• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Preinfuzie Lelit 41TEM

#1
In ultimele zile am incercat o preinfuzie la Lelit 41TEM(pompa vibratoare).

Dupa ce am pus cafeaua in sita si am montat portafiltrul am procedat in felul urmator:

1. Pornita pompa pentru 3-4 secunde pina ce vad ca acul de presiune incepe sa miste.
2. Pompa oprita si pauza 8-10-12 secunde.
3. Pornita pompa in regim normal adica cele 25-30 de secunde.

A rezultat un espresso mai bogat in arome si parca un pic mai dulce.  Am incercat un singur fel de cafea: Etiopia Yigacheffe Wote, Gedeo.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#2
O sa incerc si eu , 
Totusi nu pot sa nu ma intreb de ce producatorul nu seteaza perioada de preinfuzie decat pentru maxim 5 secunde 
Oricum ultima concluzie la care am ajuns in scurta mea experienta de expressoman este ca provenienta cafelei bate orice ,,, si palierul de temperatura si masina si presiunile etc .CU O CAFEA DE ORIGINE BUNA iti iese un super espresso si in conditii mai iesite din parametri , cu o cafea proasta poti sa extragi in cele mai de laborator conditii si tot posirca iti va iesi !

   Asa ca atentie mare la asa zisele probe din ce boabe extrageti , eu personal GATA las parametrii tehnici pe locul 2 si ma axez pe cafeaua buna ca si provenienta cred ca aici e marele secret !!!

  Am nimerit o PANAMA EMPORIUM care m-a dat pe spate si cu flush & go si cu flush & wait si cu extractie la 94 si la 90 cred ca si cu apa calda de la robinet iesea o super cafea .Asa ca ar trebui mai mult timp de pierdut cu alegerea cafelei decat cu parametrii aparatului si multiplelor detalii si particularitati
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#3
Aha.Exact asta cred si eu.Cand e proaspata ,de calitate si prajita corespunzator iese o minunatie.Asta nu inseamna ca nu vreau o scula cu grup E61,dar mai sunt si niste L-uri de la Canon care ma bantuie foarte serios.Pitici multi posibilitati putine.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#4
Bcc, nu incerca asa ceva. Tu ai grup E61 care face preinfuzia in felul sau specific. Intentia lui Nicusors era sa propuna o solutie de imbunatatire a extractiilor pentru cei care au espressoare mici, fara grup E61.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Am marit preinfuzia si n-a iesit ce trebuie , a spalacit cafeaua , i-a luat aromele , consistenta si crema .Si ca tot veni vorba sa ma mai bag si eu in seama ca n-am mai postat de mult Smile , incep sa stapanesc mai bine hx ul meu tinandu-l pe temperaturi mici.La PID 112 setat sta in idle (lasat in functiune non stop) la 90 si dupa un flush scurt extrag la 93-92 pe un palier ok , incep sa fiu multumit , insa tot cu gandul al DB sunt , ma oftic ca n-am stiut suficient de multe inainte de achizitie acum ... asta e ... autre fois ... vorba frantuzeasca ,,, cu toate ca tot eu pronunt ca nu simt prea mari diferente la o cafea extrasa la 93 fata de 90 si la un palier drept fata de un hump ,,,   asa o fi ???

 Voi chiar simtiti diferenta de gust al cateva grade diferite la extractie , sau o oarecare crestere sau descrestere de temperatura in timpul extractiei ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#6
Cred ca nici Raducarutasu, care descoase foarte bine aromele dintr-o cafea, nu a reusit ca dupa doua luni de experiente cu primul espressor bun sa faca diferente si sa cunoasca tot. Tu pari un tip nerabdator, dar in domeniul cafelei si al gastronomiei in general, e greu sa faci deosebiri de gust cand abia ai facut pasul in acea lume complet noua. Ai si tu rabdare un an macar, consuma cafea buna, continua la fel de perseverent in experimentare si progresele vor veni de la sine. 

Insa e foarte greu de spus daca in ceasca se pot vedea diferente atat de clare, daca pun Brewtus-ul meu langa PL62T al tau, si plecam amandoi de la 92 sa zicem  (eu pe PID , tu pe Eric). Din start temperatura ta e mai precisa, iar evolutia temperaturii in extractie complet diferita. Teoretic s-ar obtine doua cesti cu o foarte fina diferenta, perceptibila doar de cei cu muuulta experienta. Cred ca mai degraba diferentele intre un DB E61 cu PID si un HX E61 cu PID si termometru Eric, sunt de ordin functional ce tin de preferinta pentru apa proaspata la HX, comoditatea utilizarii unui PID pe DB, dorinta de precizie pe HX cu Eric, joaca cu un regim de functionare pe un HX cu PID fara a umbla la un termostat si altele de genul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Am incercat si eu preinfuzie de 2-3 sec. dar nu mi s-a parut un castig in nimic , gustul e mai bun fara , crema e mai consistenta fara , deci nu cred ca am nevoie de preinfuzie la aparatul meu.
Lelit PL41PLUS , Lelit PL043MM + Hario Skerton , Tamper Concept Art Knock.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)