• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitor cafea

#1
Salut, stie cineva un aparat de prajit cafea, second hand, pret/calitate ok?

Vreau sa prajesc cafea pentru o cafenea care vinde cam 2kg /zi.
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#2
Stii sa prajesti?
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#3
Cum adica sa "stim" ?! Huh Nu pentru asta e masina... sa faca ea totul... apesi pe un buton si gata Big Grin
 
Reply
#4
Adica si tu faci omelette au fromage si nu ai stele Michelin Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
Nu stim sa prajim Papa Jacques! Vrem sa invatam!

(18-12-2015, 15:45)Papa Jacques Wrote: Stii sa prajesti?

Nu stim Papa Jacques! Vrem sa invatam.
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#6
Pentru o cafenea cu un consum zilnic de 2 kg, ti-ar trebui un prajitor cu sarja de 1 - 1,5 kg. Sunt extrem de rare pe piata de sh. Alea turcesti sunt foarte greu de stapanit iar alea germane sunt foarte scumpe.
Un buget minim (prajitor, cafea verde, pungi, etichete, accesorii, etc.) te-ar duce la un minim 10-12.000 euro. Prajitorul nu poti sa ti-l tii in cafenea deci alta bataie de cap cu spatiul de productie. La un consum de 60 kg / luna, economia pe care a-i obtine-o prajindu-ti singur cafeaua ar fi minima si, in consecinta, amortizarea investitiei ar fi foarte lunga (>10 ani). Banii astia ar sta mai bine intr-un setup performant (espressor + rasnita) decat intr-un prajitor de cafea. Impactul catre client ar fi mult mai mare.
Din punctul meu de vedere, solutia optima ar fi sa te adresezi unei prajitorii de cafea cu experienta. Acum sunt destule in Romania, pentru toate gusturile si buzunarele. Nu iti mai place de la unul, mergi la altul samd. Asa ii tii in priza.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#7
La sarja de 1kg, nu ar putea oferi decat 2 sortimente pe zi la vanzare, nu este putin ?
De ce nu 500g, ca sa poata avea 4 sortimente la oferta, cat sa dureze 4 prajiri... chiar daca le face noaptea... oricum nu va face un om ambele, si praijirea si sa stea la tejghea ... Confused
Ma intreb si eu, incerc sa ma pun in papucii dumnealui... Huh
 
Reply
#8
(19-12-2015, 18:39)Papa Jacques Wrote: Pentru o cafenea cu un consum zilnic de 2 kg, ti-ar trebui un prajitor cu sarja de 1 - 1,5 kg. Sunt extrem de rare pe piata de sh. Alea turcesti sunt foarte greu de stapanit iar alea germane sunt foarte scumpe.
Un buget minim (prajitor, cafea verde, pungi, etichete, accesorii, etc.) te-ar duce la un minim 10-12.000 euro. Prajitorul nu poti sa ti-l tii in cafenea deci alta bataie de cap cu spatiul de productie. La un consum de 60 kg / luna, economia pe care a-i obtine-o prajindu-ti singur cafeaua ar fi minima si, in consecinta, amortizarea investitiei ar fi foarte lunga (>10 ani). Banii astia ar sta mai bine intr-un setup performant (espressor + rasnita) decat intr-un prajitor de cafea. Impactul catre client ar fi mult mai mare.
Din punctul meu de vedere, solutia optima ar fi sa te adresezi unei prajitorii de cafea cu experienta. Acum sunt destule in Romania, pentru toate gusturile si buzunarele. Nu iti mai place de la unul, mergi la altul samd. Asa ii tii in priza.

Ok. Multumesc!

(19-12-2015, 18:39)Papa Jacques Wrote: Pentru o cafenea cu un consum zilnic de 2 kg, ti-ar trebui un prajitor cu sarja de 1 - 1,5 kg. Sunt extrem de rare pe piata de sh. Alea turcesti sunt foarte greu de stapanit iar alea germane sunt foarte scumpe.
Un buget minim (prajitor, cafea verde, pungi, etichete, accesorii, etc.) te-ar duce la un minim 10-12.000 euro. Prajitorul nu poti sa ti-l tii in cafenea deci alta bataie de cap cu spatiul de productie. La un consum de 60 kg / luna, economia pe care a-i obtine-o prajindu-ti singur cafeaua ar fi minima si, in consecinta, amortizarea investitiei ar fi foarte lunga (>10 ani). Banii astia ar sta mai bine intr-un setup performant (espressor + rasnita) decat intr-un prajitor de cafea. Impactul catre client ar fi mult mai mare.
Din punctul meu de vedere, solutia optima ar fi sa te adresezi unei prajitorii de cafea cu experienta. Acum sunt destule in Romania, pentru toate gusturile si buzunarele. Nu iti mai place de la unul, mergi la altul samd. Asa ii tii in priza.

Spatiu avem. Buget avem. Nu ne gandeam la amortizare  sau la profit neaparat. Ne gandeam sa avem un produs ok in ceasca si sa intram pe o nisa care din fericire pentru noi este ''cruda'' in Timisoara.
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#9
Cu placere!

N-am dubii ca exista buget si spatiu pentru asa ceva dar bataia de cap e mare pentru 60 kg pe luna. La urma urmei, fiecare isi cunoaste prioritatile.

Daca vrei sa pui o ceasca buna de espresso pe masa clientului, eu iti recomand sa-ti scolarizezi personalul la SCAE si apoi poti apela cu incredere la prajitorii locali. Tehnica personalui sau masi degraba lipsa ei este mult mai importanta in Romania decat calitatea cafelei boabe. Am vazut destule cafele masacrate.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#10
(19-12-2015, 19:00)Mak Marius Wrote:
(19-12-2015, 18:39)Papa Jacques Wrote: Pentru o cafenea cu un consum zilnic de 2 kg, ti-ar trebui un prajitor cu sarja de 1 - 1,5 kg. Sunt extrem de rare pe piata de sh. Alea turcesti sunt foarte greu de stapanit iar alea germane sunt foarte scumpe.
Un buget minim (prajitor, cafea verde, pungi, etichete, accesorii, etc.) te-ar duce la un minim 10-12.000 euro. Prajitorul nu poti sa ti-l tii in cafenea deci alta bataie de cap cu spatiul de productie. La un consum de 60 kg / luna, economia pe care a-i obtine-o prajindu-ti singur cafeaua ar fi minima si, in consecinta, amortizarea investitiei ar fi foarte lunga (>10 ani). Banii astia ar sta mai bine intr-un setup performant (espressor + rasnita) decat intr-un prajitor de cafea. Impactul catre client ar fi mult mai mare.
Din punctul meu de vedere, solutia optima ar fi sa te adresezi unei prajitorii de cafea cu experienta. Acum sunt destule in Romania, pentru toate gusturile si buzunarele. Nu iti mai place de la unul, mergi la altul samd. Asa ii tii in priza.
 
Ok. Multumesc!

(19-12-2015, 18:39)Papa Jacques Wrote: Pentru o cafenea cu un consum zilnic de 2 kg, ti-ar trebui un prajitor cu sarja de 1 - 1,5 kg. Sunt extrem de rare pe piata de sh. Alea turcesti sunt foarte greu de stapanit iar alea germane sunt foarte scumpe.
Un buget minim (prajitor, cafea verde, pungi, etichete, accesorii, etc.) te-ar duce la un minim 10-12.000 euro. Prajitorul nu poti sa ti-l tii in cafenea deci alta bataie de cap cu spatiul de productie. La un consum de 60 kg / luna, economia pe care a-i obtine-o prajindu-ti singur cafeaua ar fi minima si, in consecinta, amortizarea investitiei ar fi foarte lunga (>10 ani). Banii astia ar sta mai bine intr-un setup performant (espressor + rasnita) decat intr-un prajitor de cafea. Impactul catre client ar fi mult mai mare.
Din punctul meu de vedere, solutia optima ar fi sa te adresezi unei prajitorii de cafea cu experienta. Acum sunt destule in Romania, pentru toate gusturile si buzunarele. Nu iti mai place de la unul, mergi la altul samd. Asa ii tii in priza.

Spatiu avem. Buget avem. Nu ne gandeam la amortizare  sau la profit neaparat. Ne gandeam sa avem un produs ok in ceasca si sa intram pe o nisa care din fericire pentru noi este ''cruda'' in Timisoara.
Vine apoi si profitul. 
Ne gandeam la ceva second hand, turcesc, pentru inceput. Daca merge treaba sa trecem apoi la ceva mai serios Smile
Cafeneaua noastra are 80-100 locuri. Ne gandeam sa extindem cu mici cafenele de To-Go in care sa folosim cafeaua prajita la cafeneaua mama. Deci piata de desfacere ar fi. Ne interesa daca stie cineva un prajitor bun si ieftin. Ne gandeam ca din cei care deja prajesc cafea de ceva vreme si-a retehnologizat vreunul prajitoria si-l incurca vreun prajitor... Asta era ideea. Si poate ne ajuta si cu know how Smile. Deci?
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#11
(19-12-2015, 19:07)Papa Jacques Wrote: Cu placere!

N-am dubii ca exista buget si spatiu pentru asa ceva dar bataia de cap e mare pentru 60  kg pe luna. La urma urmei, fiecare isi cunoaste prioritatile.

Daca vrei sa pui o ceasca buna de espresso pe masa clientului,  eu iti recomand sa-ti scolarizezi personalul la SCAE si apoi poti apela cu incredere la prajitorii locali. Tehnica personalui sau masi degraba lipsa ei este mult mai importanta in Romania decat calitatea cafelei boabe. Am vazut destule cafele masacrate.

Papa Jacques, vazand strigarile destul de dese de group buy in Timisoara, eu trag concluzia ca nu exista prajitori locali... sau sunt ca in Craiova, neinteresati de micul consumator de valu' trei... deci ar avea clientela... Confused
 
Reply
#12
Nu stiu unde o sa gasesti prajitorul turcesc de 1 kg, ieftin si bun. Asa cum am spus, masinile alea sunt extrem de greu de stapanit, in opinia mea, nepotrivite pentru un incepator.

Crezi ca poti sa prajesti mai bine decat o fac aia de la care tu cumperi acum cafeaua? Prajitul nu e chiar asa simplu cum cred toti. Mai cere parerea si pe forum.

Si apoi, tu ai acum 60 de kilograme lunar insa daca schimbi cafeaua comerciala cu o alta cafea, prajita de tine, s-ar putea sa-ti scada vanzarile de cafea preparata. Deocamdata tu nu stii sa prajesti iar la inceput o sa faci foarte multe greseli. Oameni care pot sa-ti ofere know-how sunt mai putini decat crezi in Romania si nici unul nu o sa-ti dea informatia gratis. Oricum, asteapta-te sa-ti cante destui habarnisti in struna ca sa-ti ia banii.

Iti urez mult succes.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#13
De prajit, poate o mai parpolesti p-acolo, dar gandeste-te ca trebuie sa ai constanta, sa lasi o ampreta in stilul de prajire - acestea apar mai greu. Pentru domeniu comercial, cred ca intai e cazul de urmat un curs serios de prajire si abia apoi sa mai vezi ce e de facut. Si eu cred ca apelarea la prajitorii autohtoni e o buna solutie de start. Poti avea cafeaua in maxim 48h de la prajire (nici macar degazata) fara investitii si batai de cap.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
Asa, descurajati... sa nu cumva sa apara in ditamai candidata de capitala culturala europeana inca o prajitorie, sa strice o piata bine asezata... Smile
Pentru 60 kg pe luna nu merita sa prajesti... alti viseaza sa vanda atat, ca lumea nu mai stie altceva decat cafea de supermarket... Huh
 
Reply
#15
(19-12-2015, 22:38)baloozzy Wrote: De prajit, poate o mai parpolesti p-acolo, dar gandeste-te ca trebuie sa ai constanta, sa lasi o ampreta in stilul de prajire - acestea apar mai greu. Pentru domeniu comercial, cred ca intai e cazul de urmat un curs serios de prajire si abia apoi sa mai vezi ce e de facut. Si eu cred ca apelarea la prajitorii autohtoni e o buna solutie de start. Poti avea cafeaua in maxim 48h de la prajire (nici macar degazata) fara investitii si batai de cap.

Suna bine '' curs de prajire ''! Dar unde?

(19-12-2015, 19:07)Papa Jacques Wrote: Cu placere!

N-am dubii ca exista buget si spatiu pentru asa ceva dar bataia de cap e mare pentru 60  kg pe luna. La urma urmei, fiecare isi cunoaste prioritatile.

Daca vrei sa pui o ceasca buna de espresso pe masa clientului,  eu iti recomand sa-ti scolarizezi personalul la SCAE si apoi poti apela cu incredere la prajitorii locali. Tehnica personalui sau masi degraba lipsa ei este mult mai importanta in Romania decat calitatea cafelei boabe. Am vazut destule cafele masacrate.

Papa Jacques, am inceput cu personalul acum doi ani. problema e ca nu sunt prea statornici, cel putin la inceput. Acum suntem stabili si vroiam sa facem pasul urmator. O sa incerc cum zici, treptat. Momentan o sa incercam cu prajitorii existenti sa vedem feed back de la clienti. Dar nu abandonam ideea de a praji noi. 
Se poate un mail cu o oferta de pret pentru cafeaua ce-o prajiti voi?
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#16
unde/care e cafeneaua cu pricina Marius si de cand vreti sa dati drumul sa noua gama de produse, ca sa zic asa ?
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#17
@Mak Marius

Daca vrei sa incepi sa prajesti si nu ai deloc experienta trebuie sa pui in calcul cateva luni de experimentare si zeci de kg de cafea verde aruncate (a se citi arse, prajite necorespunzator sau date la prieteni/cunoscuti pentru a-si da cu parerea Smile ). Poti face curs de prajire dar iti va da doar bazele. Mai tine cont si ca fiecare tip de aparat de prajiit cafea are anumite caracteristici si daca inveti sa prajesti pe un anumit prajitor e bine sa ramai tot pe el altfel poti avea suprize.

Legat de prajitor, stiu despre colegul de forum Ionut de la BlueBean ca e distribuitor Toper in Romania. Il poti contacta pentru preturi. Daca vrei prajitor mai mult pentru teste, este un prajitor de 1kg care se lanseaza pe piata in curand, https://aillio.com/?page_id=9 . Nu pare ca se preteaza la regim intensiv de prajitorie si nici nu am vazut review-uri externe la el dar poti tine un ochi pe el. Mai sunt prajitoare mici, mai ieftine, pentru zona home-roasting dar nu sunt recomandate pentru prajirea a mai mult de 4-500g de cafea odata
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#18
(20-12-2015, 01:33)TudorB Wrote: unde/care e cafeneaua cu pricina Marius si de cand vreti sa dati drumul sa noua gama de produse, ca sa zic asa ?

In progress... TudorB

(20-12-2015, 09:52)coffeesnob Wrote: @Mak Marius

Daca vrei sa incepi sa prajesti si nu ai deloc experienta trebuie sa pui in calcul cateva luni de experimentare si zeci de kg de cafea verde aruncate (a se citi arse, prajite necorespunzator sau date la prieteni/cunoscuti pentru a-si da cu parerea Smile ). Poti face curs de prajire dar iti va da doar bazele. Mai tine cont si ca fiecare tip de aparat de prajiit cafea are anumite caracteristici si daca inveti sa prajesti pe un anumit prajitor e bine sa ramai tot pe el altfel poti avea suprize.

Legat de prajitor, stiu despre colegul de forum Ionut de la BlueBean ca e distribuitor Toper in Romania. Il poti contacta pentru preturi. Daca vrei prajitor mai mult pentru teste, este un prajitor de 1kg care se lanseaza pe piata in curand, https://aillio.com/?page_id=9 . Nu pare ca se preteaza la regim intensiv de prajitorie si nici nu am vazut review-uri externe la el dar poti tine un ochi pe el. Mai sunt prajitoare mici, mai ieftine, pentru zona home-roasting dar nu sunt recomandate pentru prajirea a mai mult de 4-500g de cafea odata
Multumesc!
Cautam un Toper Second Hand.
M-am uitat si la link-ul trilmis de tine. Nu arata rau... 
O sa-l contactez pe Ionut.
La Spaziale S5 EP compact, DIP DKS 65
 
Reply
#19
Referitor la cursurile de prajire, saptamana trecuta, la SCAE Romania s-au tinut  doua module: Sensory Skills Foundation si Roasting Foundation. Din lipsa acuta de timp, nu am facut modulul de Sensory dar mi-am propus sa nu-l ratez la urmatoarea ocazie. 
Eu prajesc din 2011, insa pentru mine, modulul de Roasting a meritat fiecare cent din cei 150 de euro cat a costat. 
Ambele au fost tinute de Patrick O'Mallley, unul dintre cei mai buni AST (Authorised SCAE Trainer). 
Anul acest se vor organiza destul de multe cursuri SCAE in Romania asa ca e bine sa te tii aproape de ei.

Referitor la fluctuatia de personal, eu vad lucrurile in felul urmator. 
Daca prestigiul unei locatii creste: 
1. angajatii vor fi motivati sa lucreze acolo iar moralul lor va fi ridicat. Asta iti rezolva intrucatva problemele de disciplina si fluctuatie a personalului. 
2. maresti numarul de clienti si implicit poti oferi salarii mai mari. 

Problema este ca nu poti avea prestigiu: 
- daca pui porcarii in rasnita sau daca faci smecherii. 
- daca ai aparate vechi, ascunse pe dupa bar.
- daca personalul tau nu are calificare.
- daca echipamentele sunt murdare (rasnita plina de cafea, teava de abur plina de lapte uscat samd). 
- daca insisti sa-ti prajesti singur cafeaua desi n-ai nici un fel de experienta in asta. 

Pentru mine este clar ca faceti bine ceea ce faceti acolo daca vindeti 60 de kilograme de cafea pe luna intr-o cafenea dintr-un oras de provincie deci premisele sunt bune. Eu o sa-ti trimit o oferta dupa ce stiu cum se cheama cafeneaua voastra, numele si functia persoanei cu care am placerea sa ma conversez pe forum.

Daca vrei sa-ti cumperi un prajitor ca sa faci economie la cafea, citeste articolul pe care l-am scris pe blogul prajitoriei: http://www.papajacques.ro/cafea-in-horeca-2

Eu pot sa-ti ofer consultanta completa pentru deschiderea unei prajitorii, inclusiv curs de prajire dar iti recomand sa-ti aloci bugetul in directia pe care deja ti-am mentionat-o in postarile mele anterioare pentru ca eficienta si impactul vor fi mult mai mari.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)