• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitor cu tambur

#1
Pentru ca azi s-a discutat mai mult de prajitoare mi-am amintit de proiectul inceput acum vreun an si neterminat din diverse motive.

Deci: tamburul este din fonta, un cilindru de motor de camion, motorul este unul asincron la 220V cu reductor, rezistentele sunt de cuptor electric 2 x 800W, ventilatorul este centrifugal scos dintr-o centrala termica, filtrul pentru chaff este de tip ciclon. Electronica si softul sunt cumparate de aici: http://www.roasterthing.com/Logging. Sondele de temperatura sunt de tip K si sunt dispuse una in spatele tamburului la gura de ventilare si a doua in boabe, prin axul tamburului.



                               
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#2
Heavy metal Smile
 
Reply
#3
Heavy metal Bd  Unplugged deocamdata Sad
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#4
(24-04-2015, 10:14)Pascalau Wrote: Heavy metal Bd  Unplugged deocamdata Sad

MA INCLIN, RESPECT!  Big Grin
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#5
Super tare...nu-mi dau seama exact dar spatiul din cilindrul interior e destul de mare. Poate poti praji sarje maricele.

Stie cineva cam la cate rotatii pe minut e recomandat sa sa invarta cafeaua?
Sau e subiectiv si depinde de cantitate?
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#6
Tamburul are 2 litri, deci pot praji aprox. 300g. 

Uite un tabel cu rotatiile functie de diametru. Nu mai stiu de pe ce site e luat.

   
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#7
Ultima oara cand am vorbit despre asta erai in faza de prospectare .
Ai muncit un pic !
Cum ai gandit evacuarea boabelor si modificarea  temperaturii ?
Daca ai in plan sa dai cafeaua afara ca la Hottop , ar trebui sa sudezi o spirala in tambur , iar miscarea de rotatie sa impinga boabele spre acea directie.

Felicitari si succes in continuare !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Ceva noutati? Eu ma apuc sa modific un cuptor electric. Cilindrul va avea aproape 3 litri.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#9
Nicio noutate. Sad Din ce faci cilindrul?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#10
Ma gandeam la tabla perforata ca sa prind aripioarele si tijele spre ax mai usor. Spatiu in cuptor am pentru un cilindru cu diametruk de 30cm si lungime de 40 cm. Mult peste ce ma asteptam. Puterea rezistentelor este 2200W. Pentru cata acfea ar fi suficienta aceasta putere?
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#11
Cred ca e prea mare un tambur 30 x 40. Nu cred ca merita sa prajesti, pentru casa, mai mult de 300-400g odata. Inspira-te din Behmor 1600.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#12
Daca te ajuta , la Hottop tamburul are diametrul de 110 mm si o lungime de 200 mm , pentru o sarja medie de 250 g.
Elementul pentru incalzire este de 750 W .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#13
As vrea sa prajesc 500 de grame macar. Colegii mei de serviciu sunt mari bautori de cafea si mai vor si boabe pentru acasa. 2200W ajung pt 500 gr, cikindrul cred ca il fac din tabla fara perforatii. Aripioarele de amestec sa fie inclinate sau paralele cu axul?
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#14
La Hottop boabele sunt amestecate cu ajutorul unei spirale , de 5 mm inaltime sudata de tambur. 
Spirala pleaca de la baza tamburului si face 2 ture pana in partea de sus a acestuia . 
La tine , tamburul fiind de 2 ori mai lung inaltimea ar putea ramane aceeasi ( dublezi cantitatea de boabe insa ai lungime si diametru duble , inaltimea sarjei fiind ca la mine ) iar numarul de înfășurări sa fie 3 sau 4 .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#15
De ce tabla fara perforatii ? idealul ar fi un tambur din plasa de sarma, sa fie contactul boaba metal-redus la  minim, incalzirea sa fie de la aer, partial convectie, partial infrarosu de la rezistenta, nu coacere de la metal !
Plus ca un cilindru plin va reduce dramatic circulatia aerului, cam esentiala, parerea mea...

Ti-am zis ca e tabla perforata fagure la Moroy, marimea cea mai mica 50x20 cm, din care faci un tambur cam cat un CD de mare (12 cm), si lung de 20 cm, in care cred ca intra 500g, daca intra 300g in cel de aceasi marime, dar 12 cm lungime, de la Dieckmann ...
Eu l-am facut hexagonal, nu cilindru, de 14cm diagonala, si in felul asta scap de aripioare, boabele se acumuleaza la coltzurile hexagonului, si apoi la un moment dat are loc o rasturnare in urma caruia ajung la centru, de unde inainte erau la periferie. Wink
 
Reply
#16
Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#17
(20-11-2015, 21:21)astinga Wrote: Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?

Hottop-ul are unul cu 4 trepte de turatie .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
(20-11-2015, 21:41)RaduCarutasu Wrote:
(20-11-2015, 21:21)astinga Wrote: Prajitoarele pe tambur, gen Behmor 1600 sau Hottop, au si ventilator?

Hottop-ul are unul cu 4 trepte de turatie .

Daca se modifica cuptorul electric in prajitor, trebuie gandit si un sistem de ventilatie.
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#19
Neaparat. Am deja ventilatorul de 110mm cu potentiometru. Ma gandeam sa ii fac tryer pe laterala Smile si pot sa fac doi tamburi, unul de 250gr si unul de 500gr.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#20
(20-11-2015, 22:06)stefandinescu Wrote: Neaparat. Am deja ventilatorul de 110mm cu potentiometru. 

Rezista si la 300 grade? Sau il montezi sa bage aer?
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#21
Sa bage si scot pe alta parte.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#22
Iata tamburul de care ziceam, in actiune intr-unul din modurile in care prajesc cafea.

Cuptorul este cu termostat, incalzit la maxim, la 255 grade, introdus tamburul, pe la 13 minute apare FC, dau temperatura mica la 210 grade, apoi la 16 minute am scos si rezultatul nu e cu nimic mai prejos decat la popper.

Criteriul principal de dimensionare hexagon a fost dupa marimea capacului de sticla termo, 16 cm diam.
Folosirea acestui capac a fost un criteriu esential de proiectare, odata ca imi permite observarea vizuala a modului cum decurge prajirea, apoi evacuarea se face foarte rapid, mai rapid decat daca as fi avut un capac tot din tabla.



 
Reply
#23
Genial!
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#24
Nu stiu daca iti face acea racire... Un cuptor obisnuit se raceste de la sine, nu are racire fortata.
Ideea este sa nu bati in coacere.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#25
Racirea se face, ca ii dau eu aer Wink
Cand incepe FC deschid usa, cobor temperatura si cand aud flacara ca a inceput sa lucreze, semn ca s-a actionat termostatul, inchid usa la loc.

Cu coacerea, nu stiu ce sa zic, am citit undeva de niste extremisti, ca cica un o prajire light adevarata este cand o inchei la 25 minute Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)