Hello There, Guest! Login Register


Preinfuzie la 4bari cu pompa vibratoare.

#61
Acum dimineata, dupa ce am citit postarile voastre, am incercat la 1bar- 30sec, o saturatie a pucului. 1bar, mai jos nu a vrut dimmer-ul, pentru ca am vrut sa imit Strega, dupa cum zice Radu la preifuzie cu debit mare si presiune zero, si 30sec dupa experienta lui Coffeesnob. Gusturile nu se discuta, dar diferitul din ceasca este clar mai consistent. 
Am si eu o intrebare, am pus PID pe abur si la schimbarea laptelui am dat mai jos temperatura pentru o crema mai consistenta, la ce temperatura iese aburul din espressoarele voastre?
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#62
Este pacat ca o dezbatere atat de interesanta poate aluneca intr-o zona in care modul de abordare o face greu de digerat . 
Diferentele de opinie sunt inevitabile , modul de percepere a realității fenomenelor in situatia data pot fi diferite .
Important mi se pare modul elegant de a dezbate si maniera constructiva de a raspunde provocărilor . 
O astfel de discutie este normal sa se poarte intre persoane cu o anumita instruire si care au nu numai răbdare ci si capacitatea de a se documenta , de a-si imagina si intelege ceea ce se intampla in diferitele faze ale functionarii unui expresor si care sunt consecintele acestor procese asupra macinaturii dintr-un portfiltru si , in continuare asupra gustului lichidului extras. 
Atacurile la persoana , folosirea unor cuvinte dure pentru a incerca justificarea unor pareri diferite mi se pare si mie , o modalitate care descalifica nu numai nivelul dezbaterii ci si pe cei care apeleaza la astfel de solutii .
Imi doresc mult ca subiectul abordat sa continuie intr-o maniera eleganta  si care sa stârnească interesul nu numai al celor avizati ci si al colora care doar se mira si nu inteleg mare lucru , in acest moment . 
Si eu am citit mult pe aceasta tema si acum o fac , incrc sa experimentez cu aparatul din dotare dar , faptul ca nu il pot lega la retea ma impiedica sa ajung la niste rezultate care sa faca oportuna interventia mea. 
Disconfortul modificărilor pe care ar trebui sa le fac sunt mai mari decat costurile cu achizitionarea unui expresor conceput si construit sa faca o preinfuzie controlata .
Si eu vreau sa vad in ce masura udarea pucului , care dureaza 20-30 de secunde datorita densitatii căpătate de acesta prin doza , macinare si presare este , in rezultatul din ceasca , echivalenta cu o preinfuzare controlata la 3-4 bar .
Grupul E61 a reprezentat o revoluție la acea data dar are niste limitări care nu pot fi neglijate .
Dar , pentru mine este clar ca , imperfectiunile pregatirii pucului , calitatea expresorului si a rasnitei pot zadarnici eforturile oricui de a obtine un gust maxim in ceasca . 
Preinfuzia , doar ea , nu face minuni si nu suplinește lipsa performantelor echipamentelor si pe cele ale operatorului .

Poate clipul de mai jos ajuta la formarea unei imagini asupra a ceea ce se intampla intr-un puc , in diferite faze ale unei extractii dar si prin modificari succesive ale unor parametri.

 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#63
Pai, La Pavoni si Strega sunt cele mai bune espressoare, pana la urma, dupa filmul de mai sus.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#64
Off topic: din păcate nu este singurul caz în care lucrurile devin puțin mai înfierbântate decât trebuie și cu siguranță nu o sa fie ultimul și, deoarece rar se întâmplă ca pentru un conflict sa fie un singur responsabil, ideal ar fi ca respectul sa circule în ambele sensuri la același nivel. Nimeni nu este atotștiutor și oricine are dreptul sa își dea cu părerea... Părerea mea Smile

On topic: deși nu m-a preocupat prea mult subiectul de profilare presiune cred ca l-aș aborda la nivel de valva de eliberare presiune controlată decât la nivel de pompă. Mi se pare mult mai simplu, scalabil și eficient. Sau, cu alte cuvinte, opv controlat. Se poate face atât cu un microcontroller cat și cu un circuit și un potentiometru...atâta doar ca îți trebuie o valva speciala care cu siguranță este mai ieftina decât o pompa cu cuplaj magnetic.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#65
Perfect de acord ca discutia trebuie sa ramina in termeni de respect si ca trebuie evitate discutii de tip lectie. 
Subiectul este mult prea interesant si sper sa ajungem la ceva fezabil.

Relativ la zice Nickso chiar ma gindeam la un conector T dupa pompa , pe capatul liber sa pun un robinet, si apoi o teava spre bidon respectiv evacuare in cazul pompei rotative. Banuiesc ca in acest mod se poate reduce debitul apei si astel sa putem face o preinfuzie activa. 

Nickso, stii ceva de existenta acelei valve speciale de care zici? M-ar tenta sa o controlez cu un arduino.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#66
La o prima vedere pare ca ceva de genul asta ar fi ok:
http://www.bartrom.ro/produse_view-225-2...portionale

Nu am intrat prea mult în amănunte...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#67
Revin cu cateva aprecieri in legatura cu preinfuzia. 
La baza acestora stau multele zeci de pagini citite , clipuri urmărite si experientele proprii .
Dpmdv grupul E61 face preinfuzie si ajuta , in plus si la realizarea unei infuzii suplimentare daca se doreste . 
Nu mai postez niciun desen cu reprezentarea grupului si nici nu mai pomenesc despre modul de functionare avand in vedere ca ambele lucruri s-au tot facut . 
Pun altfel problema si o voi face mai mult din perspectiva practica decat teoretica , pentru o mai usoara recepționare a informatiei .
Rolul preinfuziei il stim , pregatirea pucului pentru extractia solubilelor la presiunea de 9bar .
Pregatire , adica umezirea acestuia , dilatarea particulelor , micșorarea riscului de apariție a defectelor de tip chanelling , dizolvarea prealabila a solidelor pentru a ușura trecerea acestora in lichid in timpul extractiei . 
Logic , daca timpul de preinfuzie creste si timpul total de extractie creste . 
In realitate , ce am observat cu totii ? 
Am observat ca, atunci cand ridicam levierul usor peste pozitia din mijloc , fara a activa pompa , pucul se uda iar odata pompa pornita , dupa 5-10-15 .... sec de umezire a pucului , curgerea se deruleaza mult mai repede .
Cu totii am observat ca , pentru a pastra o curgere normala trebuie sa rasnit mult mai fin .
Acest lucru se intampla indiferent daca masina are pompa vibratoare sau rotative sau daca este sau nu racordată la retea .
Ca umezirea se poate realiza mai lent fara racordare , mai rapid sub presiunea apei provenita de la retea sau prin alte metode nu inseamna , dpmdv , ca avem de a face doar cu alte viteze de preinfuzare si nu ca intr-un caz avem iar in altul nu avem preinfuzie . 
Faptul ca in urma umezirii pucului curgerea este fara turbulente si mai rapida inseamna ca preinfuzarea s-a realizat . Pucul s-a omogenizat si solidele solubile din macinatura s-au dizolvat.

Eu mai cred ca preinfuzarea pucului nu ar trebui facuta in orice situatie . 
Sa privim spre cei care poseda rasnite ce produc foarte multa fractie mica , finess . 
In acest caz , la extractie oricum se vor transfera in ceasca mai multe solubile decat la cele care realizeaza o rasnire mai uniforma . Atunci este benefica o preinfuzie in cazul in care utilizatorul are un expresor care permita realizarea acestei etape insa are o rasnita mai putin capabila ? 
Personal apreciez ca nu ; s-ar accentua si dezechilibra prea mult rezultatul din ceasca .
In cazul unei perechi de masini performante aceast etapa , de preinfuzare poate fi de apreciat .
La fel , daca avem cafele mai acide , florale , fructate , preinfuzia poate accentua aceste nuante ; dar cand avem cafele mai dure , mai aspre , oare mai avem nevoie de preinfuzie ? Eu cred ca nu as mai face-o ! 
Avand in vedere cele de mai sus eu cred ca preinfuzia nu este ceva magic , care rezolva toate problemele si din lipsa careia ratam uneori extractia . 
Consider ca este un procedeu care trebuie aplicat in anumite situatii , pentru a obtine anumite rezultate  ! 

Eu asa vad preinfuzia si am observat ca am cafele la care daca prelungesc aceasta etapa , peste ce face expresorul , cafeaua nu mai este la fel de buna . 

Extractii reusite tuturor !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#68
App de titlul topicului...dacă interesul nu este altul decât preinfuzia la o anumita valoare de presiune atunci un al doilea opv setat la presiunea dorita, o electrovalva cu 2 căi și un buton sunt tot ce ai nevoie. Sub 150 Ron dacă se folosește opv-ul de aproximativ 50 de lei pe care l-am văzut într-unul din topicurile de pe aici...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#69
(13-12-2015, 19:11)nickso Wrote: App de titlul topicului...dacă interesul nu este altul decât preinfuzia la o anumita valoare de presiune atunci un al doilea opv setat la presiunea dorita, o electrovalva cu 2 căi și un buton sunt tot ce ai nevoie. Sub 150 Ron dacă se folosește opv-ul de aproximativ 50 de lei pe care l-am văzut într-unul din topicurile de pe aici...

@nickso:
hai ca deja sintem doi de aceeasi parere!  Cool [Source thread: "Pompa rotativa cu alimentare de la bidon"]

(28-11-2015, 16:00)VladP Wrote: ... nu as pune o alta pompa vibranta in serie, ci mai degraba as monta la iesirea pompei rotative o deviatie intr-un electroventil legat la un OPV, acesta fiind reglat la 2-4 bari. Electroventilul se poate activa print-un SSR (Solid State Relay), acesta putind fi controlat de un timer digital programabil (de exemplu realizat cu un microcontroller, Arduino, Raspberry, ...), sau, la modul cel mai simplu, manual, prin intermediul unui buton. In acest mod se asigura preinfuzia, iar o activare pe ultimele secunde de extractie ar produce o scadere a presiunii la cei 2-4 bari...
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#70
Smile) jur ca nu fu plagiat!!
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#71
La inceput dupa montarea dimmer-ului, porneam cu 4bari si ridicam brusc la 9bari, dar filmul de mai sus si experienta lui Coffeesnob ma duce la concluzia sa pornesc mult mai de jos, 1-2bari 10-30sec, si sa cresc usor pana la 9bari. Comutatorul "streseaza" pucul.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#72
(13-12-2015, 19:39)nickso Wrote: Smile) jur ca nu fu plagiat!!
Nici o grija, nu vrui sa spun asta, dar totusi, avem aceeasi parere!  Idea
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#73
(13-12-2015, 19:37)VladP Wrote: VladP... nu as pune o alta pompa vibranta in serie, ci mai degraba as monta la iesirea pompei rotative o deviatie intr-un electroventil legat la un OPV, acesta fiind reglat la 2-4 bari. Electroventilul se poate activa print-un SSR (Solid State Relay), acesta putind fi controlat de un timer digital programabil (de exemplu realizat cu un microcontroller, Arduino, Raspberry, ...), sau, la modul cel mai simplu, manual, prin intermediul unui buton. In acest mod se asigura preinfuzia, iar o activare pe ultimele secunde de extractie ar produce o scadere a presiunii la cei 2-4 bari...
http://kostverlorenvaart.blogspot.ro/201...-dual.html

https://www.youtube.com/watch?v=qEknOxFsw2g
 HX,F6.
 
Reply
#74
In Korea a aparut Roua .
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#75
Interesant aparat cel putin in teorie, desi panourile laterale din lemn nu-mi inspira incredere. La ce pret se vinde?
 
Reply
#76
El Rocio , o multime de informatii aici :
http://www.home-barista.com/espresso-mac...30097.html
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#77
Trei PID-uri, deci nu degeaba am pus eu PID pe abur. Inteleg ca dispare E61? Rezistenta in grup controlata cu PID, iar controlul  presiunii, temperaturii si timpului la indemana?  Ai naibi koreenii astia. Acum inteleg Radu, de ce ai ales  Vesuviu Ambient!
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#78
(20-12-2015, 11:57)Mariano Wrote: ...... Acum inteleg Radu, de ce ai ales  Vesuviu Ambient!

L-am ales dar nu l-am luat . 
Producatorul a comunicat ca , in scurt timp , apare o noua versiune cu îmbunătățiri . 
Astept e-mail cu data apariției si livrarii pentru Vesuvius V2 .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#79
(20-12-2015, 09:28)coffeesnob Wrote: La ce pret se vinde?
2365000 won cca 1850 euro.
Magazin
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#80
Pentru fanii de dimmere folosite la controlul pompei vibratoare:
Se pare ca la astfel de modele se poate regla valoarea minima prin trimmerul albastru.
Daca reglam trimmerul astfel incat atunci cand potentiometrul mare este la minim inca sa mearga pompa, vom avea un control pe o plaja destul de mare, deci o rezolutie foarte buna.

[Image: 2SFH33W.jpg]
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)