• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Primul shot - portafiltru bottomless

#1
Se da:
Gaggia Classic + OPV la 10 bar
PID reglat la 102 grade
Sita de 20 lei
Rasnita Ascaso i-mini
Cafea de la Keskerian
Si un portafiltru fara fund imprumutat. Acesta e primul shot (deja pregatisem bucataria cu hartie de jur imprejurul espressorului, dar se pare ca nu a fost cazul.
Cronometrul a fost pornit inainte sa apas pe buton, deci am mai putea scadea cateva secunde. In cana pe partea dreapta e un mic punct negru care arata 60-65 ml. Pot spune ca e primul shot care nu e amar (dar si primul cu modificarile PID si OPV facute)
Ce as putea imbunatati?

Rezultatul:



Cu acelasi minunat espressor si un pitcher IKEA rezulta acest lapte. Stiu ca am gresit ca nu m-am miscat mai fluid in jos si au iesit bule, dar nu prea aveam loc si era si camera pusa foarte aproape. Inca nu stiu sa fac latte-art.



La fel, cu multumiri ... astept sugestiile voastre

PS: Revin si dupa ce vine VST si noul pitcher Motta.
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#2
(20-10-2012, 13:45)Alex Wrote: Se da:
Gaggia Classic + OPV la 10 bar
PID reglat la 102 grade
Sita de 20 lei
Rasnita Ascaso i-mini
Cafea de la Keskerian
Si un portafiltru fara fund imprumutat. Acesta e primul shot (deja pregatisem bucataria cu hartie de jur imprejurul espressorului, dar se pare ca nu a fost cazul.
Cronometrul a fost pornit inainte sa apas pe buton, deci am mai putea scadea cateva secunde. In cana pe partea dreapta e un mic punct negru care arata 60-65 ml. Pot spune ca e primul shot care nu e amar (dar si primul cu modificarile PID si OPV facute)
Ce as putea imbunatati?

Rezultatul:
http://www.youtube.com/watch?v=xSUsa_sk3...e=youtu.be

Cu acelasi minunat espressor si un pitcher IKEA rezulta acest lapte. Stiu ca am gresit ca nu m-am miscat mai fluid in jos si au iesit bule, dar nu prea aveam loc si era si camera pusa foarte aproape. Inca nu stiu sa fac latte-art.
http://www.youtube.com/watch?v=TSpyWMbad...e=youtu.be

La fel, cu multumiri ... astept sugestiile voastre

PS: Revin si dupa ce vine VST si noul pitcher Motta.

Alex nu e mult 102 grade la PID? Eu il am setat la 92 acum la 102 iasa f arsa.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#3
(20-10-2012, 14:35)Cosmin Wrote: Alex nu e mult 102 grade la PID? Eu il am setat la 92 acum la 102 iasa f arsa.

102 grade sunt chiar pe boiler, apa care trece prin pucul de cafea cred ca are cu 10 mai putin
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#4
La shot-ul de espresso trebuia sa pui si o ceasca de 60ml sau un pahar gradat transparent ca sa vedem mai bine cantitatile. La prima vedere pare putin supraextras. De la deschiderea pompei pana la oprire au trecut 34 de secunde, din care 3 sunt pana la prima picatura. O rasnire mai mare cu pastrarea dozei sau o dozare mai mica la acelasi grad de rasnire ar cobori timpul de extractie la 25 de secunde (de la prima picatura). La espressoarele mici e mai greu sa iei in considerare timpul scurs, incepand de la apasarea butonului, pentru ca debitul e mai mic fata de un espressor profesional.
Cate grame de cafea ai pus?

La setarile PID nu ma pricep. Aici pot interveni posesorii de astfel de gadget-uri Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(22-10-2012, 13:50)Lyvyoo Wrote: La shot-ul de espresso trebuia sa pui si o ceasca de 60ml sau un pahar gradat transparent ca sa vedem mai bine cantitatile. La prima vedere pare putin supraextras. De la deschiderea pompei pana la oprire au trecut 34 de secunde, din care 3 sunt pana la prima picatura. O rasnire mai mare cu pastrarea dozei sau o dozare mai mica la acelasi grad de rasnire ar cobori timpul de extractie la 25 de secunde (de la prima picatura). La espressoarele mici e mai greu sa iei in considerare timpul scurs, incepand de la apasarea butonului, pentru ca debitul e mai mic fata de un espressor profesional.
Cate grame de cafea ai pus?

La setarile PID nu ma pricep. Aici pot interveni posesorii de astfel de gadget-uri Smile
Ceasca transparenta de 60 nu am (chiar am cautat si nu am gasit), doar pahare (gradate). O sa fac un filmulet cu paharele, dar trebuie sa renunt la filtrul fara fund.
Eu consider 25 sec de cand incepe sa curga (inainte de modificari stateam 5 sec sau peste pana la prima picatura). Ar trebui sa obtin shot-ul in 25 sec de la apasare pe buton?
Aproximativ 16+/-2 grame (am cantar de bucatarie, nu de metale), estimez vreo 16.
Gaggia Classic, PID, OPV Mod, Rancilio Silvia Wand Mod + Ascaso i-mini I2
 
Reply
#6
Nu am spus ceasca transparenta. Daca e o ceasca profesionala de espresso ne putem da seama mai usor ce cantitate a curs. Paharul gradat de espresso, de 60ml, ofera si transparenta, deci e si mai ok.

Legat de cronometrare exista mai multe teorii. Pe un semiautomat (semi) profesional poti incepe numaratoarea de la pornirea pompei, caci pana la prima picatura nu trec mai mult de doua secunde. Eu cand aveam Pure, prima picatura venea si dupa 5-7 secunde. La tine in clip, dupa prima picatura trec 31 de secunde pana opresti, ceea ce poate fi semnul unui espresso supraextras. Dar nu intotdeauna. Gustul este cel care decide in final, caci anumite shoturi sunt mai bune daca maresti timpul de curgere fata de standardul de 25 secunde.

Un cantar banal de 30 de lei ti-ar fi mai ok. Experimenteaza si cu 15g sau 15.5 sa vezi ce iese.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Eu tot fac incercari la rasnita de cafea si la tampare... Inca nu reusesc sa gasesc un echilibru intre cele doua - grad de macinare si tampare. Uneori am impresia ca presez prea tare atunci cand setez Vario pentru macinare mai fina, alteori ca nu apas suficient cand setez rasnita pe macinare mai mare... De trei , patru ori m-am incadrat in cele 25 de secunde, de cele mai multe ori peste pentru ca trec cam cinci sase secunde pana la prima picatura, alteori opt secunde. Oricum descopar cafeaua in ficare zi si pot sa spun ca prefer (deocamdata) Columbia fata de EQ.
BZ10S PM//VH*Mahlkönig//15&18 Ridgeless*VST//PF naked//T.d.Concept-Art//man at work
 
Reply
#8
Pana " iti faci mana " , sa poti tampa constant , ai nevoie de un cantar (din acela pe care te cantaresti ) , pe care sa asezi portfiltrul si sa masori cele 14-15 kg f cu care trebuie sa presezi .
Daca bugetul iti permite ia-ti un tamper dinamometric si rezolvi problema .
La o cafea proaspat prjita este important sa tampezi constant . La o cafea mai veche , uscata si cu uleiurile evaporate , se poate tampa mai neglijent .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Cantarul iti va servi si la dozare, ca sa fii sigur ca pui 14-15g. Sita VST de 18 s-ar putea sa te pacaleasca la inceput si sa pui 16g in loc de 14-15.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)