• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Problema Gaggia - tasnire apa

#1
Salut, 


De putin timp am patit urmatoare problema la Classic-ul din dotare: 
Atunci cand curge apa din grup, ea nu are o curgere normala, precum in filmulet de exemplu(min 1.30): 




Ei bine, la mine apa tasneste cu presiune, in multe directii, cu jeturi subtiri. A mai facut asa acum vreo 2 saptamani dar cand am dat jos sita grupului pentru curatare si am montat-o la loc si-a revenit. 
O sa fac iar treaba asta, dar daca aveti ideea care ar putea fi problema va rog sa ma ajutati.

Mersi, 
Alex
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#2
Din grup iese pe o gaura dupa care este montata sita de dus. Scopul acesteia este sa disperseze jetul de apa pt a-l imprastia pe toata suprafata pucului. Daca aveai PID vedeai daca ai temperatura prea mare a apei. Dupa aburi asa as spune. Pui PID sau faci flush inca 2-3 secunde. Felicitari pt latte art!
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#3
Mersi dar nu este filmuletul meu. L-am pus doar ca exemplu, pentru o curgere normala.
La mine apa vine din grup cu presiune mare si tasneste din sita grupului. Ce ar putea determina asta tinand cont ca nu am umblat in aparat pana acum?
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#4
Curat-o din nou si vezi ce se intampla.Nu cumva umpli prea tare si portafiltrul si murdaresti in felul asta sita grupului.Nu lasi sa curga putina apa dupa fiecare cafea facuta si apoi sa stergi cu ceva curat(eu folosesc hartie )?Eu mai las apoi si dupa stergere vreo 2 sau 3 secunde sa curga apa.Poate daca incerci sa faci asa dupa fiecare folosire si dupa inca o prealabila curatare ,se rezolva.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#5
Ba da, curat de fiecare data. Ii fac flush si inainte de extractie, si dupa folosirea aburului.
Sita nu este murdara, doar ca apa vine prin ea cu presiune, tasneste prin toate gaurile in multe jeturi subtiri.
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#6
I-ai redus presiunea la 9 bari?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#7
Nu, nu am umblat la interior.
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#8
Cauta un manometru(circula unul pe forum-eu personal mi l-am procurat de la mag.pro pentru a mai controladin cand in cand starea-e drept foarte rar)si urmeaza pasii descrisi pe net.Sunt o multime d efilmulete.Poate ajuta la rezolvarea problemei.Si chiar dac a nu ajuta directla asa ceva ajuta mult la prepararea espresso.Oricume pacat sa nu o faci la cat de usor se realizeaza.Modifici presiunea (citesti si te uiti cum se procedeaza in filmulete astea) montand pe portafiltru manometrul dar fara nci o sita(scoti picuratorul si atasezi manometrul .la masurare trebuie sa ai in jur de 10 10 si putin.Presiunea reala este din acest 10 mai putin o atmosfera.Deci daca ai masurat 10 ai de fapt 9.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#9
(09-01-2015, 19:33)Adonnis Wrote: Ba da, curat de fiecare data. Ii fac flush si inainte de extractie, si dupa folosirea aburului.
Dupa folosirea aburului nu se face flush, se reumple boilerul cu apa.
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#10
Nu stergeti grupul cu nimic, mai als cu hartii / carpe pentru ca veti indesa resturile de cafea in gaurile dusului. O periere este ok, urmata de un backflush cu apa.

Adonnis, eu asa pateam acum vreo 6 ani pe chinezaria Ufesa, din cauza infundarii totale sau partiale a unor gauri. Apa iesea in cateva jeturi puternice, doar prin unele parti. E drept, facusem o prostie, caci am scos resturile de cafea cu un varf de ac (sper ca nu ai facut la fel si tu) si se infunda mereu. Sper ca nu ai facut asa ceva, sper ca folosesti tamperul, sper ca dupa tampare ramane spatiu intre puc si dus, sper ca la o luna, maxim doua, desfaci sita de acolo si o inmoi cu tot cu piese in detergent degresant de backflush. Acum la urmatoarea curatare, uita-te inspre fereastra sau spre un bec si vezi daca ai gauri infundate pe sita dusului.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Ok, maine o sa dau jos sita si vad ce e cu ea. Dar nu cred ca are gauri infundate, pentru ca tasneste uniform apa, in toate directiile, in cerc de fapt. Daca nu se rezolva dupa curatare, o sa pun un filmulet, ca se intelege mai usor asa.
Nu frec sita cu nimic si fac regulat, la 4-5 saptamani curatare cu detergent. Sita e vst si folosesc 15g de cafea deci nu se pune problema sa ajunga pana sus cafeaua, la sita grupului.

@astinga
Poti sa detaliezi putin te rog? Nu am inteles la ce te referi, cu flushul dupa aburi.
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#12
Bun, se pare ca problema vedea de la faptul ca unele gauri de la sita grupului erau infundate.
Dupa ce am curatat-o totul e ok asa ca multumesc pentru sugestii.
Lelit PL62S, Mahlkonig Vario, Vst 18g
 
Reply
#13
Bravo! Sa repeti operatiunea lunar sau mai des.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)