ai straduit destul sa scoti din el ceva ca lumea... [Image: confused.gif]
Tocmai am spus ca e o chestiune personala. Sunt convins ca multi prefera aeropress la espresso. Doar ca prin perceptia mea nu au treaba una cu alta. 
Nu m-am straduit deloc, i-am lasat pe altii care se pricep Smile Ambele variante sunt PENTRU MINE compromisuri majore. Si doar din acest punct de vedere as prefera nespresso. Daca il nimeresc mai nasol, ii pun lapte, ca sa fiu eretic pana la capat Smile
Vroiam doar sa subliniez ca nu se potriveste la toata lumea Smile
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#14
(05-07-2016, 10:53)renatoa Wrote: Pana la urma, scrie si in review, ROK e un aeropress mai fortos... doar ca nu poti face V60 cu el [Image: wink.gif]

  afirmatia asta este destul de falsa si poate descuraja un utilizator nou . ROK functioneaza pe acelas principiu ca un pavoni, caravel sau cremina doar ca nu are si element de incalizire a apei.

   Cionica, nu trebuie sa crezi ca rokul tau e defect sau ca nu se compara cu alte espressoare. cand o sa faci rost de rasnita o sa poti scoate espresso. iar kinnu o poti cumpara cu incredere. e foarte ok. iar daca pe viitor o sa vrei sa upgradezi o sa ramana mereu ca rasnita de calatorie sau serviciu.

   Un alt aspect important (pe care l-am ignorat la inceput) este temperatura. in cazul tau un kettle electric pe care poti seta temperatura ar fi mai de ajutor decat o rasnita super fitoasa. obligatoriu inainte de a incepe o extractie sa treci apa prin grup si portafiltru pentru a le incalzi (sa ramana ulterior temperatura cat mai stabila)
Bezzera Strega; La Pavoni Europiccola; kinu M-68
 
Reply
#15
Scuze, am avut Pavoni si nu se compara nici macar din avion...
ROK nu are preinfuzie sub presiune, faza care cam conteaza la ce iese, ci doar o trecere a apei prin puc la parametrii care pot fi atinsi si cu alte metode de presare, sunt destule aparate care seamana a pompa de bicicleta care o realizat acest deziderat pentru cei care vor espresso in deplasare.
Incearca sa pui un filtru dublu, metal + hartie, sa rasnesti ca de espresso, sa tampezi, da ! sa tampezi la aeropress, daca nu ai cu ce asta e alta poveste, cine vrea isi face scule dedicate, sa pui doar 60 grame de apa, sa introduci pistonul folosind o metoda speciala ca sa nu ramana aer deloc intre piston si apa, da, se poate si asta Smile si in final sa apesi cu minim 100 kg, de exemplu folosind o presa de citrice, si o sa vezi ce iese Wink
 
Reply
#16
cam multe conditii. nu negociezi dintre ele? Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#17
Pai sunt conditiile alea care sa duca la o extractie conform definitiilor, presiune, temperatura, timp...
Poti relaxa oricare dintre ele, si tot va iesi ceva bun, dar nu va mai fi "espresso"
 
Reply
#18
(05-07-2016, 12:41)renatoa Wrote: Incearca sa pui un filtru dublu, metal + hartie, sa rasnesti ca de espresso, sa tampezi, da ! sa tampezi la aeropress, daca nu ai cu ce asta e alta poveste, cine vrea isi face scule dedicate, sa pui doar 60 grame de apa, sa introduci pistonul folosind o metoda speciala ca sa nu ramana aer deloc intre piston si apa, da, se poate si asta [Image: smile.gif] si in final sa apesi cu minim 100 kg, de exemplu folosind o presa de citrice, si o sa vezi ce iese [Image: wink.gif]

Hi mai Renato, ca daca iti construiesti un espressor in jurul unui aeropress nu se cheama aeropress usor modificat, ci espressor cu aeropress in el Smile
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#19
NoAirPress ™ Smile
 
Reply
#20
(05-07-2016, 12:15)Neuromancer Wrote:
(05-07-2016, 10:53)renatoa Wrote: Pana la urma, scrie si in review, ROK e un aeropress mai fortos... doar ca nu poti face V60 cu el [Image: wink.gif]

  afirmatia asta este destul de falsa si poate descuraja un utilizator nou . ROK functioneaza pe acelas principiu ca un pavoni, caravel sau cremina doar ca nu are si element de incalizire a apei.

   Cionica, nu trebuie sa crezi ca rokul tau e defect sau ca nu se compara cu alte espressoare. cand o sa faci rost de rasnita o sa poti scoate espresso. iar kinnu o poti cumpara cu incredere. e foarte ok. iar daca pe viitor o sa vrei sa upgradezi o sa ramana mereu ca rasnita de calatorie sau serviciu.

   Un alt aspect important (pe care l-am ignorat la inceput) este temperatura. in cazul tau un kettle electric pe care poti seta temperatura ar fi mai de ajutor decat o rasnita super fitoasa. obligatoriu inainte de a incepe o extractie sa treci apa prin grup si portafiltru pentru a le incalzi (sa ramana ulterior temperatura cat mai stabila)

Poti sa-mi recomanzi un kettle electric?  [Image: angel.gif]  
Si inca o intrebare...Pentru ROK pana la urma trebuie un tamper de 49mm (conform unor site-uri din afara), de 49.5-49.7 (conform altor site-uri) sau de 50mm  conform celor scrise de Liviu in postarea pe blog aici
| Coffee Enthusiast | ROK Espresso Owner | Double Espresso kind of guy |
 
Reply
#21
Asa cum sunt aparatele si respectand cele mai ok indicatii, avand rasnita buna si cafea proaspat prajita, tot vor fi rezultate diferite, cu un plus de corp si crema pe ROK. Si am tras o zi intreaga de el, stiu ce zic.

Acum cu gusturile, e adevarat ca nu se discuta, dar aeropress-ul in forma lui perfecta nu are treaba cu espresso-ul, iar ca sa faci tot felul de inventii adiacente ca sa scoti un lichid mai concentrat si extras mai puternic, inseamna sa modifici o Dacie in tractor.

Evident ca si ROK-ul, ca si espressoarele acelea de mana (cu recipient de CO2 sau poma manuala), nu vor scoate un espresso veritabil ca cel facut de o masina cu rezistenta electrica , portafiltru solid tinut 30 min la infierbantat etc.  La mijloc este si tinta de gust spre care tinzi si consistenta lichidului. Eram ieri la Bloom cu doi prieteni si cineva a luat espresso iar altcineva V60. Cand a gustat V60-ul s-a lins pe bot si da-i cu superlativele. Am gustat si eu si n-am putut spune decat...bun dar am adaugat ca "nu-l simt". Eu m-am luat sa beau cafea pentru aromele si consistenta unui espresso din ce in ce mai bun, nu pentru semiceaiuri  [Image: smile.gif]  A, un cold brew da,  oricand. La Guido la Bloom au fost absolut bestiale, ca sa imi amintesc doar de ultimile experiente. 

Deci ROK nu te va ajuta sa obtii un espresso veritabil si nici nu te va purta printr-o rasnire grosiera in zona V60 sau Aeropress. Dar cu o cafea care nu este acida (deja se pierde ceva temperatura), o rasnire la limita suportabilitatii ca si forta de apasare, cu un portafiltru tinut in apa fierbinte in prealabil (evident sters inainte sa pui cafea), cu o turnare de apa fierbinte prealabila prin intreaga masinarie, cu un tamper adecvat metalic, te poti duce spre lichide destul de reusite:





Tamper poti proba la un The Cooffe Shop unde ar avea toate acele dimensiuni. Se vorbeste de 49.5 ca fiind perfect.

Kettle ideal -  https://www.amazon.co.uk/Brewista-Smart-...B017M4Y7WI
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
Am baut espresso extrase cu ROK alaturi de Kinu M38,cafea Salvador Yume si blend de la AdrianT(meserias in prajit),pot sa spun ca au iesit bune.
 HX,Mazzer



 
Reply
#23
Salut la toata lumea, acesta este primul meu post. Aceeasi problema am patit-o si eu cu Rok,dar cu ajutorul unui prieten cu experienta am reusit o extractie decenta cu cafea de la un magazin din Ro proaspat prajita si o rasnita corespunzator setata. In 2 zile m-am decis sa cumpar Kinu 38 si dupa cateva incercari am reusit sa setez rasnita sa pot folosi acest gadget in parametri.Multumesc frumos H Hanu & Kinu Crew.
 
Reply
#24
ZboraSorin, bine-ai venit, trebuia s-o faci de acum 2 ani dar  niciodata nu-i prea tarziu. De-acu, burta pe topicuri, citire multa, practica indelungata si extractii reusite. O sa ai sigur, un an-doi trece repede.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#25
Mutumesc frumos Sci! Din ce am citit aici pe forum este intr-adevar o comunitate frumoasa. Incerc sa invat de la veterani incet, pas cu pas.Respect
 
Reply
#26
Bine ai venit Zbora.Extractii reusite! [Image: 57.gif]
 HX,Mazzer



 
Reply
#27
Mi-am cumparat rasnita. YUPPY... Mai exact Kinu 47. Prin minune "problema" espressorului meu a disparut. Cam la 2 ture am gasit granulatia buna. Acum urmeaza extractiile. [Image: rolleyes.gif]
| Coffee Enthusiast | ROK Espresso Owner | Double Espresso kind of guy |
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)