• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prima prajire (relativ ieftin)

#1
Prajitorul este un melitta aromarost rebranduit (varianta 230v , luat de pe ebay pret 57$ + 40 transport )..in principiu un "popcorn maker" gandit din fabrica pentru prajit cafea (2 avantaje ..are colector de chaf si control direct pe ventilator si implicit pe temperatura).
   

Pentru racit boabele am facut o jucarie diy (sita-picioruse-vent 140mm) alimentata la un incarcator de masina de tuns (poate fi folosit orice din zona 12v) rezultatele ok , in 10-15 sec deja e suficent de rece sa o pot amesteca cu mana.
           
De prajit am prajit 80g , FC min 13, eliminat 13-40. Rezultat :
   
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#2
Bravoooo!!!!

Cea mai frumoasa prăjire ! . Pt ca e prima si ....nu se uita niciodată !
 
Reply
#3
Ce ai prajit? Brazilia?
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#4
Nu, o India Cherry AB de la Cortina (am inceput cu o cafea din zona "buget" pana experimentez cu diversi parametrii si vad ce modificari mai sunt necesare ) .
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#5
De ce nu ai racit chiar in masina? taiat rezistenta si dat ventilatia la maxim, intr-un minut esti ok si nu te mai complici cu al doilea aparat...

Ai si termometru pe undeva ? sau pe ce baza umblii la ventilatie ?

Cum ai putut praji asa mult, vad ca aparatul este pentru 40grame de boabe... Confused Huh

Totusi, nu a fost ieftin... Sad Un Zilan este 60 lei si cu tot cu modarile minimale ca sa il faca acceptabil pentru prajire tot nu treci de 100 lei. Filtrarea plevii nu e nici e ea o grozavie de nerezolvat.
Deci ai platit diferenta pana la 100$ pentru comoditatea de a avea totul gata de bagat in priza.
Daca ar fi o piata pentru prajitoare la capacitati din astea pana in 100 grame, la pret chiar mai mic de 100$, cred ca m-as apuca sa fac in serie Smile

PS: Da, nici eu nu am uitat prima mea prajire, am pe undeva pe aici o postare cand eram inca in extaz Smile
 
Reply
#6
E o varianta racirea direct in aparat (dar acolo ai caldura deja inmagazinata si dureaza mult mai mult racirea) am preferat asa ca e mai rapid (in 15 sec e aproape racita). Posibil sa merg si pe varianta propusa de tine (e mai comod)

Nu, dar pot pune eu termometru pentru repetabilitate (momentan umblu pe baza simturilor ) primele 6 min tin temp mai mica si viteza vent mai mare (boabele sunt mai grele ) dupa care o cresc sa ajung la FC in zona 12-13 min.

Cu un Zilan am incercat , e o mizerie prin comparatie o parte din boabe au fost aproape arse altele au fost prajite insuficent, nu mai zic ca primul a cedat dupa nici 5 min de utilizare si am ajuns cu el la garantie (halal componente si durabilitate) in mare un esec total. Cu asta am avut din start rezultate mult mai bune si mai consistente.

Ps: cu Melitta am vazut persoane care au prajit 120g ( initial am prajit 60g a fost foarte ok , apoi 80g idem ) poate si faptul ca India Cherry are boaba mica a contat.
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#7
Faptul ca le poti amesteca cu mana nu inseamna ca s-au racit suficient, de abia cand poti lua un pumn de boabe si sa le poti tine in mana timp nelimitat, asta insemnand cam 55-60 grade. Ca dai cu mana printre ele in plasa poate fi chiar 80 grade si sa nu simti.
Mai este si factorul greutate, una e sa racesti 100 grame si alta e 40-60 grame, probabil ca un Zilan le-ar expulza chiar inainte de FC Smile
E adevarat ca e caldura inmagazinata, trebuie raciti si peretii, dar cum dureaza un minut la 100g, este in standarde acceptabile, care cer ca racirea sa se faca in 3 minute.

De Zilan nu ziceam sa il cumperi si sa prajesti cu el asa nemodificat, ci folosit ca baza de modare. Folosit ca atare va arde cafeaua rau de tot, poti avea FC si la 3minute si pana te dezmeticesti a inceput sa iasa fum din ea. Smile
Prajesc cu unul de peste un an, probabil se apropie de 10 kg, motorul e deja supravoltat de cateva luni la 24V, fata de 19V din fabrica, si inca nu da semne de oboseala.
Am mai intalnit si la altii aceasi apreciere, ca ar avea un motor mai bun ca alte modele.
 
Reply
#8
Acum cam in 30 sec pot fi tinute lejer in mana fiind sub 50 grade . Oricum e rezonabil ce zici cu racirea in aparat (probabil va fi una din primele modificari care le voi face). Plus o sonda de temp.

In principiu sunt multumit de el , imi da o plaja destul de mare in care ma pot juca, se pare ca pot obtine FC cel mai devreme pe la 9-10 minute si cel mai tarziu pe la 15-16 (asta cu cantitati gen 70-80g) cu cantitati mai mici probabil mai repede .

Pretul nu-l consider deloc mare, mai degraba transportul care a costat aproape cat aparatul a deranjat. Solutia e compacta , nu face mizerie, nu scoate fum mult . Iar ca si calitate a constructie e peste zilean in orice secunda (de la materiale folosite) la optiuni din fabrica (gen control pe turatie-temp) . Cand ma apuc de modificat o sa pun poze cu dansul (nu prea am vazut pe net) .
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#9
(14-06-2016, 11:21)tristian Wrote: Nu, o India Cherry AB de la Cortina (am inceput cu o cafea din zona "buget" pana experimentez cu diversi parametrii si vad ce modificari mai sunt necesare ) .
Acea India si eu o consider cea mai prietenoasa. Eu ma bucur de ea cu lapte zilnic.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#10
India Cherry nu e o robusta ???  pai si bei doar robusta cu lapte?
 
Reply
#11
Cam scump aparatul asta de popcorn pt prajit cafeaua!
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#12
(14-06-2016, 13:28)Tito Wrote: India Cherry nu e o robusta ???  pai si bei doar robusta cu lapte?
India Plantation. Robusta never, o simt si in ness.Robusta as cumpara numai daca e scumpa, sa vad daca merita.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
Quote:Cam scump aparatul asta de popcorn pt prajit cafeaua!

Discutabil, faptul ca FC se situeaza intre 9 si 15 min imi zice din start ca e gandit ca Roaster nu ca Popcorn maker (ca ambele functioneaza pe acelas principiu respectiv pe aer cald nu are nici o importanta, la fel functioneaza si un http://www.roastmasters.com/nesco_pro.html ) faptul ca nu umplu bucataria de chaf (iar important) , deasemenea ca pot praji aprox 80g in loc de 40-60g . Daca e scump sau nu ramane de vazut in functie de cat e de fiabil . (cum am zis zilean mi-a picat in sub 5 min de utilizare..am ajuns cu el la garantie, noroc ca nu apucasem sa modific nimic la el).

Ideea e ca este o optiune viabila ptr intrat in "home roasting" MAI ALES pentru o persoane care nu s-ar descurca cu mod-uri .
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#14
E cam dubios de lung timpul ala... Confused
Cu 1200W si 100 grame pot avea FC si la 6 minute daca imi propun.

Atentie la ce termometru vei folosi !
Sunt unele care au softul gandit asa de prost incat si daca le bagi in apa fiarta ele arata 100 grade de abia dupa un minut, nu i-a dus mintea pe cei de le-au facut ca poate creste temperatura cu 5 grade pe secunda.
Si sunt sigur ca e din softul de afisare, si nu din intertia termica, pentru ca daca il bagi in apa fiarta stins si apoi il pornesti dupa 5 secunde, iti arata din start temperatura corecta Wink
La inceputuri m-am chinuit cu asa ceva si in faza de FC era horror... mereu eram cu 10-15 secunde in urma realitatii, pana sa ma prind.
Asta este impricinatul, cod KT400, a se evita !
https://www.amazon.co.uk/Food-Kitchen-Li...B005NZC8I4
 
Reply
#15
https://www.youtube.com/watch?v=sct2FWVkmDw . Timpul e normal (chiar bun) 6 min e dubios de scurt si nerecomandat (nu are timp sa-si dezvolte aromele ) vezi min 9.28 din video (un roast profesional cu sample luat intre minutul 15.53 (medium roast) si min 18.24 ( dark roast ) .

Termocupla de tip K ( similar cu ce folosesc si la service it ) ar fi ok si suficent de sensibil. http://i.ebayimg.com/images/g/jZEAAOSwUg...s-l500.jpg
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#16
Termocupla K, da, este sub 5$, dar la ce o cuplezi ? Ca sunt aparate de masura mai scumpe decat prajitorul...

Paradoxal, cea mai ieftina solutie este sa iei un controller clona C100 pachet complet, la 70 lei din UK ai controller, senzor si SSR.
In prima faza folosesti doar controller-ul pe post de display la termocupla, apoi bagi si SSR-ul in circuit si controlezi si temperatura independent de ventilatie Wink
 
Reply
#17
Astept cu nerabdare tema primului accelerator de particule ieftin, pentru acasa...  [Image: biggrin.gif]
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
(14-06-2016, 15:26)tristian Wrote: https://www.youtube.com/watch?v=sct2FWVkmDw . Timpul e normal (chiar bun) 6 min e dubios de scurt si nerecomandat (nu are timp sa-si dezvolte aromele ) vezi min 9.28 din video (un roast profesional cu sample luat intre minutul 15.53 (medium roast) si min 18.24 ( dark roast ) .
...

6 min a fost doar un exemplu de capacitate calorica al unu popcorn.

Exemplul dat cu roasterul profesionist nu numai ca nu are nici o legatura cu metoda prin pat fluid, ba e chiar contraindicat sa il imiti, vei avea o coacere de toata frumusetea...
La noi intervalul optim de FC este 8-12 minute.
 
Reply
#19
Zici bine dar e deja prea complicat (poate daca era ceva diy cap coada merita o abordare mai profi) .. o sa merg pe asa ceva http://www.ebay.com/itm/XH-B310-K-type-t...Sw0HVWC-7I ieftin , ok si usor de integrat in corpul aparatului. La fel ca si swich-ul propus de tine ptr racire.
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#20
Rezultatul este dintr-o singura sarja? Destul de neuniforma prajirea, parerea mea.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#21
(14-06-2016, 15:44)tristian Wrote: Zici bine dar e deja prea complicat (poate daca era ceva diy cap coada merita o abordare mai profi) .. o sa merg pe asa ceva ... La fel ca si swich-ul propus de tine ptr racire.

Cum vrei, ce ti-am propus cu controler-ul e mai simplu decat poti crede, iti dadeam toate detalile daca aveai nevoie.
Practic doar pe partea de masuratoare era acelasi lucru ca cel luat din China si nu aveai probleme cu alimentarea separata, ca se alimenteaza la 220V.

Cu racirea nu e asa simpla in schimb... nu poti taia separat rezistenta de incalzire, pentru ca motorul este alimentat de ea.
Trebui sa procuri un transformator de 24V 1-2A ca sa decuplezi ventilatia de incalzire complet.

(14-06-2016, 17:08)CosminN Wrote: Rezultatul este dintr-o singura sarja? Destul de neuniforma prajirea, parerea mea.

Dezavantajul de a avea capac filtru de pleava, nu mai vezi ce se intampla in interior... si fara mestecarea manuala cel putin in faza de uscare, la asta ajungi.
Jetul de aer este conceput sa faca "arteziana" doar pentru 40 grame, la mai mult boabele stau pe loc, si cele de la fund vor avea alt regim termic fata de cele de la suprafata...
Mai bine prajesti afara fara capac de pleava, si dai cu lingura de lemn in boabe cu nadejde, pana se usureaza si incep dansul lor propriu. Oricum pleava incepe sa se desprinda abundent de la 180 grade in sus Wink
 
Reply
#22
Erau doua sarje, una a iesit mai light alta mai dark (nici cantitatile nu au fost egale ..cea light 60 grame cea dark 80 ) le-am pus impreuna tocmai pentru ca am prajt prima oara cu Melitta iar cafeaua a fost ieftina deci din start fara mari pretentii ..a stat la degazat 1 zi si am consumat-o ..rezultatul in ceasca e surprinzator de bun (mult peste orice cumpar din alte locuri exceptand direct de la o prajitorie serioasa)

Quote:Cu racirea nu e asa simpla in schimb... nu poti taia separat rezistenta de incalzire, pentru ca motorul este alimentat de ea.
Trebui sa procuri un transformator de 24V 1-2A ca sa decuplezi ventilatia de incalzire complet.
Am desfacut deja si ai dreptate Sad ..daca nu-l pot face compact isi pierde sensul (prefer sa-l racesc separat..tot sensul racirii in prajitor era spatiul economisit) . Un simplu swich era o solutie foarte eleganta.

   
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
#23
Ar putea intra asa ceva, spatiul find rotund:

http://www.adelaida.ro/transformator-de-...150va.html

Pot intreba dimensiuni exacte.

Sau, poti monta doar placa de la asta, scoasa din carcasa de plastic, asa am eu:
http://www.ebay.co.uk/itm/DC-24V-1A-AC-A...1905063755
Si variezi turatia cu un PWM de curent continuu, dar deja intram in modari serioase ma tem...
 
Reply
#24
(14-06-2016, 21:48)renatoa Wrote: Ar putea intra asa ceva, spatiul find rotund:

http://www.adelaida.ro/transformator-de-...150va.html

Pot intreba dimensiuni exacte.

Acesta nu este bun. Pentru 24 V curent continuu avem nevoie de un transformator de 18V curent alternativ.

Sau, poti monta doar placa de la asta, scoasa din carcasa de plastic, asa am eu:
http://www.ebay.co.uk/itm/DC-24V-1A-AC-A...1905063755

Nici asta nu e bun. Motorasul are nevoie de minim 1,7 A, deci cel mai bun ar fi un transformator de 24V curent continuu si minim 48W.


Si variezi turatia cu un PWM de curent continuu, dar deja intram in modari serioase ma tem...
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#25
Ma indoiesc ca dumneata acolo ai redresarea completa cu filtrare, care sa dea CC adevarat, as zice ca e doar o punte de diode si condensatoarele de le vedem sunt doar o filtrare minimala, insuficiente ca sa ridice de la 18V AC la 24V DC.
Ai masurat inainte de punte si ai 18V AC ?
Chiar asa, nu ar fi o problema, astea se fac la noi productie locala, o cunosc pe Adelaida, colega facultate sotie, si se poate bobina custom cat e nevoie.

Motorul meu e mai economic, consuma 0.8-0.9A asa ca mie mi-a mers placa aia Smile
Exista si de 2A, un pic mai mare, dar la spatiul de il ai acolo intra. Dar nu as merge pe DC, iti complica viata cu varierea turatiei.

Chiar asa, cum se face varierea, cu triac in circuitul de A/C ?
 
Reply
#26
Din cei 18V curent alternativ scadem 1,2V caderea pe punte si inmultim cu 1,42. Rezultatul final, cu acea filtrare minimala, ar trebui sa fie 24V curent continuu. Sper ca am calculat corect Smile

Varierea turatiei motorasului o fac cu http://www.ebay.com/itm/With-Digital-Dis...XQyY1TWMQa
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, MACAP M2D, Kinu M47, VST 15, Aeropress, French Press, Prajitor DIY
Trecut: GC PID (XMT7100+PT100), SW RS3
 
Reply
#27
Ai calculat destul de corect, eu as scadea 1.5V pe punte, dar oricum, e valabil pentru un condensator infinit.
In realitate, cu niste ipotetici 10.000uF, care sigur nu ii vedem acolo, fenomenul va arata asa:

   

Deci ai o medie de aprox 21V.
Cu ceva mai normal, maxim 1000uF, e ca si cum nu ar fi, ai riplu de 15Vvv.
 
Reply
#28
           

3 Sarje a cate 60 grame Columbia Supremo. FC 14 min, scoase la min 16 . Arata mai uniform decat in poze si mai deschis putin(camera e ok dar nu grozava la reproducerea culorilor) .
Gaggia Clasic / La Pavoni ZIP / Melitta Aroma Roast
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)