• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitoria de cafea ca business

#1
Am deschis acest subiect pentru a centraliza postarile offtopic din alta parte.

Subiectul in cauză: adaosurile practicate si profitabilitatea unui business de prajitorie, la modul general.

--------------

amarok, doar nu crezi ca vreo prajitorie poate supravietui cu mai putin de 100% adaos comercial, avand in vedere investitia si volumele mici rulate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Liviu sa tii minte discutia asta cu adausurile cand mai vorbim de iluminat si costurile aferente. Adaos de 100% in domeniul productiei e un vis. Dar fiecare doarme cum isi asterne.
Macar asa, cand mai prind un prajitor ca se plange de marja de profit mica nu-l "ratez"... Big Grin

Iar pentru "nestiutori": prajitorii sar peste distribuitori / retaileri, adica fac o economie substantiala. Forumul le creaza o piata de desfacere cu cheltuieli minime de marketing. Avand in vedere aceste adaosuri de 100 % ar putea / trebui sa ofere discounturi mai mari membrilor acestui forum, nu doar de Helloween, care oferta de altfel e pentru toata lumea, nu doar pentru espressomani!

(29-10-2015, 14:45)Yuki Wrote: nu vreau sa intru in polemica dar chiar mi se pare un pic de ipocrozie in atitudinea asta de a judeca pe cineva care vine cu o oferta de genul celor de la Claro...
nu putem "accepta" reducerea doar ca e facuta de sarbatoarea altora?????pe bune???
suntem excesiv de patrioti???
eu cred ca ar trebui sa "digeram" aceasta reducere ,pur si simplu, fara atatea obiectii...

ipocrizie e sa accepti sa cumperi de la un asemenea vanzator cu marje asa de mari de profit. Cum ar fi ca un vario ce costa 1800 lei, de helloween sa coste 1200?!

(29-10-2015, 13:12)Lyvyoo Wrote: amarok, doar nu crezi ca vreo prajitorie poate supravietui cu mai putin de 100% adaos comercial, avand in vedere investitia si volumele mici rulate.

volumele mici sunt date de preturile mari.
La 70 lei / kg te apropii foarte mult de cafelele comerciale. 
Mie mi-e indiferent cat castiga firma in cauza. 
Ideea e ca daca poate da o astfel de reducere de heloween poate sa o dea tot timpul anului pentru espressomani.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...5#pid31025

Amarok, dupa ce citesti ultimul paragraf in special, vezi si postul 63 pagina urmatoare, ca sa vezi de ce preturi era vorba Wink
 
Reply
#4
(30-10-2015, 04:43)amarok Wrote: Liviu sa tii minte discutia asta cu adausurile cand mai vorbim de iluminat si costurile aferente. Adaos de 100% in domeniul productiei e un vis. Dar fiecare doarme cum isi asterne.
Macar asa, cand mai prind un prajitor ca se plange de marja de profit mica nu-l "ratez"... Big Grin

Iar pentru "nestiutori": prajitorii sar peste distribuitori / retaileri, adica fac o economie substantiala. Forumul le creaza o piata de desfacere cu cheltuieli minime de marketing. Avand in vedere aceste adaosuri de 100 % ar putea / trebui sa ofere discounturi mai mari membrilor acestui forum, nu doar de Helloween, care oferta de altfel e pentru toata lumea, nu doar pentru espressomani!

(29-10-2015, 14:45)Yuki Wrote: nu vreau sa intru in polemica dar chiar mi se pare un pic de ipocrozie in atitudinea asta de a judeca pe cineva care vine cu o oferta de genul celor de la Claro...
nu putem "accepta" reducerea doar ca e facuta de sarbatoarea altora?????pe bune???
suntem excesiv de patrioti???
eu cred ca ar trebui sa "digeram" aceasta reducere ,pur si simplu, fara atatea obiectii...

ipocrizie e sa accepti sa cumperi de la un asemenea vanzator cu marje asa de mari de profit. Cum ar fi ca un vario ce costa 1800 lei, de helloween sa coste 1200?!

(29-10-2015, 13:12)Lyvyoo Wrote: amarok, doar nu crezi ca vreo prajitorie poate supravietui cu mai putin de 100% adaos comercial, avand in vedere investitia si volumele mici rulate.

volumele mici sunt date de preturile mari.
La 70 lei / kg te apropii foarte mult de cafelele comerciale. 
Mie mi-e indiferent cat castiga firma in cauza. 
Ideea e ca daca poate da o astfel de reducere de heloween poate sa o dea tot timpul anului pentru espressomani.

amarok , nu neg ca adaosul este mare....nu am dubii in privinta asta insa exista totusi si variabile care ii pot oferi lui ,prajitorului, posibilitatea de a face reduceri pe baza unui pret de achizitie mai mic acum fata de saptamana trecuta,luna trecuta...etc...as prefera sa nu judec la sange actiunile lui (chiar daca pot fi considerat naiv de catre multi) de reducere pe considerentul ca e cat de cat corect cu noi ...
aici pe espressoman am gasit spre satisfactia mea oameni de o calitate ridicata si sper sa nu ma fi inselat....inclusiv prajitorii Smile
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#5
Tot nu vrei sa intelegi idea de baza.
Acest forum e o comunitate de consumatori pentru majoritatea prajitorilor. Sunt si din cei ce vin cu suport tehnic, dar anuntul in cauza e pur comercial. Vine si ne anunta ca are o promotie de heloween, promotie ce se dovedeste a fi (in opinia mea de comerciant veros) mult prea mare. Reactia mea e clara in acest sens: Apai de-ti permiti un acemenea pret pentru a face o promotie, de ce nu ti-ai permite sa o faci TOT TIMPUL ANULUI pentru espressomani. Si ca sa nu fie discutii de volume mici. poti impune o comanda minima de 3 kg. S-or gasi 3 membri din acelasi oras sa comande impreuna si sa profite de promotie.
Intelesesi acu???
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Poate n-ar fi sustenabil sa vanda cu o marja atat de mica mereu. De-aia e promotie. Si nu tii cont de faptul ca Andrei e la inceput. Cu promotiile astea investeste in promovare. Si e cam singurul care face promotii din astea. Ceilalti au doar reducerea de forum pe care o ofera tot timpul (si Andrei are asta), dar in rest nu coboara pretul (de ex sarkis). Mai mult sunt prajitori fara nici un fel de reducere (de ex papa jaques)
Expobar Brewtus IV + Kinu M68
 
Reply
#7
(30-10-2015, 10:53)amarok Wrote: Tot nu vrei sa intelegi idea de baza.
Acest forum e o comunitate de consumatori pentru majoritatea prajitorilor. Sunt si din cei ce vin cu suport tehnic, dar anuntul in cauza e pur comercial. Vine si ne anunta ca are o promotie de heloween, promotie ce se dovedeste a fi (in opinia mea de comerciant veros) mult prea mare. Reactia mea e clara in acest sens: Apai de-ti permiti un acemenea pret pentru a face o promotie, de ce nu ti-ai permite sa o faci TOT TIMPUL ANULUI pentru espressomani. Si ca sa nu fie discutii de volume mici. poti impune o comanda minima de 3 kg. S-or gasi 3 membri din acelasi oras sa comande impreuna si sa profite de promotie.
Intelesesi acu???

"ideea de baza" cum ii zici tu am inteles o ....e simpla...de ce poti acum dar nu poti mereu?
m-am gandit la posibilitatea ca el ca si cumparator de cafea verde a cerut poate o reducere pt o anumita cantitate cumparata acum ( e un exemplu la intrebarea de ce reducerea atat de mare,pot fi mai multi factori care influenteaza pretul asta)...sau poate ca vanzatorul de cafea verde din germania sau de unde o fi el a oferit o reducere la randul lui in aceasta perioada pt un minim de cantitate....nu stiu zic....
sau poate ca imi place mie sa cred ca totul e zen in jurul meu de cand beau cafea proaspat prajita...Smile
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#8
Daca nu poate zice el ca nu poate. Dar "poate" nu-ti fa tu griji pentru el.
In alta ordine de idei, forumistic vorbind, cand dai un raspuns la un post precedent nu dai reply / quote, etc, ci pur si simplu scrii ce ai de scris.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#9
multumesc pt instruire..se pare ca nu am inteles "ideea de baza" nici legat de felul in care scriem pe forum....
important e ca de cand sunt inregistrat invat cate ceva...si se pare ca nu numai legat de extractii ci si altele...
Tks amarok..
Expobar Brewtus IV, Ceado E5P,Tamper Concept Art ,baza tampare Concept Art ,Pitcher Motta Europa
 
Reply
#10
Hai atunci sa facem depozitul forumului, si sa ne gestionam singuri importuri doar pentru membrii Smile

Amarok, ai citit ce ti-am dat ?
 
Reply
#11
Sau putem sa batem campii din start.
Nu am ce citi, ca nu mi-ai dat nimic.
Daca vrei sa faci o promotie pentru membrii acestui forum uite aici un exemplu reusit, in opinia mea desigur.

LE Daca rasfoiesti bursa sunt destui "importatori" printre noi deja. Si acolo la fiecare nou venit au tot fost discutii urmate intr-un final de unele modificari de regulament.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#12
Revezi #144, pentru tine era... dar daca nu am pus quote, l-ai ratat Wink

Nu promovam nimic, acel magazin nu mai exista.
 
Reply
#13
Putem discuta pe tema asta in mod constructiv si putem discuta orice aici, dar totusi sa nu facem reclame altor prajitorii pe aria mea de forum. Asta e putin dubios Big Grin.

Inteleg multe din comenturile tale amarok, chiar le inteleg, si nu o zic doar asa, de dragul de a o zice. Adica eu vand un produs (sau set de produse) dar pe de alta parte sunt consumator zilnic/lunar/etc de multe alte produse, ca orice om.

Ce te pot asigura eu pe tine (si pe restul comunitatii) este faptul ca adaosurile sunt de bun simt..chiar sunt de bun simt. Am mai avut saptamana trecuta o discutie similara cu un alt intreprinzator care prajeste la o cafenea mica, proprie, in tara, si care a baut cafeaua mea si i-a placut si vrut si verde. I-am zis pretul, si s-a aratat nemultumit. I-am arat factura mea de cafea, plus ce inseamna acciza, transport, etc, si nu a mai comentat nimic.

Explicatiile preturilor si promotiilor (mele) le gasesti in raspunsul meu initial postat ieri, plus unele din ele repetate de alti colegi forumisti. Ca o paranteza, nu cumpar din Germania sau Italia, ci din Londra si Minnesota (US). Cu cat transprtul e mai mare, cu atat primesti ceva discounturi (da, mai ales in perioada asta a anului). Dar asta inseamna si bani investiti si blocati.

Nu suna rau discounturile pe care le propui tu ca devenind permanente, dar, este comunitatea de esprossomani, "divizata" intre atatia prajitori gata sa sustina acele consumuri (3kg plus) sugerate de tine? Si aici nu ar trebui sa fie o comanda...doua pe luna, ci consum constant. Si la cantitati asa mari, dam in alta discutie deja mediatizata aici: cafeaua se indeparteaza de notiunea de "cafea proaspata" caci lumea nu poate bea intr-un ritm prea alert..si doar de dragul de a bea ca sa termine punga.

Daca ma imbogatesc de pe urma prajitoriei...Smile))..pot spune ca nu. Incerc doar sa las in urma un mediu de lucru (cel corporate...pe care multi dintre voi il cunosc probabil) ptr ceva "al meu". Sotia, care raspunde la telefon, se plimba cand e nevoie cu ruxacul in spate si metroul ptr a livra sau intalni cu voi, cand poate. Va puteti intalni cu noi, vedea cum suntem imbracati, ce masina conducem, si trage apoi concluzia dc ne imbogatim sau nu.
Si ptr a sustine dorinta voastra de a avea mereu cafea proaspata la dispozitie, prajesc saptamanal. Nu prajesc prea mult, cat sa imi ramana. daca mai ramane ceva...o impart pe la prieteni sau rude mai putin instruite..Smile). De aceea, nu in putine randuri, am aprins prajitorul la 11 noaptea, dupa ce mi-am culcat fetita, si am prajit pana dimineata, in cursul saptamanii, ca sa onorez cererile voastre....si mai ales cele de cafea proaspata.
Prajitor Coffeetool R3/4, Espressor Cimbali Casadio Dieci, Mahlkonig MK 43
 
Reply
#14
Pentru cei care nu au avut de-a face in mod direct pana acum cu amanuntele intime ale retailului, cateva cifre care poate ii vor pune pe ganduri si vor judeca altfel furia lui amarok... in ambele sensuri Wink
Sotia unuia din colegii mei conduce un mic business de jucarii/articole bebe, partial en-gross, partial retail, cu magazin online, doar depozitul e fizic.
La multe articole sunt distribuitori unici in tara, cum ar fi anumite sisteme de supraveghere video a camerei bebe din alta camera din casa.
Am inceput sa aflu aceste detalii financiare in momentul cand discutia a convers catre oportunitatea de a adauga in oferta cateva articole aflate la granita intre jucarie si hobby-ul meu pe bune, modelismul.
Colegul a ramas surprins, ca sa nu zic socat, cand a vazut cat de mici sunt adaosurile in acest domeniu, sub 15%, si a inceput sa imi povesteasca cum a avut si el un moment de idealism cand a scos un lot la vanzare cu 18%, si era sa ramana in pierdere.
Dupa parerea lui, sub 25% nu se poate discuta, si asta doar cand ai contract ferm, pe un volum substantial, adica doar muti lada/paletul dintr-un camion intr-altul, trecand prin firma ta doar scriptic. Ceeace vinde el prin magazinul online la bucata, nici nu se discuta sub 40%.
Cica sub acest nivel nu e sustenabila o afcere de retail... nu pot aprecia, dar m-a asigurat ca asa merge toata piata, avand drept clienti si pe eMag inclin sa il cred...
Posibil acest % de adaos sa fie valoarea de "echilibru" la care a convers retailul romanesc, corespunzatoare volumului de marfa absorbit de puterea noastra de cumparare.

Cum de isi permit cei din afara adaosuri de 10-15%... raspunsul e cunoscut, datorita volumului, dar nu explica chiar in intregime fenomenul...
Pur si simplu au aparut niste distorsiuni in modelul general de afaceri, al caror impact cel mai evident, pentru mine personal, este ca blocheaza intrarea unor anumite articole pe anumite piete.
Mai exact, distorsiunea consta in aparitia magazinelor online asiatice care practica preturi de engros la volume de retail, ba chiar la bucata, asa incat pur si simplu nu mai renteaza sa iei de la un distribuitor local, pentru ca te costa sa iti aduci mai ieftin direct din asia.
De garantie nu mai e interesat nimeni in bransa la care ma refer eu, pentru ca nu exista, modelismul presupune sa modifici sau sa trantesti obiectul in minutul urmator de dupa despachetare.
Asa ca practic magazinele locale nu mai aduc decat marfa care nu se gaseste in cele asiatice, va dati seama cat de stramta a inceput sa devina aceasta nisa...
 
Reply
#15
daca tot discutam.....
@ Andrei .... nu mi-o lua in nume de rau, dar aparenta unui venit modest nu echivaleaza intotdeauana cu acest lucru. Sunt sigur ca e adevarat tot ce ai zis, dar doar atrageam atentia asupra unui lucru mentionat care nu poate avea valoare de argument intr-o discutie rationala.
Pentru partea cu ofertele sigur ca se pot gasi argumente si pro si contra, dar fiecare e liber sa ceara cat vrea si cum vrea.....daca vrei cumperi daca nu, nu. Nu cred ca e constructiv sa incerci sa-i explici unui vanzator cat si cum sa ceara. Chiar daca ai dreptate e clar ca un alt sistem de afacere s-a ales pe care tu ca client nu te pliezi si atunci mai bine cauti altceva.
Inteleg pozitia lui Amarok, pentru ca si eu mai am puseuri de acest fel (destul de des) cand mai descopar cate una, alta prin viata si nu inteleg cum pot exista si functiona unele lucruri. Problema e ca nu ma pot lega chiar de un domeniu de nisa cand stiu ce se intampla in alte zone mai ,,plebesti''.

@Renatoa .... 40% poate ca e un minim mediu generat de felul cum merge piata, dar sunt domenii in care poti si mult sub. Prea multi factori sunt in joc pentru a putea spune cu certitudine ca daca faci retail trebuie minim 40%....cel mai mult depinde de ce fel de om esti parerea mea si in ce conjunctura te afli. Stiu persoane care au preferat sa dispara de pe radar la auzul unui profit de 15% si altii care traiesc pe picior destul de mare lucrand voiosi pentru 5%. Conteaza si cum intelegi viata si lumea si si cum parcurgi etapele.
Mie unul daca iau exemplul tau de ,,mutat dintr-o parte in alta'' 15% mi se pare arhisuficient. In afara de domenii sau lucruri unde se vede sclipirea, ideea novatoare si implicare unica a cuiva nici eu, la fel probabil ca Amarok, nu inteleg treaba asta cu ,,de la 40% in sus''.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#16
Sa ne intelegem ... acela 40% este adaos, nu profit !
Din banii aia trebui inchiriat depozit, o hala de 2-300mp, platit curent si incalzire, contabil, paznic, un angajat, si tot ce mai inseamna tinut un magazin online.
Nu ramane sa iti faci vila si 4x4, cel putin amicul sta in acelasi apart de acum 10 ani si masina tot cam pe acolo Smile

Cat despre inovatie... sunt ani buni de cand nu am mai vazut asa ceva in adevaratul sens. Numai chestii vechi, tinute la sertar cu forta de departamentele de marketing, si date pe piata cu taraita, suficient de putin ca sa dea in cap la modelul concurentului X, dar nu prea mult ca sa nu afecteze vanzarile propriului model din clasa superioara. Asta este modelul de progres actual, saritura broastei...
 
Reply
#17
Ca de obicei am pornit de undeva si vorbim de cu totul altceva.
In acest caz concret nu vorbim de adaosuri ci de un comerciant ce face o promotie si de o propunere de-a mea de a extinde aceasta promotie pe tot parcursul anului, pentru membrii acestui forum in anumite conditii.
@A&CC: 
1. Promotia actuala este pentru comenzi de 1 kg daca nu ma insel?
2. Cele 3 kg sunt calculate de subsemnatul pentru cheltuieli minime (transport inclus peste 150 lei).
3. Daca se "combina" de la 3 useri in sus aceste 3 kilograme nu sunt asa de multe. Achizitiile de grup inseamna intalniri (macar) pentru predarea cafelei / banilor ce pot duce la discutii pe marginea pasiunii comune. Intr-un final cu posibilitatea creearii unei comunitati locale de pasionati.
4. Sper ca de data asta m-am facut inteles si nu e cazul sa ne laudam care are stocuri imobilizate mai mari...  Cry
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#18
Daca nici astia nu se pricep la aranjamente de Black Friday...

http://www.economica.net/black-friday-20...10001.html
 
Reply
#19
Si-au batut joc si au decredibilizat notiunea de black friday.
Acum avem bf in ianuarie, februarie, ......
dar si luni, marti .... sa ia tot prostu'.
A devenit o moda, in special la Altex ca orice promo de vanzare sa se cheme bf.
Mare pacat ! Fie "marchetingul" autohton este lipsit de imaginatie , fie romanu ' e prea prost, fie ambele
IMHO
PS : Scuze de offtopic dar nu m-am putut abtine. Postarea mea nu are nicio legatura cu promotiile organizate de prajitorii.
LE : Vrem bf la tampoane....!!
Expobar Brewtus IV Rotary Pump, Fiorenzato F4E Nano,Gene Café CBR-101
 
Reply
#20
Mie imi pare rau ca prajitorii au stat deoparte la aceasta discutie fara sa ne impartaseasca si noua din filosofia generala a acestui business. Au ratat un moment important cand chiar puteau sa vorbeasca mult. Nu e timpul pierdut...

In plus, mai sunt useri pe forum care au cochetat cu deschiderea unei prajitorii dar nu au dus proiectul la capat, iar altii stau in joc de glezne. 

Nu ar strica sa facem un plan public de afaceri, ca sa stie tot omul ce inseamna o prajitorie. Dau eu tonul si poate ajungem in final si la niste preturi.

Ca sa deschizi o prajitorie serioasa ai nevoie de un prajitor pe gaz. Investitia se poate duce spre 18-20.000E pt. un Probat / Giesen sau mai jos pentru Topper ori alte marci. 

Cafeaua costa la achizitie, cu TVA dedusa intracomunitar, intre 4E una generica sa-i spunem si 10-12-15E una de specialitate. La vanzare va mai primi TVA 9%, accize. 

Spatiul in care te desfasori poate insemna o chirie spre 1000E, daca vrei vizibilitate sau poti sa montezi instalatia in localitatea X, unde nu esti la vedere si ai costuri de chirie spre zero chiar. Utilitatile au si ele pretul lor, nu neaparat mare, dar nici mic.

Stocul initial de cafea ar trebui sa fie cam de 10 saci a cate 40kg (parca), din care zeci de kg se vor prapadi la invatare. Transportul din afara se va ridica probabil la 2-300E.

De aici inainte, cu amarok drept capitan Smile , hai sa schitam niste calcule de rentabilitate si un posibil pret de vanzare, tinand cont de un prajitor bun de 18.000E (Probat), un espressor si o rasnita, un spatiu minim de primire cu o chirie de 500E sa zicem... Cafeaua sa o punem la 7Euro/kg la achizitie, pret mediu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Adica cine ar porni cu una ca asta ar fi un amator, dupa parerea ta ?

https://ssl.olx.ro/oferta/masina-profesi...ction=show

Pai asta rade un sac din ala pe zi, dar te vezi avand vanzare de 40 kg pe zi ?

Deci, dupa mine planul de afaceri schioapata din start din exagerare nevoi echipament.
Ii face pe cei cativa prajitori seriosi de aici, avand masini de 1kg, sa para niste ... Angel
 
Reply
#22
Eu am dat un exemplu, raportandu-ma la espressoarele noastre, unde la un momentd at tot ajungem la un upgrade de grup E61  :Smile  Cam asa e si la prajitoare, la un moment dat iti iei un Probat / Giessen..
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
No comment... chiar ca ar fi bine ca prajitorii sa lase sfiala deoparte...
 
Reply
#24
(11-11-2015, 18:34)Lyvyoo Wrote: De aici inainte, cu amarok drept capitan Smile

Amarok fu jurnalist de investigatie (iar tu judecator la curtea constitutionala, adica tinusi cu base). 
In articolul respectiv cine ar fi dorit sa citeasca printre randuri, ar fi remarcat acel pret special ce eu unul nu-l banuiesc a fi sub cel de productie. Orice banut cerut in + in afara vinerilor negre ca cafeaua (!!!) ingrasa profitul prajitorului, ce se dovedeste a nu fi deloc modic.
Ei bine cand beneficiezi de o reclama (aproape) gratuita intr-o piata de 2000 de oameni ar trebui sa mai scazi din preturi pentru membri, mai ales ca acum stim ca ai din plin de unde...
PS Nu l-am pus eu sa scada pretul atat de mult. Dar ca asa ne-a aratat cam pe unde-i pretul cafelei proaspat prajite. Cool
Restu-s povesti de adormit viitorii fosti clienti.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
Am sa fac pe avocatul diavolului Smile

Un aspect care nu a fost pomenit de nimeni e ca nu-i suficient sa cumperi cafeaua verde si sa ai aparatura. Mai trebuie sa o si prajesti. Cu alte cuvinte nu e acelasi gen de business ca si revinderea unor produse importate din China (sau alta tara), trebuie inclus si pretul muncii implicata in prajire, degustare.

Mai trebuie incluse si pierderile, respectiv cata cafea irosesti cand dezvolti un profil de prajire, cafeaua pierduta la prajire, cafeaua prajita si nevanduta, etc.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#26
Nu as paria nici macar pe un bob pierdere... totul se vinde, nimic nu se arunca.

De fapt, m-am apucat de prajit din nemultumire de consistenta a ceeace cumparam de la un dealer local marca ...escu, eticheta era mereu aceeasi, dar gustul varia prea mult ca sa o pun pe seama perioadei de degazare.
 
Reply
#27
(12-11-2015, 01:33)amarok Wrote: Ei bine cand beneficiezi de o reclama (aproape) gratuita intr-o piata de 2000 de oameni ar trebui sa mai scazi din preturi pentru membri, mai ales ca acum stim ca ai din plin de unde......
(12-11-2015, 10:30)renatoa Wrote: De fapt, m-am apucat de prajit din nemultumire de consistenta a ceeace cumparam de la un dealer local marca ...escu, eticheta era mereu aceeasi, dar gustul varia prea mult ca sa o pun pe seama perioadei de degazare.

Cand ai niste clienti care se pricep, cum e cazul pe acest forum, e greu de supravietuit daca faci magarii. Cata vreme "reclama" nu e sustinuta de calitate, nu se vede in vanzari, poate sa fie piata de 10.000 useri ca tot degeaba este.
Imi aduc aminte de cativa "prajitori" de cafea care au avut viata scurta pe forum.  Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
În cazul de față au fost destui membri ce au cumpărat de la această prajitorie și pot spune ceva legat de calitate. Eu nu știu și nici nu mai vreau sa aflu.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#29
Și-au dat seama de valoarea lor și au trecut la sămânță, că acolo e mai simplu, fără craci.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Pentru o prajitorie de cafea, sau mai bine vorbesc doar de prajitoria mea, desi in mare cred ca se aplica tuturor care ofera reduceri, nici pomeneala de un profit ”gras” din aceata activitate pe forum. Ca sa fiu mai precis, la o punga de cafea de 250g imi raman in jur 5 lei, fara sa exagerez. Din astia 5 lei ar trebuie sa imi dau salariu, sa platesc contabilul, rata la banca, dezvoltare, promovare, motorina, analize cafea, alte costuri pentru servicii periodice obligatorii de genul deratizare, dezinfectie, comisioane la banci, hosting etc. 
 
Va schitez mai jos un exemplu de calcul la costurile pe care le am eu pentru o punga de 250g de Guatemala (care pana in prezent a fost cea mai cumparata de catre voi, si cea mai ieftina pe care o am in prezent). Sper sa nu omit ceva.
 
-pret cafea 250g = 7,2 ron 
-transport pana in Romania= 0,5 ron/250g
-acciza = 0,18 ron/250g
-punga cu supapa de 250g = 2 ron
-cutie pt curier = 1 ron (intradevar, daca trimit 2 pachete in acceasi cutie, se imparte la 2, samd)
-curent, gaz = 0,5 ron/250g
-chirie = 2.5 ron/250g (calculul este facut pt 160kg/luna, adica, ca sa pot plati chiria cu 2.5 ron/250g ar trebui sa vand 160 de kg lunar).
-amortizare prajitor = 0,65 ron/250g (aici cred ca calculul e facut ca prajitorul sa se amortizeze in 9 ani de zile la nu mai stiu cate kg pe/luna vandute in medie).
-tus de imprimanta, etichete, hartie etc = 0,4 ron/250g.
 
Daca adunam ne da costul de productie de 14.96 ron/250g. 
 
La 14,96 de ron imi pun adaos de 5 ron/250g si obtin 19.96 ron, la care adaug TVA si da 19.96 x 1,09= 21,76 ron/250g Guatemala
 
Pentru forum pretul redus este de 21,52 ron/250g Guatemala. Intradevar la 1 KG adaosul este cu ceva mai mare (undeva la 30 de ron/kg) dar in proporti de 80% am vandut pungi de 250g. Nu mai spun ca la comenzi de peste 150 ron transportul de 16 ron il suport eu. 
 
Preturile de mai sus sunt preturile reale si nu estimate, o pot confirma si alti prajitori. Cele mai mari fluctuatii ar putea sa apara la chirie si la pretul de achizitie al cafelei verzi.
 
In prezent prajitoria mea nu se sustine singura inca dar sper sa ajung si acolo in cateva luni. Pentru a fi profitabil doar din vanzarea pe forum este mai greu, ar fi nevoie de volume foarte mari de vanzari, in schimb este cel mai bun loc pentru promovare si de punere in miscare a business-ului. Cand am facut preturile cafelelor nu am luat in calcul reducerea de 20% pe care o acord forumului (chiar daca stiam ca o sa debutez aici), nu obisnuiesc sa umblu cu cioara vopsita  Cool  , pretul corect pt ca business-ul sa fie sustenabil este cel fara reducere avand in vedere volumul de consumatori ai acestei nise. Pretul cu care vand cafeaua pe forum este pretul cu care o vand si unei cafenele care achizitioneaza 20 30 de kg/luna.
 
Am scris cele de mai sus pentru transparenta si nu pentru a-i descuraja pe cei care doresc sa isi deschida o prajitorie de cafea, dimpotriva, daca doriti va si vand prajitorare de cafea Big Grin  
 
Amarok, sper sa ma „ratezi” de data asta deoarece nu ma plang de profit mic, doar impartasesc informatii cerute in acest topic  Confused  
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)