• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Preparare espresso pe Gaggia Classic 2015

#31
In legatura cu sitele sunt lamurita. Stiu sa le deosebesc, dilema mea este daca sa cumpar http://shop.squaremilecoffee.com/product...vst-basket
sau https://www.mag-pro.ro/romanian/525912.html
Gaggia Classic/Kinu M38/PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
 
Reply
#32
Dacă tot vrei pf naked, gândește-te și la un distribuitor de la Kamasi , sau din altă parte. Vei avea bucurii mai repede și mai elegant.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#33
(11-08-2016, 13:28)mishu65 Wrote: In legatura cu sitele sunt lamurita. Stiu sa le deosebesc, dilema mea este daca sa cumpar http://shop.squaremilecoffee.com/product...vst-basket
sau https://www.mag-pro.ro/romanian/525912.html

Eu as inclina spre al doilea, dar tehnic nu pot sa spun de ce sau daca ar fi de spus ceva.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#34
Daca vrei site de precizie, aici pe forum la sectiunea "Bursa" este un anunt de comercializare a sitelor IMS, cam acelasi lucru cu VST
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#35
(11-08-2016, 13:59)baloozzy Wrote: Dacă tot vrei pf naked, gândește-te și la un distribuitor de la Kamasi , sau din altă parte. Vei avea bucurii mai repede și mai elegant.

Nu stiu ce este "pf naked" [Image: undecided.gif]
Gaggia Classic/Kinu M38/PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
 
Reply
#36
Scuze, portafiltru fără fund.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#37
Acum daca tot vine vorba, eu nu as investi in GC in portfiltru. Nu zic ca nu e bun, e excelent, poti sa corectezi anumite lucruri privind rasnirea, tamparea si extracția, dar esti limitat. Eu as cumpăra un PID si cred ca e cel mai important tuning care îl poti face acestui aparat pentru rezultate foarte bune la extractie. Un PID si o reducere a presiuni aparatului la 10 bar ar fi cel mai bun lucru de facut. Daca sunt bani si pentru pf atunci si mai bine. Ia-o ca pe o recomandare sau ca un sfat de la unul care simte din plin lipsa acestor upgradeuri desi îl am doar de 7 luni.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#38
Da. Dupa cum a spus si Gozmin. Un PID de pe Aliexpress va face diferenta. Site nepresurizate si PID.
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#39
Doamna Mishu, macar ati reusit sa puneti in functiune masina sa sa faceti macar o extractie, cu sau fara ajutor, cum fusese vorba in in pagina anterioara, de introducere ?

Ca vad ca tot in balarii de tuning o dam, si noi nici nu stim ce gust are un espresso, macar asa presurizat...
 
Reply
#40
(11-08-2016, 20:22)stefandinescu Wrote: Da. Dupa cum a spus si Gozmin. Un PID de pe Aliexpress va face diferenta. Site nepresurizate si PID.

Imi puteti spune ce este PID sau macar cum arata, please!

(11-08-2016, 21:18)renatoa Wrote: Doamna Mishu, macar ati reusit sa puneti in functiune masina sa sa faceti macar o extractie, cu sau fara ajutor, cum fusese vorba in in pagina anterioara, de introducere ?

Ca vad ca tot in balarii de tuning o dam, si noi nici nu stim ce gust are un espresso, macar asa presurizat...

Da, din prima zi! Nu a iesit grozav, nici acum nu sunt multumita dar fac progrese. Macar am reusit sa potrivesc gradul de rasnire si sunt mandra [Image: biggrin.gif] Am tamper nou, latiera si cantar de farmacie iar dupa ce ma lamuriti voi am sa comand si restul. Nu cer decat initiere apoi ma descurc. Iau cafea prajita din piata Galati si ma joc cu rasnita, dupa ce voi avea site noi poate-mi va iesi si mie pucul cum trebuie nu ca acum de-l spal sub jet de apa [Image: wall.png]
Gaggia Classic/Kinu M38/PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
 
Reply
#41
Eu, primul lucru care l-am facut înainte si dupa ce m-am înscris pe forum, a fost sa-l citesc aproape pe tot. Nu o spun din rautate, credeti-ma, dar asa veti găsi 75% din informatiile de care aveti nevoie. Trebuie răbdare si nu trebuie aruncat cu banii până când nu sunteti sigura ca vreti mai mult. Va recomand cu răbdare sa incepeti citirea forumului si a blogului si încet veti intelege ce aveti de facut. Acest forum este o carte, o carte bine făcută de foarte multi autori bine pregatiti si cu experienta si nu numai. Eu cred in vorba "Graba strica treaba". Succes.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#42
Sunt mult prea multe variabile in obtinerea unei cafele mediocre macar. Spre exemplu am cafea veche de 1 luna jumate de la Claro.

Am cumparat ieri la deschidere cafea proaspat prajita de 4 zile, si e diferenta de la cer la pamant cu ce iese cu asta de 4 zile si cu ce iese cu aia de 1 luna jumate.

Deci in primul si in primul rand sa va asigurati ca aveti o cafea buna, de calitate, proaspata, prajita corect pt espresso nu pt altceva (ibric, v60, aeropress).

In rest fiecare in functie de cat de pasionat/a si interesat este. Este greu sa exersezi facand 1-2 cafele pe zi si doar atat, daca vrei sa devii cunoscator accelerezi acest ritm de 1-2 cafele pe zi si faci multe. Este valabil si pt latte art. Depinde de cat de interesat si pasionat esti.

Si mai este o chestie, e vorba de standardul fiecaruia. Dejeaba fac eu o cafea si pt mine este divina cand vine altul si nu da doi bani pe ea, fiind obisnuit cu total altceva. Totul este relativ.

Pidul la ce ma ajuta? ca-mi afiseaza o cifra pe ecran cand fac extractia si ca vad cum imi scade de la 93 g rade la Gaggia se duce in 87 grade dupa care iar urca, la ce ma ajuta?> imi confirma ca nu e un aparat de top si ca de abia face fata cand extragi. Daca eu las aparatul 30 de minute aprins inainte, ajunge la temperatura optima de lucru (atat cat stie fiecare aparat) si nu am nevoie de nici un PID.

Bani aruncati dejeaba.
Bezzera Magica.
 
Reply
#43
@deenman, nu cred ca ai dreptate in ceea ce priveste pid-ul. Un termometru iti arata temperatura. Un pid iti mentine temperatura de plecare constanta. Una este ca un classic sa faca mereu extractii plecand de la 92 de grade, chiar daca scade pana la 85, si alta este sa plece extractia de oriunde se afla el pe o plaja de 25 de grade cat are un termostat...de la 82 sa scada la 75 sau de la 105 la 98. Nu este nici pe departe inutil, trebuie doar sa intelegi ce poate si ce nu poate sa faca.
Dip Dks65 || LS Vivaldi
 
Reply
#44
Dar daca aparatul este limitat ca putere si nu reuseste sa aduca sau sa mentina temperatura pe plaja dorita + - 2 grade atunci la ce mai folosim PID pe gaggia classic?

Spun nu din auzite ci vazut pe viu cum scade de la 94 grade la 87 grade si spre final cand e aproape gata extractia urca iar la 94 grade.
Bezzera Magica.
 
Reply
#45
Am spus putin mai sus la ce ajuta. Aparatul va avea aceeasi scadere de temperatura, chiar daca ii pui pid. Te ajuta in schimb sa controlezi intre ce temperaturi faci extractia. Cu pid pleci mereu de la temperatura dorita iar cu termostat pleci de la orice temperatura se intampla sa aiba espressorul cand apesi butonul de extractie...iar plaja pt termostat este imensa.
Dip Dks65 || LS Vivaldi
 
Reply
#46
Eu am inteles ce ai scris si ce face un termostat si ce face un pid. Problema am pus-o altfel, si anume vorbim de variatia imensa care banuiesc ca depinde de la aparat la aparat. Eu incerc aici sa discreditez gaggia classic, pentru ca e un aparat entry level in aceasta lume si cu un PID nu il faci mult mai bun, din cauza ca variaza imens, vorbim despre asta, caderile astea bruste le ai si la un aparat de 2500 euro?


Comparatie:

https://www.youtube.com/watch?v=IENddCqeUJY

https://www.youtube.com/watch?v=_veCFaCkE_8

Urmariti temperatura in timpul extractiei, despre asta vorbesc cand am zis ca nu faci mare cascaval cu un PID pe Gaggia. Decat sa incepi sa modifici scula cum nici bine nu ai luat-o, mai bine lasa banii aia deoparte si dupa ce devii as cu gaggia classic iti cumperi ceva mai bun peste 1-2-3 ani in functie de cum evolueaza fiecare.
Bezzera Magica.
 
Reply
#47
Eu simt diferente la extractii consecutive cu aceiasi cafea in aceleasi conditii. Primul nu-i asa de bun ca si doilea. Nu stiu de ce, dar cred ca temperatura de pornire e de vina. Este limitat intr-adevăr acest aparat, dar nu face espresso prost, ii chiar decent. Ce sa facem, toti am vrea echipamente bune dar banii sunt putini si atunci incercam diverse trucuri sa putem cât decât sa controlam putin lucrurile.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#48
(11-08-2016, 23:33)Gozmin Wrote: Eu, primul lucru care l-am facut înainte si dupa ce m-am înscris pe forum, a fost sa-l citesc aproape pe tot. Nu o spun din rautate, credeti-ma, dar asa veti găsi 75% din informatiile de care aveti nevoie. Trebuie răbdare si nu trebuie aruncat cu banii până când nu sunteti sigura ca vreti mai mult. Va recomand cu răbdare sa incepeti citirea forumului si a blogului si încet veti intelege ce aveti de facut. Acest forum este o carte, o carte bine făcută de foarte multi autori bine pregatiti si cu experienta si nu numai. Eu cred in vorba "Graba strica treaba". Succes.

Mai trebuie si inteles si filtrat, ca multe nu sunt chiar asa de crezut luate de-a gata...
Cel putin pentru o persoana de formatie tehnica Wink

De exemplu exista si termostate cu plaja de 5 grade Wink
 
Reply
#49
+-5 grade inseamna histerezis de 10grade. PID inseamna Proportional Iterogative Derivative, un fel de cruise control la autoturism.
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#50
Nu plus minus 5 grade, ci 5 grade si atat... decupleaza la 95 si recupleaza la 90.
Stiu ce este un PID foarte bine, chiar si cum se regleaza Smile
Dar daca cine face expresoarele astea entry nu ar face economie de 1 euro la un termostat bun, chiar nu ar fi nevoie de PID...
 
Reply
#51
(12-08-2016, 09:01)renatoa Wrote: Nu plus minus 5 grade, ci 5 grade si atat... decupleaza la 95 si recupleaza la 90.
Stiu ce este un PID foarte bine, chiar si cum se regleaza Smile
Dar daca cine face expresoarele astea entry nu ar face economie de 1 euro la un termostat bun, chiar nu ar fi nevoie de PID...

Sa nu uitam de inertia termica de cel putin 5 grade in sus si 5 in jos. Deci ajungem la un interval de 15 grade.
PID-ul tocmai asta face ... anticipeaza Wink
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#52
Offf...
"greu de crezut" partea tzashpea... Smile
Nici o intertie, asa cum am scris 95-90, asa este si apa...
Cu anticiparea, cine a zis ca un asemenea termostat ar fi on-off ?! Sau ca ar fi macar mecanic, cu bimetal...
Cand ajunge la X-5 grade cupleaza in mod low power adica PWM 50%, si de acolo merge usurel pana la X grade unde decupleaza complet si tot asa.
Mai fratilor, voi aveti impresia ca aici in bransa asta este tehnologia de varf a controlului automat ?! Smile
 
Reply
#53
Acum noi stim ca tu le stii pe toate Smile , dar termostatele cu PWM in trepte nu sunt la fel de precise ca PID-urile in mentinerea temperaturii de pornire a extractiei, iar diferenta de pret intre cele doua sisteme nu este foarte mare in favoarea "supertermostatului".
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#54
Da, m-am lamurit! Concluzia: Dupa ce ma obisnuiesc cu GC am sa cumpar altceva. Cred ca PID-ul asta mai rau m-ar incurca, deja m-ati depasit cu discutia. Treaba complicata cu espressoarele astea! Citeam aseara pe aici ca mai mult de 5 ani nu ma tine noul Gaggia asa ca... am timp sa citesc forumul [Image: biggrin.gif]
Dar tot am comandat pf naked si site nepresurizate si sper la o  [Image: 57.gif] mai buna, adica gust si crema. Dupa, am sa trec la frotare, operatiune pe care n-am incercat-o inca.
Gaggia Classic/Kinu M38/PF naked/7g IMS/LM-VST 14 g/Tamper inox 58 mm
 
Reply
#55
@firodo: cafeaua de la Florescu nu mai e de mult "proaspat prajita" si dupa a mea parere, nici 100% arabica. N-am nimic cu dumnealui dar ma intreb de ce oare nu activeaza in vreun fel in aceasta comunitate? Scuze pt.offtopic..
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60
 
Reply
#56
Discutia despre PID continua la locul sau.

Pentru ce doreste mishu65, adica un espresso  CORECT in primul rand si apoi o constanta decenta in rezultate fara pretentii de espressoman avansat, nu ii trebuie montaj de PID ci o rasnita mai buna decat Hario si bineinteles cafea proaspat prajita. Recitind acum postarile la mutare, inteleg ca mishu65 a concluzionat ca nu ii iese cafeau apentru ca nu are PID, ceea ce poate fi o concluzie inselatoare pentru un incepator. Nu, cafeaua nu iese pentru ca nu e preparata corect. Mai degraba ceva notiuni de brew ratio ar fi mai folositoare.  

Asteptam un filmulet cu stadiul actual al shot-urilor de espresso. De asemenea sa pui echipamentul in semntura din optiunile forumului.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#57
(20-08-2016, 01:20)Kosta David Wrote: @firodo: cafeaua de la Florescu nu mai e de mult "proaspat prajita" si dupa a mea parere, nici 100% arabica. N-am nimic cu dumnealui dar ma intreb de ce oare nu activeaza in vreun fel in aceasta comunitate? Scuze pt.offtopic..
De ce nu este proaspat prajita? La ritmul in care vinde Florescu sigur nu tine oe atic cafea prahita, poate doar cat sa se degazeze. Prajeate cel putin saptamanal. Si ce daca nu activeaza pe forum? Nu este o oblgatie ca fiecare prajitor sa activeze aici. Obligatia unui prajitor eate sa isi vada de afaceri, de cafele, de prajit, de livrari iar daca sta pe nwt, e treaba omului daca posteaza pe un forum sau nu. Unii dau discounturi, altii nu, unii posteaza aici, altii nu, unii isi imoartaseac cunostintele membrilor, altii nu. Fiecare cum crede. Ovidiu, ginerele lui Florescu, daca ar pune robusta intr-un blend, ar scrie asta pe site in descrierea cafelei. Desi e simplu sa cumperi cafea boabe si sa alegi robusta din ele. Boabele de robista sunt aproape rotunde si au linia mediana dreapta, boabele de aravica sunt lunguiete si au linia mediana serpuita.
La Spaziale Vivaldi II, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, Cimbali Conik
 
 
Reply
#58
(20-08-2016, 01:20)Kosta David Wrote: @firodo: cafeaua de la Florescu nu mai e de mult "proaspat prajita" si dupa a mea parere, nici 100% arabica. N-am nimic cu dumnealui dar ma intreb de ce oare nu activeaza in vreun fel in aceasta comunitate? Scuze pt.offtopic..

Total de acord !
De fapt asta m-a facut si pe mine sa ma apuc de prajit...

(20-08-2016, 05:55)stefandinescu Wrote: De ce nu este proaspat prajita?

Nu neaparat veche, dar prajita prost si neuniform...
Cand iei 3 pungi pe care scrie acelsi lucru si in interior si in ceasca gasesti lucruri diferite, mai conteaza ca e proaspat ?


Obligatia unui prajitor eate sa isi vada de afaceri, de cafele, de prajit, de livrari ...

Si sa faca bine ! macar prajirea...

...Ovidiu, ginerele lui Florescu, ...

...plus cei trei nepoti, plus pe cine mai lasa sa isi faca mana prajind in numele lui... Wink cica si de asta iese cafeaua asa Wink
 
Reply
#59
Lumea invidioasa...n-am vazut asa cevaSmile))
 
Reply
#60
Ha ! pe talentul de narator, sau pe ce ?

Sa stropesti boabele fierbinti cu coniac "ca sa le dai aroma" asta cu siguranta nu face parte din 3rd wave... nu stiu macar de ce e adus personajul in discutie... Confused
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)