• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Problemă cu spumarea laptelui - șuierat puternic

#1
Salut tuturor și bine v-am găsit!

Am un Lelit PL41E. De câteva zile am o problemă cu spumarea laptelui. Dacă înainte reușeam să obțin o spumă de lapte acceptabilă și arătoasă, mai nou laptele face un zgomot de zici că omor pe cineva și nu se formează deloc cremă, ci doar îl încălzesc și aproape că-l aduc la fierbere.

Nu am schimbat cu nimic tehnica. Înainte scufundam țeava până la o indentație de pe ea, aproximativ 1 cm. Fac la fel și acum, dar nu mai obțin cremă.

Am citit că acel zgomot ar fi cauzat de introducerea prea la adâncime a țevii de abur. Am încercat toate adâncimile posibile, fără nici un rezultat - același "țipăt", lipsă de cremă.

Ce alte cauze ar mai putea fi? Poate conta tipul laptelui? Poate s-a defectat mașina? Abur scoate bine, la fel și apă caldă, dar ar putea fi vreo impuritate în interior care să o blocheze în atingerea performanței maxime? Să încerc ceva anume, de exemplu să trec vreo 2 litri de apă și abur prin mașină? 

Când scoate abur, bagă automat și aer în circuit? De unde îl trage?
 
Reply
#2
(04-08-2015, 14:29)nwradu Wrote: Salut tuturor și bine v-am găsit!

Nu am schimbat cu nimic tehnica. Înainte scufundam țeava până la o indentație de pe ea, aproximativ 1 cm. Fac la fel și acum, dar nu mai obțin cremă.
......Abur scoate bine.....

Parerea mea este ca ai schimbat tehnica si nu iti dai seama .
Daca scufunzi teava de la inceput un cm sub nivelul laptelui, este prea mult.
Lipseste etapa de introducere a aerului, iar tu nu faci decat sa il invartesti si sa il incalzesti .
Normal ca țipa !
Introduci teava la un cm doar ca sa nu imprastii laptele cand pornesti aburul. 
Odata ce l-ai pornit, cobori imediat latiera si repozitionezi varful tevii la doar 2-3 mm sub nivelul laptelui sa auzi intai acel țțț.....țțț.....țțț....pana simti ca latiera nu mai este rece si a ajuns latemperaura palmei.
In aceast etapa volumul ar trebui sa fie crescut cu cca 30% fata de cel initial.
Abia acum ridici latiera astfel incat teava sa ajunga la un cm sub lapte si doar invarti fara sa mai introduci aer .  Din acest punct nu mai cobori latiera iar varful tevii nu mai ajunge la surafata pentru a introduce aer. Vei distruge crema daca nu respecti acest procedeu .

Succes!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
daca inrautatirea a intervenit brusc, intr-o rutina normala, o posibila cauza ar putea fi presiunea mai scazuta a aburului;
daca ai manometru pentru boiler, problema se poate lamuri imediat;

foloseste oricum, un termometru, sa vezi daca e adevarata afirmatia:
"nu se formează deloc cremă, ci doar îl încălzesc și aproape că-l aduc la fierbere"
f;luieratul apare si cand laptele frotat e compromis de o temperatura prea mare (peste 70C);

"Când scoate abur, bagă automat și aer în circuit? De unde îl trage?"
pe teava de abur iese aburul din boiler; la pornire, ies si niste resturi de lichid (condens) din tubulatura;
cand frotezi, in prima faza, cea de formare microbule de proteine, de umflare (milk stretching), aerul se inglobeaza in lapte prin depresiunea ce exista la iesirea aburului din gauri, zona de centru vortex, aflata in usoara imersie in lapte;
odata ajuns pe la 30C, bagheta de abur se coboara putin mai adanc si laptele in vortex se incalzeste doar (milk steaming); cu cat mai putin, cu atat mai bine (55-60C) pentru microspuma;
eu il incalzesc bine la 70C, pentru ca lucrez cu lapte crud;

si apropo de acel vortex: se tot vorbeste de numarul de gauri, ok e si asta un parametru de considerat, dar in ordinea urmatoare:
- sectiunea totala a gaurilor,
- presiiunea in boiler,
- dispunerea si unghiul axei gaurilor
- nr de gauri

eu plasez bageta de abur pe suprafata laptelui si inclin pitcher-ul, tinand cont de dispunerea celor 2 gauri si a efectului celor 2 jeturi de abur la suprafata laptelui;

daca in boiler exista suficient volum ca aburul sa iasa suficient de uscat, atunci e bine de considerat ca pentru boilerul respectiv, un nivel mai ridicat de apa da abur mai mult, iar un nivel mai scazut de apa da abur mai putin!
aburul e generat de apa in conditiile scaderii presiunii in boiler, nu - asa cum ar fi mai intuitiv - din tamponul de abur aflat in spatiul fara apa din boiler; asta la masinile de casa, cu boilere minuscule; la boilere de 10-20l e alta sittuatie; doar HX-urile La Spatiale sunt in imersie de abur....
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#4
Pff, mă duc să mai încerc și să fiu foarte atent la adâncimi de pătrundere.

Profit să mai întreb ceva: trebuie să pun mai mult lapte în pitcher sau exact cantitatea care-mi trebuie? Altfel spus, cam cât de gros trebuie să fie stratul de lapte pentru a face spumă, că bănuiesc că în funcție de asta și de cantitatea de lapte turnat acolo aleg mărimea pitcherului.
 
Reply
#5
(04-08-2015, 16:41)nwradu Wrote: Pff, mă duc să mai încerc și să fiu foarte atent la adâncimi de pătrundere.

Profit să mai întreb ceva: trebuie să pun mai mult lapte în pitcher sau exact cantitatea care-mi trebuie? Altfel spus, cam cât de gros trebuie să fie stratul de lapte pentru a face spumă, că bănuiesc că în funcție de asta și de cantitatea de lapte turnat acolo aleg mărimea pitcherului.

In latiera laptele ar trebui sa ocupe cam 2/3 din volum .
Nivelul trebuie sa fie pina la baza jgheabului ( ciocului) de turnare sau putin sub acesta (1-5 mm).
De aceea este bine ca in dotare sa existe macar 2 latiere, una de 350 ml pt o ceasca si una de 500 sau de 750 ml pentru 2 cesti.
Pentru 2 cappuccino facute in cesti de 150-160 de ml , latiera de 500 ml este ok. 
Daca se folosesc cesti de 200-220 ml atunci este mai buna latiera de 750 ml .

Daca in latiera de 500 ml pui lapte pentru o singura ceasca nu vei reusi o crema de calitate, cu atat mai putin in cea de 750 ml. 
Laptele se va incalzi prea repede si nu vei avea timp sa parcurgi fazele unei frotai corecte.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
Am una de 0,5 pe care o umplu cam o treime cu gândul că laptele mai crește încă atât, poate chiar mai mult. Înseamnă că trebuie să iau și una mai mică pentru o ceașcă, mulțumesc.

Mi se pare că irosesc mult lapte, însă.
 
Reply
#7
Si eu trec prin aceeasi incapacitate de a frota cu acelasi aparat ca si nwradu. Sunt sigur ca nu stapanim tehnica frotarii si nu e de vina espressorul. Voi cand frotati miscati (invartiti) latiera sau e de ajuns sa o tin inclinata?
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#8
Pentru o "portie" iti trebuie o latiera mai mica, de vreo 300ml - 350ml.
Cum au spus si ceilalti forumisti mai sus, trebuie sa bagi intai aer in lapte, sa auzi cum laptele "suge" aerul, gen tzzz-tzzz-tzzz. Varful duzei de abur trebuie sa fie scufundat in lapte dar foarte aproape de suprafata, 1 cm este mult prea mult. Abia dupa ce ai bagat aer destul scufunzi varful mai jos sa obtii vortexul ala care incalzeste laptele si omogenizeaza spuma. Trebuie sa faci astfel incat sa te opresti cand nu mai poti sa atingi fundul latierei fara sa te frigi.  Important este si unghiul care il face teava cu suprafata laptelui, experimenteza diferite unghiuri, dar asta depinde si de varful tevii de abur. Cauta si filmulete pe youtube, dar cu discernamant, ca sunt si multe prostioare postate de oameni mai putin experimentati....
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#9
Mai tipa teava? Vad ca si la mine a inceput. Am sa schimb teava cu una de Rancilio.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#10
https://m.youtube.com/watch?v=yxviTayxIJA

O dovada a faptului ca e foarte importanta pozitia de amplasare a tevii in raport cu suprafata laptelui la început se vede si in link-ul de mai sus!
Eu am încercat si asa plecând cu teava tangenta la suprafata laptelui si se scufunda singura pe masura ce isi ia aer(am diuza cu doua găuri).Nu mi-a iesit perfect, dar a iesit mult mai bine decât la început când mestecam cu teava prin lapte!
Merita încercat!
Bezzera BZ10,Ascaso i-mini i1,Kinu M47,IMS 14/17g,tamper Motta 58mm,latiera Motta 50 cl
 
Reply
#11
(04-08-2015, 14:29)nwradu Wrote: Salut tuturor și bine v-am găsit!

Am un Lelit PL41E. De câteva zile am o problemă cu spumarea laptelui. Dacă înainte reușeam să obțin o spumă de lapte acceptabilă și arătoasă, mai nou laptele face un zgomot de zici că omor pe cineva și nu se formează deloc cremă, ci doar îl încălzesc și aproape că-l aduc la fierbere.

Nu am schimbat cu nimic tehnica. 

Am scapat de zgomot dupa ce am citit postul lui vct1976, apropii varful duzei pana ai impresia ca suge laptele.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#12
@Mariano: I-ai scos adaptorul acela metalic care este in prelungirea tevii de spumare? Eu folosesc doar teava simpla, fara acea prelungire metalica si sunt multumut de ea, chiar daca teava e mai scurta fara ea.
Lelit PL41e, shower screen IMS Competition, Anfim Best, Saeco Poemia 8323, Hario Skerton
 
Reply
#13
da, l-am scos. Problema mare este la  scaderea temperaturii  aburului si laptele nu mai iese cremos. Cu timpul imi dau seama ca trebuie un PID agresiv, pentru cantitatea mica de apa din boiler, gen Espressuino.
Belea mare cu boilerele mici, cum spunea cineva aici "scary" La Gaggia am inteles ca sunt doua rezistente si incalzesc apa repede, care reintra in boiler, la extractie. Ma agandean sa mai pun un boiler care sa-l tin la o temperatura constanta cat mai aproape de 80C. Este clara treaba ca DB-ul este cel mai sigur si comod.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
#14
@Kosta David - sa pui echipamentele in semnatura te rog
@ Mariano - Poti face si aceasta modificare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
buna treaba, merci.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, Gene CBR 101.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)