(05-10-2016, 09:31)teabe Wrote: ... Nu-mi trebuie asa mult (500-800g) si nici nu vreau sa mesteresc ceva ...
Doar am observat ca prajind cafea la aparatul de floricele (fara nicio modificare), cateodata, imi place mai mult ca aia prajita profesional.
Ma gandeam ca pot s-o fac mai bine fara bani foarte multi, mai ales ca nu am de gand sa prajesc mereu si nici stiintific[Image: smile.gif]
(05-10-2016, 11:09)teabe Wrote: ... am incercat sa citesc topicul cu modarea aparatului de popcorn, dar nu am inteles nimic si m-am lasat pagubas [Image: tongue.gif]
Oricum, m-am lamurit cu asta: e cam porcarie.
IMO, sarja de 500-800g nu e mult, ci
foarte mult in termeni de
home roasting!
si daca 'porcarie' ii zici la tigaia aia, e foarte adevarat, dar de multe ori, instalarea unui PID numai pentru ca exista un cult al PID-urilor - un fel de panaceu in lumea masinilor de cafea, mi se pare suficient de apropiat de acelasi calificativ
[Image: smile.gif] sorry!
cred ca peste 3 ani am prajit cu aparate popcorn modificate si sunt destule postari de-ale mele despre asta,
inca din 2012; si acum cred ca pentru cei ce se multumesc sa prajeasca la 3-7 zile ceva peste 100g de cafea, un popper modificat, fie el si cu
PID-Arduino, e o solutie suficient de fezabila;
dar indiscutabil, complicata pentru multi din doritorii de a-si praji cafeaua acasa!
nu mai vorbesc de cerintele de securitate, pentru o scula DIY care potential e mai periculoasa pentru cineva de formatie non-tehnica, decat un boiler in montura profesionala si intretinut cat de cat;
nu-mi propun sa inteleg fenomenul, doar raman uimit in fata lui: sunt atatia dispusi sa sara in barca PID-urilor, a o multime de tambururi incalzite cu flacara, rezistente sau inductie, a varia chinezarii din comert, fara sa fi incercat sa vada, cu mijloace minime, gratuite chiar,
cum arata o prajire de boabe de cafea!
parerea mea e ca inainte de a-ti cumpara o scula, rudimentara in fapt, din comert, inainte de a-ti face una, sau inainte de a-ti da drumul la vale cu o instalatie insailata de altii pentru tine, trebuie sa vezi - daca tot te intereseaza (!!!) - cum arata prajirea in conditii, sa le zicem 'dezgolite' (
naked)...
si imi vin in minte 2 metode:
(1) in tigaie, pe soba (
stove-top), fara capac - ca sa se inteleaga ce-i aia pleava (
chaff), amestecand cu o spatula de silicon, sau o lingura de... lemn dedicata, sau cu un tel de silicon etc.
(2) intr-un bol de inox mai greu, sau bine fixat, sufland cu un pistol cu aer cald si mestecand cu o unealta de genul celei care se poate folosi si in tigaie;
in ambele cazuri se poate ajunge ca dupa 2-3 'sesiuni' mai mult sau mai putin stresante, sa (1) recurgi in continuare la aceeasi metoda, mai ales daca o practici ocazional, sa (2) renunti la ideea de a praji acasa, sa (3) doresti ceva mai mult si care sa rezolve mai elegant principalele probleme de care te-ai izbit si nu ti-au placut...
dar vei ramane a intelege intreaga transformare prin care trec boabele de cafea, cum se decoloreaza din gri-verzuiul initial, cum incep sa se ingalbeneasca, apoi 'maroneasca', cum se dezgolesc de acel
silverskin care devine pleava, cum incep sa pocneasca, s.a.m.d.
de fapt, motivul pentru care scriu astea, este epuizat ca informatie in multe postari din forum:
prajirea manuala cu o suflanta-pistol cu aer fierbinte (
heatgun)!
metoda cu pistolul in bol da rezultate mult superioare celei cu prajitul in tigaie; de fapt, e posibil ca sa obtii o sarja 'baubila' din prima incercare si care sa fie mai buna decat multe cafele prajite pe care le-ai cumparat anterior;
din nou: o cafea
prajita prost, dar proaspat,
e mai buna decat o cafea prajita bine, dar veche!
asta in ideea ca boabele cu care pleci, sunt 95% din reusita unei extractii in ceasca!
nu vad o solutie convenabila in a praji
mereu cu 'bolul si pistolul', desi sunt foarte multi care fac asa (search pe youtube '
dog bowl heat gun' sau '
dog bowl method' etc.), dar cand doresti sa faci asta ocazional, poate fi o solutie stabila; merita incercat!
a, si apropo de tigaia aceea de aproape 100$, cu rezultate mult mai bune si la acelasi pret, se poate recurge la o metoda ce imbina cele 2 ce le enumeram mai sus: masina de paine, cu cuva si paleta de 'framantare', in care sufli cu un pistol cu aer cald -
bread machine and heat gun;
metoda poate deveni una permanenta, se pot pune senzori, urmari cu Artizan & co., dar cu conditia rezolvarii
problemei cu pleava - un colector de pleava!
cel mai simplu mi se pare un tub flexibil de aluminiu de 100-120mm cu o decupare cu plasa pentru iesirea a o parte din aerul cald, condus intr-o cutie/vas, eventual acoperit si acesta cu plasa metalica;
pentru consolidare piese si 'etsansare' circuit, se poate folosi banda de aluminiu aderenta (Hornbach)
... pana la urma, si la gradinita, toti copii trebuie sa faca lucru manual
[Image: smile.gif] (sau acum nu mai e asa?! acum copii isi aleg - in deplina responsabilitate... matura - curriculum-ul si profesorii...)
daca cineva spune ca pleava se marunteste si trece prin plasa, inseamna ca face speculatii teoretice, sau n-a incercat cu plasa potrivita;
lucrez cu asemenea 'dispozitive' de mai multi ani si dupa o sesiune de 3-4 sarje masa de lucru si in general bucataria unde tin masina, raman curate:
ok, eu prajesc cu o 'reincarnare' a
masinii originale cu pompa de aer si element de incalzire de la un pistol cu aer cald;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)