• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitor homemade

#1
Hadriano ,deschid un topic nou sa vrb aici poate mai este lume interesata.
Referitor la PM-ul tau ma sa raspund si aici ,am sa pun si poze cu el poate te ajuta.
Flacara de la aragaz este mai mult decat necesara ,eu spre exemplu il pun pe ochiul mic al aragazului .
Ventilatorul care trage aer prin tambur merge de cand dau drumul la roaster altfel s-ar opri flacara din lipsa de oxigen,in faza de uscare eu il dau cam la sfert din turatie(exceptie facand brazilia si etiopia cand vreau sa scurtez faza de uscare )dupa care ma joc in functie de cum vreau sa-mi creasca temperatura vs timp atat cu flacara cat si cu ventilatorul .
   
In poza asta poti sa vezi cum am pus rulmentii.
   
Aici este sistemul de prindere al motorului ,poate te ajuta .
   
Si aici cu ventilatorul si colectorul de chaf.
Unde am intampinat eu greutati a fost la tamburul interior cu prinderea lamelelor de amestecare ,un fel de spirala ,si la centrarea axului prin el ,2 zile de sudat si taiat Big Grin la aceasta operatiune ar trebuii sa ai pe cineva sa te ajute caruia sa nu-i fie frica de sudura ,eu am incercat cu sotia si nu a functionat Dodgy
Daca mai este ceva intreaba-ma .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#2
salut Dragos & all
Am analizat pozele tale mai demult, cele puse pe forumul vechi.
am ceva intrebari precise Smile
- ce distanta ai de la fundul tamburului la flansa spate?
- care e diam tamburului int ( stiu ca ai scris in PM) si care al tevii exterioare?
-ce diametru ai ales pt teava de pleava?
  Din ce am priceput, flacara nu bate pe tambur, bate pe teava ext, si caldura vine prin cateva gauri din    fundul( scuzati) tamburului.
- flacaruia de la aragaz cam ct de aproape e de teava exterioara.
Tre sa ma luminezi cum se poate face o tulumba de aspirat.Scriu f pe fuga ca tre sa plec la o sed...ce zic, daca e cu turatie fixa si pe teava de pleava ai o clapeta gen acceleratia de la dacia, cu care sa deschizi progresiv ar fi ok?Cam cati litrii pe min suge?Se poate face din ventilatoare de calc, sursa, lalala?
Incerc sa pun la nimerela cam ce am gandit eu, niste capturi..si ramine sa dezbatem.Eu am zis ca merge fara rulmenti, cu niste bucse de bronz, sa nu curga vaselina.E aceiasi marie cu alta palarie, acelasi principiu, tambur ventilat, gaz, aspiratie pe teava.Gandisem ca aerul de racire sa fie de la aceiasi tulumba a se citi cyclon Smile


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#3
Salut Hadriano!
Distanta dintre tambur si flansa spate este de 80mm,diametru tamburului 90/120mm si al tevii este 160mm.
Teava ptr ventilatie este de 3/4 inchi .
Nu,nu flacara bate pe tamburul interior teava mare este decupata in partea de jos .
Cu tulumba de pleava este mai complicat eu am folosit motorul si elicea mai bine zis turbina de la masina de popcorn ,care a fost primul meu prajitor pe pat de aer ,dupa cum vezi in poze elicea este intr-o cutie care are o gaura pe laterala si una in partea de jos in tub,nu stiu ce volum trage dar stiu ca motorul are 8000rot/min .
La clapeta m-am gandit si eu la inceput dar este cam greu de realizat la dimensiunile astea .
Sursa de calculator nu ti-o recomand ,se restarteaza mereu sau cel putin asa facea a mea care chipurile era de 500w ,ma bine transformator toroidal si o punte redresoare ,vezi sa-l iei de 10 A motorul ala de geam suge ceva .
Cu siguranta merg bucsi de alama .
Da ideea cu cyclonul este buna si rezolvi si problema racirii dar trebuie sa faci neaparat clapete si ptr racire si pe teava de trage din tambur .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#4
salut
dupa calcule savante imi iese ca tamburul tau are un volum de 0.75 litrii.Gasisem pe undeva niste formule, legate de volumul tamburului si cantitatea dorita de cafea pt prajit, la un 0.5 kg de cafea imi iesise parca 6 litrii.Ce retin e ca dim/lungime la tambur e 0.8, ceea ce la tine e aproape.Acum pricep de ce iti pare arhisuficienta flacara de aragaz, ai cantitate mica.Adevarul ca pt acasa juma de kil la o sarja e deja arhisuficient, eu acum prajesc cate 400 gr odata in trei sarje diverse si imi pare mult, ca ma intind cu ea vreo 3 saptamini si mai bine.In plus de aia e bun si motorul de geam, nu are de invartit ceva greu.Imi voi revizui gandirea( ce pretentios suna) la un volum mai mic.Inca gandesc la o oala ieftina de inox, pe care sa o afum bine de tot sa imbunatatesc transferul de caldura.CA sursa acum am un transformator de la un aparat krokus color, facut bine si temeinic, polonez, de.O tulumba de aerisire imi trebuie oricum, sa montez si pe actualul prajitor.Foarte pe scurt, cum ti aerul pornit?La inceput il ai inchis sau pe minim si inainte de FC il deschizi la maxim?
scuze, din fraza asta " Nu,nu flacara bate pe tamburul interior teava mare este decupata in partea de jos" nu am inteles daca bate pe tambur direct...
Vom mai dezbate daca doresti, oricum nu e chiar f simplu, daca doresti un minim de control.Mai e si pretul, eu am zis ca 100E e deajuns, dar incep sa cred ca nu prea Smile
apropo, iti apare putin ulei dupa cateva zile pe boabe?
 
Reply
#5
De cand astepta hadriano un topic numai despre asa ceva... Fierbea pe Softpedia fara feedback Smile Ma bucur ca se dezbat asemenea subiecte complicate in comunitatea noastra.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(01-02-2013, 01:42)Lyvyoo Wrote: De cand astepta hadriano un topic numai despre asa ceva... Fierbea pe Softpedia fara feedback Smile Ma bucur ca se dezbat asemenea subiecte complicate in comunitatea noastra.

Ei, e fain subiectul.Complicat...mm, asa si asa.Cand am vazut cate aparate ,de toate neamurile, au facut oamenii acasa, am zis ca hai sa incerc si eu.Uite ca Dragos tace si face Smile.E distractiv si...folositor un mic aparat de genul asta.Mai trece timpul in mod placut in vremurile astea de cacao..Sad
 
Reply
#7
Hadriano flacara bate direct pe tambur ,ti-am zis teava exterioara are o decupatura in partea de jos unde vine flacara ,ce am uitat sa-ti zic este ca trebuie sa ai grija la partea de jos pe unde v-a trage ventilatorul aer prin foc si apoi prin tambur ,eu acolo am patru picioare reglabile si pot sa ridic prajitorul sau sa il cobor pe flacara astfel se mareste sau micsoreaza si debitul de aer care trece pe acolo ,o fanta prea mare mareste timpul de prajire una mai mica il micsoreaza sper sa intelegi ce zic nu prea stiu sa iti explic altcumva .
Volumul tamburului eu nu l-am calculat ,dar din ce am citit este recomandat sa umplii tamburul cu 1/3 din capacitatea lui ,eu bag 280 g in el sa-mi ramana ~250g prajita .
Aerul la inceput il tin la inceput la 1/4 din putere (sincer ma mai joc cu el ),dar dupa faza de uscare il dau la maxim aproape pentru a trage si pleava ,cu temperaura ma joc din flacara si ai sa ramai surprins cat de lejer poti sa o reglezi de la butonul aragazului Smile.
Oala de inox este buna cu siguranta ,dar eu te sfatuiesc sa o gasesti tot cam pe la acelasi diametru ptr ca iti va fi usor sa gasesti teava exterioara doar daca ai posibilitatea de roluire bla bla .
A,si un aspect foarte important este la flansa din fata ,trebuie sa fie goasa (a mea are 7mm )sa poti sa-i faci un guler pe interior de 3-4mm cat diametrul interior al oalei sau ce vei gasi , pentru centrare .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#8
Dragos, racirea o faci si astazi cu aspiratorul sau ai mesterit altceva?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
salut
Sper sa nu ma aberez prea tare, legat de volum gasisem un fel de formula de la probat, greutatea in ounces (nu ounce care e volum, ce tampenie pe astia), tre sa fie 1/10 din volumul in inch pt drum perforat in spate si 1/15 pt drum neperforat.Sau invers Smile.deci, un kil cafea are 35.2 ounces,rezulta volumul drumului 352 inch cubici , adica 5.76 litrii.Am un mic programel pe tel de conversie din toate in toate Smile.Deci,iar deci, de aici am scos volumul.Aveam in plano cratita de vreo 5-7 litrii, dar mai rumeg la problema.Bagi si mana in ea mai usor sa sudezi paletele alea Smile.Ei, apropo de roluire,am acasa ramasa din vremi imemoriale una bucata tabla de cupru pur, de vreo 2 mm grosime si vreo 2 m pe 0.7.Cica cuprul ar fi perfect, innnegrit bine, nu pt a mari transferul ca la inox, pt a proteja cafeaua de contactul direct cu metalul.Eu operatiunea asta de innegrire am facut-o cu un ceaun de fonta,daca o faci ca lumea prinde un start de zici ca e teflon.
Revenind la prajitor, inteleg perfect la ce te referi cu flansa, era o intrebare dar am zis sa nu te iau tare din prima...deci, ce distanta ai intre tambur si peretele frontal, si doi, ai vreun sistem de a ajusta aceasta distanta?LA mine gandind cu bucse axul poate culisa inainte inapoi, as aca ma gandesc azi la un sistem simplu, ceva cu un filet si o piulita de blocare.
Cu arzatorul, am in plan o chestie, aveam pe undeva un arzator cu ceramica, nu f mare,vreo 15cm/10 ramas si ala din vremurile de lipsa de caldura.Asta inseamna furtun si etc.Poate o sa razi, dar mi-ar place chiar alimentat de la o butelie mica de 5 litrii de voiaj.Se pot face multe, problema e suma.Am unde sa dau la strung, dar contra cost ,ca la privat.O sa gandesc si la ce ai zis cu flansa, la mine tabla din fata e de 2mm grosime.
 
Reply
#10
Nu o mai racesc cu aspiratorul ,am montat un ventilator de server sub plasa isi face treaba destul de bine 2-3 min si pot sa pun mana pe boabe .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#11
ce zici, un ventilator de "server", procesor, etc cu palete dastepte, lalala, montat intr-o cutie are aspiratie suficienta pt a ventila tamburul?Ca alta solutie simplista nu vad.Poate ai vazut thredul pe homebarista, de unde ma luat pozele astea.Omul pare ca e multumit, e un baiat suedez pe care l-a sponsorizat universitatea.Chiar zicea ca are de toate la dispozitie pt prototipuri,taiere laser, etc.Faina treaba Smile.Nu imi dau seama cam ce volum de aer trebuie, prea mult clar ca iti suge toata caldura din cuptor.Eu cu prajitorul actual, stii cuptorul ala cu halogen sau ce naiba este, am curent de aer, din pacate permanent.Unu la mana, cred ca daca montez un intrerupator doar pe ventilator, risc sa ard lampa care nu ar mai avea racire.Doi, desi am curent de aer, nu am o gaura de iesire.Asa ca prima chestie ce tre sa fac, e o teava cu clapeta gen clapeta de acceleratie sa pot aerisi.Partea frumoasa e ca pleava se aduna jos, nu am deloc in cafea.Repet, vorbesc de prajitorul actual, facut in ghiveci de flori(tare bun, am o buna izolare termica).


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#12
Cred ca merge cel de server ,ala de procesor are debitul mic.
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#13
nu vreau sa risipesc frumusetea topicului,,,
corect, 'aparate de toate neamurile' Smile
cand ai scule, spatiu, indemanari mecanice, poti face asa ceva si e ok;
un tambur mare (de inox), angrenaje, motoare, ventilatoare, tavi, spatiu - toate definesc si izoleaza probleme locale si experiente individuale, mai greu de generalizat;
indiscutabil insa, cu multe invataminte pentru cei care rasfoiesc asemenea thread-uri;

doar ca multi dintre ei, cu mai putina experienta in practica mecanica si electrica, renunta, sau amana;
si cand spun 'ei' ma refer la cei care chiar cred ca o cafea prajita proaspat nu se compara cu cea din comert, ambalata si cu data de expirare la 6 luni - 1 an;
si cand spun 'multi' (putini in valoare absoluta...) ma refer la cei care cauta solutii simple pentru prajirea acasa;
poate ca acestia:
- au inteles ca aprovizionarea cu boabe verzi elimina mai toate problemele de procurare/depozitare/prospetime pe care le au cei in cautarea unui espresso bun si nu au un prajitor de calitate in cartier/oras, sau vor sa experimenteze...
- au consumuri rezonabil de mici de cafea, sa zicem 4 duble pe zi, adica vreo 70g/zi
- schimba des sortimentele, daca nu pentru cunoastere, macar pentru a gasi ceva mai bun,
- ii atrage ideea de a controla - daca tot o fac cu espressorul - produsul finit, dar pe intregul workflow, incepand de la materia prima;

pentru acestia, amintesc solutia cu un (anume tip de) prajitor de floricele, modificat daca se poate; dar chiar si 'out of the box', cu 100-150 lei aparatul, se pot obtine rezultate incomparabil mai bune decat cafeaua din comert!
se lucreaza in loturi mici, de 80-100g, dar pentru cazul descris mai sus, asta e chiar un avantaj: lucrand la cateva zile odata, inveti repede, schimbi usor sortimentul si ai in permanenta cafea prajita proaspata!
google si forumurile ne ajuta sa vedem ca prajitul in pat fluid de aer fierbinte este practicat mult in conditii home;

mai exista ca solutie comoda, achizitionarea unui prajitor mic, de casa, de afara;
dar de ales aparate simple si ieftine, cu control manual; orice altceva mai ambitios ar trebui sa treaca peste micile capabilitati de programare proprii ale aparatului si sa caute/prefere interfata la calculator;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
Eu vreau sa fac un al doilea prajitor, desi..sunt convins ca NU imi va iesi cafeaua ca cea prajita de un nene cu experentza si un aparat profi, care cumpara aceiasi cafea verde ca mine.PUNCT.Dar...avantajul prospetimii fata de cea din comert, avantajul blendului personalizat, plus distractia si timpul perdut in mod placut ma face sa ma arunc in neant.
Deci...Dragos, cred ca merg pe 3 litrii tambur, 15 cm dia 18 cm lungime.Volum 3.2l si conform formulei magice iese vreo 550 grame cafea posibila la prajit.Mai vedem Smile
 
Reply
#15
nu merg link-urile alea ... Sad

aa.. si inca ceva... de unde iau boabe verzi ?
 
Reply
#16
Acum merg link-urile.

P.S. Sa nu confundam topicurile: pe acesta discutam despre cum sa iti construiesti un prajitor homemade mai serios, pe schemele propuse de hadriano si dragos. Pentru discutii legate de modalitatile ieftine si simple de praijre acasa exista topic separat.
Pentru cafea verde am creat alt topic.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Hadriano vrei sa-l faci destul de mare ,s-ar putea sa ai nevoie de arzator tubular sa-ti incalzeasca tot tamburul asta .
Saptamana viitoare pe joi-vineri ajung prin Florenta stii vreo cafenea care merita vizitata ?
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#18
Salut Dragos
Iti pare mare tamburul de 3litrii?La inceput il gandisem de 9 Smile...Ce intelegi prin arzator tubular?Oricum mi-ar place sa aibe arzatorul lui, ceea ce implica un furtun,dar care nu cred ca e mare problema.
Nu as putea sa iti spun ceva anume de Florenta, ma refer la cafenele.Au parca cateva, daca cauti pe net,( dar la pomul laudat..) plus e la mama lui La mazorcco...Desi, eu personal nu am vazut neam de la mazorcco in cafenele in Florenta, si nici altundeva.Sunt prea scumpe cred.In schimb, despre Florenta pot spune ca e orasul meu preferat.Cum ajungi, avion, masina?Cu serviciul,personal?Ca poate aranjam o mica intalnire...
 
Reply
#19
(01-02-2013, 20:29)Lyvyoo Wrote: pe acesta discutam despre cum sa iti construiesti un prajitor homemade mai serios...
Pentru ...modalitatile ieftine si simple ...exista topic separat

@Lyvyoo: ok, m-am dezabonat;

homemade - ok;
serios - indiscutabil se lucreaza asa, dar nu cred ca un proiect simplu (KISS), eventual si ieftin, e mai putin serios;
ca masura a seriozitatii pot fi luate in considerare rezultatele, ori un prajitor pe pat fluid de aer fierbinte, fie el si un prajitor de floricele modificat at home, are rezultate cel putin comparabile;
iar daca modificarea inseamna controlul regimului de lucru (incalzire/ventilatie) si achizitia de date aferente, cu un controller modern PID de rampa (multe zeci de puncte) /panta /salt /bucla, cu interfata PC (rs232c/usb), ne aflam in fata unei instalatii automate, cu posibilitati sofisticate de executare si repetare a unor profile de prajire complexe si cu o baza de date experimentale partajabile; in acest caz, in interesul experimentarii, sarjele mici ale acestui tip de prajitor sunt un serios avantaj: se pot lucra zeci de loturi in cateva zile, in cautarea unui sweet spot pentru niste conditii date;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
Nu am incercat sa pun un un semn < sau > intre idei/proiecte. Cuvantul "serios" a vrut sa insemne ceva complex de construit. Nu am cunostinte in prajire ca sa pot evalua diferentele. Eu incerc sa pastrez discutiile asemanatoare pe topicuri cat mai putine, ca sa fie usor de gasit.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Radu ,de la popcorn am plecat si eu ,modificat ,control pe rezistenta si ventilatie plus sonda de temperatura ,fante modificate pentru marirea cantitati de boabe etc ,dar dupa un timp am simtit nevoia sa-mi fac si un prajitor cu tambur ,ei dupa ce l-am facut nu am mai pus mana pe popcorn .
Motivele ptr care am renuntat :
-zgomot infernal
-chaf in toata bucataria ,chiar daca am improvizat o tulumba de colectare .
-rezistente, 2 schimbate in 2 luni .
Hadriano ,vin cu masina cu niste prieteni, serviciu dar si plimbare Smile,legat de arzator tubular arata cam asa
   
poti sa-i pui si electrovalva de gaz si pid Big Grin dar cam scumpa instalatia .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#22
poate ne vedem la Bologna...un cafelutz mic la Terzi Smile.Bologna.
Ca tot vorbeam, vezi de niste torrefazione Firenze in google.Stiu ca sunt cateva mari care au si baruri proprii.Dar tipul din Spania de care scriam mai demult a fost special la cateva si a ramas usor dezamagit.
 
Reply
#23
ai folosit un model clona (chinezarie) de West Bend Poppery II?!
referirile mele pornesc de la asa ceva;
daca da, posibil cele intamplate se datoreaza modificarilor ce le-ai facut: flux de aer sau curent, prea mari;

am 2 acum, unul nemodificat cu carcasa inox, in asteptarea unui proiect cu control pid si unul cu care lucrez de mai bine de un an - e adevarat ca la vreo 6 luni i-am facut modificarea cu controlul separat al celor 2 rezistente si cu alimentarea separata in dc 15-19V a motorului de ventilator; dar nu s-a ars nimic la el; si pentru ca-mi fac treaba cu el - chiar e o placere prajitul asta - nu prea ma motiveaza multe sa caut materiale, sa scot bani etc. Smile astept sa se strice...

asa ca, si daca-as avea materiale si posibilitati de prelucrare mecanica, un prajitor mai mare homemade, n-ar fi o urgenta;

oricum, un homemade de capacitate mai mare e alta categorie si merita o discutie dedicata; mai ales in ce priveste utilizarea si rezultatele...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#24
Radudani, am cateva intrebari:
-ce intelegi prin prajitor homemade de capacitate mai mare?Cat ar fi pt tine MARE? Smile
-de ce esti intererasat doar de cele pe sistemul fluid bed?Ca intrebare secundara, de ce crezi ca mai toate firmele mari( mijlocii si semi-mijlocii) NU fac pe fluid bed?Am inteles ca au ceva anume legat de aromele care se obtin, deosebite, dar....
-legat de astea drum, sa faci un cilindru care se invarte in foc nu e mare branza....Controlul celorlalti parametrii e mai greu si delicat...Sa ai un PID dupa care un "ceva" sa comande o valva electromgnetica de gaz, ar fi ceva mai deosebit Smile.Dar cum e cam greu, macar niste rezistente electrice de incalzire, adica un cuptor electric.Poate sti ca , cu arduino si tc4 ala, cu 4 sonde disponibile, poti face un control exceptional .Adica , vreau sa zic, ca e bine sa imparti energia cu chestiile astea electronice si pt ceva "drum".Oricum, un drum bun, e juma conductie si juma convectie, de aia colegul Dragos din ce am inteles a dat ceva gauri in fundul(scuzati) tamburului...Dragos, cam cate gauri sunt si la ce dim la diametrul tau de tambur?
Radu, inca ceva, te intrebam daca ai luat cafea de la cafeteca, sa inteleg ca bei doar prajit de tine?
 
Reply
#25
Hadriano ,stiu ca am dat cu spiral de 6mm dar cate nu mai stiu ,oricum multe .Da-mi un PM cu nr de telefon sau o modalitate de a te contacta daca ajung in Bologna chair as vrea sa vad minunatia aia .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#26
(03-02-2013, 23:20)hadriano Wrote: -ce intelegi prin prajitor homemade de capacitate mai mare?Cat ar fi pt tine MARE? Smile

un poppery il modifici, bazandu-te ca deja face operatia de baza, prajeste, out-of-the-box; in timp ce un homemade, implica angajarea in experimente de la ground zero; ok, nu chiar, pentru ca e multa informatie pe net; dar aproape fiecare component presupune bricolaj, deci conditii particulare, mai greu generalizabile;
si ca sa-ti rapund: capacitatea unuia cu drum, homemade in general e ceva de la 200g spre 1 Kg...

in timp ce un poppery lucreaza cu 70-80g - poti sa maresti fluxul si sa urci spre 100g, dar n-ar trebui mai mult: ceva o sa crape repede ;(
pentru nevoi home, cele 2-3 sesiuni de prajire la cateva zile odata asigura o medie de 70g/zi, mereu proaspat prajita si din 3-4 sortimente, consumabile SO sau in blend;

in asemenea cazuri, capacitati mai mari trimit imediat la cheltuieli mai mari, boabe mai putin proaspete etc.

poppery e deci, o alternativa probabil mai potrivita pentru multe cazuri de prajire boabe acasa, o propunere pentru rezolvarea problemelor multora din forum si din afara;

in alta lume, cu alte resurse, as fi trecut repede la un prajitor home din putinele modele existente pe afara, tot cu pat fluid de aer fierbinte, tot cu sarje mici, caruia i-as fi facut o interfata pc; controlul precis al profilelor de prajire (temperatura boabelor) si experimentarea cu aceste profile este o cale principala;

(03-02-2013, 23:20)hadriano Wrote: -de ce esti intererasat doar de cele pe sistemul fluid bed?Ca intrebare secundara, de ce crezi ca mai toate firmele mari( mijlocii si semi-mijlocii) NU fac pe fluid bed?Am inteles ca au ceva anume legat de aromele care se obtin, deosebite, dar....
....Controlul celorlalti parametrii e mai greu si delicat...Sa ai un PID dupa care un "ceva" sa comande o valva electromgnetica de gaz, ar fi ceva mai deosebit Smile.Dar cum e cam greu, macar niste rezistente electrice de incalzire, adica un cuptor electric.Poate sti ca , cu arduino si tc4 ala, cu 4 sonde disponibile, poti face un control exceptional .

nu m-a interesat un proiect mai ambitios de prajitor, iar poppery-ul m-a cucerit prin simplitate, repetabilitat rezultate, pentru prajirea uniforma; in conditii homemade, profilul de prajire se poate controla mult mai usor la 80g, decat la 500g; oricum, numai incalzirea electrica permite un control al profilului, dar si atunci tamburul este plin de neprevazut in comparatie cu o camera trnsparenta a unui roaster in pat fluid;
nu am nici o experienta in prajitoare mai mari sau profesionale, deci nu as merge prea departe cu discutarea alternativelor; dar am pornit cu ideea (preconceputa, formata din mers pe google) ca patul de aer cald e o solutie moderna, 1970, cu avantaje in produsul finit;
sorry, ca umplu iarasi spatiul, dar mai bine bag un citat - din multe posibile - decat un link la coffeechemistry.com:
"There are several advantages to using a fluid bed roasters including its ease of clean up, less time during roasting and have roast uniformity. Many people attest that the coffee roasted in a fluid bed produces a better cup, but sensory studies have yet to confirm the claim....As far as quality, many coffee professionals attest fluid bed roasting is best, as it produces the best cup profile with a increased mark in acidity as opposed to the drum method...According to Sivetz, in a drum roaster the chaff from the roasted beans ride on the tumbling barrel and is burned away. The burned chaff carbonizes to form volatile carcinogenic compounds, and are redeposited onto the surface of oily bean."

(03-02-2013, 23:20)hadriano Wrote: inca ceva, te intrebam daca ai luat cafea de la cafeteca, sa inteleg ca bei doar prajit de tine?

da, de peste un an, de cand am inceput sa caut o alternativa la ness-ul sotiei; am trecut repede la prajirea acasa, la inceput pentru frenchpress;
si da, de atunci am baut, dar mai ales s-a baut la noi, numai prajit de mine;
cum spuneam, boabele verzi de la cafeteca s-au dovedit de foarte buna calitate, dar putine ca sortimente, greu de obtinut la Kg (pentru a-mi face rezerve din ceva bun), scumpe si nediferentiate ca pret;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#27
Sivetz,care este si inventatorul se cam inseala in ceea ce priveste chaful sau poate se refera la prajitoarele de teste care nu au colector de chaf ,dar toate prajitoarele profesionale cu tambur au colector de chaf ,iti pot confirma si eu de la al meu ca nu ramane nici urma de chaf .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#28
Ei, ce spune colegul Radu e ok, filosofic vorbind pina la un punct.Si eu am citit ca senzorial, cica, se spune, ca fluid bed ar fi superior la anumite nuante.Dar in acel manual, teza de doctorat( adevarata, a nu se confunda ) pusa de Dragos acum cativa ani, acel prof elvetian scria cateva randuri despre fluidbed apoi concretiza ca se va vorbi in acea teza doar de drum Smile.Asa sincer sa fiu, parca imi pare mai exotic si mai bun ca boabele sa pluteasca intr-o masa de aer fierbinte, nu tu arsura, uniformitate perfecta, etc.Oricum, cu partea ca pt acasa este f bun putem fi de acord.Eu sincer sunt arhimultumit cu 400gr la sarja, si deja daca prajesc 3 sortimente am prea multa si deja ajung cu ea la 3 saptaminid e la prajire, care pare a fi inca ok, dar destul de suficient.Asa ca gandind incet incet, am ajuns la concluzia ca ceva de capacitatea a ce are Dragos , adica 250gr e f bun.Legat de bricolaje, si alte prelucrari mecanice, daca vrei sa faci ceva, gasesti, iti pot recomanda un strungar exceptional, in Brasov.
Observ ca tu, Radu, ai o inclinatie spre partea electronica Smile.Ai vazut probabil acea placa electronica TC4 cu diverse softuri care mai nou poate comanda un PID care sa urmareasca o curba de profil de prajire predefinita.Cred ca asta e un maxim pt acasa.Doar sa iti vezi profilul pe calc nu e mare chestie, e util dar se poate scrie si cu creionul pe o hartie.Din ce am vazut odata era cam 70 dolari , in varianta cu piesele lipite, ca au mai multe oferte.
Legat de cafeteca, eu cand am intrebat de verde, mi-au zis ca nu vand, dar hai pt mine, 12 RON o suta de grame.Nu comentez Smile
Dragos, aprop ca vroiai fonta, o camasa de motor de ARO cred ca era buna.( de dacie era cam mica, vreo 76mm parca).Sau alte masini,straine, ca au designul mai fain Smile
 
Reply
#29
(04-02-2013, 18:14)hadriano Wrote: ...Doar sa iti vezi profilul pe calc nu e mare chestie, e util dar se poate scrie si cu creionul pe o hartie.

ok, achizitia datelor e un prim pas;
urmatorul profil e ridicat manual - cu creionul pe hartie - si cu seturile de date vizualizate intr-un chart excel:
   
dar de-abia de aici incepe controlul procesului: in baza a ceva deja facut sau aflat, programezi un profil (pe calculator, solutia mai scumpa, pe un controller ad-hoc, sau manual);
sunt constient ca o instalatie complet automata in cazul acesta e o ciudatenie plecata pe camp; dar un pid cu mai multe puncte de rampa te aseaza in parametrii si in momentele cheie esti liber sa intervii;
nu e prea multa filozofie aici, dar solutia nu e chiar deloc ieftina;
si ma mai intereseaza si HX-ul cu pid;

cum fac acum, e un model rudimentar, dar satisfacator: urmaresc temperatura (mai spre boabe) si timpul, si dau din butoane si potentiometru, sa ma mentin pe profilul considerat bun;
fata de profilul de mai sus, cu ce am acum, insist mult pe uscare (150C) si pe rampa lenta (15C pe min) spre first crack (199C-202C, dupa soi) si termin ultima faza mai repede (cca. 3 min.), pentru un total de 9-11 min, dupa caz;

referitor la chaf, toate prajitoarele au un colector (HotTop e un frumos exemplu, dar si Behmor este foarte popular), dar in cazul drum-ului e inerenta frecarea boabelor amestecate cu chaf-ul, de pereti, dupa care bucatile usoare zboara in colector; in timp ce la replicile cu pat de aer totul... zboara si presarea gravitationala de pereti e mai mica, plus ca acestia-s netezi si nu prea apare aderenta; dar insfarsit, aici speculez, n-am nici o expertiza Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#30
(04-02-2013, 19:37)radudani Wrote: aici speculez, n-am nici o expertiza Smile

Si nici prajitorii (comercianti) cu expertiza nu ar interveni cu un sfat...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)