• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Preparare Mexic Santa Teresa și Panama Emporium

#1
Salutare,

Azi am trecut pe la Guido și am cumpărat 2 tipuri de cafea mai sus menționate. Intrebarea este simplă : cine le-a încercat cum le-a rasnit pe Vario? Am sa folosesc experiența voastră ca un starting point.

Btw: tin sa remarc amabilitatea dezarmanta și bunăvoința oamenilor de-acolo. Deși nu sunt un mare cunoscător m-au făcut sa ma simt extraordinar la ei.

Merci
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#2
Am testat si eu Panama Emporium, un microlot extraordinar!

Dupa o sesiune de testari cu Paul Ungureanu la Guido, am inceput sa trag din ce in ce mai mult cu 19-20 de grame. Pana atunci foloseam 17. Asta inseamna ca la gramaj ridicat poti macina mai gros, deci risc mai scazut de praf de cafea si amar diminuat. Pe 20g am mers pe 2B sau ceva de genul. Dar pe Vario este mai greu sa asezi setarile bara la bara, caci calibrarea aceea din fabrica se face oarecum in orb, surubul de sub abtibild neavand la suprafata un indicator. Deci e putin probabil ca setarile sa se potriveasca intre rasnite 100%. Plus ca mai apar diferente care tin de site, de espressor, de umiditaea din casa fiecaruia, de forta de tampare, eventual channeling etc. De exemplu, cu o sita de 20g Expobar facuta de catre COncept Art, pe aceeasi Panama, a trebuit sa ma duc cu rasnirea spre 1M, tot cu 20g ca sa obtin 60ml in 25s.

Deci alege un gramaj intre 17 si 20de grame pe care sa il pastrezi, trage un shot la 1W sa zicem si vezi ce iese. Indiferent de temperaturile de pe PID, fiind grup E61 cu preinfuzie, primele picaturi vor aparea cam dupa 10 secunde. De atunci mai numeri 20 de secunde maxim pana sa opresti extractia. Daca ti-a curs prea repede inseamna ca trebuie sa te duci spre mai fin. Invers, spre mai gros. Pe Vario, fiind o rasnita practic stepless, iti recomand sa inaintezi din 3 in 3 . Simplu!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Ms Lyvyoo.am sa fac maine la prima ora un test.daca aminteles bine modificarile se fac mereu cu rasnita pornita.Pot sa le fac in blind? fara sa am cafea in ea?
am sa revin cu rezultate asap.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#4
Daca in sesiunea precedenta ai rasnit tot, poti face modificari si cu motorul oprit, desi cred 2-3 secunde ajuta la asezarea cutitelor pe acel reglaj, dar daca ai boabe in cos, exista riscul sa ramana prinse intre cutite si reglajul tau sufere un anume delay sau cum mi s-a intamplat pe Cunill si chiar pe un Lelit, sa se blocheze rasnita (caz in care am dat mult spre grosier ca sa scap de blocaj, apoi am revenit cu motoru in mers spre punctul dorit.

Partea proasta la cafelele acestea este ca ti se rupe inima sa le folosesti la teste Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Da știu... Insa fără a testa pe o cafea buna nu voi știi ce caut exact ca setări. Am tot testat pe Pellini ambalat... Da nu e la fel
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)