adica, nu-i destul, ca incepator, sa ti se spuna sa reglezi macinatura, sa faci distributia, sa cantaresti doza, sa tampezi ca lumea, sa fi atent ca sa obtii cei 30 ml in 25-30s din 7-8g macinatura, dar pe deasupra la toate, mai trebuie sa casti ochii la manometru, sa pastrezi...'directia dreapta', acei 9 bar optimi etc.
adica sa controlezi presiunea din parametrii de extractie, un fel de 'pressure profiling'...
am intervenit de mai multe ori, cu reactii minime; in fond si pe alte forumuri am intalnit, sa-i zicem, neclaritatea respectiva;
dintre ultimele (nu le tin evidenta, le-am cautat si eu):
RE: Incepator cu Lelit PL042EM si
RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari
oricum, acest thread, initiat de 'nickso' este remarcabil pentru ca scoate la lumina intrebari in jurul unai probleme pe care multi incepatori o inghit in lista de axiome;
(28-01-2014, 11:47)nickso Wrote: solutia usoara de control al presiunii de extractie: se seteaza opv-ul (bypass) la 9 bar si, de acolo, se urmareste curgerea. O presiune sub valoarea setata va rezulta in subextractie, deoarece opv-ul nu deschide, si tot debitul dat de pompa va trece prin puc...sau cel putin asa o vad eu acum. Este posibil ca pompa sa aiba debite diferite, in functie de presiune, si atunci se poate ajunge la debitul corect chiar daca nu deschide opv-ul.
daca SCAA si Insitutul italian al espresso-ului si nenumarate posturi din forumuri considera ca 9 bari este o presiune optima pentru extractia tip espresso in parametrii acceptati ca standard, atunci inseamna ca, pe masura ce mijloacele tehnice, performantele masinii ne permit, e bine sa zabovim la aceasta presiune;
cel putin o perioada de timp, dupa care avem toata libertatea - poate si mijloacele materiale, unii - sa experimentam;
pana la urma standardele si cutumele astea sunt batrane bine, si cand s-au impamantenit nu exista nimic din maretia tehnologiei actuale
(desi laptele cred ca era mai bun, bobul de cafea si el, nu mai vorbesc de vin sau de scotch...)
deci presiunea de extractie trebuie stabilizata la 9 bar; am mai spus: la fel cum o dioda zenner da o tensiune de referinta pentru un stabilizator de tensiune, la fel OPV-ul stabilizeaza presiunea de extractie la o valoare care, ziceam ca, e bine sa fie in jur de 9 bar deaspura pucului;
aici trebuie sa facem deosebirea intre
masinile cu pompa rotativa si cele cu pompa vibratoare;
da, la masinile cu pompa rotativa, situatia e chiar simpla; si probabil de aceea acest subiect al presiunii de extractie e considerat de la sine inteles de marii guru ai forumurilor, care desigur, toti au pompe rotative la masinile lor
pompa rotativa are un debit mult mai mare decat o pompa vibratoare, si presiunea de iesire este constanta indiferent de acest debit, pentru ca exista o supapa de bypass prin care surplusul de debit este intors la intrare; desigur, bypass-ul se regleaza, dar presiunea uzuala ramane 9 bar;
deci masinile cu pompa rotativa au presiunea de extractie stabilizata la 9 bari; punct;
exista in cazul lor si OPV, dar acesta ramane setat la un 12 bar si are strict rol de siguranta;
foarte mult din problema de presiune de extractie se intelege daca ne centram pe debitul de apa al pompei;
un puc normal, are o rezistenta hidraulica (usor crescatoare in timp) ce permite pe durata a cca. 30 sec, un debit de cca. 2 ml/sec, pentru a umple un espresso dublu de 60 ml (nu vorbesc de rata de extractie, adica in grame);
in cazul unei pompe vibratoare (uzuala Ulka EX5), debitul acesteia, mult mai mic decat al celei rotative, e totusi prea mare pentru un espreso normal preparat la 9 bar:
sunt cca. 260 ml/min (cca. 4.5 ml/sec), dar cand presiunea creste, debitul scade si invers, cand presiunea scade, fluxul creste;
deja la 9 bar, daca intregul debit al pompei ar trece prin puc, bietul espresso ar ajunge in 30 sec la un volum de cca. 135 ml!
desigur, nu se intampla asta - caracteristica pompei e elastica si pucul (double, vreo 16g) normal pregatit, lasa cca. 2 ml/sec; astfel, presiunea pompei creste pana la valoarea la care debitul scade la 2 ml/sec; suntem la acei cca. 12 bar la care producatorii prefera sa seteze masinile espresso de casa;
si invers, cand pucul e cu crapaturi, sau doza mai mica, sau macinatura mai mare decat normal, rezistenta sa e mai mica si debitul creste, scade presiunea, pana la valoarea corespunzatoare debitului; astfel, la acei discutati 7 bar, debitul normal este cca. 330 ml/min, adica 60 ml in vreo 11 sec...
daca la iesirea pompei vibratoare exista un OPV reglat pentru 9 bar, atunci apa care ajunge la puc in extractie are 9 bar si daca intalneste un puc bine preparat trece prin puc la debitul de cca. 2 ml/sec; evident la aceasta presiune, debitul pompei e mai mare, si se desparte in cei 2 ml/sec care merg prin puc si restul, excesul de debit, care va trece prin OPV, inapoi in rezervorul de apa; adica extractia a avut loc si in cazul pompei vibratoare, la optimul de 9 bar;
putem continua la nesfarsit, dar macar atata trebuie retinut: la o masina cu pompa vibratoare, singleshot-urile normale si ristretto nu pot fi facute fara stabilizare de presiune;
la o masina cu pompa vibratoare cu OPV reglat pentru 9 bar, o presiune sub 9 bari indica deja un overflow alarmant; asta pentru ca si un lungo dublu ar trebui sa rezulte dintr-un puc mai "permeabil", care sa lase sa treaca, sa zicem, 4 ml/sec, adica intreg debitul pompei dar tot la 9 bar;
valorile de mai sus sunt cele medii pentru pompa vibratoare Ulka EX5; in practica, deci de la masina la masina, valorile difera; ideea ar trebui sa ramana, aceea de stabilizare de presiune;
privit asa, poate rolul manometrului nu e atat de mare; daca
reglajul OPV-ului s-a facut cu un portafiltru cu manometru, restul poate fi lasat pe seama unui portafiltru bottomless, unde se vad clar si under si over flow-uri;
ok, exista si masini respectabile, fara OPV (ziceam ca putem continua la...); la intamplare googlat:
Pressure of Oscar Nuova Simonelli without OPV and with OPV
sau se poate lucra pe profilul de presiune cu o tensiune controlata pe pompa vibratoare, se pot monta mai multe OPV-uri, la un HX, acestea pot fi inainte sau dupa schimbator etc.
exista pompe vibratoare care au debitul necesar pentru un espresso, la 9 bar (Fluid-O-Tech 1106) etc.
insfarsit, exista masini cu un adevarat si serios control al profilului de presiune (Synesso Hydra, de ex.); acolo se poate programa o presiune scazuta la inceput si la sfarsit, plus diverse paliere, fiecare cu "gustul" lui, se zice
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)